用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否幼稚園重讀
go

應否幼稚園重讀 [複製鏈接]

我的小朋友是12月尾出世,而現在在班中最細的一位。
現考慮到小朋友學習上比其他小朋友"身"苦,思想比其他同學幼稚,專注力亦較弱。
現想問下大家意見,應否讓小朋友重讀,重讀對他有沒有壞處呢?
謝謝﹗
   0    0    0    0

原文章由 蘋果批 於 07-8-12 22:46 發表
現考慮到小朋友學習上比其他小朋友"身"苦,思想比其他同學幼稚,專注力亦較弱。
謝謝﹗

你小朋友幾年班呀?如果係N1或K1,可以再睇睇先。

k3喇﹗到而家都好似好細個咁”﹗

原文章由 Unclejt 於 07-8-13 00:14 發表

你小朋友幾年班呀?如果係N1或K1,可以再睇睇先。

原文章由 蘋果批 於 07-8-13 11:18 發表

K3就難講D。不如同校長或者老師傾傾。孩子班上有些小朋友,K1時講野都未識,但係到了K3,大把野講。真係可以話睇住佢大。

原文章由 蘋果批 於 07-8-13 11:18 發表

K3就難講D。不如同校長或者老師傾傾。孩子班上有些小朋友,K1時講野都未識,但係到了K3,大把野講。真係可以話睇住佢大。

醒目開學勳章

好似要重讀就早d同學校講,今年重讀k.2,因為出年派左小學好少收k.3repeat架!

小學好少收k.3repeat架!...重讀就早同學校講...麻煩啦.....

原文章由 蘋果批 於 07-8-12 22:46 發表
謝謝﹗

謝謝大家意見,咁即係重讀k2先可以,重讀k3唔得係唔係?

原文章由 laiheiyau 於 07-8-14 08:44 發表
小學好少收k.3repeat架!...重讀就早同學校講...麻煩啦.....

醒目開學勳章

原文章由 蘋果批 於 07-8-14 10:14 發表
謝謝大家意見,咁即係重讀k2先可以,重讀k3唔得係唔係?

若學校肯收, k3仍可重讀, 但孩子愈大便愈需顧及他的感受了.

若你讓他照讀k3, 會否為他報讀小一呢? 政府的小一派位一生只限一次, 今年參加了, 派了位, 即使明年重讀也不可以再獲派位了.  若報私小直資, 年齡上也許較輸蝕, 你必須有心理準備.  

若考慮'輸打嬴要', 等未能取得理想小一位時再重讀, 那麼你需同時考慮如何向孩子解釋.  

很多學校在k3下學期花大量時間攪畢業表演, 小一模擬... 在同學們都再見校園時, 小孩子是很難明白何以自己會原地踏步的.

謝謝你的意見,我想重讀k3原意是我孩子專注力比較差,另外做大仔吸收能力好些,將來讀書時容易理解,讀得輕鬆。現在都心大心細唔知點決定。

原文章由 Mrs.Wong 於 07-8-14 11:43 發表

若學校肯收, k3仍可重讀, 但孩子愈大便愈需顧及他的感受了.

若你讓他照讀k3, 會否為他報讀小一呢? 政府的小一派位一生只限一次, 今年參加了, 派了位, 即使明年重讀也不可以再獲派位了.  若報私小直資, 年 ...
‹ 上一主題|下一主題