用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

tabotabo,
嘩... 你終於搵到過嚟啦!
呀女已經pick up得唔錯,有番幾個朋友仔,聰聰都要加油呀!!!仲有,你會唔會去運動會?我今個星期五無得去消防局,不過會去運動會,你都一齊去啦!

原帖由 tabotabo 於 09-2-11 17:56 發表
hayamama,

我個仔比以前更怕羞 . . . 以前一年級果陣都有幾個朋友仔, 分左班之後就無再玩喇 . . . 我仔天吾係特別活躍, 小息成日stay0係班房, 問佢同班有無好朋友, 佢話朋友吾多, 佢吾會主動同人玩 . . . 都吾知點 ...

諗梗去吾去運動會, 因為公司有同事走左, 老闆吾請人, 公司人數愈黎愈少, 請假吾係太方便 . . .
不過家長果欄都填左2位, hehe
原帖由 hayamama 於 09-2-11 19:44 發表
tabotabo,
嘩... 你終於搵到過嚟啦!
呀女已經pick up得唔錯,有番幾個朋友仔,聰聰都要加油呀!!!仲有,你會唔會去運動會?我今個星期五無得去消防局,不過會去運動會,你都一齊去啦!

...

原帖由 alkyng 於 09-2-9 18:02 發表
MIHO.WAH / mandy lee

係呀...上學期比較密d, 2測1考, 下學期就兩考, 不過今次都無乜點同阿女溫, 因為囝囝食人奶, 所以我都經常響間房到, 有時間休息又會去小睡, 所以靠佢自己lu.

囝囝仲未改名呀, 因為我地都係比 ...

屋企咁多人真的好熱鬧, 你女女而家讀將天2年班啦.

原帖由 alkyng 於 09-2-9 18:02 發表
MIHO.WAH / mandy lee

係呀...上學期比較密d, 2測1考, 下學期就兩考, 不過今次都無乜點同阿女溫, 因為囝囝食人奶, 所以我都經常響間房到, 有時間休息又會去小睡, 所以靠佢自己lu.

囝囝仲未改名呀, 因為我地都係比 ...

各位靚媽咪 MIHO  haya alkyng

我真係太太太,,,,,,,,耐無上嚟囉,
alkyng你生咗,祝bb肥肥白白,健健康康,聽聽話話, 我之所以咁耐無嚟,我宜家又返工又讀書
所以真係無時間,我剛剛先讀完咗個美容同英語課程,
宜家報讀僅個國際美容課程要考國際試架,所以真係好緊張
可能係要比錢都幾貴呀 ,肥咗佬訧可能要再考過
同埋d専業英語真係未見過架,真係要好勤力温書先得
我阿仔就無咩唔同,不過今年各科就真係深咗好多,
之前幾頁見haya講個既數學問題,我阿仔學校就係一年班
時己經成日咁樣考d學生所以仔仔一年班時數學就咁失咗分,不過今年既考試重深同鵰轉,

我講住咁多先,可能要遲小小先再上嚟呀,

原帖由 yeeli 於 09-2-15 00:03 發表

各位靚媽咪 MIHO  haya alkyng

我真係太太太,,,,,,,,耐無上嚟囉,
alkyng你生咗,祝bb肥肥白白,健健康康,聽聽話話, 我之所以咁耐無嚟,我宜家又返工又讀書
所以真係無時間,我剛剛先讀完咗個美 ...

YEELI

妳返來呀 ! 我很掛住妳   
妳現在都很用功喎, 妳學美容 ? 好玩嗎 ? 想多一樣技能或自己喜歡呢 ? 努力! 努力!
本想問妳學校的因囡囡要準備選小一了. 有機會再談吧 !
MIHO

HI 咁多位媽咪

最近鼓勵主動搵小朋友, 現在情況好很多了,
每天都Keep住同兩三個同學一齊,希望遅D會更好啦:) :) :)

JJ2601
咁咪好囉!其實只要比多少少時間同耐性,好多問題都會解決到嘅...

Dear all,
呀女派咗成績表,今次都幾險...除咗中文科趺咗少少,得八十多分,其他科都係90多分,考了個全級第一名!真係有點意外,唔知係咪大家都偷懶咗,拉低了總成績?

原帖由 JJ2601 於 09-2-17 09:43 發表
HI 咁多位媽咪

最近鼓勵主動搵小朋友, 現在情況好很多了,
每天都Keep住同兩三個同學一齊,希望遅D會更好啦:) :) :)

原帖由 hayamama 於 09-2-21 10:11 發表
JJ2601
咁咪好囉!其實只要比多少少時間同耐性,好多問題都會解決到嘅...

Dear all,
呀女派咗成績表,今次都幾險...除咗中文科趺咗少少,得八十多分,其他科都係90多分,考了個全級第一名!真係有點意外,唔知係咪大家都偷 ...

DEAR HAYAMAMA
一入來看便看到妳囡囡的好消息 , 妳囡囡都很叻 .
請問中文是如何溫的 ?還有常識呢 ?
請教下妳每星期如何分配溫書 ? 等我學習學習取一點點  

ALL MAMA

順便請分享下, 妳們在小朋友K2時如何開始教她 ? 因近幾年都放了時間在仔仔身上而沒理囡囡, 她現在K2 老師說明白我家仔仔有問題但也須放點時間回妹妹處, 故我想向有好經驗的人取點經. 我們之前教育仔仔時不太好 .希望妹妹可重新來學好些.

