用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 嘉諾撒聖家學校派位 (九龍城)
go

嘉諾撒聖家學校派位 (九龍城)

有無媽咪知道呢間學校派位程況? 上學校網又check唔到

有無人知道呀?

越神秘越有問題

原文章由 macylovemama 於 07-7-13 22:08 發表
越神秘越有問題

好多學校都唔將結果上網架啦.冇乜出奇丫.

我琴日至撞到一位老師,佢話一向派得唔錯架,今年亦係一樣.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 07-7-13 22:35 編輯 ]

Blythemia,
你提及的是聖家九龍城嗎? 可唔可以講派位情況嗎? 大約有幾多人可以上聖家中學?

daichoigo

原文章由 Blythemia 於 07-7-13 22:34 發表

好多學校都唔將結果上網架啦.冇乜出奇丫.

我琴日至撞到一位老師,佢話一向派得唔錯架,今年亦係一樣.

係呀,我係講緊九龍城聯合道校.(我個女讀另一間)

不過我所知既已經講哂ops:" /> .因為我撞到個位老師時,現場做緊表演,四周好嘈,我係咁意問:你地派得好唔好呀.佢答,我地一向派得幾好,今年都ok.

我又冇問幾多個派去邊咁深入.不過我都上過網,睇到佢地過往幾年派去Band One中學既比例.可能早兩日至岩岩派完位,未咁快出新資料,或者稍後你再上佢地網睇下有冇報.

補充一句,同一場合我又遇到另一位小六家長,佢剛剛幫個女係聖家中學註冊,佢話一班裏面,廿六七個都係由小學上,重話幾班比例都差唔多,不過就唔知兩間小學各佔幾多.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 07-7-13 23:23 編輯 ]

Hi,daichoigo

你大可放心,聖家學校水平是中上的, 不過九龍城和九龍塘小六升中有約140名同學可直升聖家書院(據說是band1中至尾英中), 至於是否全部人入或叻同學會唔會楝為第一就唔清楚, 聽說去年有同學自行申請最後派到ST.PAUL....

我去年沒有去迎新日因我女是叩門入讀聖家, 你若有去小一迎新日或可以發問!

我都覺得學校唔講派位詳情是人之常情, 因為統一派位始終都是講運氣, 就算BAND 1 學生多都未必能夠派晒入BAND 1 英中, 有勇氣講的學校不是主流呀 !

今天作為一個稱職明事理的家長是要與制度共同進退的 ! 聖家雖不是TOP SCHOOL但亦有很多可取之處, 入讀後鼓勵女兒加油呀 !

原文章由 於 07-7-13 14:27 發表

sell2japan,

多謝你的回覆呀! 可能囡囡今年上小一聖家, 我心情好緊張, 做媽媽就係咁, 由安排入讀k1煩, 小一選校煩, 又擔心埋中學....嘻嘻..
我都希望囡囡會適應小一生活!
總言之, 唔該晒你!!

daichoigo

原文章由 sell2japan 於 07-7-14 08:49 發表
Hi,daichoigo

你大可放心,聖家學校水平是中上的, 不過九龍城和九龍塘小六升中有約140名同學可直升聖家書院(據說是band1中至尾英中), 至於是否全部人入或叻同學會唔會楝為第一就唔清楚, 聽說去年有同學自行申 ...

Blythemia,

唔該晒你的回覆! thanks ! 我都係想了解下呢間學校的派位情況.

daichoigo

原文章由 Blythemia 於 07-7-13 23:20 發表
係呀,我係講緊九龍城聯合道校.(我個女讀另一間)

不過我所知既已經講哂ops:" /> .因為我撞到個位老師時,現場做緊表演,四周好嘈,我係咁意問:你地派得好唔好呀.佢答,我地一向派得幾好,今年都ok.

我又冇 ...

原文章由 daichoigo 於 07-7-13 14:27 發表

Dear All HFCS (Kowloon Partents ),

小女今年升小三,成績一般,同時亦很擔心末能升上聖家中學,
由於現時九龍城 3 班+ 九龍塘 5 班,到時競爭一定大過現在!

原文章由 vanvan 於 07-8-2 12:51 發表

Dear All HFCS (Kowloon Partents ),

由於現時九龍城 3 班+ 九龍塘 5 班,到時競爭一定大過現在!

九龍塘聖家應該係4班喎。

原文章由 vanvan 於 07-8-2 12:51 發表

由於現時九龍城 3 班+ 九龍塘 5 班,到時競爭一定大過現在! ...

成績一般就要多多努力!只要 KEEP 到BAND2頭的成績,或者是頭70左右都幾有把握,因為頭15名多數讀其他中學,最差15名中學又唔收。