用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kcch
go

K1G [複製鏈接]

各位媽媽你好呀..假期玩得開心嗎?
kelly剪咗個好 cuite苳菇頭呀..佢話唔鐘意呢個頭.
我有同佢溫習字咭呀...另外kelly有唱apple 英文歌仔呀..內容好似係咁.
apple apple for you and me,
for you and me, for you and me,(repeat 2time)
apple apple yammy yammy yammy.  (雙手做埋手勢, for you俾人, for me 俾自己).
kelly話佢自係星星組 又係月亮組.都唔知佢係邊一組.

原文章由 JCjenna 於 07-9-30 00:32 硐表
Hi, 終於有時間上來睇吓,原來大家學嘅嘢都差唔多,我幫個女又係報咗Tom Lee, 但係因為平日帶唔到佢,所以重Wait 緊星期六。英文我就只係同佢報咗啲Oral班都係星期六,我都諗緊平日同佢上多啲,等佢唔好退步。

Cheryl 都有話 ...

[ 本文章最後由 SharonFu 於 07-10-2 13:03 編輯 ]

Hi, 你哋好!放假同Cheryl去咗大浪灣,好好玩,Cheryl 仲曬到紅卜卜咁。不過第二日睇新聞先知好多人喺石澳俾浪捲走,先識驚,下次都係小心啲先。

乜要温字卡咩,等我同佢玩吓先!

原文章由 SharonFu 於 07-10-2 12:57 硐表
kelly剪咗個好 cuite苳菇頭呀..佢話唔鐘意呢個頭.
我有同佢溫習字卡呀...另外kelly有唱apple 英文歌仔呀..內容好似係咁.
for you and me, for you and ...

今日早返未見到妳囡囡個新髮型,等我放學望下先得!

幫囡囡溫習字咭,已認到大,手,腳,口(可能PN班已學過),不過仲未認到耳同眼.佢話老師教寫'B'&'C',學咗'B' for banana, boat & bird (帶有好重的尾音呢!).

昨天囡囡說月亮組小朋友好乖,所以有貼紙,而星星及太陽組,只有少少的小朋友有.講完又講,成日話自己乖呢!

原文章由 SharonFu 於 07-10-2 12:57 硐表
我有同佢溫習字咭呀...另外kelly有唱apple 英文歌仔呀..內容好似係咁.
for you and me, for you and ...

係呀..kelly剪咗個草菇頭呀..佢話自己唔係咁鐘意喎..
尋日 kelly係有貼紙呀...咁佢可能係月亮組囉..我問佢佢都唔答我.

原文章由 clarachel 於 07-10-3 10:58 硐表
今日早返未見到妳囡囡個新髮型,等我放學望下先得!

幫囡囡溫習字咭,已認到大,手,腳,口(可能PN班已學過),不過仲未認到耳同眼.佢話老師教寫'B'&'C',學咗'B' for banana, boat & bird (帶有好重的尾音呢!).

昨天囡囡說 ...

hi, 1G Dorset parents

nice to meet you.
my son is also in 1G, his name is
Matthew, he is the tallest boy
in his class and with small eyes.

today he sing a new song to me
" A little ball, a bigger ball
a big big ball I see. Now let
us count the ball, one, two three"

let us keep in touch

Hi matthew_joy,

There is another thread specially for Dorset K1G
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1142280&extra=page%3D1
Welcome to go to this link.

This thread is supposed for Kent Road K1G.

Let's chat later!!
: : :
原文章由 matthew_jovy 於 07-10-4 13:23 硐表
hi, 1G Dorset parents

nice to meet you.
my son is also in 1G, his name is
Matthew, he is the tallest boy
in his class and with small eyes.

today he sing a new song to me
" A little ball, a bigger b ...
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

大家有冇聽過「學乖櫈」, Miss Yu話用來執坐姿,同訓練專注力

無聽過呢樣嘢喎 點訓練o架?

原文章由 Tony爸爸 於 07-10-8 16:27 硐表
大家有冇聽過「學乖櫈」, Miss Yu話用來執坐姿,同訓練專注力

Hello,  我琴日同阿女番學,一眼就認出Natalie,佢好乖好有禮貌喎,一入班房即刻叫Miss Yu 早晨。原來佢哋係U型咁坐,怪唔得問極阿女都唔知坐第幾行啦!

原文章由 JCjenna 於 07-10-9 22:51 硐表
Hello,  我琴日同阿女番學,一眼就認出Natalie,佢好乖好有禮貌喎,一入班房即刻叫Miss Yu 早晨。原來佢哋係U型咁坐,怪唔得問極阿女都唔知坐第幾行啦! ...

