用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

王國長老

你由邊到去呀
原文章由 iloveugirl 於 07-10-1 10:11 硐表
請問聖三一小學近那裡呢?因為唔係好識去呀,請指點!
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

原文章由 doryee 於 07-10-1 17:01 硐表
你由邊到去呀

我由太子去的,請問可以搭咩車呢?

原文章由 iloveugirl 於 07-10-1 23:45 硐表

好難教喎!乘的士$3x...最快la.
亦可在太子旺角保護兒童會乘46或70近聖德肋撒醫院下車.
(最好問私機la!)下車後再問人就ok...

原文章由 blythe 於 07-9-28 22:40 硐表

BB2WONG,原來亞女參加MAGIC魔術.(我當初以為magic cook! )她說很好玩.
3kids,係呀!今日終於收到興趣通告la.
亞女想參加跆拳道...唔知有無mami在校曾參加過呢!
可否比些議見. ...

我大仔參加左4年跆拳,已經考到藍帶,細仔都係幼稚園那邊學到黃帶,本來今年想可以2個一齊學,點知大仔好麻煩,去年佢已經有complain,話學校toilet好dirty,我估佢有潔癖,話toielt dirty佢換唔到衫,就係因為呢個原因,佢今年又唔肯再係學校參加,呢個拳館係其他地方都有得學,今日打算打去問下阿sir 時間及地點!拳館既館長都係家長黎,係我大仔d同學既daddy,好好人,另外d 阿sir一樣好好,不過當佢地上堂時,阿sir會好嚴,換衫遲左或者不守規則既都一樣要罰做sit-up或跑圈,我中意佢地會時時鬧下我d仔,因為而家d 細路都唔鬧得,但係呢度d阿sir鬧佢地,佢地就好受下!

原文章由 iloveugirl 於 07-10-1 23:45 硐表

如果由太子去,你可以乘1a或42或70號van仔,不過要係獅子石道下車,由隧道去番食唯先再去agyle球場後巷行去,差不多要10-15min! 或者乘12a 可以係宋皇台公園下車,過馬路就係!又或者在太子地鐵nathan rd(中國銀行門口)乘98c 或796c去到agyle 公園下車行1-2min就到,不過呢架車好耐先一班車,而且因為去將軍澳所以都好貴下!

醒目開學勳章

BBSWONG,

我仔仔安排11月3號interview, 你識唔識人可唔可幫我問下interview考d咩呢?

thanks!
原文章由 BB2WONG 於 07-10-2 09:40 硐表

如果由太子去,你可以乘1a或42或70號van仔,不過要係獅子石道下車,由隧道去番食唯先再去agyle球場後巷行去,差不多要10-15min! 或者乘12a 可以係宋皇台公園下車,過馬路就係!又或者在太子地鐵nathan rd(中國銀行門口)乘98c 或7 ...

各位聖三一mami,

剛才有家長同我講,教小三信英文的老師昨天sick leave.
今天直頭休假兩星期,唔知什麼原因??
現在由校長太太代課,在此歡迎您來代課.

原文章由 叮叮噹噹 於 07-10-3 12:32 硐表
BBSWONG,

我仔仔安排11月3號interview, 你識唔識人可唔可幫我問下interview考d咩呢?

thanks!

今朝先有朋友打來說交表,又係問我INTERVIEW考物野?我真係唔識答,因為我係直入唔係考入? 不過我估計應該不難吧?只知沒有筆試,學校比較著重小朋友既表現,只要淡定、有禮貌、正常對答就應該OK吧?或者我明天回去學校問下老師!

我大仔昨日就同我講話教佢地數學個老師無教, 校長話會盡快請老師, 今日會由代老師上課o

原文章由 blythe 於 07-10-3 17:32 硐表
各位聖三一mami,

剛才有家長同我講,教小三信英文的老師昨天sick leave.
今天直頭休假兩星期,唔知什麼原因??
現在由校長太太代課,在此歡迎您來代課. ...

原文章由 3kids 於 07-10-4 11:31 硐表
我大仔昨日就同我講話教佢地數學個老師無教, 校長話會盡快請老師, 今日會由代老師上課o

你個數學老師係咪即是MISS NG? 佢都教我細仔視藝

係呀, miss ng. 知唔知點解唔教呀? 我大仔話佢教得幾好架, 真可惜o

原文章由 BB2WONG 於 07-10-4 11:50 硐表

你個數學老師係咪即是MISS NG? 佢都教我細仔視藝

請問有冇人知道報名有沒有限期呢?

