用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

囡囡個班依家得33人, 原本內聯網我見有35人, 係咪因為下面原因而縮額?!

小學縮班額 名校爭崩頭

局 新 政 策   每 班 減 2 人

為 免 小 學 縮 班 殺 校 潮 於 年 內 引 爆 , 育 局 局 長 孫 明 揚 昨 日 推 出 「 假 小 班 」 政 策 「 拆 彈 」 , 明 年 起 將 小 學 每 班 額 減 少 2 人 , 標 準 班 由 現 時 的 37 人 減 至 35 人 , 活 動 學 班 則 由 32 人 減 至 30 人 , 小 學 殺 校 線 由 23 人 調 低 至 21 人 。 解 弱 勢 學 校 燃 眉 之 急 , 卻 出 現 校 小 學 學 額 被 削 的 副 作 用 。 多 間 名 校 已 表 明 只 會 減 少 學 額 、 不 會 增 叩 門 學 位 , 預 料 家 長 望 子 女 入 名 校 , 勢 必 爭 崩 頭 。   記 者 : 梁 美 寶

孫 明 揚 昨 日 出 席 敬 師 日 頒 獎 禮 時 宣 佈 , 2008
/09 學 年 起 , 把 現 時 小 學 班 額 調 低 , 以 往 規 定 小 一 收 生 需 每 班 23 人 的 殺 校 死 線 亦 放 寬 至 21 人 , 即 各 小 學 只 要 在 第 一 收 生 階 段 收 到 15 名 學 生 , 即 可 倖 免 於 難 。

料 需 增 撥 7500 萬

以 適 齡 入 讀 小 一 約 4 萬 人 , 小 一 每 班 32 人 計 算 , 即 全 港 共 有 1,250 班 小 一 ; 若 減 少 至 每 班 30 人 , 班 數 將 增 至 1,333 班 , 較 現 時 增 83 班 , 預 計 須 增 約 120 個 席 。 育 局 預  , 每 年 將 需 增 撥 7,500 萬 經 常 性 費 用 , 實 行 一 個 小 學 周 期 , 約 需 4.5 億 元 經 費 。

新 措 施 可 減 低 小 學 被 殺 機 會 , 卻 令 名 校 的 各 班 學 額 減 少 , 預 料 未 來 家 長 希 望 子 女 入 讀 名 校 更 困 難 , 競 爭 更 激 烈 。 喇 沙 小 學 校 長 鮑 陳 慧 兒 表 示 , 減 少 每 班 人 數 對 師 及 校 長 來 說 都 是 值 得 開 心 的 事 , 因 為 這 是 提 升 學 質 素 的 正 確 方 向 。 但 她 坦 言 , 新 政 策 下 該 校 仍 受 派 位 制 度 限 制 , 故 不 會 特 別 為 滿 足 家 長 期 望 而 加 設 叩 門 學 位 。 以 該 校 今 年 共 開 設 六 班 小 一 計 算 , 未 來 減 少 班 額 , 預 料 該 校 將 少 12 個 學 額 。

身 兼 資 助 小 學 校 長 會 主 席 的 油 麻 地 天 主 小 學 ( 海 泓 道 ) 校 長 張 志 鴻 認 為 , 由 於 未 來 兩 年 適 齡 入 讀 小 一 學 童 數 目 極 少 , 小 學 原 面 臨 殺 校 的 高 期 , 減 少 班 額 措 施 實 屬 合 時 , 但 他 認 為 , 新 措 施 非 小 班 學 政 策 , 實 行 小 班 學 每 班 應 為 25 人 , 希 望 政 府 可 落 實 小 班 學 。 他 又 稱 , 由 於 該 校 受 家 長 歡 迎 , 每 班 均 設 兩 至 三 名 叩 門 學 位 , 但 未 來 不 會 因 減 少 學 額 而 增 加 叩 門 位 。

協 會 長 張 文 光 認 為 , 這 是 政 府 有 「 小 進 步 」 的 表 現 , 但 育 界 仍 期 望 政 府 有 「 大 進 步 」 , 並 希 望 特 首 今 年 發 表 施 政 報 告 時 , 落 實 明 年 於 、小 學 推 行 真 正 小 班 學 , 以 提 升 學 質 素 。

