用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

所以我都搭食,過2年工人都唔要。

原文章由 loverbaby 於 07-8-2 16:36 發表
我都打算讓女兒在校吃飯過群體生活.

彥媽:

多謝你詳細的資料,有機會一定要再找你出來chat chat。
小蕎媽媽

彥彥媽咪
非常多謝你的information! . 你可否pm你的電話號碼給我

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-2 17:27 發表
又係彥媽搭訕既時候了:

以下係彥媽過去一年既發現:

1) 飯堂係轉左手, 食物味道係好左, d食物都係當日先整的, 但因為始終係大獲飯, 要同一時間 care for so many classes 既 food (P1-P6 wor) 因此, "快"係 ...

聽完彥媽講, 我估我女都係坐吾定吃飯個類人, 唯有準備個小食盒比佢.

小蕎媽媽
我尼個暑假就炒左個工人了, 都係希望個女可以獨立 D.

原文章由 小蕎媽媽 於 07-8-3 08:39 發表
所以我都搭食,過2年工人都唔要。

彥媽:

多謝你詳細的資料,有機會一定要再找你出來chat chat。

Susanna

咁你個女有冇屋企人睇住呀。我地認為佢始終係細,都要個工人幫手管接送,冇人接放學都唔知點咁。

原文章由 SUSANNA 於 07-8-3 11:04 發表
小蕎媽媽
我尼個暑假就炒左個工人了, 都係希望個女可以獨立 D.
小蕎媽媽

我因為工作在住所果區, 所以囡囡放學後 (坐校車), 然後到補習社 (由補習社導師接放學), 我地估計囡囡只需在補習在個半鐘 (反正都係要做功課, 不如交比補習社, 一班5個小朋友), 我放工後便可接佢.

Susanna:

我都有咁諗過,不過如果佢join 學校的課外活動,又或者我同我老公是旦一個早唔到返,咁都幾麻煩,我又唔想小朋友要適應搬屋、返學,又冇左個工人咁多樣野一齊發生,所以暫時都係要keep 住個工人。

原文章由 SUSANNA 於 07-8-3 16:00 發表
我因為工作在住所果區, 所以囡囡放學後 (坐校車), 然後到補習社 (由補習社導師接放學), 我地估計囡囡只需在補習在個半鐘 (反正都係要做功課, 不如交比補習社, 一班5個小朋友), 我放工後便可接佢.
小蕎媽媽

Hello,先排公司好忙,跟住又去咗旅行,無上嚟一排,大家好嘛?

你哋啲小朋友做晒暑期作業未呀? 我個女做剩Ms. Fu派嗰本,寫埋啲字就大工告成. 不過我另外買俾佢的作業就未掂過,激c. 我諗都差唔多係時候要收拾心情,預備小一同佢一齊作戰.

我女都完成晒暑假作業.

真係多謝彥媽提供咁長儘資料。

我個囡囡都係差Miss Fu嗰本作業仲做緊,其他就做完,不過佢依家已變咗做電視精,實在太心散啦.....
都唔知點樣先可以令到佢重拾心情,唔係到開學後就大大鑊。

我打算下年幫個女報培正,請問大家認為校友的成功機會有幾大?因為阿女係細B,要讀住其他小一先。我想今年搬去九龍,咁下年入培正,但又驚佢吾收,到時兩頭吾到岸。請賜教。

請問各位買左書包未呀?可否講講係邊隻牌子同多少錢呀?:D

原文章由 quoquo 於 07-8-7 00:51 發表
我打算下年幫個女報培正,請問大家認為校友的成功機會有幾大?因為阿女係細B,要讀住其他小一先。我想今年搬去九龍,咁下年入培正,但又驚佢吾收,到時兩頭吾到岸。請賜教。

如果係報幼稚園就好睇當時仔仔囡囡 D表現,因為面試個時佢係自己一個人,父母唔可以修旁邊,所以要教佢見陌生人唔好驚,唔好喊就得。

如果係報培正小學機會就比較低,因為有好多係由幼稚園直升上小學,所以有空位可能都係只得幾個位。

原文章由 Ellensu 於 07-8-7 23:00 發表
請問各位買左書包未呀?可否講講係邊隻牌子同多少錢呀?:D

一早買咗啦
依傢可能會再平D喎,因為會大減價嘛
我地買咗Sanrio 出Hello Kitty書包,價錢係 $179-

各位家長
你地知唔知22/8小一編班嗰時先知道仔仔囡囡編咩班,定係學校之前會有信通知家長仔仔囡囡編咩班,但我到依家都末收到信喎

你地小朋友編左去咩班呀?   小女一光班, 多多指教.

我地一正班。

原文章由 J'smama 於 07-8-22 19:47 發表
你地小朋友編左去咩班呀?   小女一光班, 多多指教.
小蕎媽媽

我女今年係一愛班.

我囡囡係一善班

好唔開心, 今早帶阿仔上校車, 同校車姨姨問多句今日校車幾點到.
我唸著confirm一吓.
點知個校車姨姨, 黑晒面同空氣講:係電話度未講左.
跟住無出聲, 攪到其他家長望住我, 好尷尬.

幼稚園校車姨姨好好多, 仲有傾有講:

[ 本文章最後由 smallvv 於 07-9-3 08:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題