用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

原文章由 3kids 於 07-9-13 11:13 硐表
不是標點符號, 而是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, 所以老師不知他默的次序, 那個是第二, 第三, 第四......, 所以就全部當默錯了.

原來除了星期五多元知 ...

這方面不要太介懷.可能插班生,老師忘記要特別提點.
下次唔好錯番就得la,默書分不記在成績表內!
好多時插班生會miss左好多初班已經要知既行程.
我們再逐步適應la.
多元智能都不是什麼特訓練課程,只係順遂學習及玩吓!:
亞女上年都參加左手工班,每個星期都整d手工作品回家.
都唔錯呀!

我記得新生日老師有同我們講平時默書都會計分, 但比重會比考默少.  我沒有介懷他的分數, 因我都知他雖要時間適應的.

原來多能智能課不是訓練班, 那我搞錯了, 就當給他多些練習機會吧.

原文章由 blythe 於 07-9-13 11:37 硐表

這方面不要太介懷.可能插班生,老師忘記要特別提點.
下次唔好錯番就得la,默書分不記在成績表內!
好多時插班生會miss左好多初班已經要知既行程.
我們再逐步適應la.
多元智能都不是什麼特訓練課程,只係順遂學習及 ...

Hi bb2wong,

你好,我個女Natalie今年讀聖
三一堂小學1B, 得閒互相交流一下

Thanks BGN

E-mail address: [email protected]

不是標點符號, 而是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, 所以老師不知他默的次序, 那個是第二, 第三, 第四......, 所以就全部當默錯了.

是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, -----呢樣我就無留意,不過平時的分數佔比率好低,你放心啦!實在機會追得番!

另外昨天派既活動,除左團契唔洗抽籤外,其他如乒乓球、羽毛球都好多人報,所以要填先後次序,e.g. 你想入乒乓球,就放第一位!萬一抽唔到你,就會比第二次序你去參加!

多元智能課差不多每個月(或3個星期)先一次,如果你真係想學乒乓球就最好選昨天派既那份! 我大仔在暑假時參加左乒乓校隊預備班,完左點知昨天結果都係入唔到校隊(阿sir同佢講因為佢身材太矮細)佢昨晚講又要報乒乓球,因為昨天派既乒乓球如果打得好一樣有機會入校隊,我反而提議佢選羽毛球,因為可以幫佢增高,叫佢增高左下半年先再選乒乓球,咁先有機會入校隊,而且我地一直在外面有學乒乓球。個個都想入校隊,所以呢d 球類活動都好多人報,未必入到! 你仲要留番一d時間,就有一份仲多活動既表派!

原文章由 BGN 於 07-9-13 13:21 硐表
Hi bb2wong,

三一堂小學1B班, 得閒互相交流一下

Thanks BGN

E-mail address: [email protected]

咁咪同我細仔一班囉,我明朝早留意下先,我細仔叫donald

BB2WONG

阿女Natalie,班相位置站在前排3

BGN

你阿仔小一時係英小,咁仲有無英文SCIENCE作業?我同圍都買唔到英文常識既補充?

你大仔幾高呀? 我都想大仔入校隊架, 希望佢抽到訓練班啦.
我們在外面也有學乒乓球喎, 你在那裡學呢?  是訓練班還是個別?
佢地上年是參加訓練班的, 見他們打了一年好像沒有多大進步, 所以由今個月開始就轉打私人即個別教授.  班制(6人)學費$150/1小時, 私人教 $220/45分鐘. 你覺得價錢是否合理?  打了一堂, 效果都幾好, 因為打足45分鐘.  可操到佢地手勢和反應.  正板最多連續打69下. 不知這樣是不是很差呢?  你大仔打到什麼程度呢?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 13:27 硐表

是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, -----呢樣我就無留意,不過平時的分數佔比率好低,你放心啦!實在機會追得番!

另外昨天派既活動,除左團契唔洗抽籤外,其他如乒 ...

BGN

HI...我仔仔都係1b班,坐Natalie前面佢叫Tony:)

原文章由 BGN 於 07-9-13 13:21 硐表
Hi bb2wong,

三一堂小學1B班, 得閒互相交流一下

Thanks BGN

hi all mami!

my son is 1A   Anson ,班相最高第三行右3.

有冇1a家長king 計.

佢地science作業係用課本的作業, 而science課本是他們現在中文常識新領域的英文版.  聖三一的science是不是都用新領域的英文版?  我之前問過幾間書局都說沒有英文常識補充練習, 所以只好參考中文的補充練習, 嘗試譯成英文給他們做.  d生字真係幾深, 好在小一測驗考試老師會讀題, 所以都唔怕睇唔明題目, 不過小二之後就要靠自己認字了o

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 16:53 硐表

你阿仔小一時係英小,咁仲有無英文SCIENCE作業?我同圍都買唔到英文常識既補充?

hi, maggie0649,

你囝囝喜歡和習慣新學校嗎?  

