用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔該晒, 我真係好鐘意小班教學, 唔知2/10交表, 可唔可以順便參觀下間學校.. 我住樂富, 唔知要大概幾點搭校車呢?!
原文章由 BB2WONG 於 07-9-17 10:55 硐表

一班有25人,5年級以上會有30人,因為每年都會有插班人!我聽學校講今年會開3班!

原文章由 叮叮噹噹 於 07-9-17 11:03 硐表
唔該晒, 我真係好鐘意小班教學, 唔知2/10交表, 可唔可以順便參觀下間學校.. 我住樂富, 唔知要大概幾點搭校車呢?!

樂富好近,但我真的不知校車如何?10月2日如果只是說交表,應該沒有得參觀,因為學生要上堂!

我們於11月10日是學校的開放日,早上有崇拜、中午開始有攤位遊戲,歡迎任何人參加!到時你可以如何參觀也可以了!

醒目開學勳章

多謝晒你話我知呀!
原文章由 BB2WONG 於 07-9-17 12:17 硐表

樂富好近,但我真的不知校車如何?10月2日如果只是說交表,應該沒有得參觀,因為學生要上堂!

我們於11月10日是學校的開放日,早上有崇拜、中午開始有攤位遊戲,歡迎任何人參加!到時你可以如何參觀也可以了! ...

今早送佢地返學, 側門泊滿車, 所以入去幼稚園那邊停車場, 其實都很方便, 雖然行遠了少少, 但比較安全, 起碼唔使驚抄牌.  又可以陪佢地上課室, 但沒有經過大堂, 看不見校長了.

今早走的時候, 見學生們一個個入禮堂集合, 老師在台上一路稱讚每一班學生很乖, 所以他們好安靜, 好守規矩和守秩序.  老師的稱讚真的很有效, 因為學生真的很重視老師的讚賞.

原文章由 3kids 於 07-9-17 13:49 硐表
今早送佢地返學, 側門泊滿車, 所以入去幼稚園那邊停車場, 其實都很方便, 雖然行遠了少少, 但比較安全, 起碼唔使驚抄牌.  又可以陪佢地上課室, 但沒有經過大堂, 看不見校長了.

今早走的時候, 見學生們一個個入禮堂集 ...

幼稚園停車場都ok,不過過左8:30就會好full,因為幼稚園校車8:30後就番黎,仲有家長d車!

個個小朋友對稱讚都好受落,但對於大既就未必!我姪女以前我一讚佢,佢就會放棄,佢話佢d朋友都係咁,唔中意d 展輩時時講左呢d野!p.5及p.6開始反叛期,佢地好多時做相反既野,好似我姪女有個女同學,年年考全級第一名,之前一直佢阿媽要求好高,科科要佢95分以上,有一次考試佢科科取得100分,佢阿媽真係好開心讚左佢幾句,點知佢就唔中意,(我唔明點解,呢d就係代溝)佢下次考試特登漏左最後一頁全部唔做,而前面做左既幾頁老師話佢都係全部取得滿分。所以讚賞對於p.5及p.6既小朋友黎講,除非一直從小到大都有讚開,就無問題,如果唔係唔好亂讚。呢d係我自己個人睇法!

我8:00左右泊入去, 好少車, 8:30左右佢地上堂我就離開, 所以剛好幼稚園校車未到我就走了.
我都相信小朋友長大左會有反叛行為, 好喜歡玩作對.
但攞自己成績來作對好像過份左少少喎!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-17 14:55 硐表

幼稚園停車場都ok,不過過左8:30就會好full,因為幼稚園校車8:30後就番黎,仲有家長d車!

個個小朋友對稱讚都好受落,但對於大既就未必!我姪女以前我一讚佢,佢就會放棄,佢話佢d朋友都係咁,唔中意d 展輩時時講左呢d野!p.5及p.6開 ...

hello!我有兩個小朋友讀緊聖三一中心幼稚園低班呀!現在入來打聲招呼先!歡迎我嗎?

