用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

我的女兒也是不能輸, 一輸就發脾氣!
後來專家教我告訴她如果輸了沒有脾氣就有獎品, 這才好一點
[quote]原文章由 mandylung 於 07-8-7 15:36 發表
hi, 各位媽咪

我囝囝今年升三年級啦, 睇到d新書, 就知
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

仔仔舊年o係學校抽唔到獎都喊,唯有成功失敗兩樣都俾佢經歷吓,試多d總會反應細d。

讀書都係要小朋友學知識,方法可以有好多,背係一種,理解係一種。不過話時話d TSA題目有d我都唔明問咩

原文章由 mandylung 於 07-8-7 15:36 發表
hi, 各位媽咪

我囝囝今年升三年級啦, 睇到d新書, 就知嚟緊呢年我會好辛苦.  
因為好多課程內容都要思考後, 才可作答, 再唔可以死背lu. 亞仔都幾難再好似一, 二年級o個時噤好成績, 我怕佢受唔住發脾 ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

唉~~~我都唔明點解我戶口成日入唔到來 足足等了3日.今日先入返來 究竟是甚麼一回事呢?
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

思佳媽咪:

好耐無見!你仔仔自從入了明愛之後,轉變點呀!你又覺得好不好呢?可否分享下...

原文章由 思佳媽咪 於 07-8-4 12:27 發表
各位媽媽:

你地好。昨天剛去完旅行回來,今天開電腦就見到 Joey媽媽的醒神 topic,真係精神為之一振。真要舉辦些活動維繫友誼,三年不是短時間啊!

我阿仔已離開主流教育,現在明愛樂務讀職業訓練,正處 ...
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

tin_tin
  400度近視是好犀利喎?睇黎要比返佢地眼睛補補先!
 你大仔同細仔近來又點呀!暑期期是否係放肆期呢?

原文章由 tin_tin 於 07-8-6 19:44 發表
joey 媽媽,

我仔最有進步ge 就係近視喇~~ 佢e+ 已經400度近視, 都唔g點算   

LA
  係呀!原來我在明你在暗∼∼唔得!咁下次有約會,你一定要出來見下大家先∼∼ 係呢?你小朋友現讀幾年級??

原文章由 LA 於 07-8-6 23:55 發表
joey媽媽,
U don't know me but i knew some of u.
I have read your messages a 2-3 years ago, get familiar with some of u via BK, but seldom  ...

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^

joeymama

遲黎報到 記得我嘛??

kmwun ma ma

好同意, 有d 題目真係連大人都唔知點答, 噤又點教亞仔.

原文章由 kmwun 於 07-8-7 18:18 發表
仔仔舊年o係學校抽唔到獎都喊,唯有成功失敗兩樣都俾佢經歷吓,試多d總會反應細d。

讀書都係要小朋友學知識,方法可以有好多,背係一種,理解係一種。不過話時話d TSA題目有d我都唔明問咩

joey媽媽, he will be P1 this Sep.

原文章由 joey媽媽 於 07-8-7 18:35 發表
LA :
  係呀!原來我在明你在暗∼∼唔得!咁下次有約會,你一定要出來見下大家先∼∼ 係呢?你小朋友現讀幾年級??

Joey媽媽,

我e個書蟲1年+100度呀~~ 視光c 建議佢帶夜晚ge矯視隱形眼鏡, 可以減慢+深速度. 但我大仔又點會肯帶 

e+ 唯有set 個rule, 睇有字ge野要係書檯, 開燈, 用斜板, set timer 15mins. Timer 響左就要停. 如果想再睇就再set timer 15mins 望出窗休息, 然後先可以再睇15mins書.  

細仔9月要報學校lu, 如無意外會跟哥哥. 但d 學費就會好金   所以仍然心大心細. 細老概念野較差, 轉數又慢, 我怕佢讀唔上, 哥哥學校又冇特殊支援.  

暑假我1d都唔敢放鬆, 把活動排得密密的, 消晒佢地d energy

[ 本文章最後由 tin_tin 於 07-8-8 00:29 編輯 ]

mandylung

我會好呀Q咁認為喺個有問題嘅教育體制下俾你讀到好成績都唔代表d咩,每個人都唔同,唔通我地可以教到隻雀仔踩單車,順其自然就得,最緊要小朋友開開心心,佢唔鍾意返學重大件事。

原文章由 mandylung 於 07-8-7 22:48 發表
kmwun ma ma

好同意, 有d 題目真係連大人都唔知點答, 噤又點教亞仔.

tin_tin

我仔仔舊年都開始戴眼鏡,今年已經要換,而家140-200度,希望唔好深得咁快。

而家我自己戴緊矯視隱形眼鏡,都幾好,不過要小朋友戴真係有難度。

原文章由 tin_tin 於 07-8-8 00:26 發表
Joey媽媽,

我e個書蟲1年+100度呀~~ 視光c 建議佢帶夜晚ge矯視隱形眼鏡, 可以減慢+深速度. 但我大仔又點會肯帶 

e+ 唯有set 個rule, 睇有字ge野要係書檯, 開燈, 用斜板, set timer 15mins. Tim ...

