用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? ...
樓主: qwe1234
go

有冇人想知道聖若望英文小學的派位結果呀? [複製鏈接]

原文章由 sadsam 於 07-7-13 11:24 發表

無錯  !  多年前她的成績是不錯, 我都係起樹畢業既~

回想以前, 呢間都係一間十分"lur"水學校, 咩都要錢, 佢地係用讀高一年既d書, 不過我覺得佢地唔係咁識簡喇; 我記得以前3年班開始有健康教育, 係英文 ...

好感動!終於有人肯企出來講出親身經歷,多謝你!

原文章由 DouMiMa 於 07-7-13 13:29 發表
'...成日話教育署唔會講學校banding的%.....'
是不是真的唔會講?   其他學校知唔知呢?

QWE123,
知唔知D學生扣唔扣到學校?   話晒係英文學校...

有幾個搵到理想英中,有一部分搵直資,但仍然有好成績的沒有著落。

原文章由 Mrssslui 於 07-7-13 11:40 發表
教高一級又或背串一些深既英文字就=英文程度高??

呢間學校真係 lur 水.

仲係家族式經營

嘩~ 你都好知野禾!  校長有個姨生女起度畢業, 之後仲起度做tim, 不過宜家就唔係咁清楚喇~

你地仲知唔知佢地舊時仲開左間國際學校丫~ 而家仲起度, 仲擴建tim~

唔好意思!我想問這間學校對外公佈有9x% band1,點解派得甘差,係咪大隻廣???

學校公告是計埋直資私校.   讀得聖若望比左6年學費. 一般都係中等 / 以上 家庭. 派得唔好點都會找間直資.

各位mums,

我路過 :loveliness:  現在開始留意升中問題,想問下又話揀band one中學,首先自己間小學係band one,仲要有優異成績先可以入到,
咁教育暑又唔公佈小學banding,咁家長點知自己間小學既banding,又可以揀到適合既中學呢? 請問你地知唔知

原文章由 DouMiMa 於 07-7-13 13:29 發表
'...成日話教育署唔會講學校banding的%.....'
是不是真的唔會講?   其他學校知唔知呢?

QWE123,
知唔知D學生扣唔扣到學校?   話晒係英文學校...

working

我唔明!有錢人唔一定去讀曬直資&私校,有多都想讀:華英,協恩,開平.....,又唔見宣小,九龍塘,禮賢派去私校直資.
如學校所說有9x%band one,first round考唔到,2round都可以抽,邊間小學唔係靠抽,這間學校公佈banding 一定有問題,小6都唔知自己banding,點解唔講比學生知,佢要講出來比學生選校,佢肯定有問題,打去教處投訴佢,TEL: 28910088 

原文章由 working 於 07-7-13 15:46 發表
學校公告是計埋直資私校.   讀得聖若望比左6年學費. 一般都係中等 / 以上 家庭. 派得唔好點都會找間直資.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-13 16:54 編輯 ]

原文章由 catcatmom 於 07-7-13 16:30 發表
working

我唔明!有錢人唔一定去讀曬直資&私校,有多都想讀:華英,協恩,開平.....,又唔見宣小,九龍塘,禮賢派去私校直資.
如學校所說有9x%band one,first round考唔到,2round都可以抽,邊 ...

CACATMOM

當然不一定有錢人讀直資私校.  我的意思是此校派位不好. 好多畢業生最後去左直資.  其中一間成績不太好的直資收了不少此校的學生.  (請不要問我邊間. . 任何學校都有她們自己的愛護支持者, 不想公開討論) 如果您有心讀e 間小學.  您可以放些時間去留意和觀察. 最好是找途徑認識他們的畢業生.  別人講幾多都不及您親身調查. 曾有友人孩子在此校畢業. 當然不是 n 年前畢業.  係近這兩年. 真係大部份是派得不好.  由於我對此校沒有興趣. 別人講就聽吧. 如果真係有興趣.  就不防做多些功夫.

其實學校有實力. 多數都會拿拿林 公開 派位資料. 不是 幾多 %英中. 而係公告邊間學校. 有d更加公開埋幾多人數.

Working

其實好多媽咪都講過佢d學生,去讀隔離果間美國國際! e+有好多網上平台,都好多留言, 都係d網友diclosed出來,又唔一定要間學校
current parent先至講得or親身體驗,真定假自己分析.  

原文章由 working 於 07-7-13 17:22 發表

CACATMOM

當然不一定有錢人讀直資私校.  我的意思是此校派位不好. 好多畢業生最後去左直資.  其中一間成績不太好的直資收了不少此校的學生.  (請不要問我邊間. . 任何學校都有她們自己的愛護支持者, 不想 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-13 18:07 編輯 ]

LV77,

老朋友,why don't you ask me?

Please check PM.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

summ200,

你話自己小朋友出到去唔達標,咁你自己係屋企留意到此情況嗎?

原文章由 Ben2003 於 07-7-13 21:03 發表
LV77,

老朋友,why don't you ask me?

Please check PM.

Hi Ben,

真係long time no talk,時間過得真快:)  
係喎,你囝囝黎近係六年班還是中一:loveliness:

我已收到pm,亦回覆你, 請check

原文章由 Mrssslui 於 07-7-13 21:47 發表
summ200,

你話自己小朋友出到去唔達標,咁你自己係屋企留意到此情況嗎?

