用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

咁點萛   
我在 LamLam 認字時開始下了很多工夫的 , 現在亦繼續 , 我不知 LamLam 的能力再有多少發揮, 但她願吾願意學的, 我迫得幾多得幾多 , 朋友還說要陪她學習。

你都迫吥芊芊, 只是 P1 開始好容易追的, 帶她去補習學校的英文(單對單) 試o下

原文章由 1314 於 07-10-6 00:44 硐表
仲有樣野未講,Miss Wong今日打電話俾我,話芊芊尋日英默又唔合格了,問佢遇到咩問題,我都想知呀 已經用唔同方法教極都記唔到點串。頭先在電話中問琳琳幾多分,佢話99分,淨係錯左個標點咋,好野! ...
LamLam mama

oD小朋友米吾敢去廁所

原文章由 1314 於 07-10-4 23:27 硐表
今日阿囡話俾老師罰企,因佢同隔籬同學傾偈太大聲,罰佢兩個出黑板前個台仔企一分鐘,問佢傾咩偈,原來問個同學仔”你做咩無帶顏色筆?”阿囡話好多同學都俾老師罰過,好似有個同學在堂上話去廁所,老師就叫佢去完廁所返黎罰企喎。 ...
LamLam mama

hi 1314
聽到你的問題都覺得幾大壓力,不過唔緊要努力找方法,用phonic唔work,你試下每次只默三個,唔好太多,可能默唔晒,但好過唔識,試下用D想像幫助記憶,
原文章由 1314 於 07-10-6 00:44 硐表
仲有樣野未講,Miss Wong今日打電話俾我,話芊芊尋日英默又唔合格了,問佢遇到咩問題,我都想知呀 已經用唔同方法教極都記唔到點串。頭先在電話中問琳琳幾多分,佢話99分,淨係錯左個標點咋,好野! ...

原文章由 bearbearyob 於 07-10-7 16:13 硐表
hi 1314
聽到你的問題都覺得幾大壓力,不過唔緊要努力找方法,用phonic唔work,你試下每次只默三個,唔好太多,可能默唔晒,但好過唔識,試下用D想像幫助記憶, ...

Miss Wong都係咁講,叫我每日叫佢記一兩個字。今個weekend溫習唯有用番土法,就係叫佢死背,name name name name name....,又好似work喎。唉,我老公都話,無辦法架,香港教育就係咁架啦:cry: :cry: :cry: :cry: 手冊寫spell P.2-4,唔知呢次係咪淨係叫人起身串字唔使默呢?中默又改左星期五喎,我見其他班都係,唔知點解。

Zoe,你星期六有去聽”聊書達人”講座嗎?我坐在第一行,不過都係聽半場就走了。

Vivian

是否第一個走那個 , 我是遲道那個, 我米坐你隔離 , 帶
LamLam 到完補習社就飛, 我也是半場走了。

LamLam 話 spell 是用第二本薄, 但知道是那日spell 嗎?

quote]原文章由 1314 於 07-10-7 18:15 硐表

Miss Wong都係咁講,叫我每日叫佢記一兩個字。今個weekend溫習唯有用番土法,就係叫佢死背,name name name name name....,又好似work喎。唉,我老公都話,無辦法架,香港教育就係咁架啦:cry: :cry: :cry: :cry: 手冊寫spell P.2-4, ... [/quote]
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-10-7 22:00 硐表
Vivian

是否第一個走那個 , 我是遲道那個, 我米坐你隔離 , 帶
LamLam 到完補習社就飛, 我也是半場走了。

LamLam 話 spell 是用第二本薄, 但知道是那日spell 嗎?

quote]原文章由 1314 於 07-10-7 18:15  ...

