用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好想比個囡讀國際學校....但....
樓主: eemsfok
go

好想比個囡讀國際學校....但.... [複製鏈接]

原文章由 tingtingting 於 07-8-24 18:02 硐表

Given that typical ESF students do not act in that way and that they do not have to "交cheque畀會計" (most if not all of the ESF students have their school fees settled by way of autopay), my guess  ... . . . .. . . Did your architect friend hear a lot of "short short 地, 咪發癲啦, 白痴仔, 靓爆呀! 寸爆, 勁爆, 痴線!, on居! 死蠢. 10下10下, 私人醒你, 報串" from them?

OMG I'm splitting sides !

原文章由 Happy小米 於 07-8-24 00:58 硐表
最近听一个朋友說及ESF既所見.
佢係architect, 暑假幫三間esf (都是港峊區)做工程, 話啲學生放學時係一窝蜂咁衝出去, 毫无order/交cheque畀會計時爭先恐後, 好似蠻牛咁..

又見到一个 ...

ESF students do not need to go back to school in summer holidays and they don't need to pay fees in cheques.  Students attending summer class in ESF schools are usually students from local schools.

Discipline in ESF is strict.    Different IS has different rules and standards.  There are also different bandings in local schools.  Most important thing is to choose one school suitable for the kids, but not generalise the choices of local or IS.

How many ESF (or, in fact, other international school) students do you (or your friend) know? And how well do you (and your friend) know ESF (or other) schools?

Almost all ESF schools have summer programs. In fact, even during the school year, they have after-school language and sports programs which are extremely popular amongst local school students. I am almost 100% sure those wild brats your friends saw (if THAT really happened --- sorry, I cannot help being skeptical) were not ESF students.

Sorry to disappoint you, but it is a fact that almost all ISs have better discipline than most local schools.

Actually many local school students are very "creative". Have you seen the very famous video on the internet with 2 girls kissing in a classroom, with other students (girls and boys) watching and cheering? Or a photo of a few students playing mahjong in the classroom? And some are even wilder...... (sorry PG required) --- students doing you-know-what in public areas got caught on camera/video. Not heard of these? You should be more "active" on the internet.

原文章由 Happy小米 於 07-8-24 00:58 硐表

佢係architect, 暑假幫三間esf (都是港峊區)做工程, 話啲學生放學時係一窝蜂咁衝出去, 毫无order/交cheque畀會計時爭先恐後, 好似蠻牛咁..

又見到一个學生在操場哭, 旁邊有另一个學生叉住腰, 冇同學理佢, 几个老師行過都唔理, 最后一个老師只是拍吓个學生, 叫佢唔好喊就走左...
同啲老師傾design, 老師會話要堅固啲, 啲學生唔係人咁品....

听到我 ...唔知係hk side果啲學校先係咁?

[ 本文章最後由 bawt 於 07-8-24 19:56 編輯 ]

我想澄清一下....
1.  國際學校的假期,暑假今年是由6月30日開始到8月20日
    假期中,大部份學生都回老家,很多在6月25日前走人,因
    為机票過了25日會加價.你個friend幾時開工?

2. 根本學校做工程,如非緊急,不會在正常上課時候做,因為如
    果比PTA知道(家長教師會),一定會去投訴校長.

3. 所有學生全部Auto Pay交學費,而雜費則在上課時交給老
   師. 學校內沒有小食部,只有飲品机.亦有免費水机.學生不需
   要帶大量金錢上課.

4. 很多ESFGroup的學校.在課餘就有很多興趣班.球類.語文
    游泳等,大部份都在hong kong舉行.你去check個綱站就
    知.大部份在中,西區.

5. 咁有無曳小朋友呢?咁實有,但係在本土讀,同在美加移民插
    班的,就有明顯分別,只不過文化不同而已.

又見到一个 ...

因為我小朋友仲未到找小學既stage, 所以仲未親身參觀各學校, 到要選學校時, 一定會咁做.

我提出黎, 只是想多听多啲人既意見, 因為于lee版所見对IS的comment都好好,冇理由我朋友講得咁差。

我朋友講到七情上面,我同老公听到都覺好奇怪。

你地話ESF學生不用交cheque都好合理.
如local school去到人地學校冇discipline亦好有可能.

anyway, 我會一直于這里看大家的分享. 謝謝!
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

如果你想你個小朋友入is, 我諗你要好似我咁去參觀多d IS 學校, and同多d真係有小朋友讀緊IS既家長取經, 唔好只係"聽人講", 因為有好多讀傳統學校既家長都對IS有d bias; 一來人都係咁, 對自己唔選擇既野都係覺得唔好既; 二來有d可能有d "吃不到的葡萄是帶酸的"既感覺; 三來真係可能聽人講得多有d誤解, 所以我都係0係到問緊本身有小朋友讀IS既家長意見..........好過自己估估下...........

