用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

伍季明上午校家長交流會

acandf,

係呀, 我不能集中做其他事情!
10號之後我會上來報到, 希望係好消息!

原文章由 acandf 於 07-7-5 12:14 發表
hehe22

下星期你仔仔就知派那間中學, 係未好心急 .  希望派到心儀中學啦.
但你依然多留意這綱和表達意見, 我們need you.

醒目開學勳章

放心和!!! 要對個仔有信心~~~~
我地都會為你祝福!!

原文章由 hehe22 於 07-7-6 09:56 發表
acandf,

係呀, 我不能集中做其他事情!
10號之後我會上來報到, 希望係好消息!

cc0524,

唔係對亞仔有無信心, 係對教統局無信心至真!
你都試過攪珠派學校啦, 你對教統局點睇?
況且荃灣區有一半band1學生會入唔到band1學校!
不過, 我真的多謝你們的祝福!

原文章由 cc0524 於 07-7-6 10:01 發表
放心和!!! 要對個仔有信心~~~~
我地都會為你祝福!!

醒目開學勳章

hehe22,

我都知而家 d 派位制度真係 ......
不過你個仔成績好呀麻, 就算真係咁唔好彩 (只係就算, 一定 touch wood, 無事既!!) 都可以用好既成績去叩門!!
係呢, 你有無搵定 d 後備呀??? 我見今日報紙話沙田崇真都偷步筆試收生和!!

原文章由 hehe22 於 07-7-6 10:08 發表
cc0524,

唔係對亞仔有無信心, 係對教統局無信心至真!
你都試過攪珠派學校啦, 你對教統局點睇?
況且荃灣區有一半band1學生會入唔到band1學校!
不過, 我真的多謝你們的祝福!

cc0524,

佢都唔算偷步呀, 有好多學校都出左form叫有興趣既交表啦, 佢地都係放榜後公佈收邊個咋!

原文章由 cc0524 於 07-7-6 10:28 發表
hehe22,

不過你個仔成績好呀麻, 就算真係咁唔好彩 (只係就算, 一定 touch wood, 無事既!!) 都可以用好既成績去叩門!!
係呢, 你有無搵定 d 後備呀??? ...

原文章由 cc0524 於 07-7-6 10:28 發表
hehe22,

係呢, 你有無搵定 d 後備呀??? ...

hehe22
絕對明白你心情, 我對d 派位制度真係
我們一定祝福你.  

acandf,

:loveliness:

原文章由 acandf 於 07-7-6 10:46 發表

hehe22
絕對明白你心情, 我對d 派位制度真係
我們一定祝福你.  

醒目開學勳章

hehe22,

咁你有無交到呀???
另外我想問下點樣可以知道邊間學校會預先派表???

原文章由 hehe22 於 07-7-6 10:46 發表
cc0524,

佢都唔算偷步呀, 有好多學校都出左form叫有興趣既交表啦, 佢地都係放榜後公佈收邊個咋!

cc0524,

上佢間學校網就睇到啦! 不過, 通常沙田區d學校會多d!

原文章由 cc0524 於 07-7-6 10:59 發表
hehe22,

咁你有無交到呀???
另外我想問下點樣可以知道邊間學校會預先派表???

醒目開學勳章

hehe22,

咁你有無兩手準備, 搵定 d 學校呀??

原文章由 hehe22 於 07-7-6 12:05 發表
cc0524,

醒目開學勳章

點解又變番舊既 post 係前面架!!    

[quote]原文章由 hehe22 於 07-7-6 12:05 發表
cc0524,

hehe22,

請問荃灣大約有幾多間band 1,最出名邊間?
我地學校最多派去邊間?

JAFFMA,

荃灣有可風, 何傳耀及荃灣官立:3間英中,
荃灣有王少清:1間中中,
他們都是BAND1學校.
李城壁接近BAND1, 不過都係中中.
我地學校多數派去可風, 有20幾人入讀, 舊年全部放在1班!
出名? 荃灣官立, 舊年或以前剩係收全級頭3名(自行分配), 所以好少人敢去考, 不過話去到唔入精英班就唔多理你!
王少清, 都好多人爭, 未來幾年內會轉英中, 佢地依家又中又英, D學生讀得好辛苦!
何傳耀, D學生去參觀過, 見到學校又舊又多裂痕, 唔多人肯揀佢.
自行好多走去葵涌林護中學考, 佢地又係收得好嚴, 我地5年級6年級加埋8次考試中英數要最少有20個A同4個B才可入紙!

原文章由 JAFFMA 於 07-7-6 12:16 發表
[quote]原文章由 hehe22 於 07-7-6 12:05 發表
cc0524,

hehe22,

請問荃灣大約有幾多間b ...

醒目開學勳章

原文章由 cc0524 於 07-7-9 09:07 發表

hehe22
多謝你的資訊, 明天知結果, 祝福你仔仔!

cc0524, Jaffma, bi_bi
星期三派成績單, 希望大家的小朋友都進步, 這學期就快正式結束, 大家都開心放暑假.

醒目開學勳章

acandf,

你個女既班主任有無講有多少人可以升 "智" 班?? 我個仔那班講了有 12 個, 我想每班也很平均!!

原文章由 acandf 於 07-7-9 09:43 發表

hehe22
多謝你的資訊, 明天知結果, 祝福你仔仔!

cc0524, Jaffma, bi_bi
星期三派成績單, 希望大家的小朋友都進步, 這學期就快正式結束, 大家都開心放暑假.

原文章由 cc0524 於 07-7-9 09:53 發表
acandf,

你個女既班主任有無講有多少人可以升 "智" 班?? 我個仔那班講了有 12 個, 我想每班也很平均!!

cc0524
沒有講, 但我估, 應該很平均.

,

妳亞仔果班有12個好叻呀,有1/3都係妳地果班,其他每班都大約有8個,其實我估其他入吾到"智班"的分數吾會差好遠.其實亞仔都巳經自動放緊暑假.

醒目開學勳章

JAFFMA,

無 1/3 呀!! 一班有 40人, 最多都係多兩個者, 我諗真係班班差不多, 我成日都諗入唔到 "智" 班都唔係一件唔好既事呀, 起碼壓力無咁大, 而且小朋友既成績又唔洗成日係 D 好叻既小朋友後面....

原文章由 JAFFMA 於 07-7-9 11:16 發表
,

妳亞仔果班有12個好叻呀,有1/3都係妳地果班,其他每班都大約有8個,其實我估其他入吾到"智班"的分數吾會差好遠.其實亞仔都巳經自動放緊暑假.

原文章由 cc0524 於 07-7-9 11:28 發表
JAFFMA,

無 1/3 呀!! 一班有 40人, 最多都係多兩個者, 我諗真係班班差不多, 我成日都諗入唔到 "智" 班都唔係一件唔好既事呀, 起碼壓力無咁大, 而且小朋友既成績又唔洗成日係 D 好叻既小朋友後面....

聽講, 小一全級最叻都係你仔那班.  
其實, 我覺得讀到還是讀不到 "智" 班, 都要教小朋友努力, 我想小朋友分數很接近.
同埋, 我覺得小五, 小六 比較 緊要. (因要派位) 始終小朋友只是小一, 小二.  仍有得追.
‹ 上一主題|下一主題