用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍比較-荃灣:大窩口?
樓主: maymei
go

救世軍比較-荃灣:大窩口? [複製鏈接]

原文章由 kenming66 於 07-7-27 10:16 發表
我曾向冼老師查詢的小朋友有關扁平足的問題,
她會安排小兒給物理治療師檢查,
之後冼老師會再安排我們及小朋友一齊,
細心示範一些預防扁平足的練習給我們看

會不會是溝通上出現一些誤會呢!

至懶既人都唔會豬到乜都唔做.你咁醒目曉查詢佢點都招呼下你畀d野你睇.

如果真係偷雞唔同特殊小朋友上堂,博冇人知冇人捉到.蝦佢唔識講,都好陰功.

唔只責任心.係良知.
may the force be with u

完全同意!!
由佢企門口就"笑口世世",
但小朋友就話佢係全校最惡,
唔難想像佢係超級雙面人,
我係公司都見唔少呢d人,
唔駛做o野但係上位往往係最快,
過兩年佢d演技應該仲出神入化,
分分鐘d特殊家長再唔會响d蛛絲馬跡中發現佢冇上堂!!!!
不過明明有特殊需要的小朋友先要多d take care,
但反而冇人理,真係可憐!!!!
原文章由 Joynpeace 於 07-7-28 07:03 發表

至懶既人都唔會豬到乜都唔做.你咁醒目曉查詢佢點都招呼下你畀d野你睇.

如果真係偷雞唔同特殊小朋友上堂,博冇人知冇人捉到.蝦佢唔識講,都好陰功.

唔只責任心.係良知.

唔係嗎!本來我都打算替我個小朋友報名,不過睇完你地咁講,我都要三思,以我本人認為老師有沒有愛心方為最重要,如果個老師咁惡對d小朋友,對佢地心智發展做成長遠影響,最衰我又唔識d係呢間學校讀的小朋友或家長,不過我都會參考你地的意見,其實小朋友最清楚係學校的情況,你地有冇問過d小朋友,不過可能佢地太細,唔識講呢

原文章由 sillymamei 於 07-7-28 21:04 發表
完全同意!!
由佢企門口就"笑口世世",
但小朋友就話佢係全校最惡,
唔難想像佢係超級雙面人,
我係公司都見唔少呢d人,
唔駛做o野但係上位往往係最快,
過兩年佢d演技應該仲出神入化,
分分鐘d特殊家長再唔會& ...

原文章由 chabby 於 07-7-28 23:29 發表
唔係嗎!本來我都打算替我個小朋友報名,不過睇完你地咁講,我都要三思,以我本人認為老師有沒有愛心方為最重要,如果個老師咁惡對d小朋友,對佢地心智發展做成長遠影響,最衰我又唔識d係呢間學校讀的小朋友或家 ...

你應該睇清楚d, o個兩位會員都唔係有小朋友在該幼兒學校讀書, 而且網上所言無從核實.

我反而建議你名可以照報, interview 時 再自己細心觀察/詳細d問校長, 再決定是否入讀.
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

:
我都覺得sillymamei同chabby唔駛咁快決定唔報,咪報多幾間先law,到時先睇下讀邊間.
樹大一定有枯枝,好難有間學校十全十美,間間學校都會有d老師好d,有d老師冇咁好.我姨甥女當年都响度讀,我家姐話其實課程都幾好,而好好彩,佢撞啱個d班主任個個都好好,但果個冼老師就冇教個我姨甥女,唔知佢點lu.

古語有云,空穴來風未必無因,我諗我都係要認真考慮一下,雖然我個小朋友現在先準備報幼兒園,但係如果間學校唔好,又或者老師太惡,好影響佢日後自信心

原文章由 nmc2003 於 07-7-29 14:15 發表

你應該睇清楚d, o個兩位會員都唔係有小朋友在該幼兒學校讀書, 而且網上所言無從核實.

我反而建議你名可以照報, interview 時 再自己細心觀察/詳細d問校長, 再決定是否入讀.

其實我覺得一間學校最緊要係d老師,話晒小朋友係學校時間又長,好多野都會學d老師,如果佢地d管理層有問題,縱容一d冇良心既老師,唔幫有需要既小朋友做訓練....雖然我小朋友唔係有特別需要,但我真係唔多放心將佢放係d甘既學校度呀........
may the force be with u

原文章由 chabby 於 07-8-2 23:06 發表
古語有云,空穴來風未必無因,我諗我都係要認真考慮一下,雖然我個小朋友現在先準備報幼兒園,但係如果間學校唔好,又或者老師太惡,好影響佢日後自信心

"空穴來風未必無因"

聽過"曾子殺人" o既故事未

不過你唔報名對該幼兒學校 or 我 都唔見得有乜影響/損失:)
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

以我所認識的冼老師是一位很有heart的老師, 因我有教育子女的個別問題, 冼老師特別星期六自己放假亦回校與我詳談, 如果沒有hear的話我不相信她會願意老遠回校呢! 而談話當中我亦感到老師對教學的熱誠!  當小朋友有不當的行為時, 我亦見過老師沒有笑容地對小朋友說道理, 我覺得沒有大問題喎!  只想讓小朋友認真地對待事件吧!

另外, 照我所知, 學校是主張教, 講道理, 而不主張鬧. 我曾經問個囝囝, 囝囝話老師唔會鬧架!  囝囝已經讀了兩年多, 總括來說他讀得很開心, 我很滿意這間學校, 他們尊重每一位小朋友!  

對於想報學校的家長, 不要只聽別人的話(包括我的話), 如對任何一間學校有興趣的話, 自己親身去看看及感受一吓吧!
</b>[/url] :-P

我不是和WingWingMa合計讚冼老師, 不過, 我不相信有關. 我所認識的冼老師絕對是一位很有heart的老師.

以前其實也網友批評校長cool , & , 事實上, 我女兒入大窩口幼兒園, 我慶幸自己沒有聽信, 否則錯失了一間好學校!

我個仔9月開學喇! 開頭睇你地既留言都有d驚,不過再睇落去見到有其她媽咪講返d正面既野,先放心返,我係新生家長會都見過冼老師,佢講說話好夠中氣,可能咁樣比小朋友覺得惡,但我所見佢既態度都幾和藹,至於真實就要開學後先知,但由我交報名表至現在,我都好滿意,什至荃灣救世軍有位收我個仔我都無選擇,因為由報名、開放日、面試、通電話、交留位費等等......多次既聯絡,都令我感到老師既細心同關心。
irene

醒目開學勳章

我兒子也是9月返學, 我都不知誰是冼老師, 開學日要留意下, 不知會否你的兒子呢?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

我以前所接觸的洗老師, 係有愛心, 有經驗的老師, 其他係救世軍大窩口兒園嘅老師都係有愛心嘅, 包括副校, 有興趣報讀嘅MAMI最好親自去睇睇, 唔好盡信人言.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)
‹ 上一主題|下一主題