部 份 名 校 學 額 分 配

地 區 : 油 尖 旺
學 校 : 油 麻 地 天 主 小 學
- 學 額 -
今 年 : 185
預 計 明 年 * : 175 ( -10 )

地 區 : 油 尖 旺
學 校 : 油 麻 地 天 主 小 學 ( 海 泓 道 )
- 學 額 -
今 年 : 160
預 計 明 年 * : 150 ( -10 )

地 區 : 九 龍 城
學 校 : 喇 沙 小 學
- 學 額 -
今 年 : 192
預 計 明 年 * : 180 ( -12 )

地 區 : 九 龍 城
學 校 : 嘉 諾 撒 聖 家 學 校
- 學 額 -
今 年 : 96
預 計 明 年 * : 90 ( -6 )

地 區 : 灣 仔
學 校 : 番 禺 會 所 華 仁 小 學
- 學 額 -
今 年 : 148
預 計 明 年 * : 140 ( -8 )

地 區 : 東 區
學 校 : 北 角 官 立 上 午 校 小 學
- 學 額 -
今 年 : 160
預 計 明 年 * : 150 ( -10 )

地 區 : 東 區
學 校 : 聖 公 會 聖 米 迦 勒 小 學
- 學 額 -
今 年 : 128
預 計 明 年 * : 120 ( -8 )

* ( ) 內 為 料 減 數 字
資 料 來 源 : 育 局 網 頁

專 家 之 言
校 長 預 留 「 皇 帝 位 」

多 間 名 校 轉 為 直 資 學 校 , 位 於 九 龍 城 校 網 的 喇 沙 小 學 成 為 家 長 必 爭 之 校 , 校 長 坦 言 每 月 收 到 以 箱 計 的 家 長 叩 門 信 , 但 只 能 禮 貌 地 婉 拒 。 據 知 , 喇 沙 去 年 叩 門 位 競 爭 激 烈 , 平 均 每 8 人 爭 1 位 。 香 港 輔 導 師 協 會 榮 譽 顧 問 趙 榮 德 透 露 , 由 於 當 局 無 規 定 各 班 小 學 收 生 上 限 , 校 長 亦 可 有 「 十 個 八 個 皇 帝 位 」 , 提 醒 家 長 把 握 時 機 叩 門 , 增 加 勝 算 。

指 叩 門 重 關 係

趙 榮 德 表 示 , 育 局 公 佈 開 班 學 額 為 32 人 或 37 人 , 但 沒 有 設 置 上 限 , 只 要 獲 校 長 首 肯 , 學 生 仍 可 叩 門 入 學 , 一 般 學 校 每 班 均 預 留 了 2 至 3 個 留 班 位 或 叩 門 位 。 他 表 示 與 名 校 建 立 關 係 屬 叩 門 重 要 技 巧 , 不 少 家 長 因 而 成 功 。

「 名 校 多 數 好 重 關 係 。 家 長 應 該 諗 自 己 有 乜 親 戚 曾 經 讀 過 呢 間 學 校 , 即 使 疏 唐 都 得 , 幾 遠 都 好 拉 到 關 係 , 學 校 先 會 諗 畀 機 會 。 如 果 真 係 冇 , 即 使 係 朋 友 學 校 校 長 個 仔 曾 經 在 呢 度 讀 , 都 可 以 聯 繫 到 關 係 , 咁 可 以 畀 個 理 由 令 校 長 接 見 你 。 」 他 又 說 , 若 託 熟 人 轉 交 推 薦 信 , 或 找 有 關 連 的 會 、 神 父 協 助 寫 信 也 有 幫 助 。 蘋果日報

[ 本文章最後由 mission 於 07-9-10 08:14 編輯 ]

原文章由 daichoigo 於 07-9-10 10:03 硐表
早晨呀各位媽咪!
- 我都覺得書包實在太重, 連我自己背上都覺得重, 不過背書包的時間唔係太長, 都無咁擔心.
- 學號改完又改, d 書之前都mark 晒包好晒啦, 唔再改.
- 囡囡無收學現代舞通告, 不過學校網內就可見到. 係 ...

