用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我自己已經打去問左校車 知道由樂富去可以7:50分先上車, 好正呀, 因佢而家讀幼稚園都係返下午班, 如果小學要佢6點幾起身, 我就唔知點可以叫佢, ..傻左.....都未考到, 就諗定...
原文章由 BB2WONG 於 07-9-20 12:15 硐表
唔緊要,我時時上來都為取經,好多時我有料想找就上黎問人,都一樣很多人會樂意回答我!何況我打中字好快,公司又係LOW SEASON。

既然你係全職MUMMY更好,可以多D時間留係學校認識下,好多唔洗上班既MUMMY都去學校幫手!我就只可以 ...

王國長老

BB2WONG
我上星期六去完了幼稚園參觀,本來我先生想個仔讀國際學校,但佢睇完呢間都覺得呢間學校好好,担白講我都係睇左你個POST先開始留意呢間學校,因佢宣傳不多,學位又不多,所以唔多人講,令到我可以得到既資料唔多,你記得我曾經PM過你問呢間幼稚園嗎 我好心急想快D報名但又好驚INTERVIEW,梗架驚唔知收唔收錄,原來當面對讀書問題時就真係好無奈同無助架
原文章由 BB2WONG 於 07-9-20 12:15 硐表
唔緊要,我時時上來都為取經,好多時我有料想找就上黎問人,都一樣很多人會樂意回答我!何況我打中字好快,公司又係LOW SEASON。

既然你係全職MUMMY更好,可以多D時間留係學校認識下,好多唔洗上班既MUMMY都去學校幫手!我就只可以 ...
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

BB2WONG,

下星期他們有 hyper quiz, 想請問下需唔需背那些生字呢? 或是會提供生字?   例如: chapter 3 是教量詞, 他要背識嗎?(e.g. a
bowl of, a swarm of , a collection of , a pile of , a herd of, a flock of ,......)

thanks.

原文章由 3kids 於 07-9-20 22:02 硐表
BB2WONG,

下星期他們有 hyper quiz, 想請問下需唔需背那些生字呢? 或是會提供生字?   例如: chapter 3 是教量詞, 他要背識嗎?(e.g. a
bowl of, a swarm of , a collection of , a pile of , a herd of, a flock of  ...

hyper 呢本exercise今年先有,以前沒有的,所以我都未試過!
不過我見大仔今年有hyper之外仲多左本preposition & vocab,之前我自己有買過比佢做,我買佢只會用黎做左溫下,唔會好努力去背或去記!呢2本我聽佢講都係next week 要test,咁佢先死死氣去背,daddy前幾年已講過preposition及phrase 一定要背,只係佢唔肯!

我估背左會熟d容易運用出來,去年preposition & phrase word 我大仔唔肯背,我就係ex 來copy左100題,prepare 左 30份,比佢不停咁做,由錯一半都做到100%correct,咁無形間已經即是背左,到佢考試時那part 就取得全分。

我自己意見最好係背,除非你有好方法可以令到佢懂得去好好運用,E.G. 見到FRIES 就知要用A PACKET OF ...見SOUP 就知A BOWL OF....

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-21 09:20 編輯 ]

原文章由 doryee 於 07-9-20 19:57 硐表
BB2WONG
我上星期六去完了幼稚園參觀,本來我先生想個仔讀國際學校,但佢睇完呢間都覺得呢間學校好好,担白講我都係睇左你個POST先開始留意呢間學校,因佢宣傳不多,學位又不多,所以唔多人講,令到我可以得到既資料唔多,你 ...

hello, 我見到佢個post個史迪仔樣就記得你!  其實呢間幼稚園唔難考,因為佢唔著重你既背景、成績,但係呢2年我聽校長講apply既人多左好多,佢地近4年都係開2班,每班27人左右,但係去年有120人apply,今年可能仲多!

去年我叔仔個bb 都fair左,因老師(考佢既老師仲係我細仔班主任,我已通知左老師佢係堂弟)叫佢既指令佢唔follow,(好似係老師比佢自己玩一些桌面玩意,佢玩完老師叫佢放番去basket)佢唔聽之餘仲倒晒落地)所以只入了WAITING LIST(不過佢無WAIT到因另有學校收佢)

好似我細仔考N班時,老師都只係望住佢玩,叫下佢個名佢有FEED BACK,跟住叫佢放D 玩具落BASKET,我細仔FOLLOW佢既INSTRUCTION做咁就OK左!

