用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局田家炳幼稚園既家長一齊交流下呀!! ...
樓主: cherry_k
go

保良局田家炳幼稚園既家長一齊交流下呀!! [複製鏈接]

原文章由 fatblack 於 07-10-11 00:09 硐表
我知啦, 係你遺傳d脾氣比阿囡, 所以, 係唔關佢事既, 慢慢黎啦.
點解你地一星期先著一次運動衫咁少既? 我地逢一三五就著運動衫, 二四就著校裙, 隔住隔住d時間都幾好, 唔驚洗咗唔乾無得著.
今日阿囡下面有少少紅咗, 同 ...

我囡囡逢星期三先要著運動衫架咋~點解上下午班甘唔同既??
我問過囡囡去完廁所點樣抹patpat架,佢竟然係答我話無抹既,我問佢老師無教佢要抹既咩,囡囡話無,著返褲仔就去洗手同抹手咋~
如果你囡囡只係比d尿"拿"紅左的話你幫佢搽下藥膏就得啦,但如果係唔乾淨比細菌入左去,就要去睇醫生啦!

我巳經急不及待叫婆婆帶佢睇醫生, 順便睇埋d痰同咳咳, 醫生話係小問題, 真係d尿 "拿" 紅咗, 比咗d藥膏, 夜晚放工返黎同佢洗澡, 見佢都冇紅到, 又冇叫痛痛, 搞掂.
最初開學果陣我都有問佢去完小便有冇用廁紙印印, 佢話冇, 跟住我就教佢要問老師或者嬸嬸攞廁紙清潔, 依家識嗱.:
係呢, 你唔駛返工架? 我要返工, 所以通常夜晚23:00先開機上網入黎睇.
你有冇參加果個閱讀計劃呀, 每星期可以借一本書返屋企睇, 睇完要寫返份報告, 我地有參加到, 今日阿囡攞咗本細細本既書仔返黎, 都幾好喎, 可姒培養下佢睇書既習慣.

我要返工架~不過有時會偷偷地上下網囉~
我囡囡無得參加閱讀計劃喎~之前派過張通告知道係要K2先可以參加架,K1無份~:tongue:
上次點覆個陣唔記得答你,我囡囡係睇開旺角既黃可用醫生,不過上個星期日睇左偉景花園既莫國榮,囡囡好唔LIKE食佢D藥,而且D藥好似好勁呀!囡囡食左一日D鼻水就收左好多,不過到第二日就有話比我知佢食完藥震呀,而且D手腳凍冰冰, 所以我覺得唔知係咪D藥力勁得滯~
係呢?你地又睇過邊個醫生呀?

hi
你地有冇 msn 呀?
我覺得入 kingdom 傾計好麻煩, 不如大家去 msn 傾餐飽

原文章由 cherry_k 於 07-10-12 11:31 發表
我囡囡無得參加閱讀計劃喎~之前派過張通告知道係要K2先可以參加架,K1無份~:tongue:
上次點覆個陣唔記得答你,我囡囡係睇開旺角既黃可用醫生,不過上個星期日睇左偉景花園既 ...

唔係 wo, k1 都可以參加架 wo, 我囡昨日已帶左本圖書回家 lu.

係喎, 之前你講過話早d送阿囡返學就唔駛遲到, sorry, 我唔記得咗.  本來係新都商場劉孟蛟睇, 之後好似唔係好夾, 結果我叫婆婆帶佢去試去樓下馮家樂, 佢都係兒科醫生, d藥好似溫和d又見效d, 不過要食多日藥先知好唔好. 再之前bb果陣就係油麻地陳自適睇囉. 我地下午班k1都有得借書喎, 點解你又唔同既? 你又好啦, 返工有得偷雞上網, 我果到好落後嫁.                                      
原文章由 cherry_k 於 07-10-12 11:31 硐表
上次點覆個陣唔記得答你,我囡囡係睇開旺角既黃可用醫生,不過上個星期日睇左偉景花園既 ...

[ 本文章最後由 fatblack 於 07-10-12 23:12 編輯 ]

歡迎你喎, 你囡囡讀上午定下午架?                                       
原文章由 珈如媽媽 於 07-10-12 14:23 硐表

唔係 wo, k1 都可以參加架 wo, 我囡昨日已帶左本圖書回家 lu.

