用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

原文章由 LilyMaMa 於 07-7-14 02:24 發表
睇完晒所有關於SJC的post,真係覺得很唏噓,全是負面的報導,SJC真的哪麽差?真的一無可取嗎?全是學校的問題?家長有沒有問題?送小朋友入學,有否知道學校的理念?今年派位我唔知,舊年都ok啦,有銀禧、 ...

LiliMaMa :我想不明白這間學校教學理念的是你,它的教學不是你所指的美式教學,是傳統教學,靠背誦。另你所指去年派位好,扣門那些都算在內嗎?就算計埋,都是十個八個,這也叫好?還有,你列出來那些名校,今年已經冇人敢揀,為什麼結果也是一樣呢?

原文章由 pity454 於 07-7-14 02:30 發表
好高興見到呢個topic同埋一D咁肯講出真相既家長,
呢一年係有怨無路訴. 同校方反應吓或投訴吓, 你個小朋友返學就慘 (俾說話佢哋聽,又話D家長麻煩,總之玩殘). 慢慢就冇咩人夠 ...

pity454 : 多謝你講出真相!

原文章由 summ200 於 07-7-14 11:05 發表

想問你今年是否今年還在SJC讀?
如果不是.你唔會明白我們的苦況!

summ200,非常同意你的講法,外人根本不明白!

原文章由 mama686 於 07-7-14 12:31 發表

真聰明, 不要拿小朋友的前途佔賭注.冇得博!
真的, 幼稚園係好, 不過, 小學就 ……死都唔好讀, 唔好考啦!!

冇錯!講得好!!

summ200,qwe1234
我覺得大家應先處理好小朋友已升中或將升中的問題。我找不到以前回覆的post,但可講多次,我三個小朋友都是在極傳统的天主教學校讀,所以比較明白,我囝囝在SJC讀幼稚園,而家在外校升小二,我哋都重有同幼稚園同學和老師聯絡,他們都話讀得很吃力、很多書......,而舊年升中的同學是與我囝囝同一校車的,而啱啱他的姊姊又升中,所以家長們有傾吓,互問吓意見。
派位的問題不是三兩句說話可講完的,上年轉334,學校收生已著重小朋友是否有腦、懂思考、解難能力、有知識、有各樣才能或另類特異功能.....
今年interview的%上升(亦變相叩門位大減),今年學校是依上年師兄師姊的成績來定位,又可選2間學校(理論上選得好的真係好大機會入的),所以選校填表要更審慎,最好在甲部中(即第一階段有面試時)因如派不到心儀的學校就算你是成績好band1生都比較難揾位,不是學校唔想收而是無位收。仲有SJC的banding在EMB是????小朋友、家長的意願???很多因素的,不能盡怪一方。現只希望小朋友可盡快揾到學校,適應中學生活。

原文章由 qwe1234 於 07-7-14 12:32 發表

LiliMaMa :我想不明白這間學校教學理念的是你,它的教學不是你所指的美式教學,是傳統教學,靠背誦。另你所指去年派位好,扣門那些都算在內嗎?就算計埋,都是十個八個,這也叫好?還有,你列出來那些名校,今 ...

hello i am a new member.my kid just graduated  at SJC and of course it is a big disater !!!!!!

The day when parents and kids got the result at school, the principal was hidding herself at the office as she dared not to face all parents/students .

我想回應番果位家長所講嘅美式教育........,如果所喂嘅外籍ah sir上 English Reading 堂了,全程唔教書o,而校方狡辯reading 堂係俾學生自己睇書,學生係屋企温習又完全唔知本書講緊咩,考試全程由屋企嘅家長解說,咁就係美式教育呀?!
佢收三千幾$$學費,值唔值呀??????????

果d老師唔教書,成曰係班上數副校、數家長.........針對所有投訴過嘅家長d仔女,搞到喊住番屋企。
老實講,成間學校只有副校係真係用心辨學,但佢都有心隱瞞。

原文章由 LilyMaMa 於 07-7-14 13:47 發表
summ200,qwe1234
我覺得大家應先處理好小朋友已升中或將升中的問題。我找不到以前回覆的post,但可講多次,我三個小朋友都是在極傳统的天主教學校讀,所以比較明白,我囝囝在SJC讀幼稚園,而家在外校升小 ...

i understand your point of view ..and i think you realize that for those parents who are willing to pay such an expensive school fee, they do hope for a better reward.At this point, we won't have high hope but just want to enter schools like 丘佐榮、陳瑞祺..for some high-ranked students, i think you should agree that they deserved a good school. right ? most of the parents and students worked hard and no one will expect such a bad return.I am sure that SJC students are good at English but we wasted the entire acadamic year of P.6.we learned nothing in  this year !!
if you choose not to believe this, i suggest you better prepare to continue your secondary study either at 直資 or 私立. i hv no intention to bad mouth this school.. i stand out to tell everyone here the truth is becos i don't want to see those innocent kids' standing there in the playground with tears again.I am sure this situation will go on till the parents ' awareness .It really hurts even though my kid is able to get a good school finally!!!!!! I will remember all those crying faces .pls think it over as there's no reason for us to spread unreal message to the public. I used to love this school very much !!

綱上平台交談, 用字客氣d!
留意下人地家長講過mud, 係度讀既一位家長講過, 想途中轉校都無校收, 因小朋友5達標, 轉校唔係轉巴士, 你 "超"咩人!

原文章由 chiao_0126 於 07-7-14 21:41 發表
你個仔派得吾好,,,,
就係到吵。。。。
既然你禁醒,,,
你應該一早知我地學校派得吾好ga la∼
咁你個仔仲係到讀。。。
超!

