用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

休假???

原文章由 3kids 於 07-10-4 11:31 硐表
我大仔昨日就同我講話教佢地數學個老師無教, 校長話會盡快請老師, 今日會由代老師上課o

Miss Ng 早就在心十月頭離職 ???

應該係10月離職, 尋日聽大仔講而家仲係校長太太代課.

原文章由 fish666f 於 07-10-10 16:09 硐表

Miss Ng 早就在心十月頭離職 ???

各位︰請問聖三一堂小學的課程深嗎?是否已轉為英文教學?我有幫我個囝報名,請問 in 時是問什麼問題呢?

原文章由 3kids 於 07-10-11 11:57 硐表
應該係10月離職, 尋日聽大仔講而家仲係校長太太代課.

我覺得課程適中, 今年小一開始轉為英文小學, 除中文科外, 其餘都是英文.

原文章由 littlekid 於 07-10-11 21:09 硐表
各位︰請問聖三一堂小學的課程深嗎?是否已轉為英文教學?我有幫我個囝報名,請問 in 時是問什麼問題呢?

我細仔今年小一,課程我覺得ok,雖然話數及常都用英文,但係學校及老師比左好多心機幫佢地,例如:常識書一開學我幫佢查晒字典,但係原來上堂時老師會有好多工具幫助佢地明白,而worksheet 係英文,但係當中一些較深既字,老師會在上面有中文註解!

我本來見英文教學都有d驚,但係見到學校及老師都盡力幫忙佢地,反而放心左!仲有好似月底既考試,好多小一家長都唔多清楚,之前我大仔第一次考試都係什麼都唔知!但係上月底小一家長會上,老師就派左d 教書既schedule及考試既syllabus及考試既format?e.g. maths 學校註明不需要串識所有生字,只需要明白如5 plus 5 equals to ??,小朋友只要明白問題正確作答就ok,不用去努力串熟plus、minus、prisms....

各科老師會好清楚比家長知道會點樣考試?咁家長可以在重要地方加倍溫習,有些就幫小朋友理解ok就可以,唔洗好似盲頭烏英咁樣,我知有好多小學無呢d野,d家長都好worry下!

maths 是否淺左D?

人地教雙位數喇!不過,喺中文。
我地的程度好似淺左,由英文數開始,可能有佢既好處。大家點睇。

原文章由 old8hk 於 07-10-12 23:17 硐表
人地教雙位數喇!不過,喺中文。
我地的程度好似淺左,由英文數開始,可能有佢既好處。大家點睇。

我估中文教數學多數會深過eng,之前大仔小一時用中文數學,佢地既文字題當然深過eng既,但係而家佢地用eng maths 既文字題,我自己覺得最緊要先搞清楚題目,數字係1位、2位定3位都唔係好重要?理解唔到題目,就算比佢1 and 1 make 2 佢一樣唔識答,如果明白既話 就算100 take away 90, 10 is left 都識答!我自己而家度度既文字題都比阿仔做下,等佢睇多d唔同既題見!

我有朋友係聖士提反、、祟真、喇沙,我比左d ws佢地,佢地話maths差不多level,仲未教方位(right、left、behind)另外general studies都係一樣!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-10-16 10:43 編輯 ]

昨日3A新英文老師終於上任la,
聽亞女 說好像是大學畢業後第2份教職.
希望他能好好教導他們.
在此歡迎你的加入!!

原文章由 blythe 於 07-10-18 11:07 硐表
昨日3A新英文老師終於上任la,
聽亞女 說好像是大學畢業後第2份教職.
希望他能好好教導他們.
在此歡迎你的加入!!

是miss??? 應該佢都會教我細仔視藝,下星期二先有堂!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-18 12:22 硐表

是miss??? 應該佢都會教我細仔視藝,下星期二先有堂!

係亞sir...
下星期好多野勇埋身呀!

我都好驚下!因為今次細仔第一次考試,佢連題目都唔曉睇?大仔又準備呈分試!
10月份既SUN我地已無去過街,用黎溫書,但係好似聖經、電腦都未溫到!我已請左考試那幾天幫佢地再操下!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-18 16:38 硐表
我都好驚下!因為今次細仔第一次考試,佢連題目都唔曉睇?大仔又準備呈分試!
10月份既SUN我地已無去過街,用黎溫書,但係好似聖經、電腦都未溫到!我已請左考試那幾天幫佢地再操下! ...

