用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好想比個囡讀國際學校....但....
樓主: eemsfok
go

好想比個囡讀國際學校....但.... [複製鏈接]

你有冇聽過住中國山區的赤貧村民,投訴到當地記者和義工,穿著 $80 一件的 bossini t-shirt,是炫耀呢?
$80 可能是他們幾個月的生活費了,但係人地都唔會話記者和義工炫耀。

說人炫耀者,我覺得其實是他自己本身將物質看得太重要。
本來無一物,何處惹塵埃?
如果你自己不將物質看得重,又點會咁睇唔開 ( 甚至唔抵得) 人家穿的用的呢?

[ 本文章最後由 JennyL 於 07-8-21 19:26 編輯 ]

我好開心開左呢個topic可以聽到好多真實既意見, 好多謝JennyL, nanshanlu, Cayenne and Ppppp你地既意見, 我同意你地所講, 好多人對讀國際學校既學生有一定的誤解,因為佢地真係冇真正去接觸過.........好多更加係"聽人講係咁喎"既心態........咁我當然唔排除有d學生係真係會冇咁好紀律, 但本人(讀書時期)都識好多香港brand one名校既朋友........佢地都係鬥名牌......放學一齊去wet唔讀書.........所以其實都係睇下佢自己既本質及父母既引導............

JennyL你呢個例子好好, 唔單只係國際學校既學生, 而係一般社會好多人都係咁, 憎人富貴厭人窮.......我公司都有呢d人.......

原文章由 JennyL 於 07-8-21 10:37 發表
你有冇聽過住中國山區的赤貧村民,投訴到當地記者和義工,穿著 $80 一件的 bossini t-shirt,是炫耀呢?
$80 可能是他們幾個月的生活費了,但係人地都唔會話記者和義工炫耀。

說人炫耀者,我覺得其實是他自 ...

其實讀 IS or local 都有好學生壞學生.i got a shop which is selling some american brands .most of my customers are IS students.
they are smart and polite.the most attractive is they can speak native english.that makes me want my daughter study in IS.
the local students..........they even can't pronounce the brands correctly,impolite,full of indecent language.although there  are  some IS  student  is the same.i totally agreed with "Ppppp"
讀傳統學校如果冇成就~中文唔叻, 英文唔好, 低不成, 高不就, 出來揾工就人工唔方會高!
子女讀國際學校,就算讀書唔成,又學壞,都叫滿口流利英文丫!
my friend is the example~讀書唔成 but he can speak native english .he got a job in airport for $25000 per month and just work 5 hrs a day.besides,he sell on internet and earn  over   $200k/month.

我的學生(local school)都喜歡名牌, 放學去M記兼職都是為了買個LV袋, 不分男女. 反而我的兒子及同學(ESF)都不大介意這些.
我感覺到不少香港青少年都崇尚物質主義.

原文章由 tintinfun 於 07-8-19 11:58 發表
我寧可子女讀傳統學校
國際學校的少年男女開放的開放, 又易學壞, D女仔早熟得可怕
讀書風氣唔好
反而見唔少中學都已經有很好的教學風氣, 即使是一些官中都發展得好好, 其實很多中學都在進步中, 唔同我地一輩 ...

[ 本文章最後由 joyfung 於 07-8-22 15:42 編輯 ]

見到好多家長對國際學校學生的疑惑,我就給大家分享一下.
我的女兒今年就讀P4,過去我一直在(PTA)幫手(義工),在我女兒
P3時,我每星期半天到學校做class helper.
P1 to P3 每個小朋友不用帶任何文具,上課時2-6人1組坐,用文具時互相分亨,禮讓.在P3時他們已能夠靜待其他小朋友用完之後
才用,課堂完結,亦自動的把文具放好.
P1時是要回校換PE的, 老師將小朋友分組,能力好換完之後就會幫
其他末有能力的同學換衣服.
每年都有class表演及Xmas表演,教小朋友做道具(Home made)
沒有特別主角每人都有份表演.
我女兒班上有幾位是需要特別照顧,有一位是聽力弱,有一次我和他說話,旁邊的同學馬上大聲同我講,"佢要大聲講先聽到".
不見任何學生特別穿名牌,反而學校每年都有人捐校服給PTA去再賣,家長很多都買二手校服穿.
班上每年一次捐款,報告上只看到那一班最多,從末登上那個家長最多.我們從末不知.
我在班上親身体驗老師的教學方法,看重團体,合作,不重個人主義,
注重思考過程(math),教自信(表演),大部份的學生都非常禮貌有
規舉.

原文章由 joyfung 於 07-8-22 15:38 發表
我的學生(local school)都喜歡名牌, 放學去M記兼職都是為了買個LV袋, 不分男女. 反而我的兒子及同學(ESF)都不大介意這些.

我的女兒今年就讀P4,過去我一直在(PTA)幫手(義工),在我女兒
P1 to P3 每個小朋友不用帶任何文具,上課時2-6人1組坐,用文具時互相分亨,禮讓.在P3時他們已能夠靜待其他小朋友用完之後
P1時是要回校換PE的, 老師將小朋友分組,能力好換完之後就會幫
每年都有class表演及Xmas表演,教小朋友做道具(Home made)
我女兒班上有幾位是需要特別照顧,有一位是聽力弱,有一次我和他說話,旁邊的同學馬上大聲同我講,"佢要大聲講先聽到".
不見任何學生特別穿名牌,反而學校每年都有人捐校服給PTA去再賣,家長很多都買二手校服穿.
班上每年一次捐款,報告上只看到那一班最多,從末登上那個家長最多.我們從末不知.
我在班上親身体驗老師的教學方法,看重團体,合作,不重個人主義,
注重思考過程(math),教自信(表演),大部份的學生都非常禮貌有
規舉.