Hi,  carrai

你兩個小朋友也是孖生嗎? 也準備讀聖三一小學?

原文章由 carrai 於 07-9-19 07:08 硐表
hello!我有兩個小朋友讀緊聖三一中心幼稚園低班呀!現在入來打聲招呼先!歡迎我嗎?

ops:" />
原文章由 carrai 於 07-9-19 07:08 硐表

hello, 你2位小朋友係咪何寶玲老師教還是蘇老師教?不過在幼稚園既每位老師都係超級充滿愛心既老師!

我2位公子都係聖三一中心幼稚園既畢業生,今個星期六我地仲回幼稚園午餐聚會!我覺得無論係小學定係幼稚園,聖三一都係一個令人開心又難忘既地方,我細仔(剛升小一)的謝師宴時,各位老師跟所有畢業生抱在一起哭,連我地班眼淺既mummy又哭,場面非常感人。(我從未聽過幼稚園既畢業禮會咁touching)細仔到而家一想起幼稚園都仲係會眼紅紅好唔捨得,每朝經過幼稚園才返到小學,佢仍然好想入番去。所以呢個sat 要什麼活動都推晒,一定要番去聚會!

唔好意思我又長氣左!ops:" />

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-19 11:01 編輯 ]

原文章由 3kids 於 07-9-19 10:47 硐表
Hi,  carrai

你兩個小朋友也是孖生嗎? 也準備讀聖三一小學?

係呀!她們是孖女來,我有噤打算過啦!不過都要睇果時有冇$$$,因為我還有個大囡,都是讀私校,每月都幾係架!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-19 10:59 硐表
ops:" />

hello, 你2位小朋友係咪何寶玲老師教還是蘇老師教?不過在幼稚園既每位老師都係超級充滿愛心既老師!

我2位公子都係聖三一中心幼稚園既畢業生,今個星期六我地仲回幼稚園午餐聚會!我覺得無論係小學定係 ...

兩個老師都有呀!因為她們分別讀低信同低望班 係呀!我都覺得幼稚園d老師真係超級超級有愛心,因我囡囡每日放學返來都好開心(我們其實係今年插班k.2黎架!)

不過點解到現在都冇書既?問佢地今日學乜野又答唔知喎? 其實我都擔心小一追唔追得上,不過我老公好滿意間學校,學校既教育理念同我老公既理念相同,不過平時小朋友讀書做功課就我負責,我真是驚到時教到

你有3個囡囝, 我也和你一樣有3個, 都是有對孖, 但我的是3個囝囝. 你大女在那所學校呢?  我原本都是分開兩間學校, 但在今年一起轉到這裡, 方便接送得多了.  

原文章由 carrai 於 07-9-19 13:45 硐表

係呀!她們是孖女來,我有噤打算過啦!不過都要睇果時有冇$$$,因為我還有個大囡,都是讀私校,每月都幾係架!

好開心呀!原來BK有咁多聖三一媽咪,歡迎你地呀!
我女小二插入,依家小三佢讀得好開心.同學之間相處好好......
仲識左好幾個高班哥哥姐姐.

原文章由 3kids 於 07-9-19 23:03 硐表
你有3個囡囝, 我也和你一樣有3個, 都是有對孖, 但我的是3個囝囝. 你大女在那所學校呢?  我原本都是分開兩間學校, 但在今年一起轉到這裡, 方便接送得多了.  

...

