用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問荃灣區, 綠楊幼稚園好嗎?
go

想問荃灣區, 綠楊幼稚園好嗎? [複製鏈接]

有冇媽咪比個女讀近綠楊幼稚園呢?
因為朋友話綠楊幼稚園都幾好, 所以想問問有冇人知教學如何!
教英文&普通話好唔好!
(荃灣/青衣區有冇好幼稚園可以推介一下呢!)

thx
   0    0    0    0

綠楊以前很好很出名, 現在差多了, 有朋友在讀, 說老師不大細心, 得幾度氣溫也開大窗, 理由是怕流感, 但又不替小朋友添衣, 結果冷病了, 朋友得生氣, 到學校理論也沒結果~~~若是1千多元的學校, 我覺得還算草草, 但它的學校也不平, 得這服務, 就不值了~~~
睇你有無BUDGET比小朋友了, 如果只想普通的學費, 千多/月, 還要申請政府福利, 聖母, 浸幼, 救世軍也不錯的, 但是普通本地式學校, 就算有英, 普的課程也只是一星期得1-2堂.....
我女就讀青衣學之園, 英普也很強 , 因為雙主任就是外籍及普通話老師, 不過錢方便就要用多了, 有家長說商業化, 但他是私家, 課外活動是另收費的, 而已有一樣我覺得不大好是外籍老師的流動性很大, 1個學期換了3個老師, 第一個未滿1個月就離職, 第二個差不多完學期時家有要事回加拿大了, 幸好第三個是FLOATING老師, 所以對學生也不陌生, 但我覺得留一個外籍好像不是容易事...不知其他的國際學校會否同一樣? 朋友的兒子在學之園讀N1, 今年轉英基K1, 因為他想兒子英文強一點....

原文章由 candy_lam88 於 07-8-4 10:10 發表
教英文&普通話好唔好!

thx

我覺得一般啦....tsuen wan 來說是ok, 但係k1不是太多eng. 及普通話堂.... 要學english 便不是首選了.....

而荃浸都不錯....

原文章由 candy_lam88 於 07-8-4 10:10 發表
教英文&普通話好唔好!

thx

醒目開學勳章

no good
;-)

原文章由 J_D74 於 07-8-5 14:46 發表
綠楊以前很好很出名, 現在差多了, 有朋友在讀, 說老師不大細心, 得幾度氣溫也開大窗, 理由是怕流感, 但又不替小朋友添衣, 結果冷病了, 朋友得生氣, 到學校理論也沒結果~~~若是1千多元的學校, 我覺得還算草草, 但 ...

HELLO: J_D74

我之前都有念過學之園,但都幾貴下, 想問下小朋友英文和普通話, 學得好唔好呀! 我都係住青衣的, 依家學費幾多, 有冇全日制架!
因為學之園都係我的考慮之一, 故似想知道多這資料!
有冇話升上邊間小學比較易些呢?
因為我係得一任媽咪, 所以好無知, 請多指教呢?

買了一本幼稚園入學指南, 見話綠陽(每日都有1/2時間係由外國老師教英文! 所以覺得幾好!) 因為我想小朋友,讀D英文教得比較多,或可以較多幾會接觸到的) 沒冇好提意呀!

**聖公會士德- 好唔好呀! **
因為我本身住青衣的, 有冇青衣或荃灣的幼稚園介紹下呢??
謝謝!:loveliness:

[ 本文章最後由 candy_lam88 於 07-8-6 16:27 編輯 ]

原文章由  於 07-8-5 22:20 發表
我覺得一般啦....tsuen wan 來說是ok, 但係k1不是太多eng. 及普通話堂.... 要學english 便不是首選了.....

而荃浸都不錯....

HELLO: 大飛
如果英文為首, 有冇好提意呀! & 升小學與邊間幼稚園有冇關係架!
會唔會聖公會, 可以上返聖公會的小學幾會大D架!

謝謝

我個女將升k3(青衣學之園),以前我的女兒綠楊都收了她,但我覺得綠楊好姒很殘舊,環境一般,學費都要二千幾,學之園是雙語教學,班內有一個外藉老師,學費接近$3000. k1時的中文老師很好,溝通好,不過現在走了.k2的外藉老師好,教學活潑.但中文老師不太好,不多溝通.不太熱情.學之園的西人老師流失大.但中文老師近幾年每年都走很多人,有老師告訴我因為校方比老師的福利差,有經驗的老師都走.所以我的細仔下年讀k1,我想他讀禮賢.青衣區的聖多默口碑幾好.

原文章由 angelonki 於 07-8-7 00:30 發表
我個女將升k3(青衣學之園),以前我的女兒綠楊都收了她,但我覺得綠楊好姒很殘舊,環境一般,學費都要二千幾,學之園是雙語教學,班內有一個外藉老師,學費接近$3000. k1時的中文老師很好,溝通好,不過現在走了 ...

