用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 吾知呀仔番邊間學校好呀?
go

吾知呀仔番邊間學校好呀? [複製鏈接]

而家呀仔番緊暫托班(n1),38蚊一日 9:00-13:00 ,食埋飯就接佢放學.

而家呀女之前讀緊間學校收左呀仔,間學校都有小小名氣,而且呀女係佢到讀得都好好,但今年學費加到$1640半日,上年好似是而$1538,我睇到之後又覺得好似貴左d,而且又無得伸請支助,計落條數好似好貴,而我呀媽就話比佢番暫托好,時間上鬆動d,而且n班都係番去玩,叫我到k1先報番呀女果間.

問題1,呀仔講野慢,政府姑娘叫我比佢番暫托,所以我簡左尼間比佢番暫托,而家呀仔講野都好左,多左,0廿我繼續番暫托定番呀女學校?

問題2,我又怕而家呀仔吾番呀女間學校,到k1既時候無位,因好多都係直升.

問題3,我係咪應該崖左果$1640尼,其實我最擔心係而家吾要個位,到時上k1就無位,

而家暫托半日就$760,全日就$1280,
呀女學校就半日$1640

比d意見我你地會點簡?
   0    0    0    0

我個仔都有小小語言遲緩,姑娘都叫我早d比佢返學讀n1,等佢多d語言剌激咁話。
我諗同唔同阿仔轉校,我會考慮幾方面:

1.阿仔講野進步了多少?如果家姐間學校有d名氣的話,會唔會課程好深,又冇咁包容d講野慢的小朋友?我最擔心d老師冇愛心,小朋友被label.(但如果家姐讀過,你可能會知道d老師有冇愛心。)

2.阿仔d適應能力,如果佢適應能力一般,响陌生環境下佢可能又唔敢講野喎!

3.至於學費方面,因為有左學劵,政府對幼兒學校的資助少左,好多學校都逼住加價。但n1冇學劵,而學費就一樣加!!!

原文章由 杰杰媽 於 07-7-29 14:44 發表
我個仔都有小小語言遲緩,姑娘都叫我早d比佢返學讀n1,等佢多d語言剌激咁話。
我諗同唔同阿仔轉校,我會考慮幾方面:

1.阿仔講野進步了多少?如果家姐間學校有d名氣的話,會唔會課程好深,又冇咁包容d講野慢 ...

各位,
好似一d....非牟利ge學校....例如我千斤果間.....基督教甘....n1(全日8:30-6:00)約$2,500...都有學卷...

N1 NO學卷, ONLY FOR 3 YEARS K1-K3.

原文章由 QUINCY121HK 於 07-8-2 14:35 發表

各位,
好似一d....非牟利ge學校....例如我千斤果間.....基督教甘....n1(全日8:30-6:00)約$2,500...都有學卷...

醒目開學勳章

原文章由 QUINCY121HK 於 07-8-2 14:35 發表

各位,

As I know it is only for K1-K3

qc,n班應該係支助,我問過呀仔而家間學校,唉,無左個學位又好心痛,但我又怕呀仔跟吾上,佢星期一比醫生評估左啦,佢2.6歲但得1.6~1.9歲既說法能力,唉~真係好心痛,同我原先個plan都吾同晒,而家唯有11月1日再去面試,睇下上午班重有無位留番個比我啦.

check pm la.....

原文章由 eyan 於 07-8-13 01:13 發表
qc,n班應該係支助,我問過呀仔而家間學校,唉,無左個學位又好心痛,但我又怕呀仔跟吾上,佢星期一比醫生評估左啦,佢2.6歲但得1.6~1.9歲既說法能力,唉~真係好心痛,同我原先個plan都吾同晒,而家唯有11月1日再去面試,睇 ...
‹ 上一主題|下一主題