我都無收過課外活動通告,我想問各位媽咪,有無check過小朋友交咗雜費未?   

原文章由 daichoigo 於 07-9-10 10:38 硐表
囡囡個班依家得33人, 原本內聯網我見有35人, 係咪因為下面原因而縮額?!

小學縮班額 名校爭崩頭

http://appledaily.atnext.com/new_hkfont/16px/black/FCFE.gif 局 新 政 策   每 班 減 2 人

為 免 小 學  ...

我又覺得唔關事,因為佢話08/09年開始,而且學校第一次改學號又未開學就話啫,上星期開咗學至改第二次學號,我估係有小朋友退學,亦都無理由因為忽然縮額而度至小朋友無書讀

我們1c班好似ma收到其他通告,但上次家長會好似話十月至派課外活動通告.

我剛電學校, 話交雜費部機資料未set 好, 會於呢幾日安放好由班主任收集晒同學仔學生証去交雜費.

原文章由 yeeyee27 於 07-9-10 11:07 硐表

我都無收過課外活動通告,我想問各位媽咪,有無check過小朋友交咗雜費未?   

今天收到好多課外活動通告,好多都想參加,但大多數都係weekday, 擔心小朋友好唔夠時間做功課,你們會點選

請問有咪活動呀? 我仲未放工可以返屋企睇呀.

daichoigo

原文章由 bearbearyob 於 07-9-11 15:07 硐表
今天收到好多課外活動通告,好多都想參加,但大多數都係weekday, 擔心小朋友好唔夠時間做功課,你們會點選

原文章由 daichoigo 於 07-9-11 15:32 硐表
請問有咪活動呀? 我仲未放工可以返屋企睇呀.

daichoigo

Hi, daichoigo
今天派11張通告,有游泳,現代無,jazz, gym, badminton,english course, 中樂,弦樂器,小女童軍,普通話,但大多數是放學後,我怕女女太累,另有一張是學童足部檢查計劃.

daichoigo:
其實你可以入學校內聯網睇,click入"電子通告欄",便會見到所有通告,今日新post既通告就有關於小女童軍、現代舞、爵士舞等課外活動,多數係weekday放學後(3:30-4:30)。

是的, 我們住一座, 你們是否每天由爸爸常返學的阿?

原文章由 erica_chn 於 07-9-3 13:32 硐表
今朝走左架巴士,又係紅燈位塞一塞車, 攪到遲左3min到!

你個女張相0的背景好似翠竹花園wow, 我住BLK 3.
你地係吾係都住翠竹既!
LamLam mama

我個女那張冇點名被挑選喎    

原文章由 erica_chn 於 07-9-7 14:03 硐表
亞女今日有份通告話貴子弟已被挑選入"初級現代舞校隊", 會代表學校外出比賽.  

我唸可能老師貪佢夠高大, 又或者亞女舉手自廌要入.  
但要交$2925 費用,  回條又無得tick"不同意"wow.

請問大家有無此份通告?  是否 ...
LamLam mama

我報了童軍和國語 你們呢?

原文章由 1314 於 07-9-11 16:57 硐表
daichoigo:
其實你可以入學校內聯網睇,click入"電子通告欄",便會見到所有通告,今日新post既通告就有關於小女童軍、現代舞、爵士舞等課外活動,多數係weekday放學後(3:30-4:30)。 ...
LamLam mama

我最終揀左小女童軍同創意舞蹈。本來我想個囡學一種樂器的,但又拍佢無時間同耐性練習,問佢自己鍾意跳舞定小提琴多D,佢話都係跳舞啦。另外仲會報耀中搞既英語班,因見佢只係上10個星期。

耀中搞既英語班, 我也很有興趣, 但阿女己上一個英文併音、一個剛開始的補學校的英文。阿女不願再上英文班了

原文章由 1314 於 07-9-12 18:14 硐表
我最終揀左小女童軍同創意舞蹈。本來我想個囡學一種樂器的,但又拍佢無時間同耐性練習,問佢自己鍾意跳舞定小提琴多D,佢話都係跳舞啦。另外仲會報耀中搞既英語班,因見佢只係上10個星期。 ...
LamLam mama

Dear zoeskf,

係阿! 宜璟Daddy上星期日日帶佢上學.
原來你地住一座! 你囡囡搭校車定係先己接送阿?幾點要起身?
宜璟7:00就要起床; 7:20要出門口.

