用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝今年升k2啦,你地諗住考詳小學呀?入嚟交換 ...
樓主: eileenycm
go

囝囝今年升k2啦,你地諗住考詳小學呀?入嚟交換吓意見啦 [複製鏈接]

原文章由 PCmom 於 07-8-3 22:46 發表
eileenycm,

我唔會借地址咯! 我0係上年都睇過樓, 睇唔啱, 或者遲d再睇過. 但未必會搬咯! 因為覺得而家住0既地方都幾舒服, 同又唔一定抽到La Salle, 同我其實鍾意男拔多d. 你會唔會搬呀?
其實如果俾 ...

三所學校學各有所長, 陳守仁校舍大, 又新, 蔡繼有的小朋友要在北角上課, 千祈唔好以為在深水埗上呀! 我打去問過, 原來因為現址不夠大, 教署安排來年小一生會在北角校舍上課, 我問是否只上一年, 職員話上六年呀! 而且學費應是三間中最貴.
聖方濟各是天主教, 睇你想不想小朋友讀天主教小學, 而校網是深水埗區.

原文章由 minma 於 07-8-8 00:41 發表

三所學校學各有所長, 陳守仁校舍大, 又新, 蔡繼有的小朋友要在北角上課, 千祈唔好以為在深水埗上呀! 我打去問過, 原來因為現址不夠大, 教署安排來年小一生會在北角校舍上課, 我問是否只上一年, 職員話上 ...

Dear minma,

本人是蔡繼有的家長,天后的臨時校舍是供07-08及08-09年入讀的小一生入讀,09年9月就會搬回深水埗郝德傑道。在蔡繼有諗書,因為它不會參與本地試,所以應該以就讀十二年為目標,而不是六年。

妳地覺得培道 (九龍城區) 好不好呀?

謝謝

How about 行IB或滲IB的小學,eg. 啟思、蔡繼有、浸小王錦輝etc?

Hi eileenycm,
Sorry, I do not have writing board at home.  I don't know how to type Chinese.
I never think of my daughter will have hard feeling if let
her repeat K3.  Thanks for your advice
Yes, I am a working mom & I am anxious about I do not have time to follow up her homework.   Do you think I should think of another choice. Is YCPS more suitable than st. mary???

原文章由 eileenycm 於 07-8-7 23:58 發表
如果你囡囡現在跟得上的話,就無需要repeat k3,因為如果repeat,你囡囡只係會重新讀多一次k3嘅野,而且我覺得你囡囡會有hard feeling,如果你想幫佢打好d過底,不如自己幫佢仲好啦,而且st. mary 都係派位,冇得 ...

VivianKeung

Sorry, can you tell me what is the full name of
YCPS.
原文章由 VivianKeung 於 07-8-9 01:34 發表
Hi eileenycm,
Sorry, I do not have writing board at home.  I don't know how to type Chinese.
I never think of my daughter will have hard feeling if let
her repeat K3.  Thanks for your advice
...

我個仔係KV讀K2,我想佢入新小 拔/ L.S. /陳守仁 /

eileenycm,

陳守仁有無中學呢?
你會唔會幫你仔仔報小拔面試訓練班呀? 同你知唔知小拔幾時open day呀?

原文章由 eileenycm 於 07-8-6 00:50 發表

pcmom

我仲未決定搬唔搬,其實我都係鍾意男拔多d,但係如果可以入到 LaSalle,可以慳到唔少學費,但係如果唔搬的話,就一定入唔到 La Salle, 同埋我想抽41綱.  

我比較喜歡陳守仁多d, 因為我鐘意佢學校語言 ...

[ 本文章最後由 PCmom 於 07-8-9 23:24 編輯 ]

我女兒係細女, 可否抽唔倒好學校, 下年再抽多次? thx

原文章由 PCmom 於 07-8-9 23:22 發表
eileenycm,

陳守仁有無中學呢?
你會唔會幫你仔仔報小拔面試訓練班呀? 同你知唔知小拔幾時open day呀?

PCmom

陳守仁冇中學.
其實我唔係太想囝囝讀面試班,但係我有d朋友就話一定要比佢讀,因為讀咗係會比冇讀好好多,佢話去親見d比較出名嘅學校,大部份小朋友都上咗面試班,如果你小朋友唔上的話,就欠少少啦.所以我仲係心大心細.咁你呢?

pangpuiyee

其實我囝囝都係細仔,你個囡囡現在係學校跟唔跟得上?你囡囡應該同我囝囝同一間學校,你讀緊咩班呀?