嘩!你三個囝囝都讀聖三一小學呀?學校有冇打個八折比你啊!
我大囡係德雅小學讀,她記字很好,所以讀傳統學校成績不錯,不過今年她二年級,開始多左些思考題,就發覺她有這個弱點。其實她很喜歡聖三一小學,因為是英文小學和多活動,但我想今年睇緊亞囡d成績,整靚d考間政府學校,唔想比學費。
佢每晚做緊功課時都問我點解妹妹間學校冇功課既 ?!唉~~

[ 本文章最後由 carrai 於 07-9-20 10:13 編輯 ]

學校是不用書本教的,他們是project approach 教學法,即是每1-2個月會有一個topic,我通常會問阿仔呢次講什麼?e.g. 係職業,咁我自己會同阿仔教一些圖片,上網找些簡單的explain,跟阿仔講解一下,給他拿回去,老師會給他做presentation,如果每個同學都做一些資料搜集,就會有很多不同有趣的資料,佢地會再跟據資料去伸延去,自己同學會討論課程會如何延續下去,所以每一班學既內容,最初topic可能會一樣,到後段就可能完全不同!而外藉老師另外會跟據topic去教,老師到學完topic會給你一本書(老師自己做,有時會把各人自己的資料貼上去)

好像我細仔上年學動物,我自己就找一大堆有關動物的成語,加上圖片、出處、解釋及用法,print好一張張,去學校給同學講解,老師後來就當了課程之一,連隔離班都來看,因為他們沒有此資料就沒有得學!另外同學又發現有些動物有牙,有些沒有牙,於是又分開2組去研究,什麼動物沒有牙?為何沒有牙?最後更伸延有dna?還請了一位家長去教(那些是在大學任教生物系的dr)那家長上完堂更說很多問題被同學考起

所以此校不是死跟書本學(單向教學)而是雙向教學,老師開了topic,同學就討論要學topic的那部份!這樣才有興趣去學,亦會好投入去學,再加上一些有關係的參觀活動,聽起來就知有多開心!所以我2位公子從來最學上學,從不抗拒!到了現在小學,我們自己都一樣好像之前一樣,會跟據書本的內容(特別是常識科)去上網、library找些資料自己做資料冊,那就在應付考試時,他們腦內會有很多很豐富的資訊,老師也曾經說過他們很聰明,其實只是我們慣了收集資料,準備充足。現在我家有一bookshelf都是放我們由幼稚園做的資料冊,好像大仔k1時做的動物冊,到細仔又再加些新資料,到了大仔小二時教動物,又有機會再拿出來更新!多開心!

原文章由 blythe 於 07-9-20 09:57 硐表
好開心呀!原來BK有咁多聖三一媽咪,歡迎你地呀!
我女小二插入,依家小三佢讀得好開心.同學之間相處好好......
仲識左好幾個高班哥哥姐姐.

你阿女咁social,其實我都覺得有點驚奇,以前自己讀書只會認識自己一班的同學,我見我大仔全級都認識,我以為因為有些人是以前幼稚園一起升上來,後來他每一級別的人都有認識!我就莫名其妙,他是一個很怕羞的人!現在發覺可能全學校都很warm,每位同學都是這樣,可以認識很多不同級別的新朋友, 真好!

原文章由 carrai 於 07-9-20 10:00 硐表

嘩!你三個囝囝都讀聖三一小學呀?學校有冇打個八折比你啊!
我大囡係德雅小學讀,她記字很好,所以讀傳統學校成績不錯,不過今年她二年級,開始多左些思考題,就發覺她有這個弱點。其實她很喜歡聖三一小學,因為是英文小學 ...

幼稚園是沒有功課的,特別是我阿仔乘校車,會於4:30後等校車時已讓他完成!但到小學不是一樣,我大仔小五現在每晚也有10-12樣功課(當中有3-4樣是改正)細仔小一開學一個星期已有5-6樣功課,不過每樣功課都只是填幾個充,或詞語都只是抄3個3次左右。

如果你阿女成績ok,聖三一都ok,因為協恩係牧區姊妹中學,仲有銀禧,協恩v校長於畢業禮也會來學校當嘉賓(她也是我自己以前校長)另外官塘的聖傑靈(band 1 英中)也是基督教,我見學校open day此中學也有學生來參加!其他的黃芴南、華英、都ok!女仔比男仔更多好選擇

原文章由 BB2WONG 於 07-9-20 10:11 硐表

幼稚園是沒有功課的,特別是我阿仔乘校車,會於4:30後等校車時已讓他完成!但到小學不是一樣,我大仔小五現在每晚也有10-12樣功課(當中有3-4樣是改正)細仔小一開學一個星期已有5-6樣功課,不過每樣功課都只是填幾個充,或詞語都 ...

