用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

1    0    0    0

真好啦,搬埋一齊。
小蕎媽媽

HELLO
我都搬過黎先.

我又加入
我個囡囡今年升小一

我都黎啦! 原本搬左黎依度,等我仲傻瓜瓜咁係小學個邊猛搵!

Lulu

呵呵
到編班之後再睇吓大家D囡囡仔仔有冇同一班。

好快就編班了,跟住開始小一的生涯。

原文章由 fuhouse 於 07-7-26 17:05 發表
呵呵
到編班之後再睇吓大家D囡囡仔仔有冇同一班。
小蕎媽媽

你地希望 k3 同學編埋一班嗎?

原文章由 loverbaby 於 07-7-27 15:52 發表
你地希望 k3 同學編埋一班嗎?

我就想升上小一都係同一班啦
不過學校編班好似係會大兜亂

Hi, fuhouse,

我都好想同一班升,因為我地班家長都好熟! 不過學校係會大兜亂,同埋好似年年唔同,咁都有好處既,d小朋友可以識多d人,畢業個陣全校都識既,個畢業禮一定好熱鬧,好親切!

Lulu

原文章由 fuhouse 於 07-7-27 16:40 發表

我就想升上小一都係同一班啦
不過學校編班好似係會大兜亂

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 17:30 發表
Hi, fuhouse,

我都好想同一班升,因為我地班家長都好熟! 不過學校係會大兜亂,同埋好似年年唔同,咁都有好處既,d小朋友可以識多d人,畢業個陣全校都識既,個畢業禮一定好熱鬧,好親切!

Lulu

到時就睇吓大家囡囡仔仔編咩班啦
日子好快就到

各位 家長
你地諗住比D仔仔囡囡自己帶飯 or 由學校提供膳食呢???

fuhouse

我係由學校提供膳食,因為姐姐煮野,真係

呢個星期上快快樂樂升小一,佢
星期一 - chicken wing rice with vegetable
星期二 - 肉餅反
星期三 - 波仔意粉

除左第一日有菜外,其他都冇,佢話因為我個女唔食,佢又唔話比知,我真係比佢激c。

原文章由 fuhouse 於 07-8-1 11:32 發表
各位 家長
你地諗住比D仔仔囡囡自己帶飯 or 由學校提供膳食呢???
小蕎媽媽

到開學時, 係咪飯堂煮架, summer 係 order lunch box 的

蕎媽:

你工人幾似我以前個印傭, 真係 。我未來係自己送飯, 因已轉做full time mom.:loveliness:

我地諗住呢個學期就比佢自己帶飯,屋企煮好就一齊帶返學,但又擔心加上書包就好重,又重心D飯會變壞喎?????:cry::cry::cry::cry:

好似話係學校飯堂煮。

自己帶,好似好易變喎。有個媽咪話d飯ok架,但都有媽咪話 ma ma ti。

原文章由 fuhouse 於 07-8-2 11:43 發表
我地諗住呢個學期就比佢自己帶飯,屋企煮好就一齊帶返學,但又擔心加上書包就好重,又重心D飯會變壞喎?????:cry::cry::cry::cry:
小蕎媽媽

聽聞飯堂轉左手(好似係 2007/2008), 所以味道比以往好. 吾知真吾真.

我都打算讓女兒在校吃飯過群體生活.

又係彥媽搭訕既時候了:

以下係彥媽過去一年既發現:

1) 飯堂係轉左手, 食物味道係好左, d食物都係當日先整的, 但因為始終係大獲飯, 要同一時間 care for so many classes 既 food (P1-P6 wor) 因此, "快"係 top priority , so 自然唔可能做到百分百 balance diet,  即係依我所見 (我都有間唔時就親自去學校陪大彥食飯的, 我地就係自己帶飯既) 都係以肉類居多, 菜類就多係瓜類, 唔係咁多綠色既野, 小朋友鍾唔鍾意食就好睇佢係唔係揀飲擇食咁喇...因為一定唔係個d 5 顏 6 色快樂兒童餐個停 attractive 飯盒, 所以有d 小朋友見到來來去去都係白色 (飯 +/or 魚), 啡色 (肉), 就會好快就"完成"佢地個 lunch box ga la, others 就剩好多.