係呀!原來我地真係近在咫尺咋!呢個星期六9:00-10:00會帶芊芊返學校上耀中既英文班,跟住又有家長講座聽了,睇下到時會唔會再見。

Spelling用簿咪即係dictation?會唔會呢次只默words?如無講明應該都係星期四。

Vivian

對不起, 如果我態度差, 請見諒。 我聽到 LamLam 哭訴又幫不到忙, 我第一時間想找你, 但她只 不收線, 越哭我便心痛死 一時忘形, 真對不起 LamLam 涼又不洗, 書包又冇收拾.............等我(我們 9 鈔 9 回家 )

spell 用薄, 問了二, 三次也同答案, 我估是默生字掛。

星期六, 家長會冇 LamLam 冇遲道的 到時見
LamLam mama

zoeskf312:

傻啦,你邊有態度差,其實係我初初正上火車好嘈,個電話又細聲聽唔到喂左好多聲,應該我say sorry先啱。琳琳後來上到那2個website嗎?尋晚同芊芊check功課都check到九點幾,佢十點先做網上練習,我交俾老公接力了,所以都唔清楚個練習做D乜。

尋日打電話俾黃老師,同佢話中文作業無派到俾芊芊,佢都好似唔係好知話要check下,放學帶了回來補做。我順便同老師反映話希望網上check手冊可以延長起碼至上學期,佢話同學校講下喎。

多謝見諒

我們二人飛回家囉, LamLam 知我們飛反去, 才 反等我地

有冇留意手冊第一頁, 靜靜雞多了2個 websit 和 password, 一個音樂一個英文書   咁多............:cry:

明天背第五課中文, 星期五背默, 又話英文 spell...............多成咁
小一之喎  

好在每日上綱見到你, 支持下我

原文章由 1314 於 07-10-9 09:31 硐表
zoeskf312:

傻啦,你邊有態度差,其實係我初初正上火車好嘈,個電話又細聲聽唔到喂左好多聲,應該我say sorry先啱。琳琳後來上到那2個website嗎?尋晚同芊芊check功課都check到九點幾,佢十點先做網上練習,我交俾老公接力了,所以都 ...
LamLam mama

1314,
如果真係ok就好啦, 網上家長可check真d功課有無漏. Good idea !

daichoigo

原文章由 1314 於 07-10-9 09:31 硐表
zoeskf312:

傻啦,你邊有態度差,其實係我初初正上火車好嘈,個電話又細聲聽唔到喂左好多聲,應該我say sorry先啱。琳琳後來上到那2個website嗎?尋晚同芊芊check功課都check到九點幾,佢十點先做網上練習,我交俾老公接力了,所以都 ...

原文章由 daichoigo 於 07-10-10 10:36 硐表
1314,
如果真係ok就好啦, 網上家長可check真d功課有無漏. Good idea !

daichoigo

但係我諗學校(應該話校長)無乜可能應承囉,除非好多家長都有呢個訴求。所以我會參加27號既家教會周年大會,實會見到校長,希望有機會同佢講到幾句。

1314,
你可以去到家教會真係好, 我無時間呀! 反映下我地媽咪意見嘛可以, 我地係阿囡同學校之間一條橋咁, 互相協調幫助同了解.:D
你地會有咩想反映同了解多d (對我地阿囡間學校)? 分享下.

原文章由 1314 於 07-10-10 14:57 硐表

但係我諗學校(應該話校長)無乜可能應承囉,除非好多家長都有呢個訴求。所以我會參加27號既家教會周年大會,實會見到校長,希望有機會同佢講到幾句。 ...

原文章由 daichoigo 於 07-10-10 15:14 硐表
1314,
你可以去到家教會真係好, 我無時間呀! 反映下我地媽咪意見嘛可以, 我地係阿囡同學校之間一條橋咁, 互相協調幫助同了解.:D
你地會有咩想反映同了解多d (對我地阿囡間學校)? 分享下.

...

呢個係我地主觀願望,同埋個日既焦點唔係家長會,係選出新一屆家教會委員,唔知有無機會同校長講到野。我既問題主要都係寫手冊方面,功課其實預左多架啦,仲有就係學校既溝通好似差左D,今日1B功課都無上網添。乜都話靠個學生自己check,佢地仲係一年班咋,有D仲未夠6歲,好似課外活動淨係女童軍有網上公有結果(仲要今日條link先整番可以睇), 其他都係我打去問老師至知。點解唔將所有抽簽結果上網?有機會都想反映埋呢點。

Dear LamLam 媽,

背第五課中文是"下星期二"; 今個星期中文讀默改星期五,原因不明, 亞女佢都吾知點解改中默日期.  另外, 今天亞女話lam lam打電話俾佢,佢好開心! 以前佢一直都未試過有同學仔打電話俾佢.

