用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2007石鐘山小一新生交流區
樓主: Irene1121
go

2007石鐘山小一新生交流區 [複製鏈接]

Holiday !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 13:44 發表
Irene,

原來你兩夫婦是音樂人!石小家長果真是臥虎藏龍,失敬!失敬!

All,

哈!說來真巧合!我也是肩負了等同幫HK大地產商打血汗功的重擔 = 樓宇按揭!祇是好一點的是,我們最近終於可以放賣了,否 ...

Gigi, 你大女讀幾年班架?假期我同仔仔去打水豆針呀、怕小學容易中蕉丫!!

Branma,

我大的今年會三升四,她是讀另一間的,不同性格和潛質配合不同的教學嘛!

水豆針我兩個囡分別在2歲時打左喇,因為那時要返工,如果其中一個中招我就死得囉!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

good mama

原文章由 gigi2 於 07-8-1 14:03 發表
Branma,

我大的今年會三升四,她是讀另一間的,不同性格和潛質配合不同的教學嘛!

水豆針我兩個囡分別在2歲時打左喇,因為那時要返工,如果其中一個中招我就死得囉!  

Gigi:

You not need to work ??? you take care two kids must very tire!!
i take care my son only, but i also feel unwell la !! maybe my health bad than before la !!

my sister tell me 打水豆針 before Primary one ar!!

Branma,

yes, I give up my job recently but would like to look for part time nature.  

My family doctor told me that the chicken pox injection could be eligible for kids whose age 1 or above so that I took them for injection as soon as possible before entering kindergartens for more safety.  
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

水豆針

原文章由 gigi2 於 07-8-1 14:51 發表
Branma,

yes, I give up my job recently but would like to look for part time nature.  

My family doctor told me that the chicken pox injection could be eligible for kids whose age 1 or above ...

you can take care from yourself, i can't do it !! (hand stop mouth stop) ha..ha.....i know 幼稚園前打針最好、但我無呀、咪最遲primary one前打囉!! i am lazy !!

full time mom

噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!

full time mom

噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!:)

our house !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 15:37 發表
噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!:)  

the old house 放左租,但毎月仍要貼小小錢,new house就自住緊,暫時okay, i want take care from myself, but i know if no jobs..........ha..ha...好慘囉 !! thanks for you support !!

明白!明白!同我以前很相似!

BOOK LIST !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 17:00 發表

Gigi:

Pls look this book list, i find in this BK 小學雜談、D英文書同我地石小─様,因我有下學期的英文書,原來培正都係用呢set書架,我見有D家長話─様喎!!

小一課本
今日常識新領域1-4 冊 每本$20
英文storybook每本$15
The Jigaree
A Monster Sandwich
Mrs Wishy-Washy's Tub
Dan the Flying Man
Mrs Wishy-Washy
Smarty Pants
The monkey birdge
The Dancing Fly
The monkey Birdge
What in my pocket?
Where are you going
Where's your tooth?
What the weather like today
With my hand
Its pink.I think
Walking through The Jungle
Early in the Morning
Up in a tree
My Cat
Big and little
Along Came Greedy Cat
調景嶺地鐵站交收

yes !! many same case as me !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 17:00 發表

Yes, i think many family same as me !! i hope can change soon !!

Enjoy your holidays

Branma,

以我所知石小的課程的確比早幾年深了。Start your vacation? Wish you have a very very wonderful and excellent holidays! Talk to you, Irene and hkttm or others later.

Hi !! GiGI2 !!

yes, i know SCS english lesson is so good !! i am very happy choose this school for Brandon !!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:35 編輯 ]

打針與沙士

阿仔在2歲入N1之前已打水豆針,記得當年沙士,約好了時間在TST的兒科醫生處打針,我們當時帶着BB而避免去公眾地方,便乘Taxi去到,竟然醫務所關了門,貼了通告話有事休息一天,氣到鼻孔出烟,當時危急境況,屋苑有護士中招,阿仔又經常故意放手指入口內,故此好似避難絕少外出,明明早一日再Re-confirmed咗,而翌日離奇有事,好激氣,又推過幾次門想入去!之後轉約我自幼的家庭老醫生處打針,又飛的去西灣河呀!

