用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

原文章由 joey媽媽 於 07-8-7 18:26 發表
思佳媽咪:

好耐無見!你仔仔自從入了明愛之後,轉變點呀!你又覺得好不好呢?可否分享下...

我阿仔中四以前都勉強留在主流教育,雖然成績差,但由於學校的接納和照顧,他很開心和積極。現在轉回特殊職訓,同學程度大家都差不多,有些比他還差一點。他過去習慣和正常人一起,慣受照顧重視,現在無人特別照顧他,他好像有點迷茫,還在適應階段吧,現在我才知道特殊學校的導師不代表很有愛心,可能接觸特殊孩子太多有些麻木了。將來他畢業找工作也是困難重重,我已盡量不去擔憂,因為也憂不來,找不到工作便做做義工吧。

原文章由 kmwun 於 07-8-8 10:31 發表
tin_tin

我仔仔舊年都開始戴眼鏡,今年已經要換,而家140-200度,希望唔好深得咁快。

而家我自己戴緊矯視隱形眼鏡,都幾好,不過要小朋友戴真係有難度。

g前大仔arm arm 有近視我俾藍梅佢食, 係減慢左加深速度. 但一上左小學又開始加快左. 真係唔g點算

mandylung,

我的大兒是自閉症,輕度智障; 小女暫時按兒童體智能中心的醫生說高功能自閉症, 我帯她去蕊展, 說是亞氏保加症; 兩個都在國際學校唸書, 學校有特殊教育主任做融合教育

原文章由 mandylung 於 07-8-8 17:28 發表
sjmama

我亞仔係自閉症. 你囡囡呢?  亞女小學有無做開融合教育呀?
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

要揍兩個有發展障礙的孩子, 真係唔容易.  我大女都有專注力缺乏症, 要食藥, 但就係高IQ嗰種.  

原文章由 sjmama 於 07-8-9 10:08 發表
mandylung,

我的大兒是自閉症,輕度智障; 小女暫時按兒童體智能中心的醫生說高功能自閉症, 我帯她去蕊展, 說是亞氏保加症; 兩個都在國際學校唸書, 學校有特殊教育主任做融合教育

Hello! sjmama

你的確比我們更辛苦!佩服! 你囡囡的型號也跟我仔仔似。
他的脾氣比以前好左,仍因背後自己固執原故發脾氣,但比
以前快平靜左。他需要多次由經驗學習才減退固執行為。

他巳經開始做了半年<警察>,都担心他係小學唔知點萛好。:cry:

原文章由 sjmama 於 07-8-7 17:21 發表
我的女兒也是不能輸, 一輸就發脾氣!
後來專家教我告訴她如果輸了沒有脾氣就有獎品, 這才好一點
[quote]原文章由 mandylung 於 07-8-7 15:36 發表
hi ...

[ 本文章最後由 HelloMelody2007 於 07-8-9 10:45 編輯 ]
Melody :sleep:

簽名被屏蔽

唉! 我的兩個孩子固執的行為, 總是舊的未減, 新的又來......
原文章由 HelloMelody2007 於 07-8-9 10:43 發表
Hello! sjmama

你的確比我們更辛苦!佩服! 你囡囡的型號也跟我仔仔似。
他的脾氣比以前好左,仍因背後自己固執原故發脾氣,但比
以前快平靜左。他需要多次由經驗學習才減退固執行為。

他巳經開始 ...

我地都要練到一身好武功, 見招拆招...

原文章由 sjmama 於 07-8-9 10:53 發表
唉! 我的兩個孩子固執的行為, 總是舊的未減, 新的又來......

是呀, 不但IQ , EQ 要高, 最好還有三頭六臂, 不眠不休的能力; 還要在自己火山要爆發時, 有自動冷卻功能

原文章由 mandylung 於 07-8-9 11:14 發表
我地都要練到一身好武功, 見招拆招...

stellacl

仔仔暑假參加協康會d班,可能環境同人都有新鮮感,好似有d進步。三年級如果泳班收我就繼續俾佢游。

咁都俾你見到,嗰日喺幫朋友攞錶,因為好短時間已經整咗幾次,complain得多就"見鬼"啦

Lunch gathering如果喺TST都可以join到,下星期基本上都可以。

原文章由 stellacl 於 07-8-9 10:51 發表
Hi joey媽媽,
sorry 我遲到入黎....唔好介意 !!!
終於又有你開番個topic比我地見下面了.  我都好掛住大家, 我有2次mxn見到你有問候你, 點解你唔彩我嘅 ?:cry:

我仔囡呢個暑假都有游水, join ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

sjmama

咁重算唔算係人呀

原文章由 sjmama 於 07-8-9 11:52 發表
是呀, 不但IQ , EQ 要高, 最好還有三頭六臂, 不眠不休的能力; 還要在自己火山要爆發時, 有自動冷卻功能

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

如果是21/8 lunch gathering, 我也可以來.

Stellal,

點解咁遲才蒲頭 ???一切見面才說,太多野要講.

是但’ set個日子先

Date : 8/21 (Tuesady) or
8/24 (Friday)

Time : 1200-1400 Lunch
Venus: 暫定TST (有沒有提議)
1. wewangwang ( 21FIT我多D, 或 8/22 or 8/24 dinner ok嗎)

(sjmama你ok?各位快報名)

[ 本文章最後由 wewangwang 於 07-8-9 13:28 編輯 ]

Date : 8/21 (Tuesady) or 8/24 (Friday)
參加
1. wewangwang
2. kmwun

Date : 8/21 (Tuesady) or 8/24 (Friday)
參加
2. kmwun
3. sjmama (21/8 only)

簽名被屏蔽

stellacl

仔仔好彩三年級唔只同學原班(因為only一班普通話班),班主任、中英數老師都唔轉。不過TSA我都有d担心學校會谷。有樣開心嘅,係班主任覺得仔仔電腦方面有天份,同其他老師推薦咗佢出年去個電腦精英班。

手錶方面今次無換parts所以都唔清楚,之前有一次喺對面有少少嘢要換,不過就好次無俾番,問吓d staff啦,一般佢地都ok嘅。

原文章由 stellacl 於 07-8-9 12:58 發表
kmwun
踏入3年級, 其實有d驚...除左學業上同1/2年級不同之外, 唉, 今年我個校長又退休, 輔導主任又退休, 同學仔同班主任又一如以往唔同晒, 唔好話阿仔, 我都未必適應得到....又要重頭黎過, 好傷心, down 左一排 ...

返緊工, 嚟唔到呀 !!:cry: :cry:

原文章由 stellacl 於 07-8-9 14:09 發表
參加
2. kmwun
3. sjmama (21/8 only)
4. stellacl

快d寫名啦, 睇人數再決定去邊樹 ...
‹ 上一主題|下一主題