用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好想比個囡讀國際學校....但....
樓主: eemsfok
go

好想比個囡讀國際學校....但.... [複製鏈接]

Discipline problem.
Behaviour problem.
Language (Chinese ability) problem.
Identity problem.

So the list just goes on and on, doesn't it?

For those who have initial doubts, I suggest you do more research. It is not going to help sitting in front of the computer and read from people you have never met. There are so many false and incorrect information around - some purposedly planted here by people to bad-mouth international schools, some merely re-told by people who have trusted their unknown sources of information.

My view is that, choosing schools OTHER THAN international schools, ie local schools, is NOT going to help you with the above issues. But, like I said, don't trust me, even. Go and do more researches.

If, after further researches, including visits to international schools, talking to teachers, principals, parents, or even students, you still think international schools HAVE problems with the above issues, well, then may be you really should not choose international schools for your child.

Oh, isn't it great that we have so many choices in Hong Kong? When you come to think of it, you DO have more choices, if you choose local schools, at much more attractive fees. Wow, congratulations!

1. "我們是哪國人"?

我是會唱中國國歌, 會為中國的一切美好現象而感到驕傲的"國際人", 活在"世界大同", 我會教小朋友心懷祖國, 走遍天下, 有能力甚麼地方有需要就去幫, 君不見那麼多國際人士在中國默默地做無償奉獻嗎?  國人放洋海外, 又有多少人願意回鄉純粹幫人而不是撈一把的呢?

外國長大的小孩到某一個成熟的階段, 最終會找到自己的答案, 不用擔心.

2. 最近路經皇仁書院, 見一隊真X學校的女生穿體育服, 站在路邊聽一位中年老師的介紹: "拿, 對面呢棟就係柏景臺啦, 係城中豪宅, 好貴架, 你地俾心機讀書, 第日買番層....哈哈哈", 幸虧女生們都在聊, 好像沒甚麼反應.

香港人又要"攻"樓, 又要"養仔", 又要攢錢養老, 即使教師是清高、講理想的職業, 也很難"脫俗"......

我覺得若為子女選擇國際學校, 家長必須要從心底裡接受她的教學方法模式, 亦要接受子女的中文水平比local學校低.

但若家長只覺得國際學校的英文好, 只視她為English Learning Centre, 那樣千萬不要選國際學校(小學/中學).

其實, 當我向有孩子在國際學校的家長取經時, 他們都會第一時間說出以上的問題, 提醒我選擇國際學校與本地學校的主要分別.

所以只要問多些人,了解多些, 自己覺得那個模式校合自己的教學理念才作決定.

原文章由 bawt 於 07-9-3 17:09 硐表
Discipline problem.
Behaviour problem.
Language (Chinese ability) problem.
Identity problem.

So the list just goes on and on, doesn't it?

For those who have initial doubts, I suggest you do more res ...

青少年問題,學習問題,全世界都有,任何學校都有,怎會是國際學校獨有的?

因為怕孩子接觸到,認識到問題學生,那家長把他留在家自己教吧,學外國偏遠地區做 homeschooling 好了,聽聞澳洲可以越洋有 homeschooling 的 support,有興趣就上網 check 下。

國際學校比本地學校 "開放" 是事實。我說 "開放" 之意,唔係一般人心邪,想的 "性開放" 那種;我說的 "開放" ,係學校可以開放討論,開放面對。種種問題,學校都會積極處理,跟學生傾,跟父母傾,大家一同面對,一同引導孩子走回正軌,而唔係好似本地名校一樣,有少少問題,就叮走學生算了。

學校,就是教導學生的地方,學校要同家長一齊合作,幫助有問題的學生;有問題不去面對,就要人家離開,學校當然容易做,但這不是教育。當然,如果屢次犯錯都唔改,而犯的又是大事,那就真的不能姑息。

青少年吸煙,濫藥,主要都不只發生在國際學校學生身上;不信?多往年青人聚腳點,如旺角銅鑼灣走走罷。犯事犯案的,主要亦都不是國際學校學生;我不想舊事從提,因為不竟案件已告一段落,但近期不是有名校生曾分別因搶劫和非禮入罪嗎?每次有涉及學生的 "大件事" 都不覺得有是國際學校學生牽涉在內 ---- 信我,香港好多人對國際學校都有的敵意,如果有國際學校學生犯事犯案,有國際學校學生闖禍,一定會在報章大字標題。

至於 "中國人" 這個 identity,我也不覺得住香港有乜野幫助。香港人真的愛國嗎?真的熱愛中國文化嗎?真的肯承認自己是中國人嗎?各位有興趣,可以到香港各大小 newsgroup 或討論區,看看香港年青人的留言,佢地大都只會話自己係香港人,唔會話自己係中國人,而亦因為香港人普遍對國內人士有敵意,他們都刻意將自己和 "中國" 或 "中國人" 劃清界線。本地學校雖然近年都加強普通話,但都仍然以 "英語" 為賣點,名校很多亦限制學生學生在校內要以說英語為主,名校以英語好為他們的資產,亦以自己可以依然係少數英文中學,可以保留英語教學為榮,家長學生學校都不似很重視中文或中國文化。

就是住在外國多年,我才越來越有中國人的認同,才擔心自己的孩子有identity的問題。我不想孩子一輩子都有生活在別處的感覺。住在外國,可以是abc, cbc的identity. 但人已經在香港,還上國際學校,外國人始終不認為你是外國人,是中國人又不會用母語溝通,好難的決定。

原文章由 nintendo 於 07-9-2 13:18 硐表
家住香港,不一定就等於有 "中國人" 的認同。
我住外國多年,一直都沒有放棄中國文化,中國人身份,因為這是我自己的選擇;身份認同,說到尾,是自己問題,是自己有沒有這個 "心"。

現在的世界,其實不能介懷住在那裡了。
在歐美生活, ...

