用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德怡幼稚園part 3
樓主: 臣媽
go

德怡幼稚園part 3 [複製鏈接]

原文章由 蘇蘇 於 07-9-18 08:38 硐表
嘩...lusanna, 你都很是快手噢, 既然是這樣, 那就決定在你那邊, 已問梓鈴媽無問題, 臣媽你 ok 嗎? 另, 你可以何時到?

不過, 我們今次的聚會不是太多人, 我想一個爐都應該是夠了, 還有 bbq 爐的時段是幾點?? 食物方 ...

臣爸唔中意食bbq咖, 呢排仲生牙瘡添, 不過我試吓話比佢聽有d 唔熱氣o既食(例如飯盒 ) 睇吓佢來唔來先

我其實都唔太晏啫, 六點到啦
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

我會整d 菜來

如果自己整野食我仲可以整多d其他野添, 唔洗客氣咖

[ 本文章最後由 臣媽 於 07-9-18 10:57 編輯 ]
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

講樣好笑的嘢給你地聽, OWEN之前米轉到主流班.. 我問佢有冇識到新朋友, 佢話佢依家最好的朋友是XX

上星期六佢拿住校車牌俾我看, 上面貼著一個心形貼紙, 話是XX送的.
婆婆聽到後即刻陰陰嘴笑住講 [, 有女仔送個心俾你啊? ]搞到OWEN即刻不太好意思, 伏個頭到床上說 [貼紙啫]
跟住婆婆又樣衰衰地問 [點解女仔送個心俾你啊?] OWEN即刻好正經坐直個身講 [因為我錫佢囉]
婆婆更加笑不攏嘴接住講: [你點錫佢呀?] OWEN繼續好正經地講 [我成日都和佢坐埋一齊, 和佢一齊玩嘛]……..

跟住個一晚佢為著想我們知道佢個名是怎寫的, 睡睡下覺爬起身, 走去拿盒 SAMARTFISH的說明書在內面找到一個出來, 我們頓時大悟, 知道個女仔的名是, 不是, 我地之前一直以為是善良的”, 唔怪得OWEN一直話不對啦…………..

原文章由 lusanna 於 07-9-18 13:55 硐表
講樣好笑的嘢給你地聽, OWEN之前米轉到主流班.. 我問佢有冇識到新朋友, 佢話佢依家最好的朋友是X倩X

上星期六佢拿住校車牌俾我看, 上面貼著一個心形貼紙, 話是X倩X送的.
婆婆聽到後即刻陰陰嘴笑住講 [哇, 有女仔 ...

我覺得小朋友唔識性, 但係佢地都會有小小異性相吸, 臣臣好中意同佢果班一個女仔, 叫做婉兒o既, 佢見親婉兒都會成個定一定, 仲會hug hug 添, 婉兒又係咁喎

咪話我老人chi 呆喇, 我今日卒之抄咗個早餐喇, 講起都好笑, 我係一行埋去, 好快手咁攞個電話出去就影, 用咗唔夠一分鐘, 但喺頭3 秒已經吸引咗個張主任埋來, 跟住果三秒就吸引埋miss mak

做乜佢地咁鬼緊張啫, 貼得出來就預得人地知食乜咖啦, 又唔係d 乜野特別秘密:(

單週
星期一  粟米片&奶粉
星期二  什菜火腿通粉
星期三  烚疍半隻&美祿
星期四  三文治&鍊奶
星期五  咸雞旦麥皮

雙週
星期一  什菜火腿通粉
星期二  烚疍&清水
星期三  咸雞旦麥皮
星期四  粟米片&奶粉
星期五  三文治&美祿

既然如此, 不如就大食會不要燒烤啦!
你都話你會整嘢食, 我都叫姐姐整D玉米餅, 春卷, 炒飯, 沙律….好不好?

