用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
樓主: wingnam-ma
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

Boots

" 各一年級同學注意:
阿女話老師說long hair 一定要速"bun 辮",較短就速兩條麻辮.唔可以速馬尾. today i ask one 高年級家長 at school 門口,佢都係咁講. Marians, is it right???"

Yes, exactly.

只可"bun 辮",或 length 吾過 shoulders 就束兩條孖辮。

過了適應期, 各級訓導主任會巡查各班。連頭髮的飾物也要最簡單, orange or black rubber band, orange, dark blue and black clips (每一個頭夾只可一種顏色), orange ribbons, etc.  高班的同學試過用有"橙色的花珠" rubberband 也被勸喻不要再用。

Marians

boots,

Which book did you miss?

Marians

請問點樣可以入內聯網及學校電視? 學校係咪遲d會俾login name and password? Thanks.

Boots

我囡囡昨日話本English Answer Key俾老師收咗。我諗老師會keep晒所有answer book.

WaiMa

原文章由 Marians 於 07-9-6 14:32 硐表
Boots

" 各一年級同學注意:
阿女話老師說long hair 一定要速"bun 辮",較短就速兩條麻辮.唔可以速馬尾. today i ask one 高年級家長 at school 門口,佢都係咁講. Marians, is it right???"

Yes, exactly.

只可"bun ...

Marians,
請問是不是指紥頭髮的橡筋上不可有公仔,例如囡囡的橡筋上有個水晶公仔頭或有少些花紋,唔該。

New member

HI! 我女兒是1C班. 請多多指教.

原文章由 timaliceching 於 07-9-6 16:03 硐表

Marians,
請問是不是指紥頭髮的橡筋上不可有公仔,例如囡囡的橡筋上有個水晶公仔頭或有少些花紋,唔該。

原文章由 froggybb74 於 07-9-6 15:21 硐表
boots,

Which book did you miss?

froggybb74,

i miss 中國語文--作業.  你女有冇???

Boots

我囡囡昨日話本English Answer Key俾老師收咗。我諗老師會keep晒所有answer book.

WaiMa ... [/quote]

waima,
tomorrow 我們都要帶Answer key給老師收起.  但我miss 個本是作業, i am afraid我女唔見左.

Marians,
thx for your reply. 咁 rubberband 可不可以有 orange 珠??
or 一定要一條"像跟"乜都無??

boots,

中國語文--作業是否工作紙, it still in her schoolbag.

原文章由 phyonna 於 07-9-6 18:52 硐表
明天有 art 堂, 學校已經給 colour pen 囡囡,
但安全剪刀,膠水沒有給囡囡, 是否要自己先拿回學校嗎?
不過我囡囡現在有些發燒,可能明天不能上學.

phyonna,

囡囡沒事嗎?剛開學要保重身體。
3/9派的視覺藝術課備忘中指膠水及剪刀學校已代購,是不是表示不用帶呢!
我囡囡話中文作業老師收了,說做作業時才派,中文書則每次上中文堂都要帶。1B班明天要帶GP2A Answer Key,大家記得嗎?

[ 本文章最後由 timaliceching 於 07-9-6 21:30 編輯 ]

原文章由 Boots 於 07-9-6 19:02 硐表

froggybb74,

i miss 中國語文--作業.  你女有冇???

Boots,
作業老師收了。

WaiMa

Yes, the login number and password will pass to every new student separately.

Marians

原文章由 WaiMa 於 07-9-6 15:51 硐表
Marians

請問點樣可以入內聯網及學校電視? 學校係咪遲d會俾login name and password? Thanks.

Boots

WaiMa ...

timaliceching

Yes, 最好是什麼都沒有, 淨係得條象筋圈。

Marians

原文章由 timaliceching 於 07-9-6 16:03 硐表

Marians,

我囡囡話小息時和同學仔找地方食東西, 走廊, 小禮堂, 班房都不可以吃, 她們走來走去, 最後只有很小時間剩, 只吃了一口麵包. 你們囡囡夠唔夠時間吃呀?

Dear all

我女兒是1D班. 請多多指教.

B. regards

Updated list
1A -
1B - Boots, Phyonna, timaliceching, froggybb74, cinnamonbb
1C - Jennifer, WaiMa, rnylui
1D - antsusanna, cypetrina, joymamam, wingnam-ma, 2girlsmami

Marians, thank you for your reply.

rnylui, 大家都係1C家長, 你囡囡叫嘜名?

cinnamongbb, 星期三果日囡囡都話小息唔夠時間食茶點,事關要去禮堂聽野。但昨日就可以食晒。不過佢話週圍都係學生,搵唔到自己同學。

Boots, 囡囡話校長叫佢地最好剪短頭髮

[ 本文章最後由 WaiMa 於 07-9-7 09:50 編輯 ]

原文章由 phyonna 於 07-9-6 18:52 硐表
明天有 art 堂, 學校已經給 colour pen 囡囡,
但安全剪刀,膠水沒有給囡囡, 是否要自己先拿回學校嗎?
不過我囡囡現在有些發燒,可能明天不能上學.

phyonna,
你女今日好d未???現在都未真正上堂,最好比佢rest多d,養好身體
sin.

froggybb74,
不是工作紙,是作業.我女說是給老師收左.

timaliceching,
thx~~ 咁我都放心d,驚我女搞錯. 剪刀膠水我無帶佢話school provide.

cinnamonbb,
pls check pm.
我女wednesday 放學想哭,話小息無食野好hungry.因佢去完
toilet再出操場慢慢找地方.問始食就打鐘. next day 我教佢一行出toilet就食,邊食邊找地方. thursday she is ok finish all 茶點.
dont know how she's doing today??

原文章由 WaiMa 於 07-9-7 09:44 硐表
Updated list
1A -
1B - Boots, Phyonna, timaliceching, froggybb74, cinnamonbb
1C - Jennifer, WaiMa, rnylui
1D - antsusanna, cypetrina, joymamam, wingnam-ma, 2girlsmami

又有多兩位新朋友,呢到人氣越來越旺

waima,
校長真係咁講,唉..遲d sin 算.我女好貪靚,cut hair 佢會好唔
happy 或者唔好留咁長,keep住just到膊.

我女都話小息有時在playground找不到同學,好悶.

[ 本文章最後由 Boots 於 07-9-7 10:19 編輯 ]

"Boots, 囡囡話校長叫佢地最好剪短頭髮"
========================

如果真係要剪短哂,囡囡實喊都唔想返學.
記起之前我在寶靈街買頭飾時, 有個事頭婆話以前個校長無咁嚴,頭飾夾雜少少其他色都可以. 但換了這一個新校長就嚴好多,一定要純橙色.如果係咁,我都驚真係要強制性剪短就慘啦.

囡囡這兩天都找到同學仔一起到操場食野同玩,睇來都好開心.暫時都好適應. :)
‹ 上一主題|下一主題