用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小耳症BB
樓主: TVBB
go

[聽/語障] 小耳症BB [複製鏈接]

原帖由 icanhear 於 08-12-10 02:39 發表

因為那一方面而引致你擔心小朋友的學習能力?聽力? 智力?還是你留意到什麼問題?

小耳症最常見是有傳導性弱聽。你的BB雙耳的聽力如何?若有弱聽情況,有沒有佩戴適當的助聽器?之後,有沒有配合聽覺及言語訓練?

健康聽力討 ...

我見佢仲未識講野~~有d擔心姐~

原帖由 wing_0413 於 08-12-11 00:50 發表
我見佢仲未識講野~~有d擔心姐~

請問小朋友幾大個? 雙耳聽力如何?
如果你不介意, 請分享一下, 看看可否給你意見...

小朋友而家1歲3個月了~醫生一直只說沒問題的一邊耳仔好正常, 並沒有提及有問題的耳仔有幾多成聽到野...(我也忘記了問)...想知道你們大d的小朋友..說話發音準唔準...or會否比其他小朋友難教d呢?

原帖由 icanhear 於 08-12-11 16:00 發表

請問小朋友幾大個? 雙耳聽力如何?
如果你不介意, 請分享一下, 看看可否給你意見...

大家好,我女女,而家三歲,她左逿面發育唔好,左耳左眼亦不健全, 不過好聰明。很想認識妳們?有gathering可否PM 我? 

妳好, 我的女女,而家三歲, 我開始要慢慢告訴她為何會這樣。我很擔心,可否給我一些意見?你們會點同佢講? 如果其他小朋友取笑她, 我能如何處理??

我的細仔右耳小耳症, 現在十五個月,開始都担心佢說話會較其他小朋友遲, 不過佢十三個月左右已經開始講baba, 宜家會講十至十五個字, 亦都明白我講的指令, 例如叫佢攞野俾mama, 婆婆, 哥哥, 佢都明白同埋做到, 我開始教佢認五官, 醫生話只要有一隻耳朵聽力正常, 就唔使担心, 只係外觀問題.

等佢大d, 我都要面對要佢接受自己, 同唔好介意別人的眼光

我仔仔而家剛剛2歲了, 講野完全沒有問題, 但我而家開始擔心他會否俾人笑, 唔開心唔講出黎, 唔知點同佢講隻耳係既問題, 有無大d既媽咪可以教下我地, 或者分享到小朋友而家既情況呢?!!!謝謝.

你哋好!我細孖都係右邊小耳症,而家四个月,左邊聽力算正常,而家係油麻地耳鼻喉覆診,but我問Dr.几時可以做手術.....之類的問題?佢答我香港冇得做,要去外国先有得做.但我所知瑪麗係有得做,因為前排香港電台播過.(可能做得唔靚係一件事).搞到都唔知點?maybe佢地仲停留係20年前嘅医療????因為我唔知有咩可以邦佢.作為媽媽自覺好對佢唔住,可否分享下你哋既case.謝謝

上網找了小小資料...

私人醫院好像有得做?

小耳症修復整形手術
http://www.hksh.org.hk/chi/servi ... econstructive.html#

而家要選幼稚園了, 會唔會咁為呢個問題變成不收他的原因?真的有D擔心~~~

我小朋友就快5歲半了, 明年上小學, 幼稚園期間完全無問題, 與一般同學仔無異. 佢自己也暫時吾覺得自己有咩特別, 一齊就像正常小朋友一樣.

原帖由 TVBB 於 09-11-23 13:56 發表
我小朋友就快5歲半了, 明年上小學, 幼稚園期間完全無問題, 與一般同學仔無異. 佢自己也暫時吾覺得自己有咩特別, 一齊就像正常小朋友一樣.

你好, 想問下你的小朋友有無話俾其他小朋友問點解?如有, 可以點樣答呢??而佢又知唔知自己有隻小耳呢??

Hihi...各位家長,雖然我唔係香港住,但我想同大家分享&交流下.
我囡囡係18號染色體長臂短缺症(Chromosome 18q long arm delection).囡囡2歲啦,其實囡囡一出世就知聽力有問題,但一直都俾斷錯症以為係耳積水,16個月先確診佢兩隻耳都係先天耳導閉塞所以中度弱聽,後來我地都係佢20個月時先証實佢係染色體異常所致,但佢雙耳有完整外耳殼,18個月開始戴緊一款叫bone-conductor既耳機,除左弱聽另外體形較細同輕(2歲得9kgs),加上physical development delay,剛剛先識行.
我想話如果其他小朋友除左弱聽外又有以上其他症狀,我諗可能要同小朋友驗下係咪染色體異常.
p.s.我只知遺傳基因學係政府醫院先有.

這是一個患有小耳症的小女孩的家庭專訪

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 90301/newa/oka1.txt

原來這裡好多同道中人,不如在FB交流。
[email protected]

可以PM我嗎?? 很高興認識你們, 我仔仔已經1YR了, 初時都很擔心, 希望都可以和你們交流一下

大家好, 好耐無係呢度同大家交流喇...我小朋友而家K2喇..之前擔心既野都不怕了...^^見到佢開心成長, 我已經好開心...小耳其實都無咩特別姐...比起其他更嚴重病既人...佢地其實已經好幸福!...媽咪們我地要加油哦!!!

我BB 6個月大了.. 左邊小耳,, 右邊聽力正常,, 我EMAIL: [email protected]  大家可交流下嗎 ?

引用:Hihi...各位家長,雖然我唔係香港住,但我想

原帖由 k.k206 於 10-01-11 發表
Hihi...各位家長,雖然我唔係香港住,但我想同大家分享&交流下.
我囡囡係18號染色體長臂短缺症(Chromosome 18 ...
可能再分享多點,驗到基因有事可以幫助到咩野?我仔八月會驗染色體,但唔知有咩意思。謝謝

‹ 上一主題|下一主題