用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

因果報應

如果唔係我老婆講比我知,我都唔知會有D咁嘅父母。前羅范XX長話自己母校呢樣嗰樣唔好,依家你地都係一樣。唔識得多謝不突止,只係埋怨、嘈吵,結婚都唔包生仔啦!身教係好重要嘅,小心第日有報應喎!

我個仔好與壞,同我老婆同嗰仔關係係點好,我唔需要話你地知。我嗰仔派嘅係第一志願英中,你地話六個,我知道手止腳止都唔夠數呀,唔該你地唔好作大啦!就算係扣門,若無基礎,會考得入咩?邊個用6至9年時間教導佢地??至於銀X,有學生入咗啦!你唔係唔知掛??係你個仔考得唔好,係運氣唔好或是香港教育制度嘅犠牲品??既然你係咁唔鍾意讀,就唔應該一路讀到六年班畢業啦!
我唔會再浪費時間同你地講喀啦!

SJC的身教?????????

原文章由 auntianita 於 07-7-18 15:40 發表
如果唔係我老婆講比我知,我都唔知會有D咁嘅父母。前羅范XX長話自己母校呢樣嗰樣唔好,依家你地都係一樣。唔識得多謝不突止,只係埋怨、嘈吵,結婚都唔包生仔啦!身教係好重要嘅,小心 ...

就係大部份家长都被SJC成绩表蒙諞啦!亜C太的言教多過身教.言教教=講是講非,身教教=集体造好業绩.
係人都知结婚唔包生仔啦!就早通知大家贵校的Banding啦!宜家一切塵埃落定.希望SJC领導好好改善佢地家族管理,殺一警百,不要再誤人子弟.

DouMiMa,請Check PM,Thanks.

原文章由 qwe1234 於 07-7-12 18:11 發表
家長沒有讓子女自生自滅,但就算你考第一都冇用,上一年考第一個男仔和今年考第二個男仔,都係派去鄧鏡波,原來已經係好好,其餘全部派去將軍澳唔知乜學校,因為全部都係30志願後,自己沒有揀。

唔信!!!

因果報應?

原文章由 auntianita 於 07-7-18 15:40 發表
如果唔係我老婆講比我知,我都唔知會有D咁嘅父母。前羅范XX長話自己母校呢樣嗰樣唔好,依家你地都係一樣。唔識得多謝不突止,只係埋怨、嘈吵,結婚都唔包生仔啦!身教係好重要嘅,小心 ...

真唔明講真話都有報應! 咩世界呀!
做人都要識分是非黑白嘅, 有錯都要話好? 母校又如何? 母親錯也是錯. 而家D家長講出真相, 都係想學校改善各方面的陋習, 還有現在的家長也應了解多一些. 銀禧今年有人入咗? 真係要請問邊位啦.  
派彩結果: (英中)
協恩    - 1
黄芴南 - 2 (1 b & 1g)
上智 - 1
聖家 - 1
劉金龍 - 1  
嘉道里 - 1

好唔想都要寫出上列結果. 如有遺留英中派位, 請原諒並請更正.

原文章由 SJC5354 於 07-7-18 17:46 發表

就係大部份家长都被SJC成绩表蒙諞啦!亜C太的言教多過身教.言教教=講是講非,身教教=集体造好業绩.
係人都知结婚唔包生仔啦!就早通知大家贵校的Banding啦!宜家一切塵埃落 ...

同意. Good !!

原文章由 judy 於 07-7-19 11:40 發表

唔信!!!

唔係親身經歷又掂會信!!!
無奈!! 唉!!

原文章由 pityma 於 07-7-19 15:16 發表

真唔明講真話都有報應! 咩世界呀!
做人都要識分是非黑白嘅, 有錯都要話好? 母校又如何? 母親錯也是錯. 而家D家長講出真相, 都係想學校改善各方面的陋習, 還有現在的家長也應了解多一些. 銀禧 ...

請問你是從那裏知道這派位結果, 咁其他人考到什麼學校, 話曬英文小學又會咁

原文章由 pityma 於 07-7-19 15:22 發表

唔係親身經歷又掂會信!!!
無奈!! 唉!!

哈!我唔使親身經歷己可决定信還是唔信。

講多次,唔信!!!

原文章由 swallowngxx 於 07-7-19 15:34 發表

請問你是從那裏知道這派位結果, 咁其他人考到什麼學校, 話曬英文小學又會咁

唉!這個已不是什麼秘密,個個SJC六年級生都知啦!不過呀pityma,你又係唔好,D咁驚嚇情節,梗要加上PG家長指引啦!你想嚇死街坊咩?

原文章由 qwe1234 於 07-7-19 16:04 發表

唉!這個已不是什麼秘密,個個SJC六年級生都知啦!不過呀pityma,你又係唔好,D咁驚嚇情節,梗要加上PG家長指引啦!你想嚇死街坊咩?

sjc教的英文真係好深, 但學校的行政好多嘢我就不太清楚, 當年的課程太深和成日要背生字, 連我都頂唔順才幫個女轉校, 但見其他的同學都好似冇嘜問題.