JCjenna妳第一次送亞女返學係唔係好正呀! 多謝你讚我個女!等我揾日認吓你個女女先!

原文章由 SharonFu 於 07-10-9 17:18 硐表
無聽過呢樣嘢喎 點訓練o架?

Miss Yu版本:
一張櫈仔,放喺佢個位側边,她會揾一個小朋友坐出去示範坐姿

亞女版本:
有張櫈仔放喺Miss Yu側边,边個小息返唔切位,就捉去坐,亞女話佢曾經被捕,Miss Yu話冇,考起!
另外有一個小朋友亦曾被捕,名字不便透露,不是在座咁多位的女兒,放心

我想問吓你地,有無同囡囡溫習中文字時..佢地是單字咁講還是會用配詞(字)呀..(如:秋字,她會說秋天,腳-腳止,工--工人).
唔知係咪老師教佢地用配詞咁講呢

同Rachel溫字咭時,佢只會照讀番個字,佢配字比較麻麻.今日同班主任傾開,佢哋教每個字,都會叫小朋友配下字(兩個字),有D小朋友好叻,會配到'火足','火車'等...可能囡囡識的生字唔係咁多,亦好少教佢咁去動腦唸啦,所以唔係好識配,但老師話佢常識方面就好好多,如果佢識都會主動回答的.

如果KELLY識配字,就真係叻女! 比個'GOOD'比佢啦!

好似就快/已經開始畫線了,老師話遲D會比D畫線習作(每星期五派)返屋企練習.而家長就要指導小朋友正確的揸筆手勢,唔啱要立即糾正呢!

Hi! SharonFu,

好番D未?希望妳早日康復!

原文章由 SharonFu 於 07-10-16 23:30 硐表
我想問吓你地,有無同囡囡溫習中文字時..佢地是單字咁講還是會用配詞(字)呀..(如:秋字,她會說秋天,腳-腳止,工--工人).
唔知係咪老師教佢地用配詞咁講呢 ...

[ 本文章最後由 clarachel 於 07-10-17 00:21 編輯 ]

囡囡都話佢無坐過,但就有小朋友坐過呢!

原文章由 Tony爸爸 於 07-10-10 10:45 硐表

Miss Yu版本:
一張櫈仔,放喺佢個位側边,她會揾一個小朋友坐出去示範坐姿

亞女版本:
有張櫈仔放喺Miss Yu側边,边個小息返唔切位,就捉去坐,亞女話佢曾經被捕,Miss Yu話冇,考起!
另外有一個小朋友亦曾被捕,名字不便 ...

哇!我哋沈咗去第二頁了,相信大家一定好忙了!嘻嘻...

昨日的手冊寫要帶家庭相返學校(可能係上星期已要帶,不過囡囡無同我講),但今朝返到學校先知,唯有明天才交,已見到十幾張相掛咗喺天花板了.

今日放學囡囡說:I can sing, I can run, I can jump. 而昨日教咗'Desk'呢個字.其他小朋友有無講學咗D咩呢?

原文章由 clarachel 於 07-10-23 18:08 硐表
哇!我哋沈咗去第二頁了,相信大家一定好忙了!嘻嘻...

昨日的手冊寫要帶家庭相返學校(可能係上星期已要帶,不過囡囡無同我講),但今朝返到學校先知,唯有明天才交,已見到十幾張相掛咗喺天花板了.

今日放學囡囡說:I  ...

D for Doll, Desk and Dish

我唔算忙.不過就病到c c吓..總算依家好番8成..
我諗佢地教到F字啦...因為我尋日聽kelly講f for fish..
仲有呀..佢地都教咗d句子呀.. what's your name? my name is _ _ _. How old are you? I'm 3yrs old. Kelly 就成日攞住隻minnie响度自問自答. 唔知仲有無其他句子呢?

原文章由 Tony爸爸 於 07-10-24 15:10 硐表

D for Doll, Desk and Dish

亞女話Miss Lee琴日小息後走咗,Miss Yu話佢嘔,跟住走咗,昨天仲可以出花園玩!
希望Miss Lee冇事啦!:-|

Miss Lee 係唔係唔教??

係呀..miss lee唔教啦..好似有個新老師 叫miss so...我今日先聽亞女講..miss so 今日彈琴呀..

原文章由 Tony爸爸 於 07-11-6 15:59 硐表
Miss Lee 係唔係唔教??
‹ 上一主題|下一主題