用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小耳症BB
樓主: TVBB
go

[聽/語障] 小耳症BB [複製鏈接]

hannalam 的帖子

我仔仔岩出世,醫生都有叫我帮仔仔檢查下染色体,睇下小耳外有冇其他問题

hannalam 發表於 12-7-3 10:21
可能再分享多點,驗到基因有事可以幫助到咩野?我仔八月會驗染色體,但唔知有咩意思。謝謝

...

請問妳仔仔幾大? 係咪醫院幫妳仔驗染色體呢? 我仔而家差唔多9個月啦.. 一直以來都只係做有關聽力ge 測試.. 上星期做左聽覺神經ge 測試, 不過要下個月先見醫生睇報告.

回覆:林美美 的帖子

我個仔而家就快三歲,兩歲時仲未講話,就轉介去尤德夫人中心做評估,跟住果度既兒科轉介去伊利沙伯驗基因。

我的囡囡左邊嚴重是小耳,右邊中度
現在9個月大
雖然很難過,但一家人都知道要積極地面對,為囡囡找合適的學習及冶療方法就是對佢最好的鼓勵
希望同大家繼續交流,互相支持

update現況: 剛在威院檢查, 囝囝3歲做過好多test, 今日係驗耳窩是否正常, 結果係正常, 但仍要再等照外結構。至於外觀最快要8歲後才可做手術, 將來醫生可能會建議裝耳機

回覆:citygirl 的帖子

耳機是指BAHA?

有沒有安排早訓?

回覆:Kermitbo 的帖子

hello,你囡囡系邊間醫院檢查呀?我仔仔都差唔多9個月,來緊安排照下只右耳小耳有無耳道

回復 mandy_lai1105 的帖子

我囡囡在屯門醫院,看了兩次耳鼻喉,醫生都只是照照耳道冇進一步跟進,又話一切都要待囡囡3-5歲先可以處理,我決定下次會要求屯門醫院寫信俾我轉去威爾斯/聯合
昨天剛剛去看了許由醫生,他建議囡囡去養和做一次ABR

我女兒一歲也是小耳症......雖然很不開心但也是要積級面對

回覆:Kermitbo 的帖子

我都係refer去威院,剛照完耳道,正常。我都想睇許由,收費貴嗎?佢有咩建議?

大家加油

大家好,我個B四個月大,左邊小耳 50dB,右邊沒有耳殼。仲未知有無耳機適合 唔知點算!

回復 xswzaqxsw 的帖子

我囝囝也是一邊無耳殼的, 用緊BaHa機

回覆:kathyhokw 的帖子

另外一邊聽力正常嗎?BAHA機效果如何?

回復 kathyhokw 的帖子

你囝囝幾大? BAHA 係咪要大 d 先用得? 效果 ok 嗎?
Thanks!

我囝囝係兩邊中度, 兩邊都係無耳道的(一邊連無耳殼都無), 所以不能用普通的掛耳式耳機; 而家兩歲, 係三個月大左右便佩帶BaHa 機, 而家佢大致都明白我地所講ge野的意思, 暫時只講到詞語, 但不是全部字都能咬字清晰(有d音亦發唔到), 唻緊九月會返N 班, 我覺得BAHA效果都OK, 相比起同齡的小朋友, 除了說話比較差外,係其他方面都一樣(包括認知, 行為, 體能等等)

謝謝妳的回覆!

而家等 CAC CHECK 多次囡囡的情況先知可以點做!

之前問政府醫院耳鼻喉醫生,佢只話跟進睇情況,成日話BB太細,暫時未需要用 BAHA! ! 真係好煩!

請問妳係邊度幫囝囝陪 BAHA? 私家定係政府? 妳哋自己提出,定係醫生建議?

不好意思,太多問題! 謝謝!

其實是否看私家醫生會較好? 請問大家有沒有好的醫生介紹? 謝謝!

試下中環的許由醫生啦, 係佢介紹我用BAHA 機的, BAHA 機一個要三萬幾蚊, 第二個可以有七折, 政府對BAHA機沒有補貼, 要自己比哂, 我有BAHA 機個香港代理咭片, 如果你想要可email 比你  
p.s.   係香港BAHA 機只係得一間公司有代理的

謝謝妳的意見及幫忙!
‹ 上一主題|下一主題