學之園老師的流動都幾大咼, 對小朋友好像不太好, 習慣了這個老師又轉第2個老師!
咁你個細仔讀禮賢, 禮賢什麼優點, 可以介紹下嗎? 在那裡架!
& 你知唔知那間有全日制讀的比較好!
聖多默都好近的屋k架! he he等我留意下!
thx

禮賢在又一村,聽朋友﹠網上的媽媽讚老師有愛心.又有學卷,學之園就沒有,另外,我想我大女讀禮賢小學.學之園比我的感覺係商業出發,不像其他有宗教信仰的學校般有理念,但它的賣點是班內有一個外藉老師,如果你好彩,不是常轉老師就好.若遇到一些過客身份的老師就慘!不過,我的女兒讀得開心,但願她今年也遇到最少一個好老師(雙班主任制)
幾多學生升直資小學,傳統名校都有一些,政府派位就間間有些.
另外,你不要盡信那些天書,佢地或多或少會幫那些賣廣告的客戶。

原文章由 angelonki 於 07-8-7 13:26 發表
禮賢在又一村,聽朋友﹠網上的媽媽讚老師有愛心.又有學卷,學之園就沒有,另外,我想我大女讀禮賢小學.學之園比我的感覺係商業出發,不像其他有宗教信仰的學校般有理念,但它的賣點是班內有一個外藉老師,如果你好彩,不 ...

你住那一區呀!, 我住青衣的返工就在太子, 所以都有念過返工同小朋友一起出門口去九龍塘OR大角咀附近返幼稚園,
放工就去接OR睇下有冇校巴去太子, 因為我公司係在地下的所以都可以接倒(如果有校巴,仲要經太子的話)
我想問幼稚園係唔係最好近返自己我住宅架! 好似我住青衣, 仲咪要找返青衣好D架! (因為我想BB係返青衣讀小學)
如果在九龍讀幼稚園, 幼稚園係咪要讀返九龍的小學架!
THX

等我又留意下禮賢幼稚園先! :D
希望係個女, 有個好班主任啦! 學之園我都覺得有商業的感覺!
不過好處真係有外國老師教英文! hehe
咁係2個小朋友同區返學嗎?

[ 本文章最後由 candy_lam88 於 07-8-8 10:15 編輯 ]

我住青衣區,以前住荃灣,為了個女讀學之園就近,就搬來青衣.我以前都覺得小朋友讀就近的學校較好,不過,現在覺得好學校也緊要,當然,可以近就最好,因為,小孩有頭wan身慶都方便接送,自己又可以接送他們.不過,我現在覺得好學校也緊要,遠少少都要,今年,我打算同個仔報禮賢,聖多默等,收了再考慮.
小學派位係跟住址的.老實講,青衣區的小學不多好選擇.所以,學之園好多家長都喜歡報直資.

candylam

我囡囡在綠楊幼稚園讀n1, 英文及普通話幾好, 我囡囡今年轉去另一間有學卷的幼稚園, 其實綠楊幼稚園一D都唔差, n1已有phonic學, 9月我囡囡在此讀英文班, 你可以去綠楊Topic問問其他讀緊的家長

教英文&普通話好唔好!

thx

我收到風(朋友教幼稚園的,)話禮賢的校長兩年前去了荃灣浸信會呀.禮賢勁都係因為這個校長能幹,人又好,所以我都打算報這間
得閒再傾嚇!

原文章由 angelonki 於 07-8-9 23:43 發表
我收到風(朋友教幼稚園的,)話禮賢的校長兩年前去了荃灣浸信會呀.禮賢勁都係因為這個校長能幹,人又好,所以我都打算報這間
得閒再傾嚇!

有D甘事! 不過我有個朋友前年都想比個仔讀荃浸!
不過唔收, 所以去了大窩口救?君讀!
荃浸其實都幾好呀! 不過可惜冇全日制啦!

我都係住係青衣舊年阿仔都考到學之園既英/普班, 不過我都覺得學費幾貴&學之園太商業化, 自己覺得唔係太適合所以最後無比阿仔讀, 而選擇左九龍塘創價幼稚園阿仔讀左一年後我覺得創幼真係一間好正既學校, 校長好有心去做好學校而老師&學校每位員工都好有愛心, 學校環境又好學費又平而且除交學費&書簿費外再無任何什費, 小朋友每一個月都有生日會最令我感動系係學期尾每一個小朋友學校都會每人製作一隻cd, 係將每位小朋友在呢一年既校園生活相記錄在cd內, 我諗呢樣野係每個家長都想擁有留作紀念

[ 本文章最後由 billysim 於 07-8-10 21:54 編輯 ]

醒目開學勳章

BINGO
黃校長來了荃浸呢兩年真係搞左好多活動.
小朋友家長都好開心.

荃浸一樣會為每位小朋友把校園生活相記錄在一隻cd內嫁!
也給每位小朋友公平的表演機會!

但荃浸在荃灣區是不易考入嫁.
因為每年都有幾百位家長心儀荃浸嫁!

神必祝福每位小朋友入到一間合適的好學校
大家加油!

原文章由 angelonki 於 07-8-9 23:43 發表
得閒再傾嚇!

[ 本文章最後由 010 於 07-8-10 22:32 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題