之前公司太多野做,返到屋企又因為亞女o的功課同佢撐到好"行"; 攪到母女間的關係急速下轉(我就 , 佢就,  為了"挽救"這段關係, 我呢排都無上網check功課, 亦少左擦亞女o的"核凸"字...其實都吾知甘做work 吾work?!)   

原文章由 zoeskf312 於 07-10-9 23:21 硐表
多謝見諒

我們二人飛回家囉, LamLam 知我們飛反去, 才 反等我地

有冇留意手冊第一頁, 靜靜雞多了2個 websit 和 password, 一個音樂一個英文書   咁多............:cry:

明天背第五課中文,  ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

Dear Erica and Vivian

因為冇功課做但又寫了手冊, 估吾到當天大家交換了電話, 真好有用, 的確是閒時吾等急時用。

Erica

你講的我很認同, 大家見面時間已吾多 (要反工) 罵罵吵吵真很傷感情的, 當天我和 LamLam 學珠心算也如此情況, 後來放棄了學珠萛。

原文章由 erica_chn 於 07-10-10 22:35 硐表
Dear LamLam 媽,

背第五課中文是"下星期二"; 今個星期中文讀默改星期五,原因不明, 亞女佢都吾知點解改中默日期.  另外, 今天亞女話lam lam打電話俾佢,佢好開心! 以前佢一直都未試過有同學仔打電話俾佢.

之前公 ...
LamLam mama

今晚問芊芊老師有無點中佢背第五課,原來係全班一齊背的,可能是為下星期二背默作準備。呢個禮拜起要上網做練習,我地係食完飯先開始check功課,幫佢改正下做埋英文都成九點半,上埋網成十點幾了,阿囡上床的時間又遲左。朝朝早叫佢起身仲慘過乜。

Zoe,芊芊話海琳今日跌親個膝頭喊呀,佢有無話你知呀?我以為係體育堂時跌親,原來琳琳係在課室派簿時俾地上既書包kick親跌低左,阿囡即刻報案話”不過唔關我事,唔係我個書包”。

Erica,我都試過好似你咁,可能自己EQ低,個囡又矇盛盛咁十問九不知,就變得好燥好 ,鬧到個囡喊得好淒涼,事後好鬼內疚

吾該呀

她講D吾講D, 現在清楚晒, 芊芊講事情很清楚呀! 很叻女

原文章由 1314 於 07-10-10 23:36 硐表
今晚問芊芊老師有無點中佢背第五課,原來係全班一齊背的,可能是為下星期二背默作準備。呢個禮拜起要上網做練習,我地係食完飯先開始check功課,幫佢改正下做埋英文都成九點半,上埋網成十點幾了,阿囡上床的時間又遲左。朝朝早 ...
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-10-10 23:54 硐表
吾該呀

她講D吾講D, 現在清楚晒, 芊芊講事情很清楚呀! 很叻女

問佢功課時係咁好記性就好囉

haha~

上次叫你幫我問問芊芊知吾知 LamLam 吾見了個燈龍?
她反問你點知? 其實好有道理, 她在學校裡也不知道, 媽媽點解你會知呢  

Erica mama, 今日小息 LamLam 和宜璟玩喎

原文章由 1314 於 07-10-10 23:56 硐表

問佢功課時係咁好記性就好囉
LamLam mama

hi, 各位媽咪
其實我們都一樣,返到家看功課,溫習已經九點幾,如果做慢d,唔專心,就好 ,但自己冷靜時又覺得呀女好慘,每天放學做完功課,溫習又要上床,好似冇時間玩,同休息,
‹ 上一主題|下一主題