用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學派位-請報上小學名稱及中學派位結果 ...
樓主: bau
go

中學派位-請報上小學名稱及中學派位結果 [複製鏈接]

原文章由 丸媽媽 於 07-7-11 01:48 發表
睇到標題,令我覺得為何要"迷信"甚麼小學升甚麼中學之間關係,適逢呢d日子,諗番轉頭覺得入邊間小學實在無必要太緊張,因為是龍是鳳都要6年後先知,今日聽番幾個阿仔幼稚園同學派位,因阿仔留過班下年先到佢 ,  ...

如果唔係有關係,係要超級有實力先考到呢d學校呢.......咁易收外來生咩

英皇from南區官小

第一志願...荃灣官立中學...

竹門對竹門, 木門對木門好緊要, 我外娚早幾年升中, 佢係band1尾-band2頭,但因為哥哥讀喇沙所以入到, 初頭好開心, 但讀左1-2年發覺跟本追唔上人, 讀得好辛苦, 最後終於要轉校, 依家係一間band2學校讀得好開心

般咸道官小

全級男生:40個

入英皇14個

Agreed.  
I know that’s really difficult to get in those famous schools.
They will have a very difficult interview and test for external students.

原文章由 Sindy 於 07-7-11 03:14 發表

如果唔係有關係,係要超級有實力先考到呢d學校呢.......咁易收外來生咩
A working mother with two kids

我個女係胡素貞小學,派到第一志願既聖公會林裘謀中學。

原文章由 bau 於 07-7-10 14:13 發表
Please share with us!

yes! 兼且佢地供外來生申請的學位都真係非常之「少」!

原文章由 Amyony 於 07-7-11 10:31 發表
Agreed.  
I know that’s really difficult to get in those famous schools.
They will have a very difficult interview and test for external students.

原文章由 Sindy 於 07-7-11 03:14 發表

打漏左句....聯系/直屬另計

原文章由 Amyony 於 07-7-10 17:07 發表
St Paul's Catholic has secondary school.   Most should stay in their secondary school.

How about Maryknoll and La Salle? Any news?

我囡囡入 Maryknoll,但我相信她是自行考入居多,因我們不在其校網,而Maryknoll供他區的位只得2個.

Congratulation!! Your girl must be very smart!!

原文章由 charliemom 於 07-7-11 14:38 發表

我囡囡入 Maryknoll,但我相信她是自行考入居多,因我們不在其校網,而Maryknoll供他區的位只得2個.
A working mother with two kids

啟思小學
女拔(1)聖保羅男女(2)聖保祿(2)聖保羅(1)德望(5)協恩(2)伊中(2)BPS(1) .......啟中(60)

係law. 係law. 大家吾駛俾咁大壓力自己和小朋友. 有時去到band 2的學校, 可能仲讀得舒服d. 成績仲會好d. 我都係咁同自己講ga. 明年就到我個女玩呢個game la.

原文章由 丸媽媽 於 07-7-11 01:48 發表
睇到標題,令我覺得為何要"迷信"甚麼小學升甚麼中學之間關係,適逢呢d日子,諗番轉頭覺得入邊間小學實在無必要太緊張,因為是龍是鳳都要6年後先知,今日聽番幾個阿仔幼稚園同學派位,因阿仔留過班下年先到佢 ,  ...
[

亞仔仁紀自行收生入左林護.

明年就到我個女玩呢個game la.

請問自行選校你地會如何
選擇(灣仔區)? 請比意見.

有沒有歷屆媽媽可分亨經驗?

原文章由 somimi 於 07-7-11 18:12 發表
亞仔仁紀自行收生入左林護.

Somimi,

請問你個仔在校內是否名列前茅, 因今年輪到小女啦! 請問你知唔知今年仁紀派位如何, 是否理想! 我很想知, 但又不認識六年級的家長, 所以想在此收o下風! 謝謝!

[ 本文章最後由 Ritalo 於 07-7-12 12:11 編輯 ]

原文章由 charliemom 於 07-7-11 14:38 發表

Charliemom,
妳話你個女的另一好朋友亦入o左 Maryknoll,想知佢係唔係同妳個女一樣讀Gigamind  o架?

嘩好happy!!! 我個仔都係笫一志願

嘩好happy!!! 我個仔都係笫一志願

Somimi,

你點知係自行收生入呢?

會唔會係聯繫位或者係派入的呢?

[ 本文章最後由 Mrssslui 於 07-7-12 19:16 編輯 ]

‹ 上一主題|下一主題