原文章由 Happy小米 於 07-8-25 01:17 硐表
因為我小朋友仲未到找小學既stage, 所以仲未親身參觀各學校, 到要選學校時, 一定會咁做.

我提出黎, 只是想多听多啲人既意見, 因為于lee版所見对IS的comment都好好,冇理由我朋友講得咁差。

我朋友講到七情上面,我同老公听到都 ...

原文章由 tintinfun 於 07-8-19 11:58 硐表
我寧可子女讀傳統學校
國際學校的少年男女開放的開放, 又易學壞, D女仔早熟得可怕
讀書風氣唔好
反而見唔少中學都已經有很好的教學風氣, 即使是一些官中都發展得好好, 其實很多中學都在進步中, 唔同我地一輩時的中學 ...

My son is studying in ESF, I never see any students look like you said...... I always believe

壞  >  家教 is much more important since 2/3 time they stay with you but not in 學校

To have good Chinese, it require many practice to keep up the standard. I was study in chinese secondary school, however, I am lack of chances to practice after school, as Email, presentation, meeting, conference,.....etc. English only, so I even can't write a good chinese article now. On the other hand, I feel my english is not good enough to work with native english people. This is the reason why I want my children study in IS school. The most important thing is IS student very creative, innovative and independent.

I think you completely 誤解 IS school.

國際學校

Can you tell me or send E-mail to me the name of the
school. I am also thinking about How to select the P
school for my son. Now he is studing K2 now, He can
understand all from the Native english teacher  but cannot speak english too much. That's why I think about IS.

On the other hand, I am also think what kind of secondary school for him. If he take IS in primary, does it means
need to take IS secondary.  I am really lack of this            information , can you tell me more about this.

Thanks a lot
ChunNgai Mami

E-mail :[email protected]

原文章由 LunMeiWah 於 07-8-23 11:40 硐表
見到好多家長對國際學校學生的疑惑,我就給大家分享一下.
我的女兒今年就讀P4,過去我一直在(PTA)幫手(義工),在我女兒
P3時,我每星期半天到學校做class helper.
P1 to P3 每個小朋友不用帶任何文具,上課時2-6人1組坐, ...

eemsfok:

我當初都有過妳朋友對國際學校既誤解... 但後來知多了, 最終都逐一粉碎了所有無知既疑惑, 實在是大錯特錯。

好同意培養小朋友興趣去學習, 好過被逼背書默書串生字補習。

已經在香港生活, 本地文化已好體會到, 讀國際學校可以接觸更多不同文化既人及事, 眼光也放遠點, 不是更好嗎?

國際學校先著重學習態度等方面培養, 佢地課程一D都唔易讀, research及assignment都多, 只係國際學生比我感覺讀書方面較自律, 讀書既責任心會比自己, 唔會怨天怨地點辛苦。

同埋想香港升大學, 國際學校同樣可以。

至於鬥名牌及浮跨既風氣, 我反而覺得local school仲利害

那些在國際學校長大的本地孩子認為他們是哪里人呢?

我孩子生在美國,我現在問他是哪里的人,他說他是美國人。 我都有糾正說他是ABC, 不是美國人。 我想讓孩子上local, 這樣他至少可以確定他的oringin.

yoyobb, 你好, 多謝你既分享, 其實開左呢個topic, 聽多左好多唔同既意見後, 我都有信心好多.  我真係覺得語言同creative呢d野真係一般既傳統學校比唔到既.............................

請問你小朋友讀邊間is呢  唔該晒

原文章由 yoyobb 於 07-9-1 12:32 硐表
eemsfok:

我當初都有過妳朋友對國際學校既誤解... 但後來知多了, 最終都逐一粉碎了所有無知既疑惑, 實在是大錯特錯。

好同意培養小朋友興趣去學習, 好過被逼背書默書串生字補習。

已經在香港生活, 本地文化已好 ...

我好彩d, 我個囡0係香港出世, 我地冇呢個問題......................佢點都係香港人................我亦都好pround of 我地係香港人.

原文章由 airay 於 07-9-1 17:58 硐表

我孩子生在美國,我現在問他是哪里的人,他說他是美國人。 我都有糾正說他是ABC, 不是美國人。 我想讓孩子上local, 這樣他至少可以確定他的oringin. ...

原文章由 eemsfok 於 07-9-2 02:15 硐表
我好彩d, 我個囡0係香港出世, 我地冇呢個問題......................佢點都係香港人................我亦都好pround of 我地係香港人.

這個問題遠遠比香港出世要復雜得多. 如果將來在歐美生活, 身份認同將會一輩子揮之不去, 而不管你中英文有多好.

最好的結局, 會不會是學好兩文三語, 最後在香港生活?

[ 本文章最後由 阿胡 於 07-9-3 07:11 編輯 ]

原文章由 airay 於 07-9-1 17:58 硐表

我孩子生在美國,我現在問他是哪里的人,他說他是美國人。 我都有糾正說他是ABC, 不是美國人。 我想讓孩子上local, 這樣他至少可以確定他的oringin. ...

