用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係細仔,遲一年入讀k1好唔好?請各位靚媽俾下意見 ...
go

如果係細仔,遲一年入讀k1好唔好?請各位靚媽俾下意見 [複製鏈接]

如果係細仔,遲一年入讀k1好唔好?請各位靚媽俾下意見

仔仔係2005年10月24號出世,應該今年要考慮報08年幼稚園,
雖然仔仔而家己經讀緊嬰幼班,但因為經常同埋同年出世嫁大女出去玩,覺得大女同細仔嫁進度差得都幾多,所以諗緊好唔好讀多年n1再俾佢入讀九龍塘嫁k1(即係09年入讀),因為諗緊仲有廿幾年讀,係咪唔使心急o個一年等佢心智成熟d至開始讀k1,不過又唔知咁樣諗係咪好無聊,所以請各位有經驗ga媽咪幫手諗下,唔該...     
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

Re: 如果係細仔,遲一年入讀k1好唔好?請各位靚媽俾下意見

有無有經驗嫁mami,
唔該幫幫手...
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

醒目開學勳章

Re: 如果係細仔,遲一年入讀k1好唔好?請各位靚媽俾下意見

我女係0411細b,但係工人揍,我想佢多d stimulation,唔想佢一日對住個賓,變左小王帝!佢舊年8月已經番n1,有好多同學仔一齊玩,學識自己著襪,自己食野收野,要排隊,一齊玩,我無後悔過俾佢做細女番學,而家9月會上k1,會照讀,唔得最多k2 重讀!
唔好咁快限死小朋友嘅學習能力,亦都唔駛心急,多d觀察下,係跟唔到先repeat啦,但自己要no hard feeling.

10月出世的小朋友, 入學時雖話係細仔, 但係又唔係最細果隻 (12月果d小朋友好多都係跟番同年的小朋友上k1). 而且返 o左學之後, 尤其係而家個小朋友讀緊n1, 在老師ge專業指引下及受同伴ge stimulation, 小朋友無論在語言及社交方面的進步會好快, 而所謂細仔與大仔的差距會隨著時日而縮減..... 所以我覺得小朋友與同年小朋友的學習能力唔係差太遠的話, 唔需要特別比佢遲一年返k1.

我大仔00年10月出世, 現讀私立小一,課程是小二的, 比同齡讀高一級的, 而細仔, 03年11月, 讀k1, 適齡入學, 絕對不覺有問題

My daughter 24/12/03 (she was early delivery for 1.5 months), I let her started her N1 when she was 25 months in Jan/06.  Now k1, she is the youngest in her class.  I always worry she could not catch up with the others.  Her teacher says "She is so far so good" & need not to repeat k1.  Just keep on oberserving !  But only 2 things my daughter is not as good as her classmate :
1) weak in self care like feeding by herself, goes to toliet
2) weak in paying attention
Her teachers says it is not a big deal.  She will have improvement when she grow up!

Hope this will help !

焯媽媽 寫道:
我大仔00年10月出世, 現讀私立小一,課程是小二的, 比同齡讀高一級的, 而細仔, 03年11月, 讀k1, 適齡入學, 絕對不覺有問題

我都好擔心,我仔仔11月出世,9月返小一啦 。佢又矮過人又細過人,過 look 同佢d大仔大女同學們真係冇得比!所以想參加好多活動都冇份,亞仔有問我點解,又有因此而唔開心,唉!都唔知點解比佢聽!
不過成績老師就話ok,我諗可能仲係幼稚園啦!
‹ 上一主題|下一主題