用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

Hi 3kids,

我的小孩也是插班的, 是 3A, 他也像很喜歡這學校.  您的小朋友是那一班呢! 日後可交流一下.

leopa

原文章由 3kids 於 07-9-4 13:10 硐表
今日正式上堂喇, 各位小朋友心情如何呢? 我的小朋友就十分興奮, 須然是插班生, 但校長和老師親切的態度, 令他們沒有感到一點陌生o 現在他們等待的是參加活動的通告, 不知何時可派呢? ...

Hi Leopa,
我的小朋友是插班小四及小二, 須然不同級, 但仍希望日後交流, 因大家都是新加入這個大家庭o

昨天他們回來說午餐很好吃, 你小朋友喜歡嗎?

原文章由 leopa 於 07-9-4 23:33 硐表
Hi 3kids,

我的小孩也是插班的, 是 3A, 他也像很喜歡這學校.  您的小朋友是那一班呢! 日後可交流一下.

leopa

hello各位,

我都係想幫囝囝報聖三一, 今朝check過學校話10月2日派form同埋可以download, 不過.....我想知道面試時會考d乜野哩?
想有d心理準備

BB2Wong,

我都想請你email profile呀, 參考參考, thq!

[email protected]

[quote]原文章由 3kids 於 07-9-5 10:38 硐表
hi, 3kids

好開心聽到你2位小朋友中意此學校,我不知其他mummy,我自己可能2位公子都係由聖三一中心幼稚園就開始在上學(2歲班)大大話話都已經7-8年有多,我自己住荃灣,但2位公子每天長途跋踄上學都全無怨言,而且sat我地都有番活動,而家還考慮緊sun回來返主日學,因為大仔在學校番了4年團契,非常開心,所以想給他們返主學,我自己本人無宗教信仰,但不反對兒子自己的選擇。
那天新生日你是否坐在高校長前面,有2位小朋友(好似是大的是男孩、細的是女,阿女還問校長有沒有piano學)?
我就坐在你後面! 我見那天很多家長有很多問題,其實自己覺得有些家長太緊張了,好似有人問:做功課要多久?這問題關係於小朋友本身的能力及專注力,而且家長也要從旁協助,總不能付了學費就好像什麼都要學校去負責一樣!你看很多的官校、津校,那有機會向學校提問、質疑或要求,好像我們天天都見到老師、校長,很多機會交流我已覺得很不錯了!
另外我大仔今年升5年級,我看得出書本及作業比去年深了及多了,應該是為升中作準備,我自己當然亦會協助他,聽之前5年級家長說,學校會特別幫p.5的學生催谷成績,如在假期回來補課等!好像去年我大仔小四時中文科大部份學生如期中試不如理想,學校就於sat早上幫他們補課,我覺得很不錯,是家長及學校及老師一起協助學生!
有關午飯問題,我知學校每星期有2天有湯水,其實很不錯,只是我2位公子都很咀刃,大的不愛吃蛋,如果學校午飯中有蛋,他可以吃一小時也不能完成,小的又不愛有骨的東西(都是我不好寵壞他們)所以現在天天都帶飯,每朝早6:00就起床準備飯壺,希望他們吃得開心又健康!
課外活動應該在月中的時間會派表,要收費的大概有:圍棋、跆拳、roller、樂器班、少林拳、非洲鼓、陶瓷、奧數......,另不用收費的(即老師帶領)有團契、女童軍、木銅笛、舞蹈、電腦動話班、歌詠團、eng drama、手工組、籃球、乒乓球.....,這些不用收費的活動,有先後次序的排選,因多人報名就需抽籤!另外是多元智能課的選擇,有eng magic cook、小型網球、書法、畫班....這些也是不用收費(規定每學期也要選不同的班參加)

我細仔今年升小一,雖然環境老師他都很熟悉,但仍樣皮感到很新鮮,而且很開心!

BB2wong

想請問咁多年來, 小學加o左幾次學費呀??想作參考, 怕遲d 加得多無水讀咋...
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 Jennie 於 07-9-5 12:39 發表
BB2wong

想請問咁多年來, 小學加o左幾次學費呀??想作參考, 怕遲d 加得多無水讀咋...

印象中無記錯我大仔2003年入讀時是付$1,700,到升小三時加到$1800,升小四加到$1900,到今年升小五因轉英小會加能資源,所以加到$2,100!

hi, bb2wong,

你估錯了, 我不是那個媽咪, 但好巧合, 我的小朋友都是同樣插這兩級o  我是坐在高校長企的那邊的中間位置o

你說得對, 在其他學校真的很難有這樣機會給家長們有那麼多發問機會, 好像我大囝的舊校, 由他讀小一到小三, 除了第一天家長會見到她講話外, 之後沒有在校內踫見過她了o 現在每天送他們到學校, 都會見到高校長站在門口看著學生們回校, 正如他說, 不需要設立家教會, 因他隨時都在學校, 有問題隨時可找到他, 這點我感到很難得呢o

我小朋友不單喜歡學校午餐, 而且更喜歡他們的老師, 這點我真的感到很開心, 因為如果他喜歡老師, 自然上課時都特別尊心啦o

想問你星期六是不是有英文班呢? 我見以前是由9:00 - 12:00的, 是 一個course還是分3個course上呢?
畫班是有掃瞄學嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-5 11:24 硐表
[quote]原文章由 3kids 於 07-9-5 10:38 硐表
hi, 3kids

好開心聽到你2位小朋友中意此學校,我不知其他mummy,我自己可能2位公子都係由聖三一中心幼稚園就開始在 ...

