用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想要d一條龍學校o既資料呀
go

想要d一條龍學校o既資料呀 [複製鏈接]

請問有邊幾間係有幼稚園,小學& 中學架?男校or男女校都ok
   0    0    0    0
[/url]

原文章由 tupytupy 於 07-8-16 09:34 發表
請問有邊幾間係有幼稚園,小學& 中學架?男校or男女校都ok

培正,民生。

女- 可諗下 協恩 / 堅罹撤 & 堅聖母
原文章由 2childmama 於 07-8-16 13:19 發表

培正,民生。

原文章由 2childmama 於 07-8-16 13:19 發表

培正,民生。

培正同民生,邊間較好?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

培正,民生。

但培正小學係私校, 一年學費2萬幾, 相比起其他o既免費, 就好似唔抵咁.

[ 本文章最後由 MandyChau 於 07-8-17 05:02 編輯 ]

仲有,讀培正小學唔可以參加統一派位!

原文章由 tupytupy 於 07-8-16 09:34 發表

Tupytupy:

St. Joseph Kindergarten, 幼稚園多數入番小學,萬一抽唔到都有得叩 ( 我未見過入唔番 )

hugub

請問點解唔可以? 唔係人人有份ka?

原文章由 fcatherinehk 於 07-8-17 07:53 發表
仲有,讀培正小學唔可以參加統一派位!

hugub,

請問你知唔知st joseph幾時派表呢?我打過電話去,但係冇 人聽。thx!

angelanala

原文章由 hugub 於 07-8-17 10:01 發表

Tupytupy:

St. Joseph Kindergarten, 幼稚園多數入番小學,萬一抽唔到都有得叩 ( 我未見過入唔番 )

hugub

[quote]原文章由 angelanala 於 07-8-17 21:38 發表
hugub,

請問你知唔知st joseph幾時派表呢?我打過電話去,但係冇 人聽。thx!

angelanala

Angelanlal:

我諗你9月份打去問下, 但留意 St.Joseph 只收 K2, 沒有辦K1

hugub

所有直資學校及少數私校都要簽紙放棄參加統一派位
而培正其中一間
原文章由 alexmum 於 07-8-17 16:33 發表
請問點解唔可以? 唔係人人有份ka?

hugub,

請問,St. Joseph Kindergarten係邊區架?佢中學好似係寶馬山架喎

同埋佢地有無話like收讀過邊d k1既學生架?e.g.私校or政府?

tupytupy

原文章由 hugub 於 07-8-17 10:01 硐表

Tupytupy:

hugub
[/url]

hi hugub,

咁請問知唔知讀邊間k1,較為容易入到st joseph呢?thx!

angelanala

[ 本文章最後由 angelanala 於 07-8-28 21:59 編輯 ]

係呀,我都想知呀,唔該

原文章由 angelanala 於 07-8-28 21:58 硐表
hi hugub,

咁請問知唔知讀邊間k1,較為容易入到st joseph呢?thx!

angelanala
[/url]

Dear All:

St.Joseph Primary School  - 灣仔活道
http://www.sjps.edu.hk

St.Joseph College - 中環堅尼地道
http://sjc.edu.hk

佢都收左唔少 Victoria 學生

hugub

請問祟真,宣道係唔係一條龍的?

請問祟真,宣道是否一條龍呢?
似乎有一條龍的學校都係直資或私校...?有冇小學同中學唔係呢

原文章由 hugub 於 07-9-7 10:22 硐表
Dear All:

St.Joseph Primary School  - 灣仔活道
http://www.sjps.edu.hk

St.Joseph College - 中環堅尼地道
http://sjc.edu.hk

佢都收左唔少 Victoria 學生

hugub

?

吓! 唔係喎...培正同民生小學部都係私校喎,今年開始民生會貴過培正小學, 因民生會開始轉全日制, 民生二千幾一個月, 培正就千幾一個月(一至四年級), 五至六年級就(二千幾一個月) 同埋培正係可以參加統一派位架, 我姐姐個仔都係讀培正, 今年升培中喇.

I want to have some advise for my daughter at HK Island?  Pls advise.

原文章由 graceshumwy 於 07-9-8 01:28 硐表
吓! 唔係喎...培正同民生小學部都係私校喎,今年開始民生會貴過培正小學, 因民生會開始轉全日制, 民生二千幾一個月, 培正就千幾一個月(一至四年級), 五至六年級就(二千幾一個月) 同埋培正係可以參加統一派位架, 我 ...

唔知民生及培正邊間好呢?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

醒目開學勳章 王國長老

其實, 政府註冊既一條龍, 只有between中小學, 而唔包括幼稚園(好似無直資幼稚園架bor )
請留意, 津小派位係跟政府(計分/攪珠), 同讀邊間幼稚園, 根本無關, 所以有d名津校, 本身勁多人爭, 讀完佢間幼稚園都無著數(除非好似st jo咁勁多班好多叩門位, 就有d自主權)
要攪清楚遊戲規則呀..........
原文章由 choifung618 於 07-9-7 11:58 PM 硐表
請問祟真,宣道是否一條龍呢?
似乎有一條龍的學校都係直資或私校...?有冇小學同中學唔係呢

?

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 07-9-8 23:13 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題