原文章由 maggie0649 於 07-9-14 00:08 硐表
hi all mami!

my son is 1A   Anson ,班相最高第三行右3.

有冇1a家長king 計.

原文章由 3kids 於 07-9-13 22:18 硐表
你大仔幾高呀? 我都想大仔入校隊架, 希望佢抽到訓練班啦.
我們在外面也有學乒乓球喎, 你在那裡學呢?  是訓練班還是個別?
佢地上年是參加訓練班的, 見他們打了一年好像沒有多大進步, 所以由今個月開始就轉打私人即個 ...

我大仔的確好細粒(128cm / 24kg) 不過佢都係排第二,排第一既都入到乒乓球校隊(可能技術好好)所以佢唔死心!

我大仔在小乒聯學,我至在比佢同細仔多d活動,係班際,阿sir每幾堂教一次新技術,然後輪流同阿sir對打!我又無問過一對一幾錢?而家我地$85.00/堂,每堂1.5hr,當中有d時間係佢地小朋友自己對打!

我大仔物野都學,我唔可能樣樣都比一對一價錢,除左violin係一對一外,其他都係參加班,如在學校學圍棋、跆拳,在外面又學游泳、足球、畫畫,而家又想學埋羽毛球及桌球,學術既佢學cambridge 、速算!遲d可能找私人補習補下d 普通話及oral!養呢2位公子就黎養到我破產啦!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-14 11:33 編輯 ]

你大仔都學好多野喎.  他在那裡學cambridge呢?  學校的cambridge course 好嗎?

在另一topic見你說會報名學改善視力, 是否已報了? 你對這個course 了解有幾多?  我對這樣新技術也很感興趣, 如果好的話, 我也想嘗試.  請你上完course時說說你的情況好嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-14 11:21 硐表

我大仔的確好細粒(128cm / 24kg) 不過佢都係排第二,排第一既都入到乒乓球校隊(可能技術好好)所以佢唔死心!

我大仔在小乒聯學,我至在比佢同細仔多d活動,係班際,阿sir每幾堂教一次新技術,然後輪流同阿sir對打!我又無問過一對 ...

想請問聖三一默書、quiz幾多分先可以pass.

Thanks BGN

原文章由 3kids 於 07-9-14 12:05 硐表
你大仔都學好多野喎.  他在那裡學cambridge呢?  學校的cambridge course 好嗎?

在另一topic見你說會報名學改善視力, 是否已報了? 你對這個course 了解有幾多?  我對這樣新技術也很感興趣, 如果好的話, 我也想嘗試. ...

我大仔之前唔係在學校學cambridge,因為撞左跆拳班既時間,跆拳佢已學到藍帶(學左4年)我唔想佢停,所以在外面既補習社學cambridge,我因為無人湊仔,對我來說最近要方便!在我公司附近有間補習社,係一位以前在聖三一中心幼稚園教過既老師開,佢有好多野學,我2位公子在sat morning 會在那裡學cambridge、phonic 及速算!2個一齊去,參加唔同既班,又方便我接送,我已覺得好難得!暑假都是在那補習社上全日班,我上班前送他們,下班才接他們!

另外有關vision trading問題,我已pm好多有做過既太太,亦打左幾次去那workshop問過,基本都好瞭解,而且都係exercise,做左無壞!講真成2萬蚊既激光我本來都想去試,但係老公唔比,怕有意外(我2個家姐都做左亦無問題)所以3000多既我一定會去試,我換2-3次眼鏡已要那amount!
我已打算book 1月份course,學了教阿仔(因為我大仔有400度近視,300散光)本來是為了阿仔,自己唔改善都無問題,因為度數都已經沒有上升!但阿仔就每年都加100度!但係因course係在1月份,佢考試咁我就唔想佢請假去上course!於是報大人course,等我學左返屋企教佢!到時再通知你!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-14 14:30 編輯 ]

原文章由 BGN 於 07-9-14 12:24 硐表
想請問聖三一默書、quiz幾多分先可以pass.

Thanks BGN

應該係60分!我唔係好肯定因為未挑戰過呢個分數(touch wood)

Hi Sofina,

Nice to meet u.

BGN

醒目開學勳章

BBSWONG,

唔記得請問你而家一班有幾多個小朋友?:

原文章由 叮叮噹噹 於 07-9-17 10:35 硐表
BBSWONG,

唔記得請問你而家一班有幾多個小朋友?:

一班有25人,5年級以上會有30人,因為每年都會有插班人!我聽學校講今年會開3班!
‹ 上一主題|下一主題