原文章由 3kids 於 07-9-5 23:07 硐表
hi, bb2wong,

你估錯了, 我不是那個媽咪, 但好巧合, 我的小朋友都是同樣插這兩級o  我是坐在高校長企的那邊的中間位置o

你說得對, 在其他學校真的很難有這樣機會給家長們有那麼多發問機會, 好像我大囝的舊校, 由他 ...

我的小朋友是小一及小五,老實說現在的小朋友同身刀張張利,如果在學校那麼長時間都不開心,真的很難受!我們大人上班8小時都想開開心心啦,如果老板整天板起面對待也很難捱!

我見小二那2位班主任:羅老師,她很好人,是我大仔當年小一的班主任,開學沒多久還每個家長都致電問一下小朋友開學情況,我細仔好中意天天都叫一下她早晨!另一位申老師是去年才來教普通話,我自己覺得如果是普通話人做班主任有一個好處,就是她不會跟小朋友說廣東話,簡直多了機會用普通話,我大仔之前p3時的班主任也是普通話人,他那年的普通話進步神速!

另外小四是關sir及miss tsang,關sir是出名跟小朋友好friend的,我之前見過很多畢業了的學生回來探他,可見他受歡迎。反而全校最不受歡迎我估是miss tsang了,她去年才來教,是我大仔小四的班主任,開學不久我就聽到很多家長有complain,我聽大仔說她很兇,什麼都大聲鬧!不過我大仔班中真的有幾位很難搞又愛駁咀的男生!那年有2位小朋友期中退學轉校,我聽其他家長說都是因為班主任!不過不知為何,她又對我大仔很好,連我細仔她都很愛聊!我都是一個麻煩家長,有什麼問題疑惑都會找老師問明白,她時時都跟我談話,我又不覺得有問題,不過於運動會上我就有見到她很專制,不準學生亂跑亂叫,但其他班都可以!但如何我也要教阿仔:尊師重道!就算老師出錯也要好好的傾,總不能像鬧交一樣!

sat morning 的 course我唔係好記得,之前有學過violin,不過學校不是1對1,所以後來我在外面琴行學!
之前是有過英文班,我阿仔有上過,是教一般的grammer及comp,只有1小時,不過後來mon-fri 加了cambrdige班之後,sat就沒有了英文班!
另外畫畫班好似不在sat,係mon-fri的活動,我見地下操場有貼了很多美術組的畫,都是掃描來的!不過應該是高年班的!我現在都很期待活動通告快些出,因為我在外面的有很多東西學,要match時間!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-6 11:09 編輯 ]

多謝你經常給我們的寶貴意見.

你說得對, 有一位好老師真的可影響到小朋友的學習態度和成績, 真的很重要, 幸好你說的MISS TSANG 不是我的小朋友班主任.
關SIR真是我大囝最喜歡的老師, 他亦有教細囝的英文, 他們同樣說關SIR 教書好風趣,  所以上他的課時特別開心.  我大囝在以前學校從未主動對我說喜歡那一位老師, 這是第一次, 我真的感到很開心, 越來越覺得這次轉校沒有選擇錯誤o

和你一樣, 我亦很期待活動通告, 我也要夾時間呢!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-6 11:06 硐表

我的小朋友是小一及小五,老實說現在的小朋友同身刀張張利,如果在學校那麼長時間都不開心,真的很難受!我們大人上班8小時都想開開心心啦,如果老板整天板起面對待也很難捱!

我見小二那2位班主任:羅老師,她很好人,是我大仔當 ...

http://www.htps.edu.hk/images/registration_form/registration_form.pdf

聖三一堂小學開始有報名表啦!

HI 我仔仔今年小一

有冇發覺今年net teacher好似少左 在校website只見到一個...

hi咁多位聖三一媽咪,

小女都是上年中途插入小二的,她在此校讀得開心愉快!
昨為媽媽看著女兒如此喜歡學校,真係成個人都鬆哂.
今年小三了,希望各位聖三一小朋友都能開心愉快地讀書學習.
BB2WONG我不是講笑的,最初我同老師說要頒個獎比你,表揚你不厭其煩講解此校種種的所知所聞,對我們這班迷茫的父母,真係一盞開路明燈!

bylth,
咁你都唔係講笑,你真係識講笑啦!

