用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
樓主: lhaha
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

lhaha & YY,
是放假, 可以去旅行 ! 本來我有這打算的, 但之前 exam 用了很多大假, 最快要 08 May.

YY

我見到你張相.....是你個囡囡在彈琴嗎?

我個仔本來11月要考試ga........但佢隻手e家咁點考吖.....我e家等佢覆診嗰時同醫生講,叫佢幫我寫封詳細的醫生信證明佢隻手嘅真係唔可以考試, 然後再睇吓佢比唔比改期lor......

lhaha,

其實妳仔仔現在的情況是怎樣啊 ?  要這麼長時間才可能復原.

YY &  lhaha,

妳們的小朋友都有學琴 ?  我仔仔學了2年琴, 但不太努力練習.

原文章由 lhaha 於 07-8-21 15:08 發表
我見到你張相.....是你個囡囡在彈琴嗎?

我個仔本來11月要考試ga........但佢隻手e家咁點考吖.....我e家等佢覆診嗰時同醫生講,叫佢幫我寫封詳細的醫生信證明佢隻手嘅真係唔可以考試, 然後再 ...

esther

yes.........佢隻手上個月趺斷了....10/7斷11/7下午做了手術仲係隻手裡面打了兩支釘定位.......1/8覆咗一次診話未除得石膏住.....嚟緊29/8又要覆診....到時先知可唔可以除石膏和拔掉兩口釘tim......

lhaha,
意外是怎樣發生的 ?  這麼嚴重 !

原文章由 lhaha 於 07-8-21 15:33 發表
yes.........佢隻手上個月趺斷了....10/7斷11/7下午做了手術仲係隻手裡面打了兩支釘定位.......1/8覆咗一次診話未除得石膏住.....嚟緊29/8又要覆診....到時先知可唔可以除石膏和拔掉兩口釘tim..... ...

esther

至于學彈琴方面我個仔都ok啦.........因為佢自己好鍾意, hl所以唔駛點勞氣..........佢由11/2005學到e家....日日都要練琴1個鐘ga....你哋呢?

esther

其實個意外係佢係sofa頭行去sofa尾, 點知跣到, 跟住自己個身責到自己隻手, 可能個位好應, 所以斷咗手骨和手骨移咗位, 要做手術落釘定住隻手lor........但講真初初趺時真係無諗過咁大件事.....係去到醫院照完x-ray先知....勁!!!!

esther & YY

家長日駛唔駛帶小朋友去ga?

lhaha,

這個問題, 我沒有想過 ;  我打算一行3人出動 , 妳呢 ?

原文章由 lhaha 於 07-8-21 17:03 發表
家長日駛唔駛帶小朋友去ga?

RE

各位早早呀........

YY,

我起初諗住一齊嘅.........但係佢隻手咁....都唔知帶唔帶佢去好!!!
睇吓到時佢點先la.......佢想去就帶埋佢去lor....

lhaha & esther:
星期日我打算一家三口一齊去呀!反正都係行路去。

我囡囡學琴都有一年多,老師說以她的資質可以學得好好,可是她心散,我坐在她身邊陪公主練琴就好地地,我稍為行開去廁所或接電話,她就離開座位。難搞。

昨晚我跟囡囡講,我認識幾位同學仔媽咪,她問我小朋友叫甚麼名字,唉呀........我答不上,所以想問問大家的小朋友叫甚麼名字?好讓他們有個照應。 pls checked pm.

lhaha:
你囝囝真係跌得很重啊! 左手還是右手?他要考二級還是三級? 今年11月趕不及考琴,就改明年吧!

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-22 13:48 編輯 ]
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

YY,

我仔仔都是要我坐在身邊陪練琴才認真.  今年年頭, 仔仔參加了香港音樂節, 在不多練習下, 都有76分, 所以我堅持要他繼續學琴.

大家知道學校有 拚音學嗎 ? G1 有游泳課嗎 ?

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-22 11:17 發表
lhaha & esther:
星期日我打算一家三口一齊去呀!反而都係行路去。

我囡囡學琴都有一年多,老師說以她的資質可以學得好好,可是她心散,我坐在她身邊陪公主練琴就好地地,我稍為行開去廁所或接電話 ...

esther:
參加香港音樂節需要老師提名的嗎?如何報名?

我囡囡彈琴時最唔好是心急,老師堂堂都在手冊上寫「記得數拍子」、「數清楚拍子」、「慢慢彈,不要心急」,我說老師就快要整個印仔,不用堂堂罰抄咁寫啦!

拼音和游水課>>>我都想知。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

YY,

當時是K3 學生, 幼稚園學校不是會員, 我是找BK 的媽咪代報的 ;  今年返小學, 以我所知, 小學學校大多是會員, 應該可以經學校報名的, 日後再問學校.  我想仔仔都報名參加, 可以增加他的責任心.

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-22 13:53 發表
esther:
參加香港音樂節需要老師提名的嗎?如何報名?

我囡囡彈琴時最唔好是心急,老師堂堂都在手冊上寫「記得數拍子」、「數清楚拍子」、「慢慢彈,不要心急」,我說老師就快要整個印仔,不用堂堂罰抄 ...

re

YY & esther,

我個仔考G3呀........多數都要改4月了......!!!
佢趺嗰隻係右手嚟ga......咁先閉傢伙......唉唉唉...

我唔知學校有冇SWIM & 拼音 WOR.....冇聽講過呀!

re

我個仔上年參加咗 - 沙田鋼琴大賽........

YY & lhaha,

妳們會彈鋼琴嗎 ?  我不懂的, 現在不用返學, 叫仔仔教我.

妳們仔仔,囡囡的鋼琴老師, 教得如何 ?  上門教 or 去琴行學 ?
我朋友的仔仔和我仔仔同一鋼琴老師, 但她說我們的鋼琴老師不太好, 不知什麼是'好'的標準 ?

原文章由 lhaha 於 07-8-22 14:59 發表
我個仔上年參加咗 - 沙田鋼琴大賽........

esther

我係去老師屋企學ga.......我就覺得我個老師幾好, 因為佢食得住我個仔.........而我個仔又覺得佢好叻和好肯聽佢講, 所以我覺得ok.

再講吖....個老師本身都考完演奏級又教咗好多年琴都好有經驗呢!!! 至於好唔好的準則, 真係好難講....最緊要係個小朋友同佢夾到又肯聽佢話.....最重要, 係咪?

morning!!!!!!!!!

我囡囡是去老師屋企學琴,這位老師同時教我老公的侄女(即我囡囡的堂姐)和她們的表弟,當然大家的程度不同(我囡囡最細,學2級;堂姐最大,學8級)。我見老師教得好有心機,食得住學生,有些學生更是由黃大仙、屯門走到沙田上課。

我們係未826 9:45am在學校籃球場等?
@_@
‹ 上一主題|下一主題