用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

妳要儲定多D$,去日本尤其東京,最重要是帶$$$,而且Brandon再大D,識更多TOMY的產品或更投入之時,會好想買好多好多,所以請他在P.1開始每日儲起一小點零用錢,儲夠就起飛啦!

我見好多小男孩都好鍾意車,但我囝囝對車興趣真不大???

原文章由 branma 於 07-8-2 16:01 發表

I think Disney Hotel must so expensive ?? right ??
My son also want to go Japan, i want to go too !!!
But he just want to Japan TOMY car shop only !! he is crazy like TOMY car !!!

Forgot ...

Irene & Branma:

多謝關心呀!唔駛羨慕玩的野,因為我都好羨慕兩位仔仔的勤奮!呢D至實際嘛!我做了家長義工梗會報料給你們知喇!放心!

一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多D事重煩,因未有中庸的方法,唔理咁多,照打可也吧。~~quoted from Irene

完全認同!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Irene & gigi2

原文章由 gigi2 於 07-8-2 17:38 發表
Irene & Branma:

多謝關心呀!唔駛羨慕玩的野,因為我都好羨慕兩位仔仔的勤奮!呢D至實際嘛!我做了家長義工梗會報料給你們知喇!放心!

一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多 ...

我之前有聽過打水豆針的好與壞、我唔敢諗太多、打左先算、我外甥細過打左針但上年仍然生水豆、但好少咋又好得快, i think is okay !!!

Yes, if next year can gone to Japan..........i must save many money for shopping !! (ha..ha..i think all for food )

Irene.......take care !!

gigi2.........have fun !!

Penny !!

Penny:

If you coming here.........pls click me or PM me !!

because i dont know who are you in BK !!

Brandon mami

我前三四年都試過打流感針,都防不到全部而感染了,阿Sir話就算染了H1N2而再傳俾人就會轉型又轉型,所以奉勸不要打流感針了,除了小心預防外,就要靠平日打好抵抗力,人體的自愈力其實好高的。:)

如果你們平日有甚麼有關生活及健康的情報,也在此分享交流下,我好有興趣呀。為了家人及自己,我們要了解及實行多些有益的事與物呀!

講到去日本食嘢,如去東京而Brandon仔又鐘意食蟹的話,必去原宿歌舞技町內的"蟹道樂"(?)食蟹餐,那裡可以令人食到窮,實太好吃了!我兩母子超鐘意食蟹!但好忍手了!

原文章由 branma 於 07-8-2 21:30 發表

我之前有聽過打水豆針的好與壞、我唔敢諗太多、打左先算、我外甥細過打左針但上年仍然生水豆、但好少咋又好得快, i think is okay !!!

Yes, if next year can gone to Japan..........i must save many  ...

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-8-3 12:07 編輯 ]

Japan Pinic !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-3 12:06 發表
我前三四年都試過打流感針,都防不到全部而感染了,阿Sir話就算染了H1N2而再傳俾人就會轉型又轉型,所以奉勸不要打流感針了,除了小心預防外,就要靠平日打好抵抗力,人體的自愈力其實好高的。:)

如果你們平 ...

本來想今年暑假去的、但係剛剛先取到passport,所以今年唔去住、希望明年實現吧、我之前同老公去過日本―次感覺良好、不過我地跟團咋、未能盡慶!!因亜仔未坐過飛機先想帯他到外面見識吓。
日常生活有乜特別事,如我所知亦想大家分享吓。
我地睇醫生有得claim,上次醫生叫我仔仔下次去打D預防針喎,我仔仔咁怕痛,我好怕又發生飛針事件呀,食多個橙仲好.

your son is very well, because he dont like car.....just like ARTS !! he is special !!!

branma,

不如你們下年自由行去東京玩啦。你們已跟過團,有概念有印象,如下次去玩去食去Shopping,跟團好無癮的,買本或雜誌送的東京旅遊刊物幫手,主要去新宿、涉谷、原宿、上野動物園....已好夠,原宿竹下通有棟大廈店舖叫Kitty Land有好多玩具買(明治神宮附近,有興趣可入的拜神or影相留念)。Florian好想去浸溫泉,等大個先啦,好期待去及掛念那邊的日本朋友。:loveliness:

我可能下年不記得提你:
記住帶Brandon上飛機在起飛下降時,俾香口珠佢食。
在他衣服(外套內or背囊內)扣住牌仔,用簡單英文寫上你仔仔的名字並註明是來自Hong Kong,及在東京的酒店名及電話及你們登記的名字。
去到外地,萬一走失,會保險D,日本治安好好,差不多所有食店都好乾淨整潔的。:D

我們最近一次在05年復活節去過東京,以前出差過十多二十次,20年前則在東京留學過,只學了日文一年,在壽司店做過Part-time,但至今都從不吃生肉,每次公幹吃飯因吃不下而被日本上司又笑又話,幾討厭。

我沒有對太多特別店舖及地方有深入認識,來來去去在都鬧市穿梭,下年再暢談多些去日本的事吧。

Japan !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-3 18:28 發表
branma,

不如你們下年自由行去東京玩啦。你們已跟過團,有概念有印象,如下次去玩去食去Shopping,跟團好無癮的,買本或雜誌送的東京旅遊刊物幫手,主要去新宿、涉谷、原宿、上野動物園....已好夠,原宿竹下 ...

