用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 HKU 音樂系 ??
樓主: november11
go

HKU 音樂系 ?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: HKU 音樂系 ??

Hi ariel_li

can u pm me as well?

thanks

以我所知,HKU讀音樂係可以無主修樂器的,你要問清楚一點。

NLa,
please check pm.

我唔係真係想笑你, 不過你咁講, 我只有笑你. anyway, 認真, 客觀講返句公道話啦.

回應你話點解名演奏家無考FRSM or 只考FTCL or LTCL. 呢個問題好易答, 真係對近年音樂考試有多少認識就應該知道. 你可以查一查FRSM 幾年開始有, 我確實唔記得開始左幾多年, 但一定唔係好多年前. 而名演奏家多數有返咁上下年紀, 好多都四五十歲, 甚至五六十歲, 果個年代確實係未有FRSM, 最高只得FTCL or LTCL, 所以佢地咪無考到囉. 當FRSM 考試出現後, 呢d 名演奏家已經有返咁上下啦, 名氣同技巧都唔需要再憑考試去得到認同, 所以咪無考囉. 明唔明?

我唔係話FRSM 唔勁, 只係講名演奏家同FRSM 唔一定等同既, 可能而家考到FRSM 的就係明日的名演奏家, 但如果揀, 我都係會揀而家已經出左名有技術的名演奏家.

purplewan 寫道:
ariel_li,
你意思就是名演奏家就一定教得好? 我都好想講名演奏家都唔代表佢會教得好 , 不要常用名演奏家咩名演奏家咩, 我真係唔覺得呢個係唯一好的標準, 你說名演奏家無FRSM, so FRSM便不代表什麼, 我覺得你才可笑.

如果 FRSM唔代表彈得好, 咁 LTCL更是不入流, 咁為何d 很多演奏家也沒考FRSM, 卻只有LTCL 等, 如果佢地覺得考cert唔代表咩就限本不用考LTCL了, 既然考得LTCL, 點解唔考埋, 又唔係貴好多, 或者直接考最高.....所以FRSM值唔值, 用腦想下就有答案.

scpiano & ariel_li>>>

可否分享下

仲有好多位啦, 可以睇下APA, CUHK等網頁內, 都會搵到幾個, 包括姓蔡, 楊, 余, 鄭, 閻, 黃, 馮等等.
‹ 上一主題|下一主題