六點到, 差不多啦

原文章由 臣媽 於 07-9-18 10:49 硐表

臣爸唔中意食bbq咖, 呢排仲生牙瘡添, 不過我試吓話比佢聽有d 唔熱氣o既食(例如飯盒 ) 睇吓佢來唔來先

我其實都唔太晏啫, 六點到啦

原文章由 lusanna 於 07-9-18 15:09 硐表
既然如此, 不如就大食會不要燒烤啦!
你都話你會整嘢食, 我都叫姐姐整D玉米餅, 春卷, 炒飯, 沙律….好不好?

六點到, 差不多啦

我地可以用做燒烤爐來煮吓野食, 我以前試過一次帶d 餸去煮, 好好玩咖....

果次我老公表演煮白飯, 冇煲燶, 冇生米, 我d 朋友讚到佢鬼咁開心

煮飯仔咁好玩, 那我要不要給隻鍋和煲你?
(個煲會否被炭燒到黑曬, 仲能不能用?)

咁燒烤的食物仲仍需要否? 還是只要準備大食物的食物??
仲要不要準備其它東西?
頭痕......

原文章由 臣媽 於 07-9-18 15:46 硐表

我地可以用做燒烤爐來煮吓野食, 我以前試過一次帶d 餸去煮, 好好玩咖....

果次我老公表演煮白飯, 冇煲燶, 冇生米, 我d 朋友讚到佢鬼咁開心

有通粉食? 我再三問owen, 但佢都話冇,并堅持答我PNI才有, 學校不是掛羊頭賣狗肉吧?

原文章由 蘇蘇 於 07-9-17 08:58 硐表
Lusanna,

上個星期六我曾回過學校一陣子, 都有看了餐單, 但就不方便影相, 都不夠時間抄下, 只是大約記得一點點...

學校分單週和雙週的餐單, 我只記到通常都是主餐加一杯飲品, 如星期一是通粉 + 飲品; 星期 x (唔記 ...

你那兩隻樹熊又的確幾貼身
柏軒這樣子考小學會否有影響架?
我一個同事都有兩隻樹熊, 囡囡, 大個個都系k3, 佢都是在擔心interview的事,佢地的策略是: 不理好慚都去 in, in到佢習慣為止
可能你都要試下!

原文章由 蘇蘇 於 07-9-17 08:48 硐表
lusanna,

星期六我地去了天天聽講座, 栢軒又 喇, 一跟我要分開又喊了, 我想抱他起身, 佢係到貼實係張櫈到, 後來我抱栢軒去比麥主任幫我攪掂佢 :cry:

以下是我跟他前兩星期的談話:-
蘇: 栢軒我地將會去天天小 ...

真係古怪, owen說昨天食餅今天食面包加牛奶, 沒食過你餐單內的食物, 雖然一個四歲的小朋友的話不能盡信, 但不可能咁大出入, 而且佢地咁緊張你影佢地餐單……….. en……………. 有古怪

原文章由 臣媽 於 07-9-18 14:12 硐表
咪話我老人chi 呆喇, 我今日卒之抄咗個早餐喇, 講起都好笑, 我係一行埋去, 好快手咁攞個電話出去就影, 用咗唔夠一分鐘, 但喺頭3 秒已經吸引咗個張主任埋來, 跟住果三秒就吸引埋miss mak

做乜 ...

Hi Karen,

There is Chinese lesson for full day international class, they teach Chinese as main stream class during afternoon, u may think about it.

Actually, u can also teach him Chinese by yourself, I do so to my son. He can read by himself now.
He took PGI and PNI, I just let him move to main stream class this year.

原文章由 KarenKwan 於 07-9-17 23:12 硐表
Hi all mothers,

My son is studying at PGI right now, i want him to stay in International Class from K1 to K3, but in Topkids, no Chinese lesson will be given unless main stream class, any mother has  ...

原文章由 lusanna 於 07-9-18 16:20 硐表
煮飯仔咁好玩, 那我要不要給隻鍋和煲你?
(個煲會否被炭燒到黑曬, 仲能不能用?)

咁燒烤的食物仲仍需要否? 還是只要準備大食物的食物??
仲要不要準備其它東西?
頭痕......

