用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝今年升k2啦,你地諗住考詳小學呀?入嚟交換 ...
go

囝囝今年升k2啦,你地諗住考詳小學呀?入嚟交換吓意見啦 [複製鏈接]

囝囝讀st. cat,今年升k2, 住 tsuen wan, 你地會打算考咩小學?我暫時心儀嘅小學有陳守仁,聖方濟各英文小學,新 小拔,蔡繼有,浸小. 而我亦有打抽41綱嘅喇吵,不過我一定唔夠分,只係得首名子女嘅分,可能真係要租個41綱嘅單位先得啦.你地有咩打算呀?
   0    0    0    0

我仔仔都係升K2, 我都諗住會報DBSPD同SFA.我朋友話英華都就轉直資, 估到時可以報埋英華.
咁啱我都諗住誇區報La Salle, 同你一樣得首名子女分, 知好渺茫, 不過覺得試0下囉!
陳守仁同蔡繼有好似係新晉名校, 可唔可以介紹吓呀?

我個囝都係今年k2, 我唔想咁大壓力, 打算報直資好似英華, 聖馬加利大...., 亦會抽喇沙, 我有20分, 都有

vikichan,

你意思係讀英華/ La Salle無咁大壓力, 抑或報呢兩間學校無咁大壓力呢?

你諗清楚呀,有啲學校係直資,如果收咗你而你又接受佢去留位,你就唔可以抽喇吵,所以要查清楚呀

原文章由 eileenycm 於 07-7-28 00:05 發表
囝囝讀st. cat,今年升k2, 住 tsuen wan, 你地會打算考咩小學?我暫時心儀嘅小學有陳守仁,聖方濟各英文小學,新 小拔,蔡繼有,浸小. 而我亦有打抽41綱嘅喇吵,不過我一定唔夠分,只係得首名子女嘅分 ...

pcmom

我同你嘅心儀學校都差不多,for La Salle, 咁你有冇打算借人地址或搬屋?

陳守仁係直資小學,學校係主要用英文,中文係用madarin, 另外仲要修多一種語言,日文或法文.  

而蔡繼有亦都係直資,有中學,類似國際學校.

你會唔會比囝囝上面試班? 同埋整靚靚profile?
原文章由 PCmom 於 07-7-31 13:10 發表
我仔仔都係升K2, 我都諗住會報DBSPD同SFA.我朋友話英華都就轉直資, 估到時可以報埋英華.
咁啱我都諗住誇區報La Salle, 同你一樣得首名子女分, 知好渺茫, 不過覺得試0下囉!
陳守仁同蔡繼有好似係新晉名校 ...

原文章由 vickichan 於 07-8-1 11:45 發表
我個囝都係今年k2, 我唔想咁大壓力, 打算報直資好似英華, 聖馬加利大...., 亦會抽喇沙, 我有20分, 都有

vickichan

你就好啦,有20分,抽喇沙有好大機會

原文章由 Miramira 於 07-8-1 20:04 發表
你諗清楚呀,有啲學校係直資,如果收咗你而你又接受佢去留位,你就唔可以抽喇吵,所以要查清楚呀

Miramira

唔該你,我都有呢個問題,不過諗住考咗先算,唔知私校interview先,定係直資先呢?

我囡囡今年k2, 亦考慮陳守仁, 聖瑪加利, cky 和啟思. 前面3間都有不少資料, 但啟思則很少人提及. 請問各位對啟思有什麼意見?

原文章由 heiheibbchu 於 07-8-3 09:45 發表
我囡囡今年k2, 亦考慮陳守仁, 聖瑪加利, cky 和啟思. 前面3間都有不少資料, 但啟思則很少人提及. 請問各位對啟思有什麼意見?

請問直資同私立學校有咩分別

hello eileenycm & vickichan

請問計分是基於什麼來計的? 可否詳細解釋一下?謝謝!

原文章由 eileenycm 於 07-8-2 23:30 發表

vickichan

你就好啦,有20分,抽喇沙有好大機會

eileenycm,

我唔會借地址咯! 我0係上年都睇過樓, 睇唔啱, 或者遲d再睇過. 但未必會搬咯! 因為覺得而家住0既地方都幾舒服, 同又唔一定抽到La Salle, 同我其實鍾意男拔多d. 你會唔會搬呀?
其實如果俾你揀, 你鍾意SFA, 陳守仁定蔡繼有多d呀?
原文章由 eileenycm 於 07-8-2 23:27 發表
pcmom

我同你嘅心儀學校都差不多,for La Salle, 咁你有冇打算借人地址或搬屋?