好多謝您呀!睇番你舊post知你噤忙都用些時間解答我d問題,我是全職媽咪反而好多野都唔識ops:" /> ,你真係好叻 !以後多多指教

我初頭好驚學校打 比我架  ,(因為我大囡是讀修女學校,她們的作風一向都是NO NEWS=GOOD NEWS架!接親電話都是唔好野 )但原來是讚囡囡好快適應學校生活喇..性格內向.....,我真係覺得老師觀察力好強:D 。

老師說我囡囡腦部組織力比較差:( ,所以在學校裡小組討論時唔出聲,她會多些比機會她,我真是放心,而我老公亦說沒選錯學校給她們

我每日都有問她們在學校學什麼,同老師同學說什麼,但是她們好開心地說唔知呀  ?只說同同學玩什麼...和上英文堂喇...普通話堂喇...真希望有一日她們可以投入學習:)

[ 本文章最後由 carrai 於 07-9-20 11:40 編輯 ]

唔緊要,我時時上來都為取經,好多時我有料想找就上黎問人,都一樣很多人會樂意回答我!何況我打中字好快,公司又係LOW SEASON。

既然你係全職MUMMY更好,可以多D時間留係學校認識下,好多唔洗上班既MUMMY都去學校幫手!我就只可以早上天天跟老師談一下佢係學校既情況,每個學校既活動我地都一家四口100%出席,特別每年3-4月份家長可以去當半天老師,我同老公都年年報名輪流去!不過而家上到小學只有每年一次OPEN DAY及學校旅行可以陪佢參加!

佢唔識講係學校做D物野,好可能係節目太豐富,因為佢地每天吃完早點後,又要跳JESS(你遲D都有機會跳下)又學下非洲鼓、又要做陶瓷,仲要上堂,學下語文、分組討論、做下手功畫畫,唱下歌---忙得不可開交。有時仲要去參觀呢

所以你有物野問題可以放心問老師,佢地會特別留意佢,我在屋企覺得佢地有什麼PROBLEM,一樣會寫在手冊上,等老師留意下或者幫我讙下佢,我唔會只比老師知好野,衰野就收埋!

呢間學校到學期尾,派那張成績表好特別,係一張評估表。佢地無考試,只係老師平日上堂會在袋中有好多細仔,MARK低每位學生既GOOD  OR BAD既地方!在評估表上就會顯示出來,仲有一本年尾才派回家既NOTE BOOK,裡面有佢地日常晝既晝、手功、平日上堂照片及每個TOPIC佢既表現!我2位公子每人所以儲起好多野,呢D野對外人無特別,但對於自己就好有感情,而且係的的確確佢係學校既點滴,睇起黎有血有肉,笑中帶淚!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-20 10:05 硐表

你阿女咁social,其實我都覺得有點驚奇,以前自己讀書只會認識自己一班的同學,我見我大仔全級都認識,我以為因為有些人是以前幼稚園一起升上來,後來他每一級別的人都有認識!我就莫名其妙,他是一個很怕羞的人!現在發覺可能全 ...

高班有d係校車隊識,有d行過問佢請零食識.
亞女小二插入時加埋有7個女仔,她們好似係幼稚園同學一早識落.
她當初想容入她們都有些阻礙...
因她們已自成一圈,而亞女只有男生接納她玩
現在就好多了,班有4~5個要好的同學(有男女: ).
佢依家另願在校多過在家呀!
聽到佢咁講都不知喜定悲...:tongue:
‹ 上一主題|下一主題