用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~官塘幼兒學校~
樓主: bebe2004
go

基督教服務處 ~官塘幼兒學校~ [複製鏈接]

原文章由 bebe2004 於 07-9-6 09:57 硐表
大家好!

大家小朋友番學番成點呀, 習慣未, 我個女都OK, 都好鍾意番, 依家日日都系坐保母車番放學, 都好開心, 初時都擔心佢自己一個唔知驚唔驚.

另外有一個小朋友系讀D班, 佢同我個女一齊試坐保母車(有大人陪試坐), ...

我都想俾仔仔坐校車...但司機都仲未覆我...因為我要7:15~30左右要車到我屋企留下...唔知o唔ok呢...起碼唔駛我媽咪咁辛苦帶佢番學嘛

我仔仔退左學,
現出售全新書包,校服,運動服,冷衫
校服係17碼(2套)
運動服(1套)
冷衫(1件)
書包(1個)
如有意請pm我
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原文章由 bebe2004 於 07-9-6 15:15 硐表
我都系唔想我媽咪帶埋我細仔行五層樓接放學先坐校車, 不過如果7:15-7:30真系好早呀, 我個女平時都未起身, 你個小朋友會唔會好辛苦, 如果真系比佢甘早上車可能要系車上面好耐先番到學校, 你媽咪可唔可以晏的先帶去搭 ...

但係我俾我媽咪帶佢番學...佢都係同我一齊出門口架...
我係官塘交阿仔俾媽咪...(我住藍田)
所以佢坐校車同俾我媽咪帶都係咁早出門口:-|

你地好,我個女係D班,今日返第5日,她很鍾意返學,但就唔想離開家人,所以日日都有喊,要貼住家人,唔肯去洗手間小便,要忍到返屋企才小便;唔肯吃午飯...
不過老師很好,會了解亞女喊的原因,不吃的原因;有個同學女很可愛,會遞紙巾給亞女;
我個女最愛聽老師唱兒歌同講故事...
昨晚我同她一起PRAY,希望她會自己慢慢適應!
很欣賞你地搭校車的小朋友,很叻呀

官塘幼兒學校

Jennyckliu,

妳的小朋友係咪今日由婆婆陪上堂呀!我囝囝就係喊得最大聲個個小朋友囉。今日喊到out of control,唯有提早放學。我抱他行完5層樓梯佢已經瞓著咗,下個星期都吾知點捱。

原文章由 jennyckliu 於 07-9-7 09:19 硐表
你地好,我個女係D班,今日返第5日,她很鍾意返學,但就唔想離開家人,所以日日都有喊,要貼住家人,唔肯去洗手間小便,要忍到返屋企才小便;唔肯吃午飯...
不過老師很好,會了解亞女喊的原因,不吃的原因;有個同學女很可愛,會 ...

係呀!眷眷呀!如果無記錯,你係咪有一日在樓下撞見住將軍澳的媽媽?多多指教!
你亞仔有無話鍾意返學?他慢慢會愛上的,況且返學都係開心的,他們只係唔習慣規矩同分離感,努力堅持!

官塘幼兒學校

Jennyckliu,

係呀, 妳囡囡真係好靚女, 對眼好大.  本身我都想要個女, 但第二個都係囝, 吾再追啦.

我囝囝吾鍾意返學, 一知道我會走就捉實我, 昨日分離時間長些, 老師都想盡辦法, 下星期一好似仲會長d, 希望快d適應.

原文章由 jennyckliu 於 07-9-8 10:09 硐表
係呀!眷眷呀!如果無記錯,你係咪有一日在樓下撞見住將軍澳的媽媽?多多指教!
你亞仔有無話鍾意返學?他慢慢會愛上的,況且返學都係開心的,他們只係唔習慣規矩同分離感,努力堅持! ...

謝謝天父賜一個"這樣"的女啦,在這WEEKEND,她的情緒認真不太好,唔知關唔關返學適應中事.
星期三我會送她返學,我提住自己, 一定要笑騎騎送她,千其唔好唔捨得咁樣...要預左她好淒涼個樣,喊到失聲,喊到嘔...
亞仔係大仔定細仔?見到他就想鍚,因為好可愛
努力!