我個女又話1b班得佢一個人參加小女童軍wow! ???   上網先知原來甘多人都有報名.

本來我只幫亞女報左大提琴, 但今日返學途中, 佢改口又要參加小女童軍, 攪到我要"揍"0的回條出來改. 匆忙間我又吾多記得童軍費用要交?$.  到學校, 問門口0個位老師, 佢又吾知, 只好放多左錢入"回條信封"內, 唸住亞囡會好似上次甘成個信封交俾老師. 點知佢返來話:"回條係逐張交俾組長,吾係放入信封內俾老師".  死la, D銀紙"散收收", 都吾知佢同個組長攪吾攪得掟?  

我又無係回條上寫上附現金 (只是在寫清楚在原先的信封上, 老師又無收信封), 都吾知老師最後有無收到....

原文章由 zoeskf312 於 07-9-12 17:45 硐表
是的, 我們住一座, 你們是否每天由爸爸常返學的阿?
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn:
我囡囡都報左女童軍,但通告上寫話多人報的話會抽簽,未必實入到架,所以唔駛俾錢住。其實要收費既課外活動在通告上寫明要連同回條交費的,如你有支票最好就寫票啦,免得小朋友帶住D錢返學校又驚佢會跌左。

[ 本文章最後由 1314 於 07-9-13 10:25 編輯 ]

有無1b班的同學話星期四的數學堂改為eng? 女女昨日話maths改為eng, 所以今日無帶maths 書,但放學問佢,佢又話要帶.請問有無家長知道發生物事? Please help! 

另外,今天老師已退回昨日交多了的$. 其實其他活動我都係交CQ, 但亞女昨日上學途中先改口,才令我措手不及, 擺了烏龍.
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

原文章由 erica_chn 於 07-9-13 14:24 硐表
有無1b班的同學話星期四的數學堂改為eng? 女女昨日話maths改為eng, 所以今日無帶maths 書,但放學問佢,佢又話要帶.請問有無家長知道發生物事? Please help! 

昨晚問過我囡,佢又無咁講喎,不過見佢在手冊的時間表上圈住英文科,佢話老師提醒佢地星期四英文堂有dictation。其實星期四已經有兩堂英文連續上,無埋由仲將數學改做英文。

係呢,呢度除左erica_chn和zoeskf312外仲有無1B班家長,大家可否p.m.交換囡囡姓名和電話?方便日後功課無得擺上網後互相check到囡囡有無抄漏。

[ 本文章最後由 1314 於 07-9-14 09:45 編輯 ]

sorry ah, 現才覆, 我會 check 多D的, 阿女也說是英默書,

原文章由 erica_chn 於 07-9-13 14:24 硐表

另外,今天老師已退回昨日交多了的$. 其實其他活動我都係交CQ,  ...
LamLam mama

Hello 宜璟媽媽. 我是坐校車反學的, 但上星期整整一星期我送反學, 自已送她真的七點起身七點二十分左右出門口, 落到九龍城還在公園坐千秋, (但起身後全程除了喝 milk milk 和刷牙洗面, 由頭到腳也是我幫她穿衣穿襪 )二十號她便要坐反校車了, 因我要反工了

我也參加了童軍和學國語, 我留意到通告不是將將立刻比錢的, 而且可以比支票的。

原文章由 erica_chn 於 07-9-12 21:57 硐表
Dear zoeskf,

係阿! 宜璟Daddy上星期日日帶佢上學.
原來你地住一座! 你囡囡搭校車定係先己接送阿?幾點要起身?
宜璟7:00就要起床; 7:20要出門口.

我個女又話1b班得佢一個人參加小女童軍wow! ???   上網先知原來 ...
LamLam mama
‹ 上一主題|下一主題