佢年年平均分都 A- 即係一定有90分以上,又唔係考喇沙,拔箤個D名校.只考差不多程度的學校,
你問我屋企有冇留意到此情況,我真的唔知要留意什麼情況?
老實講,大家坐同一條船唔通想佢沉咩!

原文章由 summ200 於 07-7-13 16:44 發表
我都想發表下.
我個小朋友K1開始己經係依間學校讀.間學校以前唔錯.但係小學4年班果年開始就出問題.
一開學D老師轉左8O%以上.真係一年入面換左3個班主任.轉左頭2個班主任.己經想話轉校,去考其他學校,其他學校話 ...

summ200:
歡迎加入討論,因為這間學校的問題十年也講不完。

睇完晒所有關於SJC的post,真係覺得很唏噓,全是負面的報導,SJC真的哪麽差?真的一無可取嗎?全是學校的問題?家長有沒有問題?送小朋友入學,有否知道學校的理念?今年派位我唔知,舊年都ok啦,有銀禧、黄笏南...數據嘅嘢,假極都有個限度,無論係去美國國際、派位、叩門、直資、私校........,最後好多都係入英中嘅數據。良心話講,SJC透明度真的很低,校園細、小班,貴族學校、程度高、教得快又多,得閒去吓馬會開party,長假期高年級4-50000去渡假,大把人排隊去,每年都有人閙但每年都有人讀,(甚至乎我今年都想囝囝回去讀)點解???
我嘅答案係只在乎個人是否能接受得到這種另類美式教育的方式。我會覺得係各得其所,各取所需的問題。我好理解你們的感受,但我會好奇怪點解讀完、供完6年後唔繼續再上或揾間International school....而去派位,是否覺得讀完SJC就可以考到1等1名校?就算真係咁好彩,小朋友都未必過渡得好,正如先前的網友說想轉校但轉唔到的問題一樣,程度未合乎要求(某d科),要明白佢根本唔係連接本地課程,小朋友讀得既深且多又快,真係唔係個個都消化得到,同埋有無咁嘅必要。但我自己覺得讀SJC都有他的好處,小朋友對校園、同學、老師很有歸屬感,有d真係好似家人一樣,比較純品、小朋友唔寫得都talk得、出得大場面、不怯場,很有自信,朋輩家庭環境比較好.....這些都是小朋友可一生受用的。至於派位的問題,我會覺得大家都太有自信或過於自信,舊年曾經問過d同學仔問佢哋第一階段報咩學校,十居其九男的報喇沙+考拔萃、皇仁、華仁、港華....女的就Maryknoll、St.Mary、
DGS........佢哋係好隨意的答、好似好理想當然的,後來派到如銀禧.....等,便會說一句ok啦,所以我覺得大家都有責任。
家長有否真的了解小朋友學甚麼的?是否有用的?是否派位不好就全是學校的責任???

可憐的家長&小朋友

好高興見到呢個topic同埋一D咁肯講出真相既家長,
呢一年係有怨無路訴. 同校方反應吓或投訴吓, 你個小朋友返學就慘 (俾說話佢哋聽,又話D家長麻煩,總之玩殘). 慢慢就冇咩人夠胆出声. 上某Miss( 大家知係邊個啦)堂,講事非多過講書,今年真係白白浪費小朋友的黄金時間了. 誤我子弟.
希望不滿的家長發表一下啦. 不吐不快. 我現在只吐了冰山一角咋. 眼訓

吓..... ,咁我咪好好彩當年無同我家大少讀o羅.
當年佢讀幼稚園時好鬼開心,都諗緊比唔比佢直升.
不過好好彩考到聖約瑟.

幾年前又同亞二少去考佢幼稚園,收o左得係無去讀到.:)

我囝讀過一年幼稚園, 還覺得很不錯, 但學校認真封閉, 相信小學部作風差不多吧.  網上想找多些有關這學校的資料很不容易.而學校banding不公佈, 也一定不會告訴你只有6個學生考到英中吧.只有10%派英中真係好意外, 請問 6個派到英中的資料是怎樣得到的呢??

原文章由 LilyMaMa 於 07-7-14 02:24 發表
睇完晒所有關於SJC的post,真係覺得很唏噓,全是負面的報導,SJC真的哪麽差?真的一無可取嗎?全是學校的問題?家長有沒有問題?送小朋友入學,有否知道學校的理念?今年派位我唔知,舊年都ok啦,有銀禧、 ...

想問你今年是否今年還在SJC讀?
如果不是.你唔會明白我們的苦況!

[ 本文章最後由 summ200 於 07-7-14 11:06 編輯 ]

SMART

原文章由 2jmama 於 07-7-14 10:15 發表
吓..... ,咁我咪好好彩當年無同我家大少讀o羅.
當年佢讀幼稚園時好鬼開心,都諗緊比唔比佢直升.
不過好好彩考到聖約瑟.

幾年前又同亞二少去考佢幼稚園,收o左得係無去讀到.:)

真聰明, 不要拿小朋友的前途佔賭注.冇得博!
真的, 幼稚園係好, 不過, 小學就 ……死都唔好讀, 唔好考啦!!
‹ 上一主題|下一主題