用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

各位MUMMY:
     好耐無見大家喇!同埋都好耐無上來了~~大家忙嗎?連個親子網都唔同晒TIM 我最近搬了屋係4 月份時候..所以都忙到無上來
我仔仔9 月升3 年級了..情況是掹車邊...您們的情況又點呀?

不如我地又計劃一下親子遊吧!大家見下又食下野~~你們大家點睇?
   0    0    0    0
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Hi joey媽媽

真係好耐無聲氣,掛死人啦!仔仔放暑假俾佢游水,而家晒到變咗朱古力,真係睇吓晒得幾靚

原文章由 joey媽媽 於 07-7-30 18:29 發表
各位MUMMY:
     好耐無見大家喇!同埋都好耐無上來了~~大家忙嗎?連個親子網都唔同晒TIM 我最近搬了屋係4 月份時候..所以都忙到無上來
我仔仔9 月升3 年級了..情況是掹車邊...您們的情況又 ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Hello~~

真係好耐冇傾喇~~ 我地個topic 都唔g趺左去bin she 喇

唔經唔覺又就黎3年班. 時間過得真係快. 我果件都重係好bb啊~

呢個summer 我同2個仔都安排左好多活動黎消耗體力. 另外加強作文技考亦是一大挑戰呢

原文章由 joey媽媽 於 07-7-30 18:29 發表
各位MUMMY:
我仔仔9 月升3 年級了..情況是掹車邊...您們的情況又 ...

今次會唔會搞一天遊?等妳講依樣嘢好耐lu...........頸都長埋啦﹗希望啱時間帶埋個仔出嚟又玩吓。我今個暑假開始比個仔學游水、我同個仔家吓都變咗賓仔賓婆lu........要同白色講bye bye lu............

Hello! 咁多位媽咪

真係好耐無上嚟啦! 你地好嗎? 今年真係好熱,
係屋企開到最勁空調都唔掂,出哂汗!

kmwun

你仔仔始終是白兔仔,到聖誕時就無哂侏古力色。

我仔仔無去又一村,去左學游水,個coach好嚴,
我仔仔最怕佢變面。都好,揾到個可以治得掂佢

原文章由 kmwun 於 07-7-31 09:23 發表
Hi joey媽媽

真係好耐無聲氣,掛死人啦!仔仔放暑假俾佢游水,而家晒到變咗朱古力,真係睇吓晒得幾靚
Melody :sleep:

隻白兔仔簡直變咗雪人,一無冷氣就出晒水

原文章由 HelloMelody2007 於 07-7-31 20:17 發表
Hello! 咁多位媽咪

真係好耐無上嚟啦! 你地好嗎? 今年真係好熱,
係屋企開到最勁空調都唔掂,出哂汗!

kmwun

你仔仔始終是白兔仔,到聖誕時就無哂侏古力色。

我仔仔無去又一村,去左學游 ...

各位靚太:

嘩!你們個個仔仔都學游水,就好啦~~~我仔都是今年玩了一次水咋!我都諗住比佢學,但佢係怕水,今年佢都好d,我仔先肯落水玩下咋

佢而家說話能力都未得,都係少出聲 仲話要升p.3.
呢刻我都係見步行步咁

一直我都有掛住大家ga!只是自己真忙,沒時間上來打下字~~好彩大家仲有上下來睇睇~~如果唔係 我們d友誼無晒lu 呢份3-4年網友情真好可貴ga

那麼,呢刻大家是否有意思攪下一日遊呀: 如係~想幾時??9 月10月或是....??
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

原文章由 kmwun 於 07-8-1 10:13 發表

KWUN

我仔依家係屋企都係做雪人, 我吾想由朝開air-con開到晚, 一黎電費好金, 二黎要出下汗先好.................(講到好似好偉大 )

尤其跳完彈床, 成日成日濕晒, 佢地沖完涼我先比開air-con

Hi Joey媽媽 及各位,

真高興"見" 到你們! BK改版後我還未習慣, 進來好像都是靜悄悄的, 很懷念以往熱鬧的日子呢!

時間真快呀, 我的大兒九月也會升上國際學校的Yr.4(等於本地的三年級), 女兒也上哥哥學校的Yr.1; 一下子感到時光飛逝, 彷佛大兒上小學, 小女上幼稚園還是不久以前的事.

我兒的情況也還是勉強可以, 特別是數學的文字題和作文都差, 他的COORDINATION 也差(學了游泳兩年, 仍未學會);小女的情緒仍是一大難題,她九月升小學環境變化那麼大, 我們都很擔心, 學校方面做了許多準備工作, 希望可以順利過渡吧.

一日遊是好主意!十月的天氣會否好些?