2) 每班食飯時間都會有 2 個家長義工幫忙 gup 住d小朋友食飯的, 但因為始終係人手有限, 再者, 小一生 , PC 眼中係大個仔大個女 ga la...so 都唔會分分秒秒睇住佢地, 因此佢地食幾多, 食唔食, 點食 (e.g. 食一半掉一半?) 真係唔係成日有人發現的, 係好靠小朋友自己黎, so if 坐唔定個d都睇怕唔會食得多 (我成日眼見都剩得幾多, 但 maybe 因為飯盒唔吸引 or 佢地想去玩咁喇..)

3) 係喇..冇錯...further to point (2) ...食 lunch 時間係 12:30-1:30pm, 1:30pm 打鐘前唔返番課室坐定定就會俾老師哦的, 但小學有好多 free of charge 既課外活動 (e.g. 棋藝班, 聖經班, 電腦班...總之好多...) 都係 1:00-1:30pm 開始的, 咁呢d活動係自由參與既, 但都要預先報名, 收左你就 expect 你去架喇...so 12:30-1:00 得 half an hour 食飯 (呀, should say.... (a) 先舖 table cloth, (b) 拎 lunch box (c) eat lunch box (d) 收拾 lunch box 再放番出個大圍 rubbish bin....大家可想而知有幾匆忙, 我地大人得半個鐘食 lunch 都會 feel "lei hei" 啦, 何況細路係 me me mor mor 講野多過食野添..? 就算之前冇 enrol those free activities, 個個成大半日坐定定響課室了, so 仲唔趁有 break 走人去玩咩, 去圖書館, 操場都係靠個半個鐘架喇, 因為 recess 得 15 mins 唔夠玩 ga...so 個個都好緊張個 half an hour ga...所以冇人想冇得玩既......

so conclusion is : 個個自然就會 "食得好快" ..想去玩丫嘛...但真係有幾多野落肚就...嘿嘿....... 因此, 彥媽提議係, 你地一有時間既就去 gup 下佢地, esp at the beginning, 等佢地可以養成良好既飲食 pattern, 唔好因為貪玩就係咁 2 塞哂d food 落肚 or even 唔鬼食 (我真係見好多小朋友 eat 好好少, 剩好多的), 又或個口就咬住隻 spoon, 手就同隔離玩緊棋 (有d小朋友食完會識拎學校有d教具出黎玩架)...要佢地真係專心食完先玩, 唔係就冇益架.:)

so 彥媽見解, 俾佢食屋企飯當然係好d, 俾飯壺佢帶都冇問題, 食 lunch box 亦唔見得係好差, 只係如何 make sure 佢地有食就係 one problem...第日你地睇下小朋友會唔會成日要你俾佢帶零食就知架喇....正餐食唔多, back home 就自會叫肚餓, 又會想你俾零食佢帶的.

睇d小朋友食飯又真係幾好玩架, 又親子, 我一有時間就會去睇大彥的, 家長個個 hour can go in free 陪小朋友的 (不過大彥都唔會要我陪好耐的, 一食完就一支箭標走左去玩 lu )

P.S.  小學係冇 tea time ge...所有食野活動係自己響 recess + lunch time 搞掂的.

我自己就冇俾大彥帶錢返學的, 因為我唔想佢一見有錢就更唔在意 lunch 食幾多, 因為佢會覺得唔飽咪 recess 去買野食 lor, 再加上我地係會睇住佢專心食哂先去玩, 咁佢就好少 recess 叫肚餓的了, 所以亦唔需要俾錢佢帶, 不過我見有d家長都會俾的, 幾蚊買下 biscuits 咁喇...學校有小食部的.

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-8-3 10:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題