My son has been studying in SJS for 3 years; his teachers came from America, Australia, England, Holland and other countries.  They never brainwash my son to make him believe he is a westerner.  Maybe this is a problem of schools in America; they want to sell their Great America to everybody.

As a parent, you may spend more time to explain our origin.

家住香港,不一定就等於有 "中國人" 的認同。
住外國多年,一直都沒有放棄中國文化,中國人身份,因為這是我自己的選擇;身份認同,說到尾,是自己問題,是自己有沒有這個 "心"。

現在的世界,其實不能介懷住在那裡了。
在歐美生活,一樣可以有自己係中國人的 identity。
最好的解決辦法?還是先解決 "生活" ;現實點說,就是有好的工作,生活有保障;工作在那裡,就去那裡吧。
即使住在他鄉,自己用自己的方式保留一點中國文化,保留中國的心,這就夠了。
有少少像 "Who moved my cheese?" 說的;這書當年風行一時,雖然亦有很多人說它一派胡言,但大道理沒錯 -- 香港找不到工作,也得往其他地方走走吧,總比呆等好。

我自己住外地多年,都見慣不在 "祖家" 生活的情形。
舉例說,美加澳本身就係充滿移民的地方,大部份人祖先都唔係當地的土人;我朋友當中,各個祖籍都有,英國,德國,意大利,巴西,埃及,等;其中一個相識多年的舊同學好特別,父母都像極相片中的 slavic people,但他自己卻像是從 GQ magazine 走出來的 model,高大英俊,不像父母面圓圓,眼睛小小。早年拜訪他父母家,就像走進博物館,各種家具都充滿 slavic 色彩,後來他娶了一位在加拿大出生祖籍印度的太太,家中兩邊文化都保留一點兒,很特色。
講到居住地,出生地,不得不說加拿大人,他們很愛往美國找機會 (找工作),但他自己本身祖籍可能是意大利人,德國人,法國人,等;他們都會話自己係 canadian,不過多談幾句,他們都會話係自己有 italian/german/french origin,但其實憑姓氏都可以猜到佢喇;好多西方人,都唔會係 "純血統" ,有些可能係 italian dad + french mom;日常說的,當然係英語,但跟父母說的,可能夾雜了一點點 italian 和 french,這情形比比皆是。

我的孩子,都說自己是 canadian born chinese from hong kong ( 因為爸爸媽媽都係香港人),我不覺得這是背棄祖宗,亦不會覺得人家會話我地係背棄祖宗 --- 如果有人這麼說,我覺得他自己本身係井底之蛙。canadian born french,american born italian,australian born german,這樣的自我介紹,其實好普遍。

[ 本文章最後由 nintendo 於 07-9-3 16:48 編輯 ]

從來都不覺得local學校有使我覺得"我是中國人"的課題, 亦沒有甚麼民族課題,記得那時有些同學甚至只肯說自己是"香港人", 不肯認同自已是"中國人", 返而那些移了民的同學卻總是在尋根, 加入xx中國同學會,xx中國香港同學會, 新年必到唐人街看舞龍舞獅.

不知現在的local學校有沒有加強"我是中國人"的公民意識教育, 否則亦不見得讀local學校可改善這方面的問題.

eemsfok:

小女讀ESF呀。

就係自己係傳統學校成長, 應該好清楚利弊; 能力許可我絕對會比個女行IS way
想個女除左語言學術收獲之外, 都想佢學習主動感興趣, 做人獨立, 有責任心, 知道自己將來及現在做緊咩? 眼光放遠點.....:)

原文章由 eemsfok 於 07-9-2 02:13 硐表
yoyobb, 你好, 多謝你既分享, 其實開左呢個topic, 聽多左好多唔同既意見後, 我都有信心好多.  我真係覺得語言同creative呢d野真係一般既傳統學校比唔到既.............................

請問你小朋友讀邊間is呢  ...

好同意呀

好唔鍾意唔了解國際學校既人成日話國際學校學生唔知自己係中國人??

自問都清楚本地教育....
好多本地學校或名校, 無論老師及家長都只係標榜, 專注及proud of 自己小朋友英文有幾叻? 民族意識對他們來說真的那麼重要嗎? 有重視過教育嗎? 什至連中文都沒有英文咁執著去學習? 莫講到『我是中國人』題材教學咁偉大?

如果家長身教做得好, 小朋友無論身在何方去成長學習, 他都會知道及認同自己是中國人

原文章由 nintendo 於 07-9-2 13:18 硐表
家住香港,不一定就等於有 "中國人" 的認同。
我住外國多年,一直都沒有放棄中國文化,中國人身份,因為這是我自己的選擇;
身份認同,說到尾,是自己問題,是自己有沒有這個 "心"。

現在的世界,其實不能介懷住在那裡了。
在歐美生活 ...
‹ 上一主題|下一主題