相對來講,你辛苦過我la.
細仔考英文時,老師會否讀英之後用中文解題呢!
大仔又要程分,要keep住d成績至得...
我女d數學弱左(好似計時間及公里)我轉數又慢 .
依科要靠爸爸幫佢溫...
3日假都要好好利用吓!不過吊頸都頭吓氣...你都係呀!

醒目開學勳章

BBSWONG,

聖三一收左我仔仔啦, 想請問你除左學費, 課外活動外, 多唔多其他雜費要俾呢?我見OPEN DAY樣樣野都要俾錢..另係咪一定唔會多過25人一班?

THANKS!

原文章由 叮叮噹噹 於 07-11-19 10:40 硐表
BBSWONG,

聖三一收左我仔仔啦, 想請問你除左學費, 課外活動外, 多唔多其他雜費要俾呢?我見OPEN DAY樣樣野都要俾錢..另係咪一定唔會多過25人一班?

THANKS! ...

恭喜晒!除左學費,$300/月既功課班(參加先要付)$16.50/餐--LUNCH(自己帶飯就唔洗)都無物野要比?
活動就當然唔參加唔洗比,而且課後既活動有D都完全唔洗比$$
OPEN DAY 以前玩遊戲都唔洗$2雞,但係今次聽校長說因為幫友區教會籌款,所以要收,以後仲會唔會要就唔知啦!

我見細仔(P1) 就25人一班,我大仔之前都係,後來唔記得點解3班合併2班,所以到P3時有30-33人一班!
不過我聽見好似今年小一有3班都應該係25人一班,我估!

BB2WONG

聖三一都收左我仔

我約略睇返之前既留言
見你2位仔仔都讀呢間
想問下
你覺得學校有乜優點 / 缺點
如果唔方便
可唔可以pm 我

其實我自己就幾鍾意呢間學校
小班 / 自己廚房 / 上堂前可以入學校見老師
但o係其他topic 見有人話課程都幾深
同埋校舍頗細
所以依家有d 1516

原文章由 BB2WONG 於 07-11-19 11:24 硐表

恭喜晒!除左學費,$300/月既功課班(參加先要付)$16.50/餐--LUNCH(自己帶飯就唔洗)都無物野要比?
OPEN DAY 以前玩遊戲都唔洗$2雞,但係今次聽校長說因為幫友區教會籌 ...

BB2WONG,

$300/月功課班 ~ 請問是否由聖三一的老師教呢? 如果係都好抵喎.

課後活動或功課班後有沒有校車搭呢?
原文章由 BB2WONG 於 07-11-19 11:24 硐表

OPEN DAY 以前玩遊戲都唔洗$2雞,但係今次聽校長說因為幫友區教會籌 ...

原文章由 save 於 07-11-19 14:04 硐表
BB2WONG,

$300/月功課班 ~ 請問是否由聖三一的老師教呢? 如果係都好抵喎.

課後活動或功課班後有沒有校車搭呢?

功課班係$300/月,不過係一位老師看住一班同學(內裡有大有小,有時細既可以問大既學生功課)小朋友有問題可以問老師,但係老師就唔會主動去教學生,因始終一班只有一個老師!亦唔會幫佢溫習!

佢地學校校車有2轉,什麼都唔參加既乘3:40 那轉,如果參加功課班或活動既,可以乘下一轉!

BB2WONG,

是否聯絡了普通話補習老師呢?

原文章由 3kids 於 07-11-20 12:23 硐表
BB2WONG,

是否聯絡了普通話補習老師呢?

SORRY!未呀,SCHEDULE未拾好!
一來幾個SAT及SUN都顧住玩,二來我老公又PLAN緊幫佢地報足球班,大仔又想學番圍棋!最想死係我老公同阿仔想學賽車,要SUN去深圳學!如果一個星期有十天,每天有30小時就好啦!

學賽車好型喎!  但要去深圳咁遠就煩d.

原文章由 BB2WONG 於 07-11-20 14:29 硐表

SORRY!未呀,SCHEDULE未拾好!
一來幾個SAT及SUN都顧住玩,二來我老公又PLAN緊幫佢地報足球班,大仔又想學番圍棋!最想死係我老公同阿仔想學賽車,要SUN去深圳學!如果一個星期有十天,每天有30小時就好啦! ...
‹ 上一主題|下一主題