原文章由 LilyMaMa 於 07-7-14 02:24 發表
..........SJC透明度真的很低,校園細、小班,貴族學校、程度高、教得快又多,...............小朋友對校園、同學、老師很有歸屬感,有d真係好似家人一樣....................所以我覺得大家都有責任。家長有否真的了解小朋友學甚麼的?是否有用的?是否派位不好就全是學校的責任??? ...

學校冇講真話.派得吾好係一個問題.
老師唔盡責任亦係一個問題.
老師同學生感情好.我承認這是一個事實.
就因為佢地感情好.好多時學生會為老師隱暪某些事情.
老師唔識教學生分辯是非.將錯既事情講到理所當然.
我個仔就試過因為維護老師對我講大話.
我亦都知道某個老師教過D學生對陳副校長講大話.

係程度高,D書係深.係多.....有什麼用?
上課時老師唔教書,用上課時間講是非.再叻既學生都唔會成才.
都冇教書.可來教得快?
唔通家長去學校代老師教呀?
如果每日都要家長由頭到尾再教一次小朋友D書.
咁不如叫D細路返學個段時間留係家中,唔好返學.我自己教把啦!
家長幾盡責都冇用!!!!

原文章由 chiao_0126 於 07-7-14 21:41 發表
你個仔派得吾好,,,,
就係到吵。。。。
既然你禁醒,,,
咁你個仔仲係到讀。。。
超!

我唔知你係唔係校方的人,如果你只是其中一位家長,我真為你的言詞感到唏噓!當你看見有家長及小朋友失控大哭,當你看見有家長流著淚對自己的女兒說:「對不起,媽媽害了你,我為你揀錯學校。」當你看見每個小朋友欲哭無淚時,我不知你有什麼感覺?每個為人父母者,都會把最好的給予自己的兒女,難道明知衰都會拿小朋友作試驗品嗎?一個小朋友那有這麼多個六年給你浪費呢?何況這間學校不只是派位問題,還有其他很多很多漏習,還有很多不應出現的問題都出現了,這不是一個大問題嗎?

原文章由 catcatmom 於 07-7-13 16:30 發表
working
...

如學校所說有9x%band one,first round考唔到,2round都可以抽,邊間小學唔係靠抽,這間學校公佈banding 一定有問題,小6都唔知自己banding,點解唔講比學生知,佢要講出來比學生選校,佢肯定有問題,打去教處投訴佢,TEL: 28910088 

教育局似乎不容許公佈Banding資料,很擔心會把「黑箱作業」或「保密運作」合理化,日後家長更難有準確資料去選校。真不明白為何教育局要阻止中小學公開真實的Banding資料:

公布學生成績組別 蒙民偉書院鮮魚行遭警告
http://hk.news.yahoo.com/070711/12/2bakx.html

會否教育局只默許學校公佈不確實或過時的Banding資料?

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-7-15 00:19 編輯 ]

Wah!  my daugther nearly in this school P.1 last year
after interview and subscribed.    After we visited the school area too small and very few information about this school available.  Though we paid the 留位費... we finally gave up.

又唔見晒d字!

[ 本文章最後由 Mrssslui 於 07-7-15 07:30 編輯 ]

你講得好

我好驚:cry: 剛剛和小朋友轉到這校讀k2,以為日後派得唔好有小學back up........咁幼稚園升小好不好?考到好的小學嗎?

o吾洗太擔心,佢幼稚園教出來的學生如果讀傳統學校其實個小朋友小一係會讀得好輕鬆o下,我家大少就係一個例子.佢依家讀係聖約瑟英文小學.

p.s. 我o吾係賣廣告呀.其實當年我覺得佢o地幼稚園教得好好,所以先安排我家二少都去考入學試.但係因為大少要比學費+車費,lee間學校又要,同時佢都o吾平,所以先無入讀佢.:)
原文章由 dinner 於 07-7-15 10:03 發表
我好驚:cry: 剛剛和小朋友轉到這校讀k2,以為日後派得唔好有小學back up........咁幼稚園升小好不好?考到好的小學嗎?

原文章由 dinner 於 07-7-15 10:03 發表

dinner, 唔駛咁驚,幼稚園沒有問題,讀其他小學就OK啦!

你個仔派得吾好,,,,
就係到吵。。。。
既然你禁醒,,,
咁你個仔仲係到讀。。。
超!

Well, 仲以為SJC的家長個個都有教養的, 如果你真係家長就好遺憾了, 你要小心D教你的子女.
我也是SJC家長, 的確我們醒得太遲, 之前仲存在一絲絲希望. 信學校派得到. 但轉校都要考慮好多問題, -小朋友會唔願意,如果强行轉校後果又唔之點. -他們又唔知適唔適應到其他學校的考試模式(因為SJC的考試Tips很多). -如果P.5/P.6想轉較好的學校又談何容易呢? 太差的小學又願意轉嗎? -英數轉中數又係一個問題.
另外, 莫非你很認同SJC的教學的教學方?

ChiChiPaPa

好多親子雜誌如:荷花...都有登小學既 banding, 特別係私校有(津小都有登) st francis 7x%, 九龍塘 7x% 宣道 8x%, 聖苦望9x%,有d學校無登出來, 係學校唔disclose出來,相信唔係雜誌老作數據既, 係學校"博"宣傳.
至於話不容許公佈Banding資料, 佢夠話唔比考筆試(p1), 但直資陳守仁(2 round)  & 私校既 st francis 都照考, 原來教局係"唔鼓勵" "唔係唔比考" , 特別係私校&直資.信佢(教育局)一成都死.   

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-7-15 00:13 發表

教育局似乎不容許公佈Banding資料,很擔心會把「黑箱作業」或「保密運作」合理化,日後家長更難有準確資料去選校。真不明白為何教育局要阻止中小學公開真實的Banding資料:

公布學生成績組別 蒙民偉書院 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-16 00:38 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題