好似唔可以再抽多次,否則會有好多人都會這樣做.
原文章由 pangpuiyee 於 07-8-12 02:20 發表
我女兒係細女, 可否抽唔倒好學校, 下年再抽多次? thx

eileenycm,

我本來都覺得小朋友係靠平時點教佢, 唔係靠讀面試班, 但又驚唔上會蝕底, 或者都會上, 不過都唔知邊間好.
原文章由 eileenycm 於 07-8-12 23:54 發表

PCmom

陳守仁冇中學.
其實我唔係太想囝囝讀面試班,但係我有d朋友就話一定要比佢讀,因為讀咗係會比冇讀好好多,佢話去親見d比較出名嘅學校,大部份小朋友都上咗面試班,如果你小朋友唔上 ...

Hi, 囡囡响KV升K2, 一諗起明年就要考小學就頭痛
陳守仁幾抵、語文底又唔錯, 會想考, 但聽講多數收外藉人仕
另外, KTS, 宣道, 暫時諗住考呢3間;
各位知唔知德雅&九龍真光成績及校風如何??

PCMOM

其實我都係同你一樣只係驚有D嘢自己教漏咗囝囝而叧到佢面
試時打折扣就唔係幾好啦,而且只係得次機會咋.  我淨係聽過小
博士.  不過好耐之前我上過去,我覺得好殘(OLD).  但係都有不少人上.如果可以的話,我會揾過第二間.唔知有冇好介紹?
原文章由 PCmom 於 07-8-14 13:00 發表
eileenycm,

我本來都覺得小朋友係靠平時點教佢, 唔係靠讀面試班, 但又驚唔上會蝕底, 或者都會上, 不過都唔知邊間好.

應考埋禮賢,因禮賢的老師出名對小朋友很好。

原文章由 fion88 於 07-8-15 00:24 發表
Hi, 囡囡响KV升K2, 一諗起明年就要考小學就頭痛
陳守仁幾抵、語文底又唔錯, 會想考, 但聽講多數收外藉人仕
另外, KTS, 宣道, 暫時諗住考呢3間;
各位知唔知德雅&九龍真光成績及校風如何??
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

for reference:

http://hk.geocities.com/education.planning/education.html

Ben2003,
我响KTS個網知你囝囝好叻, 就係你D post吸引我去留意KTS, thanks!!
禮賢都會諗, 但好似中學係男校:-|
原文章由 Ben2003 於 07-8-15 01:01 發表
應考埋禮賢,因禮賢的老師出名對小朋友很好。

請問KTS係咪九龍塘小學呀?

原文章由 fion88 於 07-8-15 10:21 發表
Ben2003,
我响KTS個網知你囝囝好叻, 就係你D post吸引我去留意KTS, thanks!!
禮賢都會諗, 但好似中學係男校:-|  

fion88,

禮賢 Band 1: 78.2% (From 禮賢校網) + 口碑,所以我覺得應考埋。

報考好學校,競爭當然大。到時官津、直資和私校,其中一間收,已穩坐釣魚船。:  多過一間收,先再慢慢計 details。

幼稚園攻略﹕禮賢學校口碑一流
明報新聞網 (2007-07-10 04:50)

【明報專訊】
Rebecca Kwok問﹕ 請提供九龍禮賢學校的幼稚園及小學的意見。

答﹕ 從受歡迎角度來看,禮賢學校無論是幼稚園和小學都口碑甚佳。禮賢幼稚園在深水土步 十分受家長歡迎,一來歷史悠久,創校于1959年;二來課程適合孩子,教學模式也為孩子接受,因專題研習可讓孩子參與,校舍有18,000平方呎,孩子有機會游玩,加上教師盡責、勤力,所以禮賢是幼稚園表表者。禮賢小學則與幼稚園一脈相承,成績驕人,Band 1有72%,Band 2有28%,實在突出,而學生于音樂、奧林匹克數學、校際體育比賽,亦屢次獲獎,即是說文武皆精也。問我禮賢幼稚園及小學如何,我認為是辦得不錯的好學校也。

文:升學專家趙榮德
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

PCmom ,

KTS =
Kowloon Tong School (Primary Section)
九龍塘學校(小學部)

不過,有部份人以為叫九龍塘小學。
命運就是這樣的敲門。
‹ 上一主題|下一主題