[ 本文章最後由 iloveugirl 於 07-10-5 14:02 編輯 ]

是否已cfm了那miss ng真的沒有做?我放學問兩位公子,佢地都無聽到,不過我細仔唔開心真係佢幾中意miss ng,但大仔就唔中意因為佢話miss ng太大香水氣,好難聞!

另外我大仔那班,開學一個月就好多問題出現,以前佢那班一向都係唔乖,又中意跟老師argue!我大仔平時多咀傾計都有,但就唔多敢同老師argue,但係班中有幾位男生一向都較活躍,又愛發脾氣,去年直成試過在堂中玩筆盒,比外籍老師收起,佢拍桌大哭發脾氣,結果老師比番佢之餘,仲要say sorry!我自己覺得唔可以接受!

前幾日普通話老師見有一同學傾計,於是罰佢企,那同學一向很怕事,沒有explain,後來下堂就跟同學討論話自己無傾計,其他同學又證明佢,於是成班走去跟老師理論,唔知點樣傾完無結果,昨天老師就話好多家長打去complain佢,有d跟本唔係事實,我大仔話應該呢個老師比較嚴,之前罰過幾個同學,可能佢地都有跟mummy complain,今次就一再一齊打去學校!最後那老師堅持自己無錯,同時說會在課室加裝closed circuit!

其實好少事唔知點解搞成咁大件事? 我同大仔講無論老師點樣錯?一樣先要尊師重道,唔可以一開 口就complain或者argue!要平心靜氣去解釋,而且如何我親為家長都唔會去complain老師,比佢地知道mummy唔係大晒!

希望事件快d 平息,而家我大仔上堂時時話那幾位男生故意嘈d,搞到佢跟本聽唔到書,天天都要在補習班上教員室問功課,浪費了很多時間(因普通話佢係最弱,所以要比平時多專心上堂才知老師說什麼)

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-10-5 09:42 編輯 ]

大仔尋日都說數學堂是由代課老師上的.

小朋友有情緒問題真的很頭疼, 希望唔好再影響到其他同學就好了, 因你大仔今年要呈分喇, keep住努力呀!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-5 09:35 硐表
是否已cfm了那miss ng真的沒有做?我放學問兩位公子,佢地都無聽到,不過我細仔唔開心真係佢幾中意miss ng,但大仔就唔中意因為佢話miss ng太大香水氣,好難聞!

另外我大仔那班,開學一個月就好多問題出現,以前佢那班一向都係 ...

為何高年班的學生是男比女多?是否因為高年級的女學生成績太好而轉校?

原文章由 BB2WONG 於 07-8-1 13:52 硐表

我大仔係此小學升小五,細仔亦會9月升小一,8月28日亦會出席新生日!
我大概講下我對學校既意見,此校可以實實在在做到愉快學習,我2個仔之前在聖三一中心幼稚園,而我住荃灣,每天帶他們上學要50min車程以上,就係因為見到佢日日 ...

高年級女生真的比男生少嗎?我沒留意,我見我大仔的一班都差不多,而且佢地年年頭5名都係男生,是否成績女生比男生好則沒有考究!

原文章由 BB2WONG 於 07-10-9 09:39 硐表
高年級女生真的比男生少嗎?我沒留意,我見我大仔的一班都差不多,而且佢地年年頭5名都係男生,是否成績女生比男生好則沒有考究!

小三都係la!亞囡班20人得6個女仔/隔班24人有10女仔...其實都唔係咁好,應分多兩個女仔過3a. 好似亞女班好幾個都係幼稚園同學,一齊經歷左好幾年.都有排斥亞女架! 所以她都有不開心的.:( :(

原文章由 blythe 於 07-10-9 15:36 硐表

小三都係la!亞囡班20人得6個女仔/隔班24人有10女仔...其實都唔係咁好,應分多兩個女仔過3a. 好似亞女班好幾個都係幼稚園同學,一齊經歷左好幾年.都有排斥亞女架! 所以她都有不開心的.:( :( ...

我自己估計可能此區有2間名女小學-協恩及聖羅撤可以選擇,男生就除左入馬頭涌就無更好選擇(呢2年多番間陳瑞祺係男生必選),所以一般幼稚園那邊的男生都好多入番小學,而反為幼稚園女生每年都有10個以內入到協恩,所以就讀既女生會少d!