放心啦!呢間學校係好野黎,你睇佢既學生來自荃灣、屯門、西貢都有,就知啦!我阿仔放學架校車(我地住荃灣)有一半係幼稚園既學生,2歲班就去到咁遠,仲要成個小時車程,你話點解咁辛苦都要去讀?

祝你好運,希望聽到你既好消息!

明白, 唔該晒.

你大仔肯同你做咁多ex 就好啦, 我d仔唔多願做我買果d練習架.
不過今年依間學校指定要做, 而家變左功課之一, 不知幾好, 迫佢一定要做, 我又唔使使錢另買, 一舉兩得.  而且唔止做完就算, 仲會
test, 迫佢一定要學識. 很不錯呢?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-21 09:10 硐表

hyper 呢本exercise今年先有,以前沒有的,所以我都未試過!
不過我見大仔今年有hyper之外仲多左本preposition & vocab,之前我自己有買過比佢做,我買佢只會用黎做左溫下,唔會好努力去背或去記!呢2本我聽佢講都係next week 要 ...

BB2WONG,

Help, did your son bring along the Copy Book with him, since Natalie didn't bring it with her..........:cry:

Thanks BGN

Tony都冇Copy Book ,我念應該老師派漏....
之前都試過

原文章由 BGN 於 07-9-22 08:38 硐表
BB2WONG,

Help, did your son bring along the Copy Book with him, since Natalie didn't bring it with her..........:cry:

Thanks BGN

原文章由 BGN 於 07-9-22 08:38 硐表
BB2WONG,

Thanks BGN

sorry!我一般只有上班時間才有機會上bk,平日晚上、sat及sun都無機會開電腦,就算開就都無時間用!

不過唔洗擔心,我問左donald,佢話在補習班上做功課時,發現無左本copybook,佢話問晒全班都無,所以佢好振定,番來直接同我講老師無派到(佢好似好肯定)。上星期佢試過無左本grammer,我問佢係補習班有無做過?佢話一去補習班就唔見左,個個人都有,於是佢在上校車前找阿哥幫手陪佢番課室找,(阿哥仲拖晒馬找來4-5個同學幫佢一齊遂個位找)連1a及1b課室都找晒,仍找不到!回來告訴我,我表現唔多緊張叫佢自己找清楚書包,自己禁地在佢bathing時再找書包、佢專用放學校書既container都無!我就同佢講係佢自己唔小心無辦法,唯有幫佢寫手冊話上補習班前已找不到,好彩9:00多有個以前一齊幼稚園既同學打來說,本grammer係佢度!咁第2朝番去攞番,我叫佢自己同ms tsang講事實,睇下ms tsang比佢即時做番定係那晚先回家做?

有d事我想佢自己學下去解決,況且老師對小一既同學都會多d 體諒及包容,所以試下放膽等佢自己去處理!

bb2wong,

我大仔和二仔星期五都有唔見野呀, 二仔本手冊在補習班時被同學仔拿走, 好在他媽媽打電話給我說他的手冊被她的小朋友拿了回家.
大仔的vocab dictation book 不見了, 但我肯定是放進了他的功課袋, 我就懷疑是他交功課把這本薄一起放在另一功課裡, 希望他在今天能找回.  細仔都試過漏了書本在補習班, 幸好第二朝早到補習班課室尋回.  他們真的很大頭蝦.  

想問問早前選的興趣班和多元智能班是否會有回條通知? 聽大仔講上星期五乒乓球選拔, 他好似pass 左, 唔知幾時開始呢? 還有沒有  通知呢? 你大仔今年入到乒乓球組嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-24 09:39 硐表

sorry!我一般只有上班時間才有機會上bk,平日晚上、sat及sun都無機會開電腦,就算開就都無時間用!

不過唔洗擔心,我問左donald,佢話在補習班上做功課時,發現無左本copybook,佢話問晒全班都無,所以佢好振定,番來直接同我講老師無 ...

BB2 Wong,

Many thanks.

BGN

原文章由 3kids 於 07-9-24 11:52 硐表
bb2wong,

我大仔和二仔星期五都有唔見野呀, 二仔本手冊在補習班時被同學仔拿走, 好在他媽媽打電話給我說他的手冊被她的小朋友拿了回家.
大仔的vocab dictation book 不見了, 但我肯定是放進了他的功課袋, 我就懷疑 ...

男仔始終係大頭蝦d! 所以我細仔小一有中及英各一本revision簿(默書範圍)我一收到馬上在家會再抄在另一本小小note book 上,一來佢可以隨時隨地溫本小小notebook,唔會整到學校本revision book 皺晒,另就係怕佢唔見野!