官塘幼兒學校

jennyckliu,

我囝囝星期日係屋企情緒都不大好,實日好怕我走左,平時瞓醒左見到工人姐姐都okay,但係昨日喊得好厲害。明天開始返學時換鞋後家長可以即走,直至12:15pm食完飯先接放學,明天一定喊到七彩。

原文章由 jennyckliu 於 07-9-10 09:21 硐表
謝謝天父賜一個"這樣"的女啦,在這WEEKEND,她的情緒認真不太好,唔知關唔關返學適應中事.
星期三我會送她返學,我提住自己, 一定要笑騎騎送她,千其唔好唔捨得咁樣...要預左她好淒涼個樣,喊到失聲,喊到嘔...
亞仔係 ...

我仔仔番8月D班架...佢初初番學都係咁,又唔肯跟婆婆...
星期六係我帶佢番學既...但初初一番到學校未上樓梯都好地地
一去到門口叫佢入去,佢就拉我上天台
我話唔去啦,你要番學啦...佢就變左樹熊
初頭真係日日番學都喊到死..
我晚晚番去都同佢唱學校D兒歌...
佢就好開心...我扮唔識唱,佢就教番我唱...
又有一晚,佢叫我開奶奶飲,開完出黎佢就雙手合實,係咁講祈禱...當然佢唔識背啦,我講到最後個句,佢就話"阿門"...真係好好笑架...
仲係咁同我講老師食飯
而家佢已經好享受番學,每朝我帶佢俾婆婆,同佢講我番工啦,你乖乖地番學啦,佢就好開心咁同我講BYE BYE 拉住婆婆行
希望你地個小朋友都快D適應同享受番學啦~

多謝你的鼓勵!希望我地的仔女都是如此!
我想問下,返幾耐D班才去第2班,我不是太明白,昨日已經有2個小朋友離開D班,去第2班,會否就是你仔仔的班? 這樣,我亞女是否也會去你仔仔的班....成班將會有很多人嗎?因為12月又有另一批小朋友返D班.

原文章由 cherry1498 於 07-9-10 15:49 硐表
我仔仔番8月D班架...佢初初番學都係咁,又唔肯跟婆婆...
星期六係我帶佢番學既...但初初一番到學校未上樓梯都好地地
一去到門口叫佢入去,佢就拉我上天台
我話唔去啦,你要番學啦...佢就變左樹熊
初頭真係日 ...

原文章由 jennyckliu 於 07-9-11 09:14 硐表
我想問下,返幾耐D班才去第2班,我不是太明白,昨日已經有2個小朋友離開D班,去第2班,會否就是你仔仔的班? 這樣,我亞女是否也會去你仔仔的班....成班將會有很多人嗎?因為12月又有 ...

我都唔清楚...學校都冇講過...可能12月個D係1~2個插班掛...我諗應該一班唔會太多人既...等我今日去接佢放學都問下先,
今日學校好似有文具買...你地都會去買??

原文章由 bebe2004 於 07-9-11 11:02 硐表
Hi, 早晨

我今朝有去買文具, 因為我以為要攞番屋企, 免得婆婆接放學又要拿, 點知原來只系比錢, 全部留學校用

我諗住放學先去買咋...中秋要做燈籠...
今晚番屋企同阿仔動工先
你地有冇報睇個話劇呀...?
尋找聖誕小肥羊??

原文章由 bebe2004 於 07-9-11 14:51 硐表
Cherry1498

我本來都想睇個音樂劇, 但唔記得交表格

系要做燈籠, 唔記得系14定17號交

我d美術真係麻麻...仲要以回歸10週年做題材...

亞女昨日第一日無人陪上堂,都有喊,唔知她喊左幾耐,但老師話亞女開始有吃一點飯,都有D安慰.
亞女發開口夢話唔返學,話好驚;但問她,她又無話唔返,重同我玩扮同老師講電話,約定明天返學見,答應唔會喊...
她整體情緒好了好多,希望漸入佳境
我都會去看音樂劇,但唔知亞女可否坐定個半鐘,不過同咁多同學老師一起,應該會好D,就試試吧

原文章由 jennyckliu 於 07-9-11 09:14 硐表
我想問下,返幾耐D班才去第2班,我不是太明白,昨日已經有2個小朋友離開D班,去第2班,會否就是你仔仔的班? 這樣,我亞女是否也會去你仔仔的班....成班將會有很多人嗎?因為12月又有 ...

今天八月和九月入學的幼兒會合班進行一些活動。首先,老師和幼兒進行音樂活動-跳舞。

我收到學校SEND 俾我個日誌...佢係咁寫既

原文章由 bebe2004 於 07-9-11 14:51 硐表
Cherry1498

我本來都想睇個音樂劇, 但唔記得交表格

系要做燈籠, 唔記得系14定17號交

係12/9至17/9交
‹ 上一主題|下一主題