用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你咁講我知係邊個!!
係呀!!! 小一小二叻唔代表之後都會叻架, 而且 D 課程又越來越深!!

原文章由 acandf 於 07-7-9 11:55 發表

聽講, 小一全級最叻都係你仔那班.  
其實, 我覺得讀到還是讀不到 "智" 班, 都要教小朋友努力, 我想小朋友分數很接近.
同埋, 我覺得小五, 小六 比較 緊要. (因要派位) 始終小朋友只是小一, 小二.  仍有得追.

cc0524,

亞仔果班得35人,妳亞仔果班有40人?

醒目開學勳章

JAFFMA,

唔係, 我既意思係每班大約有十個小朋友會入到 "智" 班!! 因為二年級開始 "智" 班係有四十個小朋友!

原文章由 JAFFMA 於 07-7-9 12:17 發表
cc0524,

亞仔果班得35人,妳亞仔果班有40人?

原文章由 cc0524 於 07-7-9 12:15 發表
你咁講我知係邊個!!
係呀!!! 小一小二叻唔代表之後都會叻架, 而且 D 課程又越來越深!!

cc0524
叻的小朋友當然出名.  

我記得老師說過小二開始, 有小班教學(for some students 不能追上),  所以有一班會小D人.  而且會分(中, 英, maths)上堂.

升中真係一個好大好大既考驗, 等放榜既壓力真係人都癲 (我地升小一都咁緊張, 何況中學!

我都聽聞全級一、二、三名都係o麗你個仔o個班喎!

就算p.5-6唔係讀智班都無問題ga,只要本身努力,其他班既學生一樣考到band 1 中學。

原文章由 acandf 於 07-7-9 11:55 發表

聽講, 小一全級最叻都係你仔那班.  
其實, 我覺得讀到還是讀不到 "智" 班, 都要教小朋友努力, 我想小朋友分數很接近.
同埋, 我覺得小五, 小六 比較 緊要. (因要派位) 始終小朋友只是小一, 小二.  仍有得追.

醒目開學勳章

唔係卦!!! 一.二.三 名係我個仔那班???? 我只估到考第一那個, 其他真係估唔到!!

到六年班就算入唔到智班都要好努力, 因為我聽一個高年班家長講要考頭四十名先有校長寫既推薦信比個學生出去搵學校!!

原文章由 bi_bi 於 07-7-9 19:01 發表
我都聽聞全級一、二、三名都係o麗你個仔o個班喎!

就算p.5-6唔係讀智班都無問題ga,只要本身努力,其他班既學生一樣考到band 1 中學。

咁咪只有"智班"有信,其實入得"智班"都好叻,咁只係錦上添花.

醒目開學勳章

JAFFMA,

咁又唔一定和, 因為五年班分班後, 就直升六年班, 若果六年班時發力, 咁考入四十名內都唔出奇架!!

原文章由 JAFFMA 於 07-7-10 10:51 發表
咁咪只有"智班"有信,其實入得"智班"都好叻,咁只係錦上添花.

原文章由 cc0524 於 07-7-10 10:53 發表
JAFFMA,

咁又唔一定和, 因為五年班分班後, 就直升六年班, 若果六年班時發力, 咁考入四十名內都唔出奇架!!

cc0524
同意呀, 六年班時發力, 咁考入四十名內都唔出奇架.
你有沒有上學校綱, 上次他們參觀三桐屋, 都係你仔那班影大合照呀!

原文章由 cc0524 於 07-7-10 10:53 AM 發表
JAFFMA,

cc0524,

如果六年班先發力,會吾會好遲?如果差幾名都可望吓,但如成績中等都好難

[quote]原文章由 JAFFMA 於 07-7-10 11:13 發表

cc0524,

如果六年班先發力,會吾會好遲?如果差幾名都可望

醒目開學勳章

acandf,

好似仲有一班有影大合照, 係唔係你個女那班??

原文章由 acandf 於 07-7-10 10:59 發表

cc0524
同意呀, 六年班時發力, 咁考入四十名內都唔出奇架.
你有沒有上學校綱, 上次他們參觀三桐屋, 都係你仔那班影大合照呀!

[quote]原文章由 acandf 於 07-7-10 11:20 發表
[quote]原文章由 JAFFMA 於 07-7-10 11:13 發表

我想cc0524意思是只差一點的同學仔, 若六年班追上, 可能追到.

醒目開學勳章

jaffma,

咁小朋友成績梗係會有上有落, 若果一時唔好彩失手, 升五年班時入唔到 "智班" 咁仲可以再發力, 追高 d 成績. 另外有些小朋友可能係考四十幾既, 雖然入唔到 "智班" , 但係可能谷一谷, 成績進步了, 又可以入番四十名內都唔定架!!

原文章由 JAFFMA 於 07-7-10 11:13 發表

cc0524,

如果六年班先發力,會吾會好遲?如果差幾名都可望吓,但如成績中等都好難

原文章由 cc0524 於 07-7-10 11:30 發表
acandf,

好似仲有一班有影大合照, 係唔係你個女那班??

cc0524
就係不是呀! 哈哈.
但看見同學仔這樣開心, 使我回憶返讀書時候的往事!:

[quote]原文章由 acandf 於 07-7-10 11:36 發表

我的女兒好心急, 好想知道自己會和邊D同學仔一班, 有沒有自己最好朋友呀!
cc0524, Jaffma, bi_bi, 你們的小朋友是否一樣心急?

醒目開學勳章

acandf,

其實唔止張大合照, 另外幾張都係我個仔那班, (我個仔另外都有兩張) 可能咁岩影相個老師係跟著他們行, 所以影了那麼多!! 亞仔話不知幾好玩, 星期日那天還叫我再帶他去!!

原文章由 acandf 於 07-7-10 11:36 發表

cc0524
就係不是呀! 哈哈.
但看見同學仔這樣開心, 使我回憶返讀書時候的往事!:

醒目開學勳章

acandf,

結果明天便知道了!! 大家記得上黎報告返呀!!

原文章由 acandf 於 07-7-10 11:41 發表
[quote]原文章由 acandf 於 07-7-10 11:36 發表

我的女兒好心急, 好想知道自己會和邊D同學仔一班, 有沒有自己最好朋友呀!
cc0524, Jaffm ...

原文章由 cc0524 於 07-7-10 11:42 發表
acandf,

其實唔止張大合照, 另外幾張都係我個仔那班, (我個仔另外都有兩張) 可能咁岩影相個老師係跟著他們行, 所以影了那麼多!! 亞仔話不知幾好玩, 星期日那天還叫我再帶他去!!

這地方, 我女幼稚園時學校去過, 我地都去了很多次, 但和不同人去, 次次都這樣開心.
‹ 上一主題|下一主題