用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) - 34網 ...
go

中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) - 34網 [複製鏈接]

中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
CCC Wanchai Church Kei To Primary School (Kowloon City)

請問有冇人知道此學校好唔好呢?
   0    0    0    0

中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城),此間學校原本是在灣仔的,為下午校,後來於 2005年搬新校舍,在灣仔屬於 band 1 學校,學校校風唔錯﹗功課都 ok,這間小學有一條龍, 有一間基道中學做 backup 的,所以可考慮﹗可能是新校關係,與其他 34 綱學校來說,欠一點名氣,但在灣仔是冇人不識的。

在多本選小學的雜誌內也有提及的,唔錯﹗

Uran:
我識得你仔仔&媽咪架 我都問過呢間學校,miss話有個畢業生喺基道讀,佢媽咪話都唔錯呀,小朋友返得閞心,唔會有太大壓力,而且仲有中學backup,我都會考慮呢間!

[ 本文章最後由 21520826 於 07-9-12 22:50 編輯 ]

原文章由 21520826 於 07-9-12 22:49 硐表
Uran:
我識得你仔仔&媽咪架 我都問過呢間學校,miss話有個畢業生喺基道讀,佢媽咪話都唔錯呀,小朋友返得閞心,唔會有太大壓力,而且仲有中學backup,我都會考慮呢間! ...

21520826 (anton媽咪)

您好。原來您識得我仔仔及mami。係呀﹗我都在睇緊這學校,因我在雜誌上看過這所學校的資料, 它是在2005年從灣仔搬來,但在 34 網內較為新, 所以要 check 清楚﹗您有沒有資料, 可否分享呢?

Uran:
我今日都有同校長傾過呢間學校,佢話基道喺九龍城雖然係較新,但校風都唔錯,而且唔會谷得太勁!我仍在考慮中
我都會考慮farm road官小同九龍塘官小,2間都係活動教學,會冇咁大壓力

[ 本文章最後由 21520826 於 07-9-14 18:26 編輯 ]

基道好像是從油痲地搬來的。

獻主會﹐龍普道官小﹐牧愛﹐邊間好D呢﹖謝謝

原文章由 ALAL 於 07-9-15 07:08 硐表
基道好像是從油痲地搬來的。

獻主會﹐龍普道官小﹐牧愛﹐邊間好D呢﹖謝謝

不是呀﹗這間基道是從灣仔搬來的, magazine 都有寫, 而且我亦打電話去學校問, 至於油麻地個間仍在, 沒有搬呀﹗

另我會這樣編排
(1) 農圃
(2) 獻主會
(3) 牧愛
但校舍唔係好大, 如校舍大就要選基道啦﹗

thank you.

基道's secondary school seems not very good. so don't rely on the secondary school.

係呀﹗您會唔會考慮這學校呀?

原文章由 ALAL 於 07-9-17 12:21 硐表
thank you.

基道's secondary school seems not very good. so don't rely on the secondary school.

我昨晚到過中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)附近行一行, 這所學校環境都唔錯, 面積亦不小, 相比農圃及馬官的size, 還要大, 都ok, 且05年校, 都好新, 有冇人有其他意見呢?

unfortuately, i don't have any information on基道
I tend to take

(2) 獻主會

because it has a longer history, but I am afraid that it has too much homework and require strict discipline of child. Any comment on (2)?

九龍城嗰間基道前身為油蔴地基道下午校,現油蔴地嗰間前身為上午校,因轉全日,所以变咗2間,我以前小學係讀佢架。

基道中學係1間band 3中學, 我個侄子成績+操行極差, 所以入左呢間, 我一定唔會考慮基道小學

原文章由 littlekid 於 07-9-17 13:19 硐表
係呀﹗您會唔會考慮這學校呀?
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

唔係呀﹗九龍城個間是在灣仔搬來的, 個website 同 d 雜誌有講的。

http://ktw.hkcampus.net/

我估您讀個間是 41 區個間﹗

原文章由 BNTYA01 於 07-9-18 23:59 硐表
九龍城嗰間基道前身為油蔴地基道下午校,現油蔴地嗰間前身為上午校,因轉全日,所以变咗2間,我以前小學係讀佢架。

咁請教您, 中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) => 小學好唔好呀?小學是 band 幾呢?

原文章由 sayuri 於 07-9-20 17:09 硐表
基道中學係1間band 3中學, 我個侄子成績+操行極差, 所以入左呢間, 我一定唔會考慮基道小學

基道小學唔知, 中學就一定差
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

基道係唔錯架

我係果到既畢業生,畢業只係幾個月,6年黎既日子我好開心,呢間學校既課程唔會太難,老師亦好有心機教,同學之間都好融洽。佢係從油麻地搬過去九龍城,因為未轉全日制前,係半日制,當年下午班就搬走左,上午班就繼續留守油麻地。我宜家就去左一間band1頭至中既女子英文中學,雖然唔係精英班,但總算能夠適應到。呢間學校整體上都唔錯,只係欠缺名氣~P.S.用媽咪既acount發表意見~~

[ 本文章最後由 ChERRie47656 於 07-11-4 19:51 編輯 ]

http://keito.school.hk/system/to ... us&tool_admin=0
‹ 上一主題|下一主題