用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

各位媽咪 :

還有兩星期開學啦,你地準備哂未.不如大家互相提交流下.

1    0    0    0

我已經幫囡囡買齊書包、校服、書本已包好,文具飯壼已齊,她們英文科用二年級的書,我亦一早買了一年級的温習,囡囡對於小一的生活有了充足的心理準備,加上她的幼稚園有小一預備班,上足一個月,對於小學的上課模式大致掌握,我想她應該可以吧,你們的又如何?有沒有我忽略了的,請多多提點。

我已經幫囡囡買齊書包、校服、書本已包好,文具飯壼已齊,她們英文科用二年級的書,我亦一早買了一年級的温習,囡囡對於小一的生活有了充足的心理準備,加上她的幼稚園有小一預備班,上足一個月,對於小學的上課模式大致掌握,我想她應該可以吧,你們的又如何?有沒有我忽略了的,請多多提點。

開學日注意事項

各位好﹗開學日要帶「閱讀約章」,出世紙影印本,文具,公共圖書証。
請問還有沒有遺漏呢﹖多多指教

原文章由 timaliceching 於 07-8-21 14:55 發表
我已經幫囡囡買齊書包、校服、書本已包好,文具飯壼已齊,她們英文科用二年級的書,我亦一早買了一年級的温習,囡囡對於小一的生活有了充足的心理準備,加上她的幼稚園有小一預備班,上足一個月,對於小學 ...

我都報到先!
多謝ualacinom提醒,thank you........................

原文章由 ualacinom 於 07-8-21 17:33 發表
各位好﹗開學日要帶「閱讀約章」,出世紙影印本,文具,公共圖書証。

報到! 報到!

上次考編班試冇交 K3 下學期成績表 copy , 開學是否要交回?

thanks!

joymama

原文章由 joymama 於 07-8-21 23:11 發表
報到! 報到!

上次考編班試冇交 K3 下學期成績表 copy , 開學是否要交回?

thanks!

joymama

joymama,
K3下學期的成績表copy也要交回,多謝提醒﹗

原文章由 ualacinom 於 07-8-22 07:55 發表

joymama,
K3下學期的成績表copy也要交回,多謝提醒﹗

唔該哂!差點忘記K3下學期的成績表copy

原文章由 ualacinom 於 07-8-21 17:33 發表

報到!報到!
心情有d緊張因就快開學了.所有野都預備好.
條底"dress"在做校服個到好厚,你地會唔會自已出去買??

ualacinom....多謝提點要申請圖書証, i have totally forgot.還有orange color頭夾,好難買.

boots

校服裙

我想問各位家長有沒有看過「華生」提供的校服裙連底裙呢﹖是否著了連底裙的校服便不用著底裙呢﹖
另底裙和橙色髮夾都可在寶靈街買到﹗

我覺得校服裙連底裙不好, 因為她們會熱 (上半身)。

原文章由 ualacinom 於 07-8-22 14:58 發表
我想問各位家長有沒有看過「華生」提供的校服裙連底裙呢﹖是否著了連底裙的校服便不用著底裙呢﹖
另底裙和橙色髮夾都可在寶靈街買到﹗

囡囡尚未完成「閱讀約章」,希望這星期可完成.
另外,有關橙色頭飾我都搜集一些,總之行街shopping時,一見到純橙就買.寶靈街賣頭飾d事頭婆真係好鬼smart,一見到我看實橙色頭飾,第一句就話"放心啦,可以返學用嫁",因為佢地知道是st. mary 用的. 如果有媽咪在長沙灣返工,可行下長沙灣廣場有一檔都有幾多款式,但要自己再配拾.
我未決定只包書本(不包練習), 還是全部包哂.
其實還有許多瑣碎事項,請大家要互相提點.
趕住放工, 明天再傾.

頭飾和髮夾

花園街都有純橙色頭飾和髮夾.
有米奇頭和心心形頭飾選擇.

joymama

[ 本文章最後由 joymama 於 07-8-22 17:56 編輯 ]

現在才發現還未登入閱讀約章,請問怎樣取得小校園帳號和密碼呢?拜託各位!

原文章由 Marians 於 07-8-22 15:36 發表
我覺得校服裙連底裙不好, 因為她們會熱 (上半身)。

me too.  我女試過條裙都覺得好熱.  

我plan 只包練習不包書.  我今日問過書局佢地有包書服務,2元一本.think得過,只包上冊,反用書套,又環保又慳功夫.朋友教路.

家長會聽到p1上學期無需上課外活動.咁wednesday係唔係食完
lunch就走得,知唔知那天放幾點??

boots

原文章由 yytang20 於 07-8-22 22:06 發表
現在才發現還未登入閱讀約章,請問怎樣取得小校園帳號和密碼呢?拜託各位!

乜閱讀約章要用computer做嫁咩??? 唔係填晒張form就ok.

原文章由 yytang20 於 07-8-22 22:06 發表

yytang20,
據我所知只是填了在小一分班當日所派的「閱讀約章」便可。而登入小校園的只是某些學校方便學生而設。
但如「閱讀約章」不夠填的話,可下載表格。但不用登入小校園。

原文章由 Boots 於 07-8-22 22:06 發表

me too.  我女試過條裙都覺得好熱.  

我plan 只包練習不包書.  我今日問過書局佢地有包書服務,2元一本.think得過,只包上冊,反用書套,又環保又慳功夫.朋友教路.

家長會聽到p1上學期無需上課外 ...

星期三是下午二時三十分放學。
但我還沒有和囡囡包書,我打算在9月3日後知道她讀哪班才貼上名字和班別,然後再包書。

九月份上半月是小一生的適應期,應該在午飯前放學。適應後,逢星期三午飯後有老師在各班分組去其他班房上課外活動,這些是免費的。因早放學 (Wed 2:30) 會有特別多的要邀費的課外活動給家長選擇(其實日日都有要交費用的活動)自由參加。小一生通常都任得你們。

原文章由 ualacinom 於 07-8-22 22:38 發表

星期三是下午二時三十分放學。
但我還沒有和囡囡包書,我打算在9月3日後知道她讀哪班才貼上名字和班別,然後再包書。
‹ 上一主題|下一主題