用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K1G [複製鏈接]

Any of your child study in the same class?
   1    0    0    0

Kent Road or Dorset?

我囡囡(Rachel)是讀 K1G(Kent Road)的,你呢?如果係就好,因為好似好少K1G的家長上BK傾計呢!

原文章由 kcch 於 07-9-12 14:37 硐表
Any of your child study in the same class?

Hello!

My daughter is Simone, she also study in Kent Road K1G.  Let's keep in touch...I thought this is the only way for us to find out more about their school life...

Simone is in am class..

妳知道她坐在那兒嗎?等我可以留意下佢嘛!而我囡囡就坐入面牆那排中間的座位,以我所知,K1G已有兩個Rachel(仲係坐在附近的).

妳需要返工嗎?囡囡搭校車還是有人湊返學?我是家庭主婦,所以平時都係自己接送(搭火車).

希望會有多些K1G的家長上嚟傾下啦!Keep in touch!

原文章由 kcch 於 07-9-12 17:49 硐表
Simone is in am class..

各位媽媽你好呀...我個囡都係讀K1G..佢係第一天返學咸到要老師抱住嗰個.. ..我都係自己湊佢返放學o架.

原文章由 clarachel 於 07-9-12 23:49 硐表
妳知道她坐在那兒嗎?等我可以留意下佢嘛!而我囡囡就坐入面牆那排中間的座位,以我所知,K1G已有兩個Rachel(仲係坐在附近的).

妳需要返工嗎?囡囡搭校車還是有人湊返學?我是家庭主婦,所以平時都係自己接送(搭火車).

希 ...

Hello, my son Sean is K1G at Dorset campus. :)

hkviv,
I have seen you in other thread before.  My daughter Wing Lam also study in K1G at Dorset campus.  Very happy to find classmates in K1G.
She sit in 1st row which is near the wall and face to windows.  Everyday I send her to school.  Hope we can meet soon.
Let's keep in touch!!

原文章由 hkviv 於 07-9-13 12:22 硐表
Hello, my son Sean is K1G at Dorset campus. :)
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

Nice to meet you SharonFu,

妳囡囡在Kent or Dorset?她的名字是什麼(因為第一日返學都有幾個小朋友喊呢!)?得閒可以約埋食早餐傾下計啦!

Keep in touch!

原文章由 SharonFu 於 07-9-13 12:00 硐表
各位媽媽你好呀...我個囡都係讀K1G..佢係第一天返學咸到要老師抱住嗰個.. ..我都係自己湊佢返放學o架.

我個囡係讀kent road O架佢叫Kelly..佢坐近壁報板與鋼琴嗰邊..

原文章由 clarachel 於 07-9-13 21:48 硐表
Nice to meet you SharonFu,

妳囡囡在Kent or Dorset?她的名字是什麼(因為第一日返學都有幾個小朋友喊呢!)?得閒可以約埋食早餐傾下計啦!

Keep in touch!

Hi SharonFu/Charachel,

Nice to meet you all.

Simone is sit in front of TV area, face to the TV side.   

If possible, pls kindly send me your e-mail in future contact.  Thanks.

kcch,

Please check PM!

原文章由 kcch 於 07-9-14 14:30 硐表
Hi SharonFu/Charachel,

Nice to meet you all.

Simone is sit in front of TV area, face to the TV side.   

If possible, pls kindly send me your e-mail in future contact.  Thanks.

Hi SharonFu & kcch,

我們三個都係囡囡呢!唔知邊個大D呢?而我囡囡係25/5號的.

小朋友返學開心嗎?Rachel就好開心,仲好喜歡三個老師;我問Miss Yu錫唔錫佢?佢話錫呀!仲好鐘意攬住Miss Yu!

不過今日放學時,老師同我講話咗佢幾句,因為佢將D玩具撥開哂,仲走咗落枱底(後來佢話番比我聽佢要檢回跌落地的玩具),所以佢偏咀想喊,但係佢好快又無事了!放學時不知幾開心!

其實,自己接送小朋友真係好D,可以知多好多小朋友上堂的情況,又可以多D同老師溝通.

Kelly同Simone上堂又如何?她們是好動還是好靜呢?Rachel 就係活潑好動那種,好鐘意跳舞,所以行路都跳跳下,仲會轉圈.不過佢都仲算聽教的,當然有時都會激到我紮紮跳啦!

原文章由 SharonFu 於 07-9-14 10:30 硐表
我個囡係讀kent road O架佢叫Kelly..佢坐近壁報板與鋼琴嗰邊..

clarachel & kcch你地好呀

kelly係6月9日出世係個多嘴妹...講嘢都幾老積又大聲...有次miss yu同我講番..

話說有日miss yu每人派一份禮物仔(好似係本細細薄仔)..miss yu話不如d禮物仔俾晒我&所有老師.我個囡反應就係立刻同miss yu講,d禮物唔係比你o架係比所有小朋友o架,你快d派俾佢地啦...你話係咪俾佢激死呀...講嘢咁老積.

kelly都幾鐘意miss yu...

P.S. Kcch, pls check PM.tks.

原文章由 clarachel 於 07-9-14 16:40 硐表
Hi SharonFu & kcch,

我們三個都係囡囡呢!唔知邊個大D呢?而我囡囡係25/5號的.

小朋友返學開心嗎?Rachel就好開心,仲好喜歡三個老師;我問Miss Yu錫唔錫佢?佢話錫呀!仲好鐘意攬住Miss Yu!

不過今日放學時,老師同我講 ...

[ 本文章最後由 SharonFu 於 07-9-14 23:26 編輯 ]

Rachel好鐘意那份禮物(細薄仔),成日都攞住係咁畫.我唸只是頭兩個星期先會派禮物,到下星期正式上堂就無咁多'甜頭'了!唯有放學時帶少少食物氹下小朋友啦!

