用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 HKU 音樂系 ??
go

HKU 音樂系 ?? [複製鏈接]

HKU 音樂系 ??

請教各位 :

如果老師係 hku 音樂系畢業 (degree)

有無話一定已經有 LRSM / FRSM ......

教 GRADE 1 大約幾 $ / 30 MINS ?

Re: HKU 音樂系 ??

please check pm.

purplewan 寫道:
唔一定, 但一定有grade 8, 因為呢個係入學資格, 至於佢有無, 你一定要問佢啦.

如果有FRSM, 我問過, 無30 MINS, 要一個hour$800, 我覺得太貴, 所以選擇左個有 LTCL算啦, $800 60 MINS太 貴了, 我諗學到grade 8真係天文數字.

可否 pm 個老師給我嗎
thanks

唔係嘛, $800/hr 可以跟名演奏家學喇.

唔一定, 但一定有grade 8, 因為呢個係入學資格, 至於佢有無, 你一定要問佢啦.

如果有FRSM, 我問過, 無30 MINS, 要一個hour$800, 我覺得太貴, 所以選擇左個有 LTCL算啦, $800 60 MINS太 貴了, 我諗學到grade 8真係天文數字.

我覺得你有少少好笑, 香港出名的鋼琴家好多都無FRSM, 但都有教LT, LR以上喎. 考試証書唔代表一切, 確實好多鋼琴家, 無論香港定外國, 都無考FRSM, 相信Yundi Li 都無考過, 又如何呢?

其實無咩大不了, 放開你的眼睛, 睇遠D 啦!
ariel_li,

下, 人地收$800因為考左FRSM的, 唔係LTCL呀, 你是老師吧, 都有進修吧, 不知道分別? 每年有幾多人考到FRSM? 我知好多演奏家都無呢張cert..

我知出名的演奏家要千幾, 你說那位"名"演奏家收咁平, 不用$800? 可否介紹?

以我所知, 就有幾位香港鋼琴家都係收$800/hr, 而且都有在APA 教. 鋼琴家收的學費可以話係海鮮價, 或者每個學生都唔同, 有人收$1000以下, 有人收$1000以上, 又代表咩呢, 跟個好貴的老師就代表自己好勁嗎.

睇到你的文, 覺得你一係有眼無珠, 一係睇唔起收呢個價的鋼琴家, 仲要寸人識唔識分LTCL and FRSM 的分別, 真係有少少好笑.

我知出名的演奏家要千幾, 你說那位"名"演奏家收咁平, 不用$800? 可否介紹?[/quote]

scpianom
完全同意你所講. 我都係講緊APA同其他音樂院教教緊0既某D老師. 我知道都有唔少係收$800 or $800sth 的. 所謂名演奏家, 我指係行內出名的, 唔係求其呀豬呀狗走去開concert 或者自稱有cert收貴價果D.

你如果真係要介紹, pm 我吧. 真的有介紹的.

I know many piano teachers were graduate in Foreign/Local University just qualified in ATCL.  Some of them cost $400/hour for a Grade 5 student.

ariel_li,
pls check PM
做人至緊要開開心心 :-D

但是我識一些沒有8級instrument的HKU音樂系畢業生wor...

???

laughin' to keep from cryin'

中國內地音樂學院十級即係皇家幾多級?

十級是不是最高級o架啦?

咁都得
其實 d 老師 quali 都係佢地自己 / 琴行講
又唔會有 evident
好講彩數..... 我之前都係唔多好彩.......

wawamama 寫道:
但是我識一些沒有8級instrument的HKU音樂系畢業生wor...

???

purplewan,
我唔係老師黎0既, 不過大家傾下0者.
FRSM, 的確係好好0既. 但cert確實不代表一切. 正如scpiano所講, 很多演奏家也沒考FRSM, 只有LTCL, FTCL. 你大可以search下一, 如中大音樂系教師名單, 就一清兩楚了. 所以你果個老師, 真係厲害喇.
以我個人黎講, 如果$800, 我寧可跟演奏家學了. 我知道有兩、三位老師都收around $800. 各位媽咪, 請放心, 我已經托人問緊contact, pm比各位媽咪喇. 但我知道, 有些演奏家老師都不收學生, 因為人地根本不擾教...
purplewan, 我覺得你唔跟果位$800的FRSM老師果選擇好明智丫~ 一個月$3200, 我寧願比我個小朋友學第二、三樣野喇.

purplewan,
我冇話過FRSM唔好, 我已經話左係"好". 只不過比較黎講, 我會揀演奏家0者. 好多演奏家冇FRSM, 但人地係0係音樂院校畢業, 有degree, 有master. 我相信噤會全面D. 而且, 點解人地有名氣總有原因0既. 果D演奏家成日擔任比賽評判, 會好清楚知道比賽要求係點, 而且跟佢地會沾到D名氣, 可以講我係XXX0既學生.
試下去哩度睇下:
http://www.cuhk.edu.hk/mus/ptmember.html
去Piano果度睇下, 的確唔多人有FRSM.

價錢哩D, 客觀上冇話值同唔值0既, 係睇個人0既0者. 我覺得唔值0既, 咪唔花果D錢囉, 就係噤簡單.
我完全冇鄙視FRSM的意思, 請唔會誤會.

各位媽咪,
已pm左D info比你地.
‹ 上一主題|下一主題