我地從未試過自由行架、除左自己去過―次加拿大探親外、我D同事成日自己去日本玩,我好羨慕架,如果明年真係去都可能係跟團咋有人安排哂,我咁懶就fit哂,當然行程就悶D.

你的提點非常有用,我會記住架(香囗膠和名牌)

上次去日本巳經係97年剛剛十年了、生左亜仔後只去過菲律賓咋、無人幫我照顧亜仔、現在他快六歳了可以帯他週圍去、太細帯住一定好辛苦呀!!

Hong Kong Disneyland tour

我終於返來lu!兩日三夜真係好好玩呀!間酒店好靚,我地同好多Mickey, Donald, Pluto, Minnie........映相!日日都去disneyland盡興又或者係酒店游泳!雖然間中有raining,但無減當中樂趣!我地幫阿細囡買左annual pass,所以房價八五折同埋有D食肆可以八折,都唔算好貴!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Have Fun !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 12:39 發表
我終於返來lu!兩日三夜真係好好玩呀!間酒店好靚,我地同好多Mickey, Donald, Pluto, Minnie........映相!日日都去disneyland盡興又或者係酒店游泳!雖然間中有raining,但無減當中樂趣!我地幫阿細囡買左annua ...

Happy la !!! 如你所願呢幾日無太陽、涼涼地、間中先有雨、天氣幾好。上次我老公就入住過酒店、映D相都覺得好正呀.不過我老公上次係工作性質住左─晩,攞左─盒hotel gift返嚟,連slipper都攞埋、全部for住客喎,可取走!!  he live the hotel room ($2xxx) for one night !!! so expensive !!

i sent some message for you, pls check PM (about phonics)

因為annual pass的關係,所以唔駛$2000咁貴好抵玩囉!另外,phonics收到了。

Summer Holiday !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 13:19 發表
因為annual pass的關係,所以唔駛$2000咁貴好抵玩囉!另外,phonics收到了。  

我有幾個朋友都係選擇入Disney Hotel慶生日、好開心又食埋自助餐。有無諗住帯女女睇卡通片呀?Brandon之前話想睇五星級大鼠,現在又話只想睇叮當喎、激死!!今年都無叮當電影!!

29 Aug 你係咪自己帯女女回石小?我老公到時放假、我仲未決定請唔請假陪埋─齊、唔知當日回校做D乜呢?

Hi gigi2,

妳返來啦! 真好,難得全家盡慶一番、Relax一下,我哋靜咗幾日。

時常都忘了跟妳說,我是很喜歡柯德莉夏萍,因見妳那張相片,使我經常想及她的美麗與愛心,我兩年前的時尚首飾店因而叫做Audrey,剛結束一年了。

忘了問妳住荃灣區的哪裡?branma住在爵悅庭,而我住在浩景臺,想在下年初待仔仔入學穩定後,搬去海濱花園住,現在家裡超多嘢,失控崩潰已多年了,好想快D搬。
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

I like Audrey Hepburn

Branmom,

29/Aug我一定去的。細囡對睇戲無嘜興趣,所以無心水睇邊套,反而大囡睇左Harry Potter 5同埋想睇五星級大鼠。

Irene,

我都是很喜歡柯德莉夏萍,我細囡的聖名就是Audrey. 我所以欣賞她除了那獨特的氣質外,她的愛心更令我喜歡!形諸於外,晚年的她更顯得雍容華貴!我PM給你知地區。

[ 本文章最後由 gigi2 於 07-8-7 21:00 編輯 ]

Hi !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 20:47 發表
Branmom,

29/Aug我一定去的。細囡對睇戲無嘜興趣,所以無心水睇邊套,反而大囡睇左Harry Potter 5同埋想睇五星級大鼠。

Irene,

我都是很喜歡柯德莉夏萍,我細囡的聖名就是Audrey. 我所以欣賞她除 ...

Gigi2, 食完飯啦、亜仔做完後paper睇緊wild animals、我就上嚟chat chat、唔!!等我留意吓邊個靚妹妹係Audrey先、下星期就知分去邊班、如果29 Aug去 SCS,我睇吓點同你地相認先。

Very hard working !

哈!佢聖名係Audrey咋!未改前的用一般英文名,等我見你時親自介紹先!嘩!你個仔好勤力喲,夜晚仲做習作,全級第一Brandon實掂!我個囡人就在家但個魂就仲遺留係Disneyland。

Time to sleep!

好倦哦!去睡了!明天再見!

Paper !!

因為暑假無功課做日日打機咋、我買左部NDS呀!!Brandon開心到暈呀、希望唔影響學業啦。
Brandon超細胆架、上次去Disney睇Micky 3D都驚呀!!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:39 編輯 ]

FIRST PRIZE !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 22:58 發表
哈!佢聖名係Audrey咋!未改前的用一般英文名,等我見你時親自介紹先!嘩!你個仔好勤力喲,夜晚仲做習作,全級第一Brandon實掂!我個囡人就在家但個魂就仲遺留係Disneyland。

gigi2:

你話全級第一Brandon實掂、哈哈!!等緑楊D家長見到實笑死我呀,我識的緑楊家長也有上BK, 亦來我地呢個石小望望架,上次先話見到我Dmessage呀 !!

It's a long long road....

其實我對細囡的要求比較順其自然,事關讀書真是漫漫長路,最重要佢唔好怕了返學,因為她有時不會跟我合作的!為了免傷了親子關係,所以我select kindergarten for her without any test or examination.日後希望她能應付到石小的要求吧!
‹ 上一主題|下一主題