MIHO

原帖由 hayamama 於 09-2-21 10:11 發表
JJ2601

Dear all,
呀女派咗成績表,今次都幾險...除咗中文科趺咗少少,得八十多分,其他科都係90多分,考了個全級第一名!真係有點意外,唔知係咪大家都偷 ...

你就好啦!個女咁叻又考第一嘞,我兩個仔就慘嘞,英文又唔合格,不過其他科都算ok,老師仲話哥哥只係差1-2分,常識就會係全級第一(雖然唔係,但係都覺得開心^^)都唔知點樣可以令都兩個仔對英文有興趣...點算好呢?!
我係驅魔人媽媽

MIHO,
我地其實已經比去年偷懶咗d架啦,可能去年已習慣咗,每當默書前兩天就會溫習及同呀女試默。如果係背默,我會叫呀女數一數總共有幾多句或幾多個字,至少可減低嗰部份漏默嘅情況;因為一漏默成句就眼白白唔見咗二三十分!其餘讀默的詞句就要將勤補拙,盡量幫佢默多d,久而久之呀女自己見抄手冊見有默書時就會返嚟匯報及溫習吓。
IVY
聽你咁講更加應該讚吓呀仔啦!有時小朋友曳曳我地只係會鬧,但當佢地做得好時,多d稱讚小朋友係可以鼓勵佢地更努力以赴去做一件事,如果有獎勵佢地仲更加開心添!

原帖由 MIHO.WAH 於 09-2-21 10:43 發表

DEAR HAYAMAMA
一入來看便看到妳囡囡的好消息 , 妳囡囡都很叻 .
請問中文是如何溫的 ?還有常識呢 ?
請教下妳每星期如何分配溫書 ? 等我學習學習取一點點  

ALL MAMA

順便請分享下, 妳們在小朋 ...

MIHO   ------己PM

見到你地啲囝囝囡囡都好叻喎, 不知你地課外有無給小朋友讀啲咩課程呢? 分享下.

Alkyng, yeeli,
喂喂... 你地去晒邊呀?
原本好唔開心架,因為好早plan咗想去陽光與海灘,一早去報Bangkok/Phuket團,點知好早已經爆晒,連其他地方嘅團都full 晒 !結果我地去咗海泉灣2日及澳門3日玩。而家去幾日短線都唔錯,起碼唔會好似Thailand咁有政變,而且出乎意料地,澳門都有好多人去,周圍食嘢嘅地方被電視台介紹後都人山人海,大排長龍!好彩我地一早booked定晒位,唔係就慘!不過呢幾日住Venetian及Four Seasons就好正;游吓水,食吓嘢,老公又可以去賭場玩 ,好有渡假feel!所以都算好開心。

請問將軍澳區有沒有小班或1對1補習

Hi ;

請問將軍澳區有沒有小班或1對1補習

收費如何呢

懿懿媽

各位...好奈無上來同你地傾喇...我呢排都好忙...大女6月中考埋試就會輕鬆好多架喇...不經不覺大女又完成小二生涯...上到小三又更加辛苦LU.........
~只要有夢想,凡事可成真~

ALL :

係WOR...你地有無上FACEBOOK架...如有...你地PM 個EMAIL 比我, 等我ADD你地丫...我依家都有玩架...我都有KEEP住POST D 近照上去, 咁你地就可以睇下我屋企3隻馬騮係點樣....

Alkyng,
好耐無見你出現啦!呢到都靜應應...
我有時都見到你帯住兩個女係我地樓下急急腳行過,所以唔敢打擾你去路,就係此終未見過呀細佬佬..
我係三期做facial,個美容師同我講:佢個女都係將天讀緊3年級,成績麻麻。佢話有位家長教自己個女d功課教得唔錯,後來索性開小班;幫同級嘅其他同學補習,亦有幫佢個女補;成績比以前好好多...

原帖由 alkyng 於 09-5-20 14:44 發表
各位...好奈無上來同你地傾喇...我呢排都好忙...大女6月中考埋試就會輕鬆好多架喇...不經不覺大女又完成小二生涯...上到小三又更加辛苦LU.........

幫小朋友報名讀游泳班

你們有沒幫小朋友報名讀游泳班呀?

原帖由 hayamama 於 09-5-26 21:39 發表
Alkyng,
好耐無見你出現啦!呢到都靜應應...
我有時都見到你帯住兩個女係我地樓下急急腳行過,所以唔敢打擾你去路,就係此終未見過呀細佬佬..
我係三期做facial,個美容師同我講:佢個女都係將天讀緊3年級,成績麻麻。佢 ...

hayamama:

HEHE...如果你見到我係傍晚六點幾, 我就係帶大女去一期補習, 而細女又要跟住...所以我一個帶兩個...

係呀...我只知我地將天有位媽咪係做補習...不過佢個小朋友係仔...

如你有FACEBOOK你可以ADD我...咁就會睇到我D小朋友相片...

alkyng,

一期補習是學士教室嗎?這間好嗎?老師跟功課跟得足吾足呀!

原帖由 alkyng 於 09-5-27 11:37 發表
hayamama:

HEHE...如果你見到我係傍晚六點幾, 我就係帶大女去一期補習, 而細女又要跟住...所以我一個帶兩個...

係呀...我只知我地將天有位媽咪係做補習...不過佢個小朋友係仔...

如你有FACEBOOK你可以ADD我...咁 ...
‹ 上一主題|下一主題