陳守仁係直資小學,學校係主要用英文,中文係用madarin, 另外仲要修多一種語言,日文或法文.  

而蔡繼有亦都係直資,有 ...

Can you tell me the full school name of "CKY". Thank you!

原文章由 ccbonnie 於 07-8-3 05:31 PM 發表

DSS
operating fund = fund from govt + school fee from parent

private school
operating fund = school fee from parent only

原文章由 ccbonnie 於 07-8-3 17:31 發表

ESF is my 1st choice & VSA is my second choice.  I know St. Paul Co-edu is good but the competition is keen.

Actually, three are different.  ESF is IS (english), VSA is bilingual (english+mandarin) and St. Paul Co-edu is cantonese.

原文章由 PCmom 於 07-8-3 22:46 發表
eileenycm,

我唔會借地址咯! 我0係上年都睇過樓, 睇唔啱, 或者遲d再睇過. 但未必會搬咯! 因為覺得而家住0既地方都幾舒服, 同又唔一定抽到La Salle, 同我其實鍾意男拔多d. 你會唔會搬呀?
其實如果俾 ...

pcmom

我仲未決定搬唔搬,其實我都係鍾意男拔多d,但係如果可以入到 LaSalle,可以慳到唔少學費,但係如果唔搬的話,就一定入唔到 La Salle, 同埋我想抽41綱.  

我比較喜歡陳守仁多d, 因為我鐘意佢學校語言環境(只可以用English or 普通話.  我先生就比較喜歡聖方濟各,但我就唔係太喜歡佢學校環境同校舍比較差.

我囡都係讀 sc 今年 升 k2 ...

租個41綱 單位 ??... 我都想... 但聽講 41網 多數派得唔好 ??..
多人爭喎??... 第一志願 唔中, 就唔知派左去邊了 ??...好頭痛

仲有聽人講 有 d 私校 好似直資咁...你接受留左位,就唔可以參加大抽獎.. 要問清楚喎 ??

原文章由 Miramira 於 07-8-1 20:04 發表

[ 本文章最後由 mmak 於 07-8-6 04:14 編輯 ]

我囡囡升K2, 讀緊迦南,喺細女仲喺全班最嗰隻,好想佢讀 St. Mary, 但敬驚佢追唔倒,好唔好比佢repeat K3?  請各位有experience 嘅BK Mom 教路

如果你囡囡現在跟得上的話,就無需要repeat k3,因為如果repeat,你囡囡只係會重新讀多一次k3嘅野,而且我覺得你囡囡會有hard feeling,如果你想幫佢打好d過底,不如自己幫佢仲好啦,而且st. mary 都係派位,冇得考. 你係唔係全職媽咪呀?因為我有好幾個朋友d囡囡都係讀緊st. mary,佢地全部都係全職媽咪,日日都要同佢囡囡跟功課

原文章由 VivianKeung 於 07-8-7 13:59 發表
我囡囡升K2, 讀緊迦南,喺細女仲喺全班最嗰隻,好想佢讀 St. Mary, 但敬驚佢追唔倒,好唔好比佢repeat K3?  請各位有experience 嘅BK Mom 教路

原文章由 eileenycm 於 07-8-6 00:50 發表

pcmom

我仲未決定搬唔搬,其實我都係鍾意男拔多d,但係如果可以入到 LaSalle,可以慳到唔少學費,但係如果唔搬的話,就一定入唔到 La Salle, 同埋我想抽41綱.  

我比較喜歡陳守仁多d, 因為我鐘意佢學校語言 ...

我都係好鍾意陳守仁小學, 但最近亞視個集小學校際問答比賽, 見到佢地中文英文都唔錯, 但反應好慢, 常識又唔好, 覺得點解道教青松小學重可以贏到佢地學校學生的呢? 重要係大比數嬴喎! 我就開始覺得這學校都唔係人地講得咁好, 只係個校綱好姐!
‹ 上一主題|下一主題