我覺得而家既小朋友,真係好辛苦,以前我地番半天學,放學返屋企邊看tv邊做功課,已經時時叫救命!而家小朋友放左學仲一大堆活動,又要考試又要評估,連參加activities都話要有幫助到升小升中,學樂器、圍棋、跆拳、什至跳舞朗誦都要考試,我見到都心痛!所以要佢地一定要開開心心咁返學,一來學到開心自然人都有信心d,二來佢開心就會同我關係都好d,係呢間學校我2位公子學到"愛",佢地唔不怕時時講:我愛媽媽、爸爸、哥哥....,呢樣野我大仔都10歲依然會咁樣講!我真係好proud同覺得好難得,因為現在社會我聽過有d 男仔10歲可以話去溝女、去兇人、唔想返屋企!我真係好怕見到呢樣野,所以辛苦d 供2位公子在聖三一讀書,我亦覺得自己完成無選錯!

BB2Wong,

我大女今年讀k2, 開始留意升小學資料, 我都係住荃灣, 知你長途跋涉都俾兩個仔都讀聖三一, 相信學校一定有佢的好處而令你放棄荃灣區的學校, 想問你當年放棄官校而選聖三一原因, 因為我都諗緊選私校好定參加大抽獎好, 因我我地冇宗教分, 大抽獎一定要靠運氣!

想問由荃灣去聖三一坐咩車? 需時幾耐? 如果時間許可, 可以好似你咁自己帶返學就最好! 可唔可以email你幫囝囝做profile的資料俾我呀, 我諗都係時候要開始準備了, 我pm我的email address給你, 謝!

原文章由 mandymfl 於 07-9-7 11:11 硐表
BB2Wong,

我大女今年讀k2, 開始留意升小學資料, 我都係住荃灣, 知你長途跋涉都俾兩個仔都讀聖三一, 相信學校一定有佢的好處而令你放棄荃灣區的學校, 想問你當年放棄官校而選聖三一原因, 因為我都諗緊選私校好定參加 ...

我2位公子係聖三一中心幼稚園讀,當時選校時已為小學及中學作準備,因為可以直上!後來入左幼稚園佢地讀得好開心之餘,仲學左好多野,見識多左好多。順理成章入小學,我2位公子都有參加大抽獎及考其他私小如培道、九龍塘學校、又一村小學及宣道,也被錄取了!不過我都是決定入聖三一,到派彩時我都沒有著緊去看,反正派到什麼都不會考慮!

我們由2歲班已開始天天返九龍城,他們都慣了!我家樓下是巴士總站,有車到旺角中心(車程約25min)再到先達附近什麼巴士也可以到播道醫院下車(車程約15min),行1-2min就到!不過要加上等車時間!下雨就會麻煩些,我會在旺角中心乘的士(約hkd25.00)或如太大雨直接在家乘的士!

其實我都係由一般既profile,format都是之前在bk 其他mummy比我!不過p.1 我多用點文字describe 關係而已!

bb2wong,

我覺得bylth講得好好, 你真的幫了很多像我們新加入的家長, 令我們更了解學校的一切, 這點對我們很重要呢!  我也會效法bylth, 向學校反映你的功勞啊!

在這裡有小朋友讀小一至小五都有呢, 希望有更多家長加入這討論區, 互相交流,可知多些學校課程不斷改變的成效o

原文章由 BB2WONG 於 07-9-7 09:54 硐表
bylth,
咁你都唔係講笑,你真係識講笑啦!

我覺得而家既小朋友,真係好辛苦,以前我地番半天學,放學返屋企邊看tv邊做功課,已經時時叫救命!而家小朋友放左學仲一大堆活動,又要考試又要評估,連參加activities都話要有幫助到升小升 ...

你地唔好答氣啦!我咁詳細答問題,都係因為我打中文好快下,打一分鐘就一大編,有時打完要cut d!我又中意聊天,公司唔方便時時講tel,就多數上bk 同d mummy 傾下計!另外我上bk 真係得到好多想要既infm,有時我問其他mummy既野,佢地一樣好多人好樂意回答,所以人人為我,我為人人。加上2位公子及我自己都對聖三一實在好有歸屬感,好想好想多d人知道佢既好處,唔好對d 唔出名既的私小有偏見,以為無人收或踢出校既小朋友先會入讀,我地願意付學費既家長,有可能比名校既家長更加重視小朋友的衡均發展,包括學業、品行、心智以及跟家人既關係。到左小朋友大過升中學時,品行及跟家人既關係就會得到莫大的回報了。

原文章由 BB2WONG 於 07-8-14 13:40 硐表

PROFILE 我自己有做,你想要個FORMAT睇下可以比個E-MAIL我,我SEND比你睇下!我2個仔都有做,大仔我就KEEP住UPDATE做,因為佢都升小五,到升中也有用!細仔那份我特別著重係個親子關係,因為我細仔唔係好醒那種,雖然學好多野但係又 ...

BB2WONG,

could u pls email to me, thx a lot! + check pm~

各位家長:

學校網頁有班相睇喇!  真係快手.
‹ 上一主題|下一主題