原文章由 qwe1234 於 07-7-19 16:04 發表

咁你小朋友掂算?

派位人數

我有點更正如下:

派位英中:
協恩 - 2
真光 - 1 (Band 1 中中)
聖家 - 1
上智 - 1
劉金龍 - 1
黃芴南- 2
九龍華仁 - 1
嘉道理 - 1

派位前巳選定直資英中(蘋果班):
顏寶玲- 4
匯基 - 1

資料尚在改集中, 請大家 更正。

[ 本文章最後由 蘋果家長1 於 07-7-19 17:58 編輯 ]

原文章由 stjoboldboy 於 07-7-19 17:11 發表

Pityma, qwe1234,

呢位Judy, 有名女版丁蟹,思想極端,偏執,你同佢講物佢都唔會聽,唔會信架,慳番淡氣暖下肚把啦!

Judy,

蟹姊,見你好左一排架,點解又舊病復發呀!  

stjoboldboy,
只想說句Thankyou very much.

LA各位
我係4年之前係SJC畢業GE
我當年全班考十幾,你估我係唔係派去D三教九流GE學校

我同係講唔係, 派左去順德聯誼總會梁銶琚中學,佢係係屯門,梁銶琚係全屯門第一GE中學
佢係全港排名一定唔低過25,
如果你未聽過
你唔識我唔怪你,因為係你無知

上年我都有個SJC既師弟,一樣入到梁銶琚

我個年明明好好個個派位都有留咁上下,例如:男拔,華仁,黃笏藍,.......

SJC啲英文一啲都唔深,都不知幾有用
如果你入到英中你就明
不過可惜你個D仔女唔會要嫁LA
因為佢都唔會根本就冇努力去學佢地要學GE野
咁當然入唔到LA
如果你話SJC啲野深,咁好明顯英中你個仔女根本係冇能力讀
入唔到係應該
不過都唔可能完全係你D仔女錯
因為學習好講氣氛
唔好GE學習氣氛來自咩呢
好明顯係從學生對學校GE不滿
不滿何來?
就係來自一位"自稱"愛護,關心學生既老師
副校長MISS CHAN,好多時問題都係出自佢
因為佢GE無理取罵,毫無愛心,施政都冇任何計畫可言
身為家長GE你可能話,佢好好人嫁WOR
佢係好好人不過係係你面前
你大可以問任何一個P.4以上GE學生佢都會答你,佢係賤人

如果係真你想你係仔女有間好中學
你要同佢解釋清楚SJC既好處。
要佢明白係對你小朋友有咩苦心,
希望佢肯努力學生,
因為一間學校好唔好係冇關係學生本身先係最重要
如果你小朋友唔肯努力,咁右點會有機會入到你想入GE學校呢

[ 本文章最後由 huberttat 於 07-7-19 20:25 編輯 ]

原文章由 蘋果家長1 於 07-7-19 17:40 發表
我有點更正如下:

派位英中:
協恩 - 2
真光 - 1 (Band 1 中中)
聖家 - 1
上智 - 1
劉金龍 - 1
黃芴南- 2
九龍華仁 - 1
嘉道理 - 1

派位前巳選定直資英中(蘋果班):
顏寶玲- 4
匯基 - 1

資料尚 ...

多謝提供, 但有小小更改如下:
協恩 - 1 派, 1 叩 : 九華 -  1 叩

回應派位結果

原文章由 qwe1234 於 07-7-17 08:47 發表

auntianita,早晨!首先,我想講下一間學校只有幾人入英中,你覺得這是正常嗎?雖然最後都有幾個入到好好的英中,但是這個周街撲的情形你認為正常嗎?還有,你知不知昨天還有家長撲緊呢?全校只有十人(派位+ ...

QWE1234,

我同意SJC的Band 1 中學派位實在駭人聽聞,少得難以置信。

派位前又不公開:
(1)  學生全級名次 (誤導很多家長以為子女成績超卓, 其實很多'A-'級學生全級只排名40-50, 只介乎Band 2-3間),
(2) Banding 比例 (只概括地說每年約一半以上學生入讀英中, 根本無從得知Band 1 生的比例),
(3) 學生本身的 [派位組別]

以上令家長錯誤估計其子女所處的Banding, 大部份以為子女都是    Band 1 的高材生, 出來的後果當然是大相逕庭.

其實大部份老師都是關心學生, 盡心教導,尤其是本班班主任。
最差的便是主教Oral, Reading的外藉老師,發音不準,又無心教學,誤人子弟.

你又曾提到有位家長見被派往'惠x英文中學'便很開心, 我想你是誤會了, 因為他們轉瞬間巳隨大夥兒四出撲校去。

叩門結果

原文章由 pityma 於 07-7-19 19:56 發表

多謝提供, 但有小小更改如下:
協恩 - 1 派, 1 叩 : 九華 -  1 叩

各位家長:

我嘗試總結一下叩門(直資)的結果:
聖保羅書院 - 3
聖瑪加利男女 - 3
福建- 1
沙田YMCA - 約2

敬請大家提供及更新資料
‹ 上一主題|下一主題