都有D擔心, 亞仔三年級會轉班主任, D同學又會跟成績分班, 唔知佢接唔接受得到?!!  我而家間唔中都提下佢, 會轉老師, 以前既班主任, 可能唔教你讀嗰班. 盡量洗腦啦...

原文章由 kmwun 於 07-8-8 10:22 發表
mandylung

我會好呀Q咁認為喺個有問題嘅教育體制下俾你讀到好成績都唔代表d咩,每個人都唔同,唔通我地可以教到隻雀仔踩單車,順其自然就得,最緊要小朋友開開心心,佢唔鍾意返學重大件事。

有件事都想同大家分享吓,話說暑假前返學校開咗次會,因為學校運動會時仔仔有同學仔問過我,點解覺得仔仔怪怪地,我大慨答每個人都有d嘢叻d,有d嘢無咁叻,仔仔就係玩唔叻,所以要同學仔幫吓佢。開會時我問教育心理學家,應該點處理以上嘅問題,其實我係稔係咪應該同同學仔適當地溝通吓仔仔嘅情況呢。

點知個答案係...媽咪可以問清楚個同學仔到底覺得咩嘢怪,再針對個樣嘢嚟講...老實講我對個答覆好唔同意,首先我唔係同仔仔一齊返學,我唔會好多機會見到d同學仔;再者d小朋友真係覺得怪亦未必會問;而大人同佢地"辯論"亦唔見得會令佢地明白。

開會後不出一個星期,收到班主任電話,因為已經考完試,返學都係好輕鬆,有位同學仔問老師點解仔仔傻傻地。老師同佢地講人人都唔同,其他小朋友都有各自嘅問題,重扮佢地攪到成班笑晒,又話其實個個都有進步,仔仔都有。仔仔真係好好彩有位好老師!

唔知有無人有類似經驗呢?

我亞仔一&二年級是同一個班主任, 佢真係好好.  老師教其他同學要照顧亞仔, 因為佢能力無噤叻, 同埋唔好取笑別人.  多d鼓勵佢, 等佢有信心學識.  

由於亞仔成績都算ok, 返而d同學覺得佢有時幾叻, 只是好易發脾氣囉. 成日整親同學, 講完對唔住, 又唔識得改好.  

老師就教佢地, 同學要學保持一定程度的距離, 亞仔情況是,有時會唔明白點表達, 做咗d錯行為, 大家要教番佢.

有一次, 我聽到有個女同學同亞仔講, 你唔好行來行去, 出哂汗啦, 坐番係到啦! 亞仔又真聽佢講, 坐番好.

原文章由 kmwun 於 07-8-8 15:45 發表
有件事都想同大家分享吓,話說暑假前返學校開咗次會,因為學校運動會時仔仔有同學仔問過我,點解覺得仔仔怪怪地,我大慨答每個人都有d嘢叻d,有d嘢無咁叻,仔仔就係玩唔叻,所以要同學 ...

mandylung,
你的仔仔是亞氏保加症嗎?
我的女兒也是很容易發脾氣, 九月要上小學了, 真擔心!

原文章由 mandylung 於 07-8-8 16:45 發表
我亞仔一&二年級是同一個班主任, 佢真係好好.  老師教其他同學要照顧亞仔, 因為佢能力無噤叻, 同埋唔好取笑別人.  多d鼓勵佢, 等佢有信心學識.  

由於亞仔成績都算ok, 返而d同學覺得佢有時幾叻, 只是好易發脾 ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sjmama

我亞仔係自閉症. 你囡囡呢?  亞女小學有無做開融合教育呀?

原文章由 sjmama 於 07-8-8 17:03 發表
mandylung,
你的仔仔是亞氏保加症嗎?
我的女兒也是很容易發脾氣, 九月要上小學了, 真擔心!

Hi 各位,

近年工作好忙,都好少上BK,今日偶然再上黎先知大家都靜曬,現在出黎報番到先,回想3年前你地小朋友都係MM入主流小學,宜家都就黎3年班。我個女9月入天保民。有活動預我啦。
思佳媽,我有好多心事,我好掛住你。

cheungmanwai

好掛住你呀:loveliness:

原文章由 cheungmanwai 於 07-8-8 17:32 發表
Hi 各位,

近年工作好忙,都好少上BK,今日偶然再上黎先知大家都靜曬,現在出黎報番到先,回想3年前你地小朋友都係MM入主流小學,宜家都就黎3年班。我個女9月入天保民。有活動預我啦。
思佳媽,我有好多 ...

原文章由 cheungmanwai 於 07-8-8 17:32 發表
Hi 各位,

思佳媽,我有好多 ...

cheungmanwai,

有心事可約我出來傾。唉!養兒一百歲,長憂九十九…
‹ 上一主題|下一主題