[ 本文章最後由 airay 於 07-9-4 22:35 編輯 ]

是中國人永遠都是中國人~ 沒有想過要外國人認為上了國際學校就是外國人

我相識很多香港國際學校學生, 都是用全廣東話跟我們溝通; 反而見很多名校生才半英半中地說話   

原文章由 airay 於 07-9-4 22:33 硐表
但人已經在香港,還上國際學校,外國人始終不認為你是外國人,是中國人又不會用母語溝通,好難的決定。

得罪都要講句,我估計你不在香港多年,已經不太清楚本地的教育制度

至於"中國人又不會用母語溝通",應該睇父母自細點教小朋友吧.聽朋友講過,佢朋友英文好"水",都夾硬同小朋友用英文溝通,刻意令小朋友唔識中文....呢d係個人選擇.

"人已經在香港,還上國際學校,外國人始終不認為你是外國人".本地人讀國際學校,不會因為要得到外國人認同吧?! 至少我從未諗過!! 在我來說,讀國際學校,只涉及教育問題,及小朋友的需要.

老實說,本人對於民族意識唔太強,但我小朋友會話佢自己係 Chinese, 並唔係用Hong Kong People呢. 一到大時大節時,我會講解俾佢聽點解會有呢個節日.但我唔會”好強調”我地係中國人,因為我地本身已經係,無須多講.

另外我小朋友已意識到唔同人種,有唔同膚色,佢會用 Brown face來形容南亞裔,White face係
English (遲d先解俾佢聽唔係剩係 English).

若果小朋友否定自已係某某人種或身份的話,我唔覺得係學校問題.

[ 本文章最後由 Claria 於 07-9-5 11:39 編輯 ]

100%同意

原文章由 Claria 於 07-9-5 11:37 發表
得罪都要講句,我估計你不在香港多年,已經不太清楚本地的教育制度

至於"中國人又不會用母語溝通",應該睇父母自細點教小朋友吧.聽朋友講過,佢朋友英文好"水",都夾硬同小朋友用英文溝通,刻意令小朋友唔識中文....呢d係 ...

絕對同意, 加上我家姐個仔宜家升六年班(傳統學校, 並已經唔係好名牌果隻), 佢同我一齊住左好耐, 我完全知道果種壓力.  我唔想到我個囡時又要黎過.....................

原文章由 yoyobb 於 07-9-3 11:40 硐表

eemsfok:

小女讀ESF呀。

就係自己係傳統學校成長, 應該好清楚利弊; 能力許可我絕對會比個女行IS way。
想個女除左語言學術收獲之外, 都想佢學習主動感興趣, 做人獨立, 有責任心, 知道自己將來及現在做緊咩?  ...

我都唔係好明, 點解讀國際學校會引申到 >>>> 係外國人唔係中國人呢個point?

我地考慮選擇國際學校係因為佢既教育方法同語言能力......從來都未諗過會另到個小朋友有>>>country of origin呢個問題

原文章由 yoyobb 於 07-9-5 12:57 硐表
100%同意

this is a very good topic for me to get more information about IS.  Just now I am searching info about some IS from internet as I don't know any people sending their children to IS yet....

One of my main concern is that I want my girl to be a native English speaker, is that IS is the only choice?

For example, if my girl study in those famous school like St Paul Co-ed, can she be a native English speaker? This is one of the questions...

Also, does anyone know if I want my girl to study University in HK, which IS can follow ?

Thanks in advance!

I have seen girls from DGS, Maryknoll Convent who speak like native.  Indeed you may not be able to tell from just listening that they're from "local" schools.

So that should be the "extra efforts" parents have put into...say having foreigner home teachers from very small age, or activities to immerse that skill.

I also know a boy who speaks excellent almost native Eng but studies at a local school.  So it all depends on the environment and who they play with, etc.  This boy has quite a few foreigner playmates.

原文章由 christf 於 07-9-10 09:32 硐表
The major difference is that only it is very rare that a local student can speak almost like native but on the other hand, most of the IS students can speak almost like native.

hi christf,

happy to hear you again.  I totally agree with your comment.:

hi, Christf

but I think this is also a reason for sending children to IS, right?! Of course there are so many other pros of sending children to study in IS.

BTW, do you know if my children study IS in primary school, is it available for me to send them to local secondary schools? thanks!

原文章由 christf 於 07-9-10 17:34 硐表
I don't think to have their kids learning or speaking English like a native will be the major reason for most of the parents choosing IS for their kids.

大家好. 我都係煩緊搵學校俾我既小朋友. 我既case比較特別. 因為我先生係大陸人. 依家我既煩惱係小朋友應該係邊度讀書(佢係香港出世). 我既囝囝下年先入k1, 不過我已經要plan好小學既去向. 我開始都想留小朋友係大陸讀3年kindergarten先,再返香港讀小學. 諗諗下又擔心佢唔習慣香港既小學, 或者會唔會俾本地同學笑佢大陸仔呢? 定留係大陸讀幼稚園,小學呢? 呢個問題已經煩擾左我好耐. 大家可唔可以俾d意見我. 同我分析下呢..係大陸有無國際小學呢? 有無人有呢方面既資料? thanksssssssssssss
‹ 上一主題|下一主題