原文章由 joyfung 於 07-8-22 15:38 發表

規舉.

規舉.

Lunmeiwah,

Which IS your daughter is studying, or can you pm to me, thanks.

原文章由 LunMeiWah 於 07-8-23 11:40 發表
P1 to P3 每個小朋友不用帶任何文具,上課時2-6 ...
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

LunMeiWah, 我都想知你個囡讀邊間IS架...............唔該晒

原文章由 LunMeiWah 於 07-8-23 11:40 發表
P1 to P3 每個小朋友不用帶任何文具,上課時2-6 ...

hi LunMeiWah,

I want to know too because your daughter's school is a very good school.  Many thanks.

原文章由 Yau_Cheung 於 07-8-23 16:16 發表

hi LunMeiWah,

I want to know too because your daughter's school is a very good school.  Many thanks.

既然大家有興趣,繼續再寫,因為我只想把我所見所聞寫出來,
給其他人知道,本地的國際學校學生,在校內生活是怎樣的.
如果在本土長大,從小在這裹讀書的,德行不會太差,很多亞
州人如台灣.韓國.日本.基本很傳統,而印度人能在香港讀此
種學校的,父母大部份都是商人,有些是律師及會計師,而家
庭亦非常傳統和節儉
我女兒學校校風比較好,有空送她上學時都會見到其他家長及
同學,大家都好高興.
P1-P2,P3-P4,P5-P6,他們分二年才轉組合,即1.2是問班同
學,再升3.4時,老師會Group你的Best Friend一組去升3.4
年班,所以認識到新朋友的問時又有舊朋友.
我個女讀英基的小學,123年班在何文田巴富街上堂,456則
在九龍塘玫瑰街上.

好認同, 我兒女的學校CWBS也一樣, 學生不奢侈, 也有買賣二手校服, 講求環保等等, 上課很尊重老師, 先舉手才發言, 很守規矩.
很多朋友都說我的子女很純, 其實學校的功勞不少.

[ 本文章最後由 joyfung 於 07-8-23 18:09 編輯 ]

說說談吐, 剛和在本地名校(港島, 升小三)的幼稚園舊同學們聚會, 覺得自己不太喜歡有些才八歲的小朋友, 常說:

short short 地
咪發癲啦, 白痴仔
靓爆呀! 寸爆, 勁爆
痴線!
on居!
死蠢
10下10下
私人醒你
報串

雖說方言, 但頗俗, 看看自己小孩和他的小同學們, 平時常說: silly,
不願合作時就生氣地說: Whatever 或 SO?   sick of this...
連stupid也很少說.

原文章由 joyfung 於 07-8-23 18:06 發表
好認同, 我兒女的學校CWBS也一樣, 學生不奢侈, 也有買賣二手校服, 講求環保等等, 上課很尊重老師, 先舉手才發言, 很守規矩.
很多朋友都說我的子女很純, 其實學校的功勞不少.

SJS is the same.

Talking about donation; only 2 times a year and the amount is fixed to HK$20.  The money collected was used to buy things for senior citizens living in elderly homes in Shatin.

The total expense of studying in an ESF's school is roughly equal to school fee + school bus fee.

最近听一个朋友說及ESF既所見.
佢係architect, 暑假幫三間esf (都是港峊區)做工程, 話啲學生放學時係一窝蜂咁衝出去, 毫无order/交cheque畀會計時爭先恐後, 好似蠻牛咁..

又見到一个學生在操場哭, 旁邊有另一个學生叉住腰, 冇同學理佢, 几个老師行過都唔理, 最后一个老師只是拍吓个學生, 叫佢唔好喊就走左...
同啲老師傾design, 老師會話要堅固啲, 啲學生唔係人咁品....

听到我 ...唔知係hk side果啲學校先係咁?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

好多香港家庭都好鍾意睇電視, 佢地d小朋友由細就開始睇, 從中會學到好多呢d比較粗俗d既說話............................

相反is會培養學生既閱讀興趣.................咁佢地都會比較文雅d.....

原文章由 nanshanlu 於 07-8-23 23:06 發表
說說談吐, 剛和在本地名校(港島, 升小三)的幼稚園舊同學們聚會, 覺得自己不太喜歡有些才八歲的小朋友, 常說:

short short 地
咪發癲啦, 白痴仔
靓爆呀! 寸爆, 勁爆
痴線!
on居!
死蠢
10下10下
...

原文章由 Happy小米 於 07-8-24 00:58 硐表
最近听一个朋友說及ESF既所見.
佢係architect, 暑假幫三間esf (都是港峊區)做工程, 話啲學生放學時係一窝蜂咁衝出去, 毫无order/交cheque畀會計時爭先恐後, 好似蠻牛咁..
又見到一个 ...

Given that typical ESF students do not act in that way and that they do not have to "交cheque畀會計" (most if not all of the ESF students have their school fees settled by way of autopay), my guess is that those ill-mannered attendees at the 3 ESF schools your friend mentioned were students from local schools who were attending ESF Summer English or sports programmes.

Did your architect friend hear a lot of "short short 地, 咪發癲啦, 白痴仔, 靓爆呀! 寸爆, 勁爆, 痴線!, on居! 死蠢. 10下10下, 私人醒你, 報串" from them?

[ 本文章最後由 tingtingting 於 07-8-24 18:05 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題