另外blythe 你擔心既問題,我在2個仔既班別都唔見有此情況此現,我大仔那班由p.1 都無一齊玩,無分是否同一幼稚園? 我細仔今年那班都不大有此問題,只是其中有2-3位同幼稚園的女生(分開A及B班)在小息都會走在一起去TOILET、去食野,我估女生都是愛這樣吧!男生就沒有此問題,我聽細仔講而家佢玩既朋友都唔係自己幼稚園D人!我聽我大仔話都識你個女(基本上我講個個BK既小朋友我大仔都話識得,唔知真定隻?)連我細仔D同學既家姐阿哥,個個唔同年級唔同班,大仔一樣識!我大仔又係唔主動好害羞既人,都整間學校每年級都識得,即是好多人都可以有好多朋友啦(我自己估)或者比D時間啦!希望佢快D開心番啦,最後佢有無報跆拳?如果有我兩位公子可以認識佢多D,同時我細仔可能又會煩住佢,我細仔好中意同女生玩!

其實可以咁講,佢希望有兩三個好隱定的朋友仔,
亞女性格好主動結朋友.以前幼稚園及小一二的舊同學大家都主動打比舊同學仔傾計又有約出來在樓下公園玩.
佢都有識好多不同級的同學,只是她話想找到d好固定果種.
依家同班有兩個女仔玩埋咁,同小六一個姐姐好friend.
就係以前無依d煩惱事lo...我唔插口la,等佢自己適應la.
可能你兩個都係仔,無女仔咁想找個伴出出入入咁 !你明白嗎?
亞女參加既係北派少林拳!唔知玩咩,同埋要帶什麼回校呢!?
仲有Miss Ng真係唔教了,唔知咩事呢!
現階段搵緊老師,亞女及幾個同學仔希望係
小二教她們英文的Miss 曾...
我諗依到都有聖三一老師會上來看,
希望你們幫手反應比校長知la...: :

原文章由 blythe 於 07-10-10 13:03 硐表
其實可以咁講,佢希望有兩三個好隱定的朋友仔,
亞女性格好主動結朋友.以前幼稚園及小一二的舊同學大家都主動打比舊同學仔傾計又有約出來在樓下公園玩.
佢都有識好多不同級的同學,只是她話想找到d好固定果種.
依家同班 ...

我明白女仔係要有個伴,希望阿女快d 找到,識朋友最緊要係主動,等佢自己學習中成長係應該既,我地都要學下放手,而家學校d通告我都比佢地自己填,自己決定自己承擔!

其實你阿女已經好叻,唔同年級都有friend!我自己以前讀書時無見過呢d情況,所以而家阿仔個個都識我都feel到好出奇?

我大仔p1時有學左一年少林拳,升p2時因為撞左團契所以無參加!佢地只需要穿pe衫,到時有件t-shirt(當年係$20)要買,上堂時穿那少林拳既t-shirt+pe短褲就可以,無物野要買!

你講既MS TSANG係好高那些還是帶眼鏡那位?高到好似阿久真老師那位去年教我大仔ENG,好多家長唔滿意佢不過我反而NO COMMENT,佢既嚴厲我覺得在教高年級時係必須既!帶眼鏡既MS TSANG 今年教我細仔ENG,我無接觸唔多清楚佢!
我都知有老師會上BK,好似上星期我同3KIDS聊下我大仔入唔到乒乓球校隊講笑話阿仔要COMPLAIN 老師身型歧視,第2天那老師找我大仔傾計,我估係安慰下佢,叫佢下年努力!我大仔番屋企第一時間質問我上網POST左D物野?好似好驚咁!

其實我地D MUMMY都只係聊下,我反而覺得老師睇到D POST唔洗咁緊張,一來小朋友必須在錯誤或失意中學習,如果我真係要COMPALIN,(TOUCH WOOD我從未需要過)我會直接找校長或有關老師傾下,唔會第一時間就想起要COMPLAIN!

我反而想COMPLAIN下學校既男TOILET,大仔大部份同學都係話男廁好DIRTY,好多人去完TOIELT(大便)唔沖廁,唔知係沖唔到定係什麼原因?D 門鎖又有D 鎖唔到,我大仔P3時曾經試過考BCA時被困在TOILET內半小時,哭得死去活來!佢因為此原因去年已唔想學跆拳,就係因為唔想係個DIRTY 既TOILET度換衫,去年我同梁姑娘傾計佢都話男廁係有DIRTY既問題,佢仲帶我大仔去校長室跟高校長講過,情況好左一段短時間。上星期我又同跆拳阿SIR講大他因此原因又唔肯係學校報跆拳,阿SIR都係話學校既男廁係好DIRTY,佢話帶我兩位公子去另外TOILET換衫!不過今日上跆拳道,佢地今早就好擔心唔知去物樹換衫好?有老師上BK唔該幫我反映下!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-10-11 10:35 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題