點知翌日看報紙知道阿仔看開的那位兒科醫生,因好心帶病人入院而中招,他好似是唯一一位私家醫生因沙士而死亡,我對這位醫生離世而感很傷心及內疚,誤會去責怪他危急中失約,傷心是他的確頗不錯而又不幸,幸好他的醫生太太吉人天相,且將他的捐款及賠償的金錢去做慈善,對不起我亦忘了醫生您的名字啊,希望您安息。

亦慶幸我們沒約定入去打針,否則可能又中招或隔籬觀察,因有一位附近店舖的職員當天帶女去看病,而弄至全家要隔籬觀察不可外出!當日情境,歷歷在目;當年沙士,觸目驚心;不知事態發展會如何,阿仔又細又好曳,最後他延至6月才上學,其實當時都好驚他上學會易於感染,但無法,唯有小心預防及教導啊。

沙士沙士,你搞到全港潰爛,唱片/音樂業界每下愈況,而間接導我們下沉而隱退,又加上個廢廢地的有錢仔董建華,搞到我層樓好辛苦都未爬升,憎死你們!

笑多D喇!

Irene,

唔好勞氣!沙士期間相信都好少人唔中招——供樓或感染……。不如向前看吧!無謂激親自己!另外想問問你會不會做石小家長義工?我多數會申請的。

Branma,

呢個星期日到下星期二會去Disney玩啊!希望唔好咁猛日頭喇!

take it easy !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-2 11:41 發表
阿仔在2歲入N1之前已打水豆針,記得當年沙士,約好了時間在TST的兒科醫生處打針,我們當時帶着BB而避免去公眾地方,便乘Taxi去到,竟然醫務所關了門,貼了通告話有事休息一天,氣到鼻孔出烟,當時危 ...

今天帯打左針啦。。。。。。。。。。唉我個仔境然大叫好痛然後連支針都整甩左呀、嚇死我呀、估唔到又令你諗起沙士件事、大家努力啦、我知97和沙士令好多人叫苦連天、慶幸我地挨過左、共勉之啦。

在家中

原文章由 gigi2 於 07-8-2 14:36 發表
Irene,

唔好勞氣!沙士期間相信都好少人唔中招——供樓或感染……。不如向前看吧!無謂激親自己!另外想問問你會不會做石小家長義工?我多數會申請的。

Branma,

呢個星期日到下星期二會去Disney ...

Disney玩幾日呀、係咪住埋酒店呢、玩得開心D映多d靚相,我地只係去玩無住酒店,不過當日係平安夜,仲有d假雪亜仔都好開心!!
Have Fun.........enjoy the holiday !!

holidays

係呀!會住兩晚。以前淨係去玩,今次係第一次住酒店。

Disney Hotel

原文章由 gigi2 於 07-8-2 15:56 發表
係呀!會住兩晚。以前淨係去玩,今次係第一次住酒店。

I think Disney Hotel must so expensive ?? right ??
My son also want to go Japan, i want to go too !!!
But he just want to Japan TOMY car shop only !! he is crazy like TOMY car !!!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:34 編輯 ]

gigi2, 嘩!會住兩晚酒店,我個仔會好羨慕死呀!希望無乜Freedom Walkers打你哋尖啦!盡慶呀!:D

記緊飲多D水呀!或帶D香蕉去,除充飢外(Disney的食品好求其!),亦因流汗太多會易流失體內的鉀而真不好!

關於學校義工,暫時不會住,因我想繼續找工作,而且我平時會幾率且,不吐不快,有時會好熱情,而且人生低潮的不安心情還未完全平衡返,怕得失他人啊。如你做了校內的義工,有甚麼大小情報要告知我們啊!PM也好呢。祝順利。

branma,終於為Brandon打了水豆針,總算完成了一件事,妳知道水豆針要隔幾多年打一次啊?

多年前睇過周兆祥博士一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多D事重煩,因未有中庸的方法,唔理咁多,照打可也吧。
‹ 上一主題|下一主題