所有活動會有小回條confirm,唔洗擔心!我大仔last fri 話都係入唔到乒乓球校隊,佢同班有一個同學都入唔到,佢話選拔時4b 有d人都打輸比佢,一樣入到!兩個心心不憤話個阿sir 身型歧視,要上平機會complain佢,真係笑死我!

我二仔本手冊同學今日忘記比翻佢, 比老師寫左佢欠手冊呀.

乒乓球選拔時我大仔話佢只係同阿sir對打, 無同同學對打喎. 唔通選拔時有分別?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-24 13:42 硐表

男仔始終係大頭蝦d! 所以我細仔小一有中及英各一本revision簿(默書範圍)我一收到馬上在家會再抄在另一本小小note book 上,一來佢可以隨時隨地溫本小小notebook,唔會整到學校本revision book 皺晒,另就係怕佢唔見野!

所有 ...

我大仔都係話初初係跟阿sir對打,跟住佢同一位同學再同5b(更正之前講左4b)對打!最後打win都入唔到,所以好失望!佢話關sir偏幫某d同學,我唯有叫佢努力希望下年(最後一年)會入到!

多元智能課已有結果,我細仔入左烹飪組,想起都想哭,以後每fri都是捱佢d 作品! 大仔入到網業製作,係佢最想入既組,因為佢一直都想自己製作狗狗website,佢話可以擺d 唔要既野如玩具、書、vcd....上去賣,仲可以介紹好多狗既infm比人睇,而可以比人advertisement,到時會賺好多好多錢------我覺得好搞笑囉!

你地d 小朋友入到物野? 仲等緊興趣班資料,要等齊呢d 先可以在外面報其他活動!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-27 09:53 硐表
我大仔都係話初初係跟阿sir對打,跟住佢同一位同學再同5b(更正之前講左4b)對打!最後打win都入唔到,所以好失望!佢話關sir偏幫某d同學,我唯有叫佢努力希望下年(最後一年)會入到!

多元智能課已有結果,我細仔入左烹飪組,想起都想哭,以 ...

亞女都入左烹飪組...佢想入好耐.終於得左.
聽亞女同學講,他們問左老師仲有無興趣班通告未派.
老師話派哂la.10月都黎緊la,會唔會今年減少左好多興趣班呀!

原文章由 blythe 於 07-9-27 10:14 硐表

亞女都入左烹飪組...佢想入好耐.終於得左.
聽亞女同學講,他們問左老師仲有無興趣班通告未派.
老師話派哂la.10月都黎緊la,會唔會今年減少左好多興趣班呀! ...

咁你囡囡咪同我細仔一齊煮,你囡囡叫物名,我話定比細仔知,我細仔叫DONALD,佢好易認,最中意講野同最倫盡既就係佢!佢又中意僚女仔,知道我識你到時一定又煩住你個囡囡!哈哈!

我估應該仲有通告,我學開跆拳既館都CFM左比我 今年會WED 上堂,我會預左時間比跆拳,之前派通告既WED 活動就唔會報名,為免DUPLICATE!所以應該仲有通告,我番屋企找下去年係幾時派先!

我三個小朋友在多元智能都抽到第一志願, 所以大仔星期五和星期三都係打乒乓球.  二仔多元智能係摺紙, 三仔就打非洲鼓.
明年三仔都會試乒乓球訓練班, 希望佢都可入到校隊啦.

我大仔其實都唔係好高, 都只得130.5cm ,但關sir係大仔班主任, 可能選拔時有d幫助都唔定.  

今日英文quiz, 佢地尋晚都未溫晒呀, 因為之前假期都係溫中,英默
書, 所以只得尋晚溫.  希望唔好太差啦.

你地小朋友溫得晒嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-27 09:53 硐表

多元智能課已有結果,我細仔入左烹飪組,想起都想哭,以 ...

學校出左興趣班通告喇, 大家快去check下, 睇下有無岩course上.

我的小朋友打算參加少林拳 和 劍橋英文.

原文章由 3kids 於 07-9-28 14:16 硐表
學校出左興趣班通告喇, 大家快去check下, 睇下有無岩course上.

我的小朋友打算參加少林拳 和 劍橋英文.

BB2WONG,原來亞女參加MAGIC魔術.(我當初以為magic cook! )她說很好玩.
3kids,係呀!今日終於收到興趣通告la.
亞女想參加跆拳道...唔知有無mami在校曾參加過呢!
可否比些議見.

請問聖三一小學近那裡呢?因為唔係好識去呀,請指點!
‹ 上一主題|下一主題