...

唉...我件餅死都唔來

路山拿

唔洗咁頭痕, 等臣媽幫你諗啦, 我地分頭整咪得攞

我會帶菜, 牛丸,魚旦, 面(咁多細路, 煮d 面都幾好), 咁我會帶d工具(錫紙盆)來煮面, 唔洗担心, 我仲有8 隻燒烤义&一個格仔夾, 可以一次過燒四件豬八或者十幾廿粒牛丸魚旦, 咁d 細路食飽就可以去玩嘞

路山拿, 你係地頭蟲, 汽水飲品&蕃薯同埋超市買的野, 就由你負責啦

咁, 仲有豬八, 雞亦, 牛八, 腸仔, 海鮮 ........就留比靚仔輝同埋阿蘇負責, 你可以選擇自己醃or 買現成的, 最緊要好食

弊....個心口咁濕ge

仲有冇漏???

我都覺得小朋友真係會有點異性相吸的, 話說栢軒在 LK 第一次參加同學仔邀請的生日會, 你地都知佢樹熊的, 又是不肯出去玩, 殊不知有個女同學仔遲了很多來, 一見到人家來就含羞"答答"咁和眼睛突然發光..哈哈哈 ~~

以下是前兩日我三母子的對話, 都幾好笑的:-
蘇蘇: 細佬, 哥哥說在學校有 3 個女朋友, 那你呢?
栢熙: 沒有的噢, 我的朋友是哥哥
栢軒: 唔得架 BOR, 你要揾番個女朋友第二時結婚喎

咁...星期六的約會..梓鈴咪好搶手 LOR

原文章由 lusanna 於 07-9-18 13:55 硐表
講樣好笑的嘢給你地聽, OWEN之前米轉到主流班.. 我問佢有冇識到新朋友, 佢話佢依家最好的朋友是X倩X

上星期六佢拿住校車牌俾我看, 上面貼著一個心形貼紙, 話是X倩X送的.
婆婆聽到後即刻陰陰嘴笑住講 [哇, 有女仔 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

攪錯野.....扼個  post 先

[ 本文章最後由 蘇蘇 於 07-9-19 09:04 編輯 ]
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

但臣爸唔來, 咁飯神細佬(好鐘意食白飯), 咪無機會試到臣爸白飯 LOR

原文章由 臣媽 於 07-9-18 15:46 硐表

[ 本文章最後由 蘇蘇 於 07-9-19 08:44 編輯 ]

不是呀...栢軒和栢熙都跟我說他們平時都有通粉吃的(不是昨天, 因為昨天沒有問他們), 不過有時會不會食物互掉就不知了..如..星期三的跟星期四掉轉.

其實在個 LIST 裡邊, 每一樣都有聽栢軒提及過, 因為我間唔中都問他們早午茶三餐吃什麼.

大家今晚問問各位公子公主, 看看是不是今早吃...烚疍半隻&美祿 或
咸雞旦麥皮.

係呢...今個星期是單 / 雙週呢??

原文章由 lusanna 於 07-9-18 16:27 硐表
有通粉食? 我再三問owen, 但佢都話冇,并堅持答我PNI才有, 學校不是掛羊頭賣狗肉吧?

暫時 interview 應該不是問題, 因為我會先抽津貼學校, 直資/私校那邊暫不會考慮了.  上個星期六去了一間直資聽講座, 真是那麼多的最差一間, 真係用差差差去形容, 或許只是學校無 preparation, 無 organizatin, 無 team work 啦, 但會對小朋友好好, 以學生為本啦, 但說實的真是很失望.

原文章由 lusanna 於 07-9-18 16:49 硐表
你那兩隻樹熊又的確幾貼身
柏軒這樣子考小學會否有影響架?
我一個同事都有兩隻樹熊, 囡囡, 大個個都系k3, 佢都是在擔心interview的事,佢地的策略是: 不理好慚都去 in, in到佢習慣為止
可能你都要試下!

...
‹ 上一主題|下一主題