用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P2A 家長互助站
go

08-09 P2A 家長互助站 [複製鏈接]

請幫幫忙, 有冇人知道 visuel dairy cover design 是做甚麼?

激死, 家課簿冇寫, 上家課站才知要做

w+w

0    0    0    0

原文章由 w+w 於 07-9-13 09:07 PM 硐表
請幫幫忙, 有冇人知道 visuel dairy cover design 是做甚麼?

w+w

I think they did it at school, as in 1E....don't worry

嘩,好驚呀,阿仔今日話在學校已做晒功課,你地唔講,我都唔知有呀

原文章由 freddielau 於 07-9-13 21:52 硐表

I think they did it at school, as in 1E....don't worry

1C 班今天也頗多功課,但阿仔居然也很比心機去做,完全不像平時的他。我想他上堂應該很開心啦!

原文章由 yiuyo 於 07-9-13 23:23 硐表
嘩,好驚呀,阿仔今日話在學校已做晒功課,你地唔講,我都唔知有呀

原文章由 w+w 於 07-9-13 21:07 硐表

w+w

昨天上網時, 仔仔已睡著了. 今天問他, 他說不知什麼是 visuel dairy cover design. 不過有畫過圖畫給老師. 我估果份就係.

唔該晒各位家長, 今早見不到老師問不到, 等Wendy放學問下昨天有沒有交圖畫給老師

w+w

hi, goodkids,

你個仔第幾組呀.................

原文章由 goodkids 於 07-9-13 23:48 硐表
1C 班今天也頗多功課,但阿仔居然也很比心機去做,完全不像平時的他。我想他上堂應該很開心啦!

各位P.1A家長請幫忙﹕
請問今天中文課寫生詞功課,每個生詞應該要寫多少次?
(是否如第一課般每個寫3次?)
另題目是否要在二後隔一空格才寫課題名稱,因我囡囡好堅持話不需要及只寫一次。

對! 題目寫在二字後隔一個格, 即第五格
每個詞語寫完後要隔一個格才寫第二個, 直至全行寫完為止

原文章由 Pilotman 於 07-9-17 17:47 硐表
各位P.1A家長請幫忙﹕
請問今天中文課寫生詞功課,每個生詞應該要寫多少次?
(是否如第一課般每個寫3次?)
另題目是否要在二後隔一空格才寫課題名稱,因我囡囡好堅持話不需要及只寫一次。 ...

原文章由 w+w 於 07-9-17 18:27 硐表
對! 題目寫在二字後隔一個格, 即第五格
每個詞語寫完後要隔一個格才寫第二個, 直至全行寫完為止

w+W

真的多謝你的幫忙,我囡囡是第六組,她的名字﹕angel.
你的小朋友是誰呀?

不好意思, 更正少許, Wendy話老師講, 詞語要整句夠位才可以寫, 如果不夠便唔好寫

小孫女是第五組

有時間大家交流交流, 我都需要大家幫忙幫忙

原文章由 Pilotman 於 07-9-17 18:39 硐表

w+W

真的多謝你的幫忙,我囡囡是第六組,她的名字﹕angel.
你的小朋友是誰呀?

係呀,我昨日都問阿仔點解唔把題目寫上d,即不用格,佢話老師話一定要格兩個格,除左最後”走過來”寫兩次,其他都係寫三次呀

w+w
係呢,想問下你地之前份general study寫英文生字,之前阿仔好似英文咁成頁寫滿,點知昨日會來擦剩兩行(唔記得),擦到本簿好核突,你地小朋友有冇好似我阿仔咁呀,唔通阿仔發緊...

另外想問視覺藝術要帶那些物品,昨日冇收到呀(因個袋冇名),你地呢

原文章由 w+w 於 07-9-17 19:06 硐表
不好意思, 更正少許, Wendy話老師講, 詞語要整句夠位才可以寫, 如果不夠便唔好寫

小孫女是第五組

有時間大家交流交流, 我都需要大家幫忙幫忙

...

Wendy都一樣, GS簿都擦到好多痕, 因為上次佢只是寫了兩個生字, 原來要寫4個, 分別係 Taller, Heavier, Milk, Permanent
每個生字寫兩行, 但係寫完重有五行位, 於是問佢要不要寫, 她話是但寫埋佢, 但是我地都唔知對不對
視察藝術我都唔知啦!

原文章由 yiuyo 於 07-9-18 10:09 硐表
係呀,我昨日都問阿仔點解唔把題目寫上d,即不用格,佢話老師話一定要格兩個格,除左最後”走過來”寫兩次,其他都係寫三次呀

w+w
係呢,想問下你地之前份general study寫英文生字,之前阿仔好似英文咁成頁寫滿,點知昨日會來擦剩兩 ...

上次只係寫Taller, Heavier這兩個,昨日才寫Milk, Permanent咋
所以不用寫晒咁多行架

視覺藝術你之前冇收到通告嗎?係一張紙條來架,話要17號前帶水筆,圍裙,手袖,毛巾,筆刨同膠水等喎

原文章由 w+w 於 07-9-18 10:58 硐表
Wendy都一樣, GS簿都擦到好多痕, 因為上次佢只是寫了兩個生字, 原來要寫4個, 分別係 Taller, Heavier, Milk, Permanent
每個生字寫兩行, 但係寫完重有五行位, 於是問佢要不要寫, 她話是但寫埋佢, 但是我地都唔知對不 ...

是不是寫在同一頁呀? 等佢回來要再問清楚佢先

我冇收過通告呀! 你家有冇scanner email 俾我看看呀

[email protected]

原文章由 yiuyo 於 07-9-18 11:46 硐表
上次只係寫Taller, Heavier這兩個,昨日才寫Milk, Permanent咋
所以不用寫晒咁多行架

視覺藝術你之前冇收到通告嗎?係一張紙條來架,話要17號前帶水筆,圍裙,手袖,毛巾,筆刨同膠水等喎

...

有呀,不過要等我回家才可以email到俾你
張通告係1/4張A4紙咋

原文章由 w+w 於 07-9-18 12:18 硐表
是不是寫在同一頁呀? 等佢回來要再問清楚佢先

我冇收過通告呀! 你家有冇scanner email 俾我看看呀

[email protected]

thx!!!

原文章由 yiuyo 於 07-9-18 12:36 硐表
有呀,不過要等我回家才可以email到俾你
張通告係1/4張A4紙咋

w+w
已sent email俾你啦,請快d check喇

原文章由 w+w 於 07-9-18 12:55 硐表
thx!!!

原文章由 yiuyo 於 07-9-18 22:26 硐表
w+w
已sent email俾你啦,請快d check喇

謝謝妳的幫忙

原文章由 w+w 於 07-9-18 23:34 硐表

謝謝妳的幫忙

知唔知今天有什麼功課? 亞仔手冊只有2樣.  背金句 和 page.7 但攞番屋企有 colour in paper,中文筆順,eng penm.1
‹ 上一主題|下一主題