[ 本文章最後由 sjmama 於 07-8-1 14:00 編輯 ]
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

hinhinmummy

我都想個雪人仔出吓汗,無奈其他唔叻,電器操作一啲問題都無,我都唔敢想像下張電費單

joey媽媽

有活動就實支持,九月十月都可以 仔仔心廣體胖,要多d運動,游返水真係好d。我稔住開學都會繼續。我重幫佢報咗九龍醫院個水療班,希望有幫助。仔仔社交依然唔得,都唔知重有咩班可以上

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-1 12:29 發表

KWUN

我仔依家係屋企都係做雪人, 我吾想由朝開air-con開到晚, 一黎電費好金, 二黎要出下汗先好.................(講到好似好偉大 )

尤其跳完彈床, 成日成日濕晒, 佢地沖完涼我先比開air-con

原文章由 kmwun 於 07-8-1 13:39 發表
hinhinmummy

我都想個雪人仔出吓汗,無奈其他唔叻,電器操作一啲問題都無,我都唔敢想像下張電費單

joey媽媽

有活動就實支持,九月十月都可以 仔仔心廣體胖,要多d運動,游返水真係 ...

KWUN

我上期既電費單已經過千.............. (一個月一期)

joey媽媽

一日遊好啊~~ 我prefer 10月, 冇咁熱 今次去bin she 好呢?

Hi Joey媽媽
及各位

真高興見到你們! BK改版後常食字,令我都懶留言.

眨下眼我仔8月也開學,下學期轉另一間I.S,希望可順利過渡.我真係有D擔心呀 ,呢個summer 我個仔都係有好多活動,又游水又溜冰,又去下協康咁啦. 仲有練琴,9月考琴試, 我個仔游水學了一年,COACH幾好心機,所以諗住繼續學下去.蕊展又畢埋業,D社交依然弱,kmwun話齋都唔知重有咩班可以上.

各位有無興趣趁暑假唔駛睇功課出來lunchdinner.有就留下available date/time /venue.睇下又搞唔搞得成?

較笑

原文章由 kmwun 於 07-8-1 10:13 發表

joey媽咪

將來你去報下教過特殊小朋友的教練的游水班,你仔仔應該會
容易d學。佢地d教練基本上全部都教過特殊小朋友,
如果想一對一,可以同教練私下傾吓有無時間教的,
應該會好快適應,不怕水。

雖然教我仔仔個coach好嚴,但我覺得佢都好有料。我仔仔
學左幾個月,用個浮板踢水游都可以游到一個塘,用1/2浮背
就可以游到自游式幾步,教練話佢始終不夠力。

[quote]原文章由 joey媽媽 於 07-8-1 12:05 發表
各位靚太:

嘩!你們個個仔仔都學游水,就好啦~~~我仔都是今年玩了一次水咋!我都諗住比佢學,但佢係怕水,今年佢都好d,我仔先肯落水玩下咋

[ 本文章最後由 HelloMelody2007 於 07-8-2 00:05 編輯 ]

Dear wewangwang,
Please check PM.
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

新挑戰

Hi Joey媽媽及各位:

太好了!靜了一排大家又出來囉!Joey媽媽我遲來講哈囉都好過無到呀!最近都好忙因為間屋大裝修兼攪阿細囡升小一,成日出出入入帶佢去D小一適應班社交情緒班等等,真係返到氣咳!
好彩又比我因此認識了幾位將來小一的同校家長,希望到時會大家互相有照應!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Hi HelloMelody2007,
Can u pls advise where to find 教過特殊小朋友的教練的游水班?

原文章由 joey媽媽 於 07-8-1 12:05 發表
各位靚太:

Hello joey媽媽

我都要蒲頭, 向你問句好先安心

我今年都俾左阿仔出去學游水. 舊年夏天就玩左一年水.
我隻仔開頭係好怕將個頭落水. 咁每次上完堂後, 我地都會再補課=星期六學完, 星期日再同佢游. 我, 都唔識游水, 亦好驚將個頭放落水. 但為左阿仔, 我就同一齊玩'放個頭落水', 玩左幾次唔驚之後, 就會好好多架喇. 個心其實都係諗住, 學到幾多就幾多, 當做下運動都好.

mamee

唉~~真是改了版關係~~真有D不習慣
個PASSWORD成日又話我錯
攪到我呢兩日想上來都唔得

LA:
   是否我所熟識果個,即是同我仔之前溜冰果位媽媽呢?因個戶口有點兒陌生呢?

各位媽咪:
     我都好高興開呢個TOPIC時,你們可以出來回應我,真是好難得呀 見返你們一個一個浦返出來..我真好開心GA  睇黎你們D小朋友真進步不少...
 我就...未見效..還等著...??
學游水呢家野??我都會比佢試下..但無奈未搵到合適時間..
呢樣都是我計劃之內..
 晏D再講....
‹ 上一主題|下一主題