原文章由 SharonFu 於 07-9-14 23:25 硐表
clarachel & kcch你地好呀

kelly係6月9日出世係個多嘴妹...講嘢都幾老積又大聲...有次miss yu同我講番..

話說有日miss yu每人派一份禮物仔(好似係本細細薄仔)..miss yu話不如d禮物仔俾晒我&所有老師.我個囡反應就 ...

校園小插曲:
昕昕在根德園,發生咩事都唔知,唯有靠昕昕自己講,今天昕昕爆料:
事件一:
昕:「今日有個同學仔想坐我個位!」
爸:「咁你點呀?」
昕:「我就同佢講:點解你會咁架?」
爸:「咁個同學仔點呀?」
昕:「跟住Miss Yu就埋咗嚟.」
爸:「咁Miss Yu講咩?」
昕:「Miss Yu話:點解你會咁架?」(爸想:係唔係架)
昕:「個同學仔走返埋自己位!」
事件二:
昕:「Miss Yu有隻手仔用嚟摸我哋塊面!」
爸:「咁係木定係膠呀?」
昕:「唔知呀?」
爸:「定係紙呀?」
昕:「唔知呀?不過有個小朋友搶咗Miss Yu隻手手.」
爸:「咁點呀?」
昕:「爛咗!Oh No!!」
真有趣!!

昕昕食飯時問爸媽明天洗唔洗返學,我哋話星期六唔洗,昕昕便答:「我會好掛住根德園!」
這反應了昕昕好鍾意根德園,使爸媽放下顧慮,唔洗担心昕昕會驚傳聞中根德園的教學模式,使她比以前更愛返學!!

K1G Kent road? / Dorest Road???
My D in Kent road

原文章由 clarachel 於 07-9-15 23:40 硐表
Rachel好鐘意那份禮物(細薄仔),成日都攞住係咁畫.我唸只是頭兩個星期先會派禮物,到下星期正式上堂就無咁多'甜頭'了!唯有放學時帶少少食物氹下小朋友啦!

...

除咗簿仔之外,仲有襟章,不知幾開心
我個坐係近門口個排(据我老婆形容),較前的位置

Hi Tony爸爸,

我們(clarachel, SharonFu & kcch)都係Kent Road的K1G.

請問你囡囡幾時出世的?是否大B?因為佢好叻呀,可以同你講番咁多喺學校發生的事情,好可愛呢!而我囡囡就講得無咁詳細,同不是主動講比我聽,我要問佢,佢先答我.

我囡囡都好鐘意上星期五派的襟章,今日仲想帶住上堂,後來Miss Yu同佢傾完就比我keep住,等放學後先玩,暫時都仲好聽老師話的.

今日開始可能無派小禮物/小食了,因為接囡囡放學時,佢問Miss Yu'點解無嘢食嘅?!',亦唔見佢有小禮物,所以應該唔會再派住了.

原文章由 Tony爸爸 於 07-9-17 09:43 硐表
校園小插曲:
昕昕在根德園,發生咩事都唔知,唯有靠昕昕自己講,今天昕昕爆料:
事件一:
昕:「今日有個同學仔想坐我個位!」
爸:「咁你點呀?」
昕:「我就同佢講:點解你會咁架?」
爸:「咁個同學仔點呀?」
昕:「跟住Miss Yu就埋咗嚟.」
爸:「 ...

Hi, clarachel,

我亞女係11/5出世,佢真係好多嘢講,可能我又係咁多嘢講有關,自少要亞女講多D學校(nursery)嘅嘢比我聽,雖然有時都唔知邊句真,信住先,唔好問佢:「係唔係架?」等佢慢慢講,然後自己分析邊樣真..
琴日有個夾仔呀!
我想問吓上課前,如果自己帶返學,家長係唔係可以入班房陪一陣?亞女話係,如果係我星期五可能有時間自己帶返學,想睇吓班房中的情況,睇吓見唔見到妳們!

原文章由 clarachel 於 07-9-17 16:33 硐表
Hi Tony爸爸,

我們(clarachel, SharonFu & kcch)都係Kent Road的K1G.

請問你囡囡幾時出世的?是否大B?因為佢好叻呀,可以同你講番咁多喺學校發生的事情,好可愛呢!而我囡囡就講得無咁詳細,同不是主動講比我聽,我要問 ...

[ 本文章最後由 Tony爸爸 於 07-9-18 09:38 編輯 ]

Tony爸爸,

我今朝終於搜尋到你囡囡了(今日帶粉紅色頭夾),後來佢同我囡囡都去洗手間,所以同佢傾咗一陣,問佢係咪叫Natalie同埋係咪搭校車返學囉!可能佢見我係陌生人,所以答完之後就好快咁走咗返課室。 

昨日開始只可以送小朋友到班房門口,唔可以入課室,不過你可以在門口或隔離的氣窗望下小朋友(你可以好清楚睇到Natalie,因為佢面對D窗坐的),大約到上堂的時間,會有其他老師叫你離開的。

今日放學仲有棉花糖派喎!通常囡囡都好心急,一見到我就問可唔可以食的。

原文章由 Tony爸爸 於 07-9-18 09:37 硐表
Hi, clarachel,

我亞女係11/5出世,佢真係好多嘢講,可能我又係咁多嘢講有關,自少要亞女講多D學校(nursery)嘅嘢比我聽,雖然有時都唔知邊句真,信住先,唔好問佢:「係唔係架?」等佢慢慢講,然後自己分析邊樣真..
琴日有個 ...
‹ 上一主題|下一主題