用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學派位-請報上小學名稱及中學派位結果 ...
go

中學派位-請報上小學名稱及中學派位結果

Please share with us!

培僑小學 - 培僑中學 (甲部第1志願) 全港九得5個學位咋
原文章由 bau 於 07-7-10 14:13 發表

原文章由 牛奶仔 於 07-7-10 14:22 發表
培僑小學 - 培僑中學 (甲部第1志願) 全港九得5個學位咋   

mud 唔系一定收番小學部個啲既咩????

佢地吾係1條龍架,
培中係直資學校,
就算自己東區都係派15個學位出嚟咋
原文章由 傻媽媽2007 於 07-7-10 14:26 發表

mud 唔系一定收番小學部個啲既咩????

唔知有無灣仔st. francis / st. paul's (happy valley) / marymount 女校派位情況係點呢 ? 謝謝 !

依間學校會留番好多位係放榜後比人去考.

原文章由 牛奶仔 於 07-7-10 14:37 發表
佢地吾係1條龍架,
培中係直資學校,
就算自己東區都係派15個學位出嚟咋

何出此言呢

原文章由 加菲貓 於 07-7-10 15:03 發表
依間學校會留番好多位係放榜後比人去考.

原文章由 popuimami 於 07-7-10 14:55 發表
唔知有無灣仔st. francis / st. paul's (happy valley) / marymount 女校派位情況係點呢 ? 謝謝 !

Dear Popuimami:

我表妺 St.Paul's ( Happy Valley ) 入左 St.Paul Convent

hugu b

原文章由 牛奶仔 於 07-7-10 14:22 發表

咁你個小朋友是否全級頭3名?
得5個位都俾你入到?
你意思佢只係自己收生得15個位,
其他180個位都係靠電腦??

我指的是東區培僑中學, 因為是直資, 給統一派位的學位不多, 大多是留給人考進去的, 所以放榜後仍有3天可以報名.

thank you hugu b, 你表妹一定很叻, 入到 spcs.  

原文章由 hugub 於 07-7-10 15:06 發表

Dear Popuimami:

我表妺 St.Paul's ( Happy Valley ) 入左 St.Paul Convent

hugu b

剛收到風 St.Paul's Catholic 有5-6個派左去BPS( Belilios Public School) 庇理羅士女子中學
hugub

St Paul's Catholic has secondary school.   Most should stay in their secondary school.

How about Maryknoll and La Salle? Any news?

原文章由 hugub 於 07-7-10 16:18 發表
剛收到風 St.Paul's Catholic 有5-6個派左去BPS( Belilios Public School) 庇理羅士女子中學
hugub
A working mother with two kids

原文章由 bau 於 07-7-10 14:13 發表

深水土步褔小,被派往德雅中學,請問德雅中學好嗎?謝謝回覆。

[ 本文章最後由 ww168 於 07-7-10 17:15 編輯 ]

我只知道 St.Paul 資料 因為表妹讀緊

St.Paul Catholic 頭10名多數會出去, 唔會留底因為佢地覺得 St.Paul Catholic 唔夠好 !  我大表妺會考得15分 ( St.Paul Catholic ) 咋, 佢媽咪親口話D老師差左, 冇乜責任心 !! 佢細妹今年派 S1 即閃去 St.Paul Convent, 有中學又點呀都留唔住D學生!

細表妺自行都冇報原校中學, 走左去報 St.Stephen Girl's 和 BPS, 後來直資收左放棄派位!

hugub

女女的表哥.表姐讀仁立小學一齊lucky draw派了林護.

我果個年代都知庇理羅氏程度好, 不過唔知而家仲勁過 happy valley st. paul's 姐, Thank you so much hugub.
原文章由 hugub 於 07-7-10 16:18 發表
hugub

My nephew, 迦密 from 奉基(hunghom)

原文章由 ww168 於 07-7-10 17:12 發表

深水土步褔小,被派往德雅中學,請問德雅中學好嗎?謝謝回覆。

德雅成績和校風都好,係間校舍細左d!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

睇到標題,令我覺得為何要"迷信"甚麼小學升甚麼中學之間關係,適逢呢d日子,諗番轉頭覺得入邊間小學實在無必要太緊張,因為是龍是鳳都要6年後先知,今日聽番幾個阿仔幼稚園同學派位,因阿仔留過班下年先到佢 , 即使當年因為派入/考到喇沙,St Mary,SFA, Good Hope開心到癲果幾個,今日都唔係人人可以扶搖直上

始終小學升中學最大元素都係講實力:-|

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 07-7-11 01:56 編輯 ]