用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將上小一的家長,現在有否感到壓力?
go

將上小一的家長,現在有否感到壓力? [複製鏈接]

將上小一的家長,現在有否感到壓力?

我已經開始擔心,自己未能應付將來繁多的功課,測驗和考試了!點算呢?

Re: 將上小一的家長,現在有否感到壓力?

放鬆一點. 別給小朋友太大壓力呀!

醒目開學勳章

我就捱唔住,派得唔好,得自己四處叩門,聽日仲要
in呀     
@0@''亞女最愛食雞肶@@

lovelyTabo 寫道:
我已經開始擔心,自己未能應付將來繁多的功課,測驗和考試了!點算呢?
你間學校好多功課架

一定要有心理準備, 付出時間是必然的.

lovelyTabo
點解好似係你返學嘅?

hi! lovelyTabo :
me too, 放工時間吾穩定,驚吾夠時間,所以搵定補習社,起碼在補習社做晒D功課煩小樣,回家後溫習,可以的話給小朋友有小小時間玩或看電視,不過我D朋友聽到我的選擇,話我太自私,吾負責任喎,而家吾知應該點做好個心十五.十六真係好煩!!!     
[size=small]DAISY ;-)

我都有担心,因為好多東西都是未知的.
自己去一個新環境都有啲担心,何況是自己的孩子呢?
怕他們不適應新環境,怕識到好朋友仔,怕老師不好,怕功課多,怕課程深,怕......
總之,未知的東西就怕啦!

當然,我不會讓我囡囡知道我担心,只會向她講好的,和應該留意的東西.

我e+係擔心亞仔下年度唔知考到咩小學!真係做人父母甚艱難!

未quit份工陪他升小一,就是跟你的plan一樣安排,搵定補習社接放學,等我放工(應該做晒功課),只替他溫下書便可.但發覺,有d補習社幾衰的,會給予答案讓他抄的,發問又唔多採,卒之考試c晒!(我不是嚇你的,我朋友便是例子)你要小心選擇補習社呀!

靠人不如靠自己!

daisysiu 寫道:
hi! lovelyTabo :
me too, 放工時間吾穩定,驚吾夠時間,所以搵定補習社,起碼在補習社做晒D功課煩小樣,回家後溫習,可以的話給小朋友有小小時間玩或看電視,不過我D朋友聽到我的選擇,話我太自私,吾負責任喎,而家吾知應該點做好個心十五.十六真係好煩!!!     

好明白樓主心情, 因為我都有同樣既擔憂.

唯一放心d既係仔仔直升而家既學校, 同一座校舍, 分別只係行上多一層樓, 環境適應方面應無問題, 但時間, 學習......都係憂心.

我會自己跟功課, 英文同普通話就要搵返外籍老師教授, 始終自己既風格同教法不一樣.

大家一同努力!

你無發覺到依家教育制度,要家長一齊返學一齊做功課,測驗,最重要一齊溫書應付考試咩?學校一開學會有什麼家長講座明示這種風氣了!我都唔想係咁!
Nymph_ 寫道:
lovelyTabo
點解好似係你返學嘅?

[quote]
[/quote]

me too I am afraid that I will get worry until next year

VKwan 寫道:
我e+係擔心亞仔下年度唔知考到咩小學!真係做人父母甚艱難!

Me too.

又怕佢大便忘記帶紙巾到Toilet,又怕Toilet無紙巾......
最近喺屋企抹屎,半小時後先知成撻抹咗喺背脊衫位同褲Pat Pat位,重周圍坐......
有時又疴濕底面褲......
上堂急小便大便怕老師而唔敢出聲瀨咗出來......佢好怕好嬲人哋笑佢!佢經常會同D小朋友開心到High咗唔知要做乜。
俾人撞親或食波餅淨識喊......
漏咗或唔見東西......
買小食唔識要找錢......
小息開小食成包飛出來......
倒水倒濕晒校服書本......
佢好唔專心又"論盡"。

唔知以前我阿媽有無我哋咁緊張,天生天養?    

vanyau 寫道:
我都有担心,因為好多東西都是未知的.
自己去一個新環境都有啲担心,何況是自己的孩子呢?
怕他們不適應新環境,怕識到好朋友仔,怕老師不好,怕功課多,怕課程深,怕......
總之,未知的東西就怕啦!

當然,我不會讓我囡囡知道我担心,只會向她講好的,和應該留意的東西.

每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教

中上,聽人說每日有4-8樣
200012 寫道:
[quote]
你間學校好多功課架[/quote]

依家嘅教育制度真係令人吃不消.但唔需要太緊張,暑期有小一識應班.
你無發覺到依家教育制度,要家長一齊返學一齊做功課,測驗,最重要一齊溫書應付考試咩?學校一開學會有什麼家長講座明示這種風氣了!我都唔想係咁!
[quote]
Nymph_ 寫道:
lovelyTabo
點解好似係你返學嘅?

[quote]
[/quote][/quote]

Irene1121,

你唔講,我都無諗過,你講開我都有啲担心.
我比你好少少,我k1時已經訓練她自己去大便,她抺完後,我會跟手抺多一次.直至發覺她已經抺得很乾淨,我就放手不理了.

我們大家一齊努力啦!

醒目開學勳章

比妳笑死我喇! 但係笑完後, 我都有同樣既擔心.

[quote]
Irene1121 寫道:
Me too.

又怕佢大便忘記帶紙巾到Toilet,又怕Toilet無紙巾......
最近

我諗我都要認真諗下    

我兩三個月前開始,間中又講:大個仔言論 / 九月升小一要點點點...

真怕俾佢壓力,唔講又唔得,又要扮到輕鬆又開心咁講,唔好俾佢知我好緊張。

盡量啦!

成日對自己講:平常心,平常心。

但又真係在小一的人生歷程開始,要漸進式的成長與悟人生。
每日都有好多膠,你我分類要回收
晚上少開冷氣,自幼成習慣身體好
重用,回收,減碳,應買先買不浪費
救救地球,盡量環保,為下一代,身教言教
‹ 上一主題|下一主題