原文章由 fatblack 於 07-9-30 23:04 硐表
max00mini 媽媽: 你要係紅色 file 裡面果張每週課程, 最底果欄備註就有講到中秋節及28日生日會都係不用著校服返學架, 28日果日仲唔駛帶書返學校.
你都覺得佢地個書包好重呀? 不過我巳經問過學校, 係要帶哂5本書連手 ...

~~~Thank you ...fatblack...~~~
我從來冇睇過備註欄-----好有用的資料. :
我女女都有搭校車,放假就自己接送,
傻妹超鍾意搭校車,佢都幾習慣新學校,
但老師話佢係濕水欖核,超百厭,超活躍..
有日上上吓堂,走左入玩具櫃裹面,,老師搵到佢時仲係到笑...
....真激死

我每晚返到屋企就問阿囡有冇通告比我睇, 之後就看看書包有冇多咗嘢, 每晚既例行公事.

本身有想過比亞仔08年讀k1,但好多人話先生唔好,所以我都會睇下有無第二間
原文章由 fatblack 於 07-9-6 00:10 硐表
我囡囡係讀下午班, 我覺得佢地唔係好識維持秩序, 好似之前做校服果日, D 家長將D膠袋到處掉, 搞到通地都係, 隨時滑到人, 跟住就係昨天星期二, 返學果陣因為有D上午班要排舞而遲放學, 撞正下午班返學, 學校門口巳經細 ...

原文章由 fatblack 於 07-10-12 22:52 硐表
歡迎你喎, 你囡囡讀上午定下午架?                                         

HI

我囡囡係上午 A 班, 佢好鍾意返呢間學校架, 之前返另一間 N1, 都冇咁開心.

你地去不去 27/10 既 BBQ 呀?

之前講過囡囡比老師投訴,今日我同岑老師通左電話,佢同我講囡囡呢幾日既表現都有D改善,叫我要比多D時間囡囡去改!而自從老師投訴後,我無再鬧過囡囡,同佢講說話都溫柔左好多,我都發覺囡囡係乖左架!:loveliness:  我會同囡囡一齊努力架啦!!

珈如媽媽, FATBLACK,
我問左岑老師, 佢話未開始做圖書閱讀計劃喎!佢話好似係今個月尾呀!!我又問埋今個月20號係咪有活動,佢又話無喎,我好混亂呀!!!  會唔會有另一間??你地係咪讀青衣個間呀!!??

原文章由 cherry_k 於 07-10-16 17:25 硐表
之前講過囡囡比老師投訴,今日我同岑老師通左電話,佢同我講囡囡呢幾日既表現都有D改善,叫我要比多D時間囡囡去改!而自從老師投訴後,我無再鬧過囡囡,同佢講說話都溫柔左好多,我都發覺囡囡係乖左架!:loveliness:  我會同 ...

你哋好,我係剛上這個網上交流的,我的小朋友係在保良局田家炳兆康幼稚園讀K2,所以都好有興趣交流,但看過幾位媽咪的對話後,其實會唔會大家講緊係唔同的學校,因為我知在青衣有一間保良局田家炳幼稚園,而我小朋友讀嗰間係在屯門。而且我小朋友在K1時10月份已有圖書借回家。

hi..ALL
我係屯門兆康嗰間,
我係上星期都有圖書借左返來

哈哈哈~~~! 我囡囡係讀屯門兆康幼稚園架, 不過唔緊要啦, 都可以交流下喎.

原文章由 cherry_k 於 07-10-16 17:25 硐表
之前講過囡囡比老師投訴,今日我同岑老師通左電話,佢同我講囡囡呢幾日既表現都有D改善,叫我要比多D時間囡囡去改!而自從老師投訴後,我無再鬧過囡囡,同佢講說話都溫柔左好多,我都發覺囡囡係乖左架!:loveliness:  我會同 ...

10月31日有萬聖節party,
老師話要扮鬼扮馬
大家唸住幫仔仔囡囡扮咩??????????

歡迎你呀, 你說得對, 我地原來係來自唔同地區既 "保良局田家炳幼稚園".
你小朋友讀緊k2, 咁你對依間幼稚園有咩感覺呢? 係呢, 你要開始諗小學喎, 有無心水呀, 好快就輪到我啦!

原文章由 NERAK 於 07-10-16 23:27 硐表

你哋好,我係剛上這個網上交流的,我的小朋友係在保良局田家炳兆康幼稚園讀K2,所以都好有興趣交流,但看過幾位媽咪的對話後,其實會唔會大家講緊係唔同的學校,因為我知在青衣有一間保良局田家炳幼稚園,而我小朋友讀嗰間係在屯 ...

唉,原來攪錯左:cry:
唔怪得無人so我啦:(
不過我己知道林老師都有係青衣果间田家炳到做

我想將囡囡反串, 扮藍寶可王子呀

唔怪得知之前大家既資料原全不同啦,   我囡囡係入讀